Savet za optiku

VasilijeDedeic said:
kada je puska oslonjena na vrecice napred i nazad i kada je lagano drzim, jako nezno, malte ne samo rukom kojom povlacim obarac grupa pogodaka je mogo bolja nego kada se malo oslonima jace na nju. kada se oslonim na kundak malo jace ramenom tacno sam primetio da mi se i koncanica pomera u ritmu kako disem. :D mozda sam se i istripovao ali tako mi se cini.

Odlične grupe, a biće vremenom još uže.
Nisi se istripovao i dobro si primetio. Pisali smo već o tome na forumu, mada neki nisu mogli da veruju koliko se raspoloženje strelca i hvat puške odražavaju na končanicu.

Kako vam se cini, meni za 115 evrova kod nas deluje sasvim ok :)
Reko' da cujem vase misljenje, treba da ide na springericu od 7J, kada se ne gadja iz stava :)

Hawke Vantage 3-9x50 AO mil-dot
https://www.hawkeoptics.com/vantage-3-9x50-ao-mil-dot.html

Vidak said:
Kako vam se cini, meni za 115 evrova kod nas deluje sasvim ok :)
Reko' da cujem vase misljenje, treba da ide na springericu od 7J, kada se ne gadja iz stava :)

Hawke Vantage 3-9x50 AO mil-dot
https://www.hawkeoptics.com/vantage-3-9x50-ao-mil-dot.html

Imam tu optiku na Hatsan 125 4 godine i još uvek je živa. (Prve dve godine intenzivnog pucanja sa običnim pikatini prstenovima i zadnje dve godine sa montažom sa kompenzacijom trzaja.) Jednostavna, robusna optika, dobra stakla, za taj cenovni rang.

Veoma solidna optika. Imao sam 3-9x40 i bio prezadovoljan. Po meni, slobodno možeš uzeti i model 40.

Hvala narode na odgovorima :)
Dvoumim se izmedju modela x40 i ovog x50...
Iskreno za ovo sto meni treba, do 20-ak metara, nisam bas ni siguran da cu imati neku veliku korist od x50., a i mislim da ce x40 lepse izgledati na maloj Zastavici(M97). :)
Sta mislite?

Verujem da ce x 40 da ti radi posao i na 50 metara , meni radi a za 25 je opet meni odlican , to je nekad bila Jocina pa Kircanova a sada moja optika :D

Vidak said:
Hvala narode na odgovorima :)
Dvoumim se izmedju modela x40 i ovog x50...
Iskreno za ovo sto meni treba, do 20-ak metara, nisam bas ni siguran da cu imati neku veliku korist od x50., a i mislim da ce x40 lepse izgledati na maloj Zastavici(M97). :)
Sta mislite?

Prednost x50 (većeg objektiva) je što teoretski daje svetliju sliku i šire vidno polje. Ovo je bitno u lovu u sumrak, za gađanje vazdušnom puškom nema realnog efekta.

Širina vidnog polja nema nikakve veze sa prečnikom objektiva, uslovljena je konstrukcijom okulara.
Za svetlu sliku nemaš brige, za nišan uvećanja max 9x objektiv 30-40mm je u normalnim uslovima puna kapa.

sportex said:
Širina vidnog polja nema nikakve veze sa prečnikom objektiva, uslovljena je konstrukcijom okulara.
Za svetlu sliku nemaš brige, za nišan uvećanja max 9x objektiv 30-40mm je u normalnim uslovima puna kapa.

