Savet za optiku

Obrati pažnju na još jednu stvar: pomeranje grupe pogodaka može da bude i posledica pomeranja optike u nosačima od trzaja, ili samih nosača po šini. To je kod springerica česta pojava.

Kolega, za 50-60 evra imaš sasvim pristojne optike, ali nemoj da ih tražiš po pijacama. Nisam baš u toku, ali verujem da toliko koštaju najjeftiniji modeli Hawke, Niko Stirling itd, sa fiksnim uvećanjem, a mogu ti reći da ni Norconia u tom cenovnom rangu uopšte nije loša. Pre kupovine optiku u radnji treba uzeti u ruke i pogledati kroz nju. Već i kod tih "budžet" varijanti slika mora da bude jasna i bistra makar na nižim i srednjim uvećanjima (ako je u pitanju model sa varijabilnim povećanjem), a podešavanjem paralakse na objektivu i posmatrani objekti moraju da budu jasno vidljivi i na najbližim distancama označenim na samom objektivu (10 jardi, 10 metara, kako god...). Ja sam imao dosta tih jeftinih optika i recimo Niko Stirling 4x32 i 3-9x40 su za moja shvatanja bile odlične, a imao sma dobro iskustvo nekada davno i sa jeftinijim lovačkim optikama (Tasco 3-9x40, Hunter 4x32, 4x28 itd.) kod kojih nije ni bilo podešavanja paralakse.

nije vezano za prelamacu al da eto ubacim komentar, ja imam kineza od 5500 dinara, juce sa kod kolege @Ledeni probao čini mi se 3 optike skupljeg cenovnog ranga tj brendirane i iskreno najviše sam bio zadovoljon mojom na veće daljine gledajući, malo sam se razočarao u brendirane optike jer sam očekivao više od njih, opet mozda se meni dobar kinez zalomio nzm. mogle bi i kolege koje su pogledali kroz nju da kažu misljenje da ne pričam na suvo, al opet ja sam moju licno proverio pre kupovine što savetujem svakom ko uzima optiku nižeg cenovnog ranga

Moraće to da kažu Sash i Filip. Ja sam iz Krala gađao samo na 50 i 30 m i na tim distancama nisam mogao da podesim paralaksu (meta mi je bila mutna uvek), a mutna mi je bila i končanica. Zbog mutne slike i nepodešene paralakse sigurno sam imao grešku od 10-20 mm na 50 metara. Kako izgleda na 100-150 m ne znam, jer nisam ni gledao.

_Ra said:
iskreno najviše sam bio zadovoljon mojom na veće daljine gledajući, malo sam se razočarao u brendirane optike jer sam očekivao više od njih

Dobro je, uštedećeš prilično para za optiku ako si toliko zadovoljan svojom. :)
Ali ipak, optika nije samo slika ili subjektivni doživljaj kvaliteta slike. Optika su i tureti, njihova preciznost, "držanje nule", kvalitetna paralaksa, precizno izoštravanje končanice i slike, itd. Ali kao što rekoh, ako si ti zadovoljan, to je najvažnije.

Kinez firewolf sasvim upotrebljiv ima solidno uvećanje i lošiju paralaksu.
Engleski kinezi Optisan ffp 6-24 sa jako čistom slikom i lepom končanicom odlična optika.
Engleski kinez Falcon s30 mk2 isto odlična optika u svom cenovnom rangu teško mogu da se porede sa upotrebljivošću najkineskijeg kineza od 5000 dinara. Kroz prve 3 gledao, ali kroz četvrtu nisam.
Za klikove kod druge dve da ne pričam.
Kolega Ra ako si obratio pažnju video bi da je Sash vrstan LR strelac i opet pored tih optika voleo bi da uzme nešto bolje da bi uživao više i dalje u svom hobiju. Ali opet koliko sam primetio Kolega Filip pravi odlične grupe, a i čuo sam da se lepo nauživao i na 150 metara sa Artemisom i Firewolf optikom.
Da sumiram ako čovek nema sredstava uredu je da se pruži koliko je dugačak, ali garantujem da tvoj kinez nije ni prineti Firewolf kinezu, a kamoli ostalim optikama kroz koje si gledao.
Kolega Joca kratko i lepo sve opisao. Pa da ja ne tupim previše.

goxy said:
Kinez firewolf sasvim upotrebljiv ima solidno uvećanje i lošiju paralaksu.
Engleski kinezi Optisan ffp 6-24 sa jako čistom slikom i lepom končanicom odlična optika.
Engleski kinez Falcon s30 mk2 isto odlična optika u svom cenovnom rangu teško mogu da se porede sa upotrebljivošću najkineskijeg kineza od 5000 dinara. Kroz prve 3 gledao, ali kroz četvrtu nisam.
Za klikove kod druge dve da ne pričam.
Kolega Ra ako si obratio pažnju video bi da je Sash vrstan LR strelac i opet pored tih optika voleo bi da uzme nešto bolje da bi uživao više i dalje u svom hobiju. Ali opet koliko sam primetio Kolega Filip pravi odlične grupe, a i čuo sam da se lepo nauživao i na 150 metara sa Artemisom i Firewolf optikom.
Da sumiram ako čovek nema sredstava uredu je da se pruži koliko je dugačak, ali garantujem da tvoj kinez nije ni prineti Firewolf kinezu, a kamoli ostalim optikama kroz koje si gledao.
Kolega Joca kratko i lepo sve opisao. Pa da ja ne tupim previše.
tureta je probao i kolega ledeni,imaju bas sitan klic 1/8 moa,kazem to su moja iskustva juce,sto se tice kolega strelaca za svaki respekt,probah i fx i artemis i pogadjah gongove sa pola gasa svaki put snjihovim puskama,cak sam se i smejo od euforije,prvi put uzeh da gadjam te daljine i svaki hitac zavrsio gde treba,puske ko igracke u pozitivnom smislu,nema zvuka nema trzaja,meni bila milina,da nisam probao i njihove puce ja bi zavrsio u hitnoj zbog pritiska zbok peha sa kralom,koji se nadam se biti doveden u red od strane Voje

