Savet za optiku

Upravo je to bila moja poenta kad sam napisao da zavisi od svakog strelca ponaosob, a ne da bilo koga uvredim niti da "pametujem". :lol: Svi imamo različite potrebe što je apsolutno normalno. :D :D

Kolege su potpuno u pravu, ispod 16x uvecanja ni ja ne bih isao... Imam vise vazdusnih pusaka i svaka je sa optikom, raspon maksimalnog uvecanja je od 16 do 50x...

SMD said:
ispod 16x uvecanja ni ja ne bih isao...

Ne mogu da se složim. Nekako smo uvek isključivi u odgovorima, često gledamo samo svoj primer (iz svojih očiju) a to teško može biti tačno. Za precizno pucanje u metu na većim daljinama i za sportove poput BR i FT je svakako potrebna optika plitkog polja sa velikim uvećanjem. Opet sa druge strane ako se puca na brzinu bez podešavanja optike (plinkanje ili HFT) nema zamene za kompaktne optikice (2-7, 3-9, 3-12) koje imaju nisku grešku paralakse...

Rekao bih da izbor optike zavisi od namene i pojedinca.

Kolege,

Spremam neki program u Windowsu za vazdušno oružje gde ćemo moći da vidimo kako se ponaša dijabola u odnosu na položaj optike, brzinu, daljinu, kalibar i težinu. Kad završim postaviću ga kao novu temu u ovoj kategoriji.
Pozdrav.

wooyadeen said:
Ne mogu da se složim. Nekako smo uvek isključivi u odgovorima, često gledamo samo svoj primer (iz svojih očiju) a to teško može biti tačno. Za precizno pucanje u metu na većim daljinama i za sportove poput BR i FT je svakako potrebna optika plitkog polja sa velikim uvećanjem. Opet sa druge strane ako se puca na brzinu bez podešavanja optike (plinkanje ili HFT) nema zamene za kompaktne optikice (2-7, 3-9, 3-12) koje imaju nisku grešku paralakse...

Rekao bih da izbor optike zavisi od namene i pojedinca.

Nisam se mozda dobro izrazio, kad sam rekao 16x govorio sam o maksimalnom uvecanju optike, sto znaci da je minimum oko 4x tako da ima prostora i za brze pucanje, plinkanje, a za HFT rekao bih da koriste najcesce 8-10x uvecanje.

Svakako, izbor optike zavisi od potreba i afiniteta pojedinca, ali vjerujem da nas je vecina krenula sa 4x32 ili 2-7x32 optikama a da se malo ko ru zaustavio...

Tako su krenuli metuzalemi poput mene. U stvari, ja sam krenuo sa 4x15, pa nastavio sa 4x20, pa 3-7x20, pa 4x28... Ih, do 4x32 gurao sam godinama :lol: . Danas bre klinci odmah uzimaju 6-24x50 :D

Što je najgore i mene si pre neku godinu skoro ubedio da je 9x više nego dovoljno... :D A ja kao pravi klinac, uzeo 30X :D

Dobro vas dvojica ste malo stariji cike od mene, ja sam prvu optiku uzeo AirKinga 4x32 i bio zadovoljan dok je Haso nije pocijep'o k'o nepismen Bukvar... :mrgreen:

bojan.ks said:
Kolege,

Spremam neki program u Windowsu za vazdušno oružje gde ćemo moći da vidimo kako se ponaša dijabola u odnosu na položaj optike, brzinu, daljinu, kalibar i težinu. Kad završim postaviću ga kao novu temu u ovoj kategoriji.
Pozdrav.

Bojane, čekam tvoj pogram, da li će biti exe ili apk?

Pozz

ZEX said:
bojan.ks said:
Kolege,

Pozdrav.

Bojane, čekam tvoj pogram, da li će biti exe ili apk?

Pozz

Drago mi je što se interesuješ kolega. Radim ga u Windowsu, to je .exe program. Radi na svim WinOS, od '95 pa nadalje.
Privodim kraju, sutra ga postavljam. Mali će se zvati "Putanja dijabole v1.0" :D
Pozdrav.