Kolega sportex je u pravu, teoretski, a u praksi je baš suprotno od onog šta sam ja rekao: Optike iz iste serije koje imaju veći objektiv su duže i imaju (pretspotavljam zbog toga) manje vidno polje:

3-9x50
https://uk.hawkeoptics.com/vantage-3-9x50-ao-mil-dot.html
Field of View:11.2-3.7m @100m
Length:351mm

3-9x40
https://uk.hawkeoptics.com/vantage-3-9x40-ao-mil-dot.html
Field of View:13.7-4.2m @100m
Length:322mm

Potreban mi je savet za kupovinu optike,i posle nekih istraživanja sveo sam na njih par:

-Hawke Airmax 3-9x40 AO
-NikkoStirling Mountmaster AO 4-16x50
-Diana 3-9x40

Koristio bih optiku na PCP pušci(Artemis M16,Diana Stormrider).cilj mi gadjanje ,pošto sam nov u PCP svetu , 30-50m za početak,sa mogućnošću i do 100m...takodje bih voleo da mi preporučite koja veličina optike bi bila idealna za mete do 100m.
Hvala...:)

Sent from my iPhone using Tapatalk Pro

Pozdrav. Svi koji su kupili optike sa uvecanjem 3-9, a isto tako su govorili da im treba za pocetak pcp varijanta, 50-ak metara itd. ne zna se jel su brze postavili metu na 100m, prodali staru optiku ili kupili novu sa uvecanjem 16 ili 24 puta. Jos nesto, za preciznu hirurgiju na meti je veruj mi 3-9 malo i do 30 metara. A steta je ako se vec ima nesto jaaako precizno tipa Artemis m16 koji pravi grupe od 1cm na 40-50 metara kao dobar dan. Plus je pcp varijanta, ne moras da brines da ce neka springerica polupati optiku, ne moras da se opterecujes nekim tenkovskim nosacima itd. Moja preporuka definitivno NikkoStirling Mountmaster AO 4-16x50. Sto se tice velicine objektiva, ja licno ne bih nikada uzeo nista ispod 44, a 50 najvise volim.

Jos nesto, Nikko ces koristiti dve godine sigurno, pre nego sto prodas i predjes na bolje, a veruj mi da ces ga vrlo lako prodati za ''samo'' 2-3 soma manje nego sto si ga platio, a platio si ga 10 soma koliko kosta... Vidim da je ovaj Hawke sto si pomenuo vec u cenovnom rangu do 200e, pa ako hoces mozes za 200e iskopati nesto bolje sa uvecanjem do 24 puta, jer veruj mi apetiti strasno rastu. Moj predlog je da dobro proveris sta uopste ima na trzistu po radnjama odmah raspolozivo. Ja sada da kupujem optiku cak i za 30 metara bukvalno, nista ispod 6-24x50 ne bih uzimao. A veruj mi da ce ti to vecina ovde reci! Ali, kazace ti sada 20-og aprila 2021 godine, da si ih pitao pre 2-3 rekli bi ti 3-9 puna kapa. :D :lol: Tada su mene sprdali kad sam govorio kako gadjam na 25-30 metara sa 16 puta uvecanjem :D

Hmmm,znači mogao bih da tražim i veću optiku od Nikko...:) pa nisu mi toliko bitne pare za optiku ali mislim da nema potrebe davati za optiku više od 200e za amatersko gadjanje u dvorištu....može za te pare fino da se pazari...ako imaš neki predlog van ovih mojih predloga slobodno mi napiši...:)

Sent from my iPhone using Tapatalk Pro

Nisam ja ni rekao da trebas dati vise od 200e, samo konstatujem da je Nikko 80e, a sledeci koji si spomenuo 180e. Pa sam rekao ako si vec odvojio oko 2 glave, onda pojuri vece uvecanje. Konkretno pojuri modele tipa 6-24 puta, jer sigurno moze da se nadje nesto za taj novac. Koji konkretno model ne mogu da ti kazem, jer nisam previse strucan za nizi i srednji segment optika. To kolege bolje znaju. Kad smo vec kod toga, eto i meni treba savet jer mi treba za mesec-dva jos jedna optika slicnog uvecanja i slicnog budzeta! Tako da eto, pricajte ljudi sta da pazarimo za ove novce.

Users who are viewing this thread

Back