Hvala svim kolegama na odgovorima. Od vas i ovde na forumu ima bas dosta korisnih stvari da se nauci. Moj je problem sto sam mozda precenio i svoje i mogucnosti moje puske gsg sr 1000s a o optici vise necu ni da pricam :D pa hocu da kao i vi sa 20-25m da 5 dijabola sabijem u 10mm. Ali polako, za koji dan cu verovatno uzeti neku kvalitetniju sprinerigericu i bolju optiku pa se nadam da uz puno vezbe rezultati moraju doci. A na leto se nadam da ce pasti i Artemis m16 :D

VasilijeDedeic said:
Hvala svim kolegama na odgovorima. Od vas i ovde na forumu ima bas dosta korisnih stvari da se nauci. Moj je problem sto sam mozda precenio i svoje i mogucnosti moje puske gsg sr 1000s a o optici vise necu ni da pricam :D pa hocu da kao i vi sa 20-25m da 5 dijabola sabijem u 10mm. Ali polako, za koji dan cu verovatno uzeti neku kvalitetniju sprinerigericu i bolju optiku pa se nadam da uz puno vezbe rezultati moraju doci. A na leto se nadam da ce pasti i Artemis m16 :D
za artemis m16 pogresiti sigurno neces, ja kao duduk za pcp sam sa pola gasa gadjao gong i pogadjao svaki put, mnogo laka za rukovanje, i ako kazem milina za gadjanje neću pogrešiti

Kolega skorpio, da li M16 u cal .25 može da izvuče 60 joula? tj. Da li si radio oko tuninga iste u navedenom kalibru?

Veliki pozz i unapred zahvalan na odgovoru ;)

Sa dodatnim.plenumom i razbusivanjem svega i svacega verujem da moze , problem je broj pucanja u tom slucaju ipak je to cilindar od 225 ml ...

Evo drage kolege jutros i meni stigla optika da zamenim onu pijacarsku :D
NikkoStirling Mountm.AO3-9x40 HMD slika iznenadjujuce dobra. Paraleksa cini mi se da lepo radi. Ali videcu sutra kada je namontiram i testiram.

Attachments

• IMG_20210302_165728_286.jpg
    IMG_20210302_165728_286.jpg
    78 KB · Views: 2,087
  • IMG_20210302_165828_545.jpg
    IMG_20210302_165828_545.jpg
    80.4 KB · Views: 2,087
  • IMG_20210302_165728_286.jpg
    IMG_20210302_165728_286.jpg
    78 KB · Views: 2,087
Veoma solidna optika u svom cenovnom rangu. Imao sam pre tri godine takvu, samo bez podešavanja paralakse, na Diani 240, a čovek kome sam je prodao je i danas koristi i nema nameru da je menja (razuman i racionalan čovek, nije manijak kao mi odavde :lol: ).
Neka te dobro služi, pa da vremenom pređeš na još viši nivo. :)

Neka je sa srecom i lepo da te sluzi. Imao sam potpuno istu takvu sluzila me odlicno
Zamenio sam je samo zbog malog uvecanja jer mi nije bila bas za LR pucanje :D

Odlična optika! Imao sam i služila me je sjajno na nekoliko pušaka. Odlična stakla, lepa i relativno tanka končanica, više nego korektna paralaksa... Za tu cenovnu klasu, razume se - da ne skoče sada na mene svi oni "nema-optike-ispod-iljadu-ojra" :lol:

Kolege danas sam uspeo da uhvatim malo vise vremena i da malo pucam sa novom optikom. Pa da vam malo prenesem utiske. Razlika izmedju one prosle i ove je nebo i zemlja, na ovoj je mnogo lepsa slika i nema onog suludog raspipanja dijabola po celoj meti. Paraleksa sasvim solidno radi. Opet se potvrdilo da ovoj mojoj gsg pusci najbolje leze jsb dijabole dok ostale ne grupise tako lepo. Sport S match rasipa poprilicno i isto tako i hn excite. Lepo grupise jsb exact 0.54 i exact beast od 1g samo sto sa njima moram da nisanim na treci odozdo mil-dot posto podbacuje dosta. Sada druga zanimljiva stvar koju sam primetio da nema neke velike razlike u grupama izmedju 16 i 25. Preko 25 polako vec pocinje da siri grupu sto je po meni i normalno. I ima jos jedna zanimljiva stvar koju sam sada primetio a vezana je za pucanje sa naslona, kada je puska oslonjena na vrecice napred i nazad i kada je lagano drzim, jako nezno, malte ne samo rukom kojom povlacim obarac grupa pogodaka je mogo bolja nego kada se malo oslonima jace na nju. kada se oslonim na kundak malo jace ramenom tacno sam primetio da mi se i koncanica pomera u ritmu kako disem. :D mozda sam se i istripovao ali tako mi se cini. Evo jedne grupe od 10 dijabola sa 25 m , sirina grupe 17mm. Oprostite ako sam vas malo udavio sa duzim tekstom :)

Attachments

• IMG_20210304_185834_420.jpg
    IMG_20210304_185834_420.jpg
    72.7 KB · Views: 1,985

Users who are viewing this thread

Back