Vec sam pominjao da mi treba red dot za crosmana pa dajte neki savet sta bi bilo naj zgodnije za pistolj za 10m .

Npr. valja li ovo sta.

HTB18j7ieL5G3KVjSZPxq6zI3XXaz.jpg

Imao sam takav, nije los ali je malo glomazan, posle njega sam uzeo nekakav mini model sa samo dvije jacine osvjetljenja tacke koja ne mislim 2 ili 3 MOA velicine...

Iceman, ne znam za taj model kod ovog nećeš pogrešiti 100%.
s-l500.jpg

https://www.ebay.com/itm/Hunt-Aim-Tactical-RMR-Adjustable-Reflex-Red-Dot-Optic-Sight-3-25-MOA-Scope-HOT/332701985623
Držim ga na pištolju sa oprugom, ne znam samo da li bi trebao adapter za Dovetail, ali evo i njega:
s-l1600.jpg

https://www.ebay.com/itm/283094112479

Evo kako izgleda:
DSC_0045.jpg

Hvala puno na savetima. Pomoglo mi je da se odlucim za vrstu nisana to mi je i bila naj veca nedoumica. Jedino sto bi gledao je da bude za 11mm sinu da izbegnem adapter.

P.S. niko od ljudi sa kojima se ja druzim se ne bavi vazdusnim oruzjem pa ne mozemo da sa sigurnoscu prenesemo iskustva na ovaj sport. Prijatelj mi onomad nudi Docter koji on koristi na Glock-u 19 kaze "evo ti probaj da ne bacas pare pa ako ti se svidi lako ces kupiti" :lol: dzaba da mi se svidi Docter ako kosta 350e i ja da ga kupim da bi ga stavio na Crosman-a :mrgreen: Morace neka kina da radi neki Vector ili victor ili tako nesto

Ako razmišljate o kupovini nove optike, a uz to ste i neiskusni jer tek uplovljavate u vode airguns sveta i ne znate šta bi uzeli u moru kung-fu optika, a uz to još i izračunavate snagu u metrima po sekundi i jedini vam cilj da buduća puška može da frljne dijabolu bar 400 džula, a dok ste još u prodavici i dok plaćate svoju novu pušku kod prodavca se ujedno i informišete da li može u nju da se ugradi gasni klip, onda je ovaj "profesionalni nišan" pravi izbor za vas... :roll:

FB_IMG_1612351143979.jpg

:D Bata@Glock,jesam li ti vec rekao :koji si ti CAR?Davno se nisam ovako nasmejao... :lol: :lol: :lol:

Iceman said:
Hvala puno na savetima. Pomoglo mi je da se odlucim za vrstu nisana to mi je i bila naj veca nedoumica. Jedino sto bi gledao je da bude za 11mm sinu da izbegnem adapter.

P.S. niko od ljudi sa kojima se ja druzim se ne bavi vazdusnim oruzjem pa ne mozemo da sa sigurnoscu prenesemo iskustva na ovaj sport. Prijatelj mi onomad nudi Docter koji on koristi na Glock-u 19 kaze "evo ti probaj da ne bacas pare pa ako ti se svidi lako ces kupiti" :lol: dzaba da mi se svidi Docter ako kosta 350e i ja da ga kupim da bi ga stavio na Crosman-a :mrgreen: Morace neka kina da radi neki Vector ili victor ili tako nesto
Tvoj Crossman je na CO2 ketridžma 12g. Jesi li merio brzinu nekad sa njim?
Nedavno sam na mom Gamo P-430 zamenio njegovu olučenu cev od 160mm sa neolučenom od 305mm.
Uz to, malo modifikacije na čekiću i tsl., i sa dijabolom 4,5mm 0,45g sa 120m/s dobio sam 193m/s, što je malo ispod 8,5J .
Evo kako sad izgleda:
DSC_0057.jpg
DSC_0061.jpg
Za plinking dušu dalo.

Users who are viewing this thread

Back