Savet za optiku

:) Vidi,ovo je uvećanje od 25x,meta je na 15 metara.Ako hoćeš da gađaš tačkicu...20201228_184944_copy_1024x1774.jpg

Joca said:
Glock17 said:
Nisam siguran ali mislim da ta optika ima minimalnu paralaxu 90m. Ako je to tačno onda ti ne radi poso nikako... :)
Na ovoj optici, paralaksa se podešava već od 5m, što je skoro idealno

Mislio sam na isti taj model optike ali u varijanti bez mogućnosti podešavanja paralaxe, odnosno sa fiksnom paralaxom.

Još nešto... moglo bi da ide i veće uvećanje, ako planiraš precizna gađanja u tačku. Ali, za rekreativno gađanje je sasvim ok. Naravno, veće (veliko) uvećanje automatski diže i cenu optike minimum dva, tri i više puta.

Kupujem samo za rekreativno amatersko gađanje ništa profi, tako da mi je uvećanje 2-7 sasvim dovoljno problem sam imao samo kupiti sa AO ili bez.

Da ne otvaram novu temu ovo mi deluje kao mesto za generalnu diskusiju o optikama pa sam imao nesto da vas pitam.
Nikad ranije nisam koristio "noname" kineske optike posto su se nekim prijateljima pokazale kao cisto bacanje para na velikim kalibrima....ustvari izuzev jedne pre nekih desetak godina je Aliexpressom cirkulisala neka kopija Leupolda mk4 sa fiksnim uvecanjem od 10X koja se pokazala iznenadjujuce pouzdano ostalima uglavnom koncanica spadne posle par metaka. Na mk puskama to nikad nije bio problem pa cenim da nece biti ni na pcp cekam pumpu i stormridera pa usput gledam i optiku. Ovo mi deluje jako zanimljivo pa me interesuje ima li neko iskustva sa ovim i kakvo je misljenje iskusnih kolega.

HTB11TkdQ3HqK1RjSZFkq6x.WFXaa.jpg

Neka "Diana" navodno 4-16X44 takticki tureti montaza na 11mm sve mi ovako deluje zanimljivo. A obzirom kolko je reklamiraju i prodaju po Aliju ubedjen sam da je neko ovde vec ima.

Ja sam koristio optiku Diana 3-9X40AO naručenu sa Alija i koristila mi na magnum springerici koliko dugo je mogla da odoli onom strasnom udaru gasnog klipa. Paralaksa je bila u jardima nije bila bas nesto naročito precizna ali je vrsila posao za daljine do 50m. Tureti nisu bas precizno slusali tj nije uvek ista vrednost. Desi se sa pomerim par klika po visina a da se POI ne promeni pa sledecim klikom ode čitavih 3cm u željenu stranu. Inace kad se upuca i koristi se samo holdower može da bude veoma dobra. Slika nije nesto preterano bistra ali to je za taj cenovni rang i normalno. Končanica je mildot i za moj ukus je malo predebela za neko gadjanje centra mete na većim daljinama preko 50m.

Hvala . Nešto tako sam i ja kontao. Prvo namerio sam da je upucam na neku daljinu koja mi naj više bude odgovarala i da dalje ne čačkam turete nego da za korekciju koristim mildot ako bude moglo. Kod tih jeftinih optika što više vrtiš turete to će kraće da traju. Kao što sam već pomenuo imam skromnog iskustva sa optikama a sa ovim kineskim baš nikakvog ove koje sam do sad video uglavnom imaju končanicu od nekog...lima ili žice ne znam ni ja nisu gravirane pa ju je nemoguće napraviti baš tanko onako kako bi mi voleli. Nisam video ni jednu jeftinu optiku sa tankom končanicom. Davnih dana sam imao B&L 6-24X40 preteča elite 4200 serije sa neverovatno tankom končanicom. Ne mogu prežaliti što sam ga prodao. Bio je prilično ograničen u korekcijama po visini a ja sam se tad interesovao za pucanje na velikim daljinama i ode on

Pozdrav, imam wf600p 5.5mm, dobio uz nju kineski bushnell 3-9x32, krenuo upucavanje prvo s dijabolama s buvljaka, nije moglo nikako da grupise, narucim JSB Exact Jumbo Express, ne moze da se nasteluje a pri tom upucavam na 15m(probao i na 10m posle, ista prica), puska dobro grupise, sa mehanickim nisanima sam pogadjao metu i grupisao bez problema ako izuzmemo predebelu prednju musicu, pa bih da kupim sada neku optiku koja bi mogla da izdrzi i neku jacu vazdusnu pusku, jer u buducnosti imam u planu da nabavim nesto poput hatsan 125. Vidim Nikko savetujete, pa da li je ovaj dovoljan ili je bolja neka druga opcija http://loviribolov.rs/artikal/optika-nikko-stirling-3-9x40mm-mountmaster ? Hvala

Svi ovdje ce ti savjetovati da preskocis Hatsana u tim najjacim izvedbama, a ako je vec izbor pao na Hatsan onda neka bude 99ka recimo, pristojna puskica a mnogo pitomija od 125ice...

