Slavia 631 svasta nesto

I da se ja pridruzim cestitkama! Odlicna puska i veoma precizna! Ja je vec 3 godine imam i prezadovoljan sam. Sto se tice delova ja sam sve nabavio kod oruzara u Vrbasu a verujem ako nekih problema budes imao @Mane kouč moze mnogo da ti pomogne. Pozdrav ekipa

Sent from my SM-A515F using Tapatalk

Ako mislis na Milovića, nema ni kod njega. Trenutno ne može ništa da nabavi dok ne prođu odmori.

Na papiru ovo odgovara za dihtung cevi za 630/631, unutrašnji prečnik 6 mm, spoljni 12 mm. Ne treba mi ali cena je smešna pa možda i naručim, uvek može da zatreba.

https://www.aliexpress.com/item/1005001886125777.html?spm=a2g0o.productlist.0.0.7c0c5cb5V3GyWy&algo_pvid=c124a070-5a1b-42f2-a88a-5c9c51b819cd&algo_exp_id=c124a070-5a1b-42f2-a88a-5c9c51b819cd-25&pdp_ext_f=%7B%22sku_id%22%3A%2212000027302607998%22%7D&pdp_npi=2%40dis%21USD%210.7%210.59%21%21%21%21%21%400b0a119a16596820628207287e1231%2112000027302607998%21sea&curPageLogUid=CcMtQg5Bmj9h

A ovo je već druga priča i mislim da može da posluži. Retko ko nije gubio onu tanku i malu oprugu okidača. Prečnik joj je 3 mm a fabričku dužinu ne znam. Može da se uzme najduža pa skrati koliko treba.

https://www.aliexpress.com/item/1005003389383775.html?spm=a2g0o.productlist.0.0.28523784UwD6T1&algo_pvid=08ba6b48-c8c0-4ae3-b7cd-5667d141a81f&algo_exp_id=08ba6b48-c8c0-4ae3-b7cd-5667d141a81f-5&pdp_ext_f=%7B%22sku_id%22%3A%2212000025554674665%22%7D&pdp_npi=2%40dis%21EUR%210.45%210.32%21%21%21%21%21%40210318be16597933781114821ef3be%2112000025554674665%21sea&curPageLogUid=IHJIKQGrMgdS

Kupovao sam ja i o-ringove i opruge sa AliExpressa. I jedno i drugo radi posao sasvim normalno.

Sent from my RMX3370 using Tapatalk

Da li postoji lek protiv odvijanja ona 2 prednja šrafa koji spajaju kundak ili mora lepak za navoj?

miskic89 said:
I da se ja pridruzim cestitkama! Odlicna puska i veoma precizna! Ja je vec 3 godine imam i prezadovoljan sam. Sto se tice delova ja sam sve nabavio kod oruzara u Vrbasu a verujem ako nekih problema budes imao @Mane kouč moze mnogo da ti pomogne. Pozdrav ekipa

Da kod Milovica sam sve nabavljao. A sto se tice ta dva srafa ja ih samo dotegnem na svakih 6 meseci i to je to.

Izgleda da ih ne stegnem dovoljno. Posle zadnjeg i jačeg dotezanja i posle 50-60 dijabola jedan je bio dobar a drugi malo popustio.
Mada mi fabrička varijanta zvezdastih podloški tu baš nije logična. Stalno se ukopavaju u drvo i troše ga. Ja bih pre do drveta stavio ravnu podlošku pa onda zvezdastu ili rasečenu.

Pošto mi je puška od kada je stigla duže bila rasklopljena u garaži nego u funkciji, sklopio sam je juče i oduševio se.

Oprugu sam stavio originalnu (bar po dimenzijama i broju navojaka) jedino sto je kraća 5 mm. Dao mi je čovek uz još neke opruge sa onom prethodnom Slaviom koju sam kasnije vratio. Planiram da uradim novu vođicu opruge i plastični trn pa će se tih 5 mm dobiti na njih. Mada mi i nije bitno, snage ima dovoljno.

Opruga ipak zvoni par sekundi nakod opaljenja, nije kao ona koja je bila na pušci (potpuno nečujna ali sve bilo pretrpano mašču) ali je dosta tiha, zadovoljan sam.

Problem a možda i nije. Primetio sam da klipnjača ne stoji savršeno u centru klipa nego je pomerena na jednu stranu, mislim na slobodan kraj kojim se klip bravi. Bravi se potpuno normalno, ta ekscentričnost je samo kada je klipnjača slobodna. Sad vidim da nemam slike toga...
Da li će ta ekscentričnost biti problem za novu vođicu opruge, da se ne desi da klipnjača udara u vođicu i ne može da uđe u nju?
Da li mogu klipnjaču malo da nategnem i vratim u centar? Deluje mi da nije problem to uraditi.

Zna li neko čime i kako je fabrički podmazana nova Slavia/Perun? Mislim na klip i dihtung klipa.

Možda ti bude od koristi: Ja na primer za sve moje puške koristim za klip i dihting isključivo ovu mast:

Walther-LGV-piston-grease_01.png

Hvala, čini mi se da sam je video na nekom domaćem sajtu.

Slaviju sam podmazao sa Liqui Moly LM47 i odlična je bila preciznost