Svuda se čuje ta priča da springerice razbijaju optike. Sećam se davno na strelištu jedan čiča je tvrdio da optika koja izdrži springericu(on je reko vazdušaru u to vreme ne znam dal su pcp i postojale verovatno jesu ali niko od nas tamo prisutnoh nije znao za njih :D ) može komotno na haubicu. Kapiram da opruga i klip imaju neki trzaj ali po mom skromnom mišljenju to ne može da se meri sa puškom...npr u .300WM pa mi taj deo nikako nije jasan. Btw ja poručio optiku za stormridera. Na savet nekih drugara koji se za razliku od mene i dalje drže baruta kažu jedino što sa alija valja pouzdano je vector ,reko ok.

Iceman said:
Svuda se čuje ta priča da springerice razbijaju optike. Sećam se davno na strelištu jedan čiča je tvrdio da optika koja izdrži springericu(on je reko vazdušaru u to vreme ne znam dal su pcp i postojale verovatno jesu ali niko od nas tamo prisutnoh nije znao za njih :D ) može komotno na haubicu. Kapiram da opruga i klip imaju neki trzaj ali po mom skromnom mišljenju to ne može da se meri sa puškom...npr u .300WM pa mi taj deo nikako nije jasan.

..ništa, ti onda lepo stavi istu optiku i na springericu i na .300wm pa se uveri koja će pre da razbije...

Iceman said:
Kapiram da opruga i klip imaju neki trzaj ali po mom skromnom mišljenju to ne može da se meri sa puškom...npr u .300WM pa mi taj deo nikako nije jasan.

Vatreno oružje ima trzaj koji strelac puno jače oseti, dok springerica ima trzaj koji optika puno jače oseti. Razlika je u načinu na koji springerica trza. Kod vazdušnog oružja trzaj je praktično istovremeni u dva pravca. Prvo opruga trgne pušku unazad, a onda posle mikro dela sekunde, dok se trzaj unazad još u toku i nije se završio, klip udari i gurne pušku unapred. Taj praktično istovremeni trzaj deluje na optiku kao trenutni udar čekićem.
"Prava" puška ima trzaj unazad koji nastaje kao reakcija na silu nakon eksplozije barutnog punjenja i sasvim je drugačije prirode od opruge.

Da se razumemo obzirom da je ovo toliko ustaljeno misljenje i da masa ljudi ima takva iskustva ni ja ne sporim da je to tacno ali ko god je probao i jedno i drugo ne moze da ospori da je subjektivni utsak trzaja kod kako Joca rece prave puske dosta jaci. Ovo objasnjenje za potiranje sila tako sto se javlja u oba pravca u jako malom vremenskom intervalu je jedino sto ima smisla.

Optiku na springericama razbija piston prilikom udara(5-8 ms od okidanja), i to je suprotan smer od smera sile koja nastaje prilikom pucanja iz vatrenog oružja. Najviše trpi kada se springerica okida bez dijabole, jer tada se ne formira vazdušni jastuk u cilindru koji "omekšava" udar pistona.
Zato optike pre stradaju kod loše tjuniranih(budženih) pušaka, a još više kod "lakih" puška.

Iceman said:
Ovo objasnjenje za potiranje sila tako sto se javlja u oba pravca u jako malom vremenskom intervalu je jedino sto ima smisla.

..pa šta će ti više?! Jedino a dovoljno da ti okrene končanicu za 180° ili još gore precvika tubus ko da je od leda...

Imenjače, da, ultra-magnum springerica poput Hatsana 125 će pre i lakše da razbije jeftinu optiku od karabina .300 Win Mag.

Nemam springericu i iskren da budem da nisu izmislili ove pcp i co2 igracke ja se nikad za ovaj sport ne bi zanimao. Kad sam bio decak mrzelo me da svaki cas prelamam cev a kamo li u ovim godinama :lol: . Video sam da na 8X57 spadne koncanica na kinezu posle par metaka tako da verujem da moze i na springerici. Cekam da mi stigne ovaj vector nadam se da stormrider nece da ga slomi na pola a ako ga slomi imam negde jedan zrak on2 pa cu namontirati njega :mrgreen:

Users who are viewing this thread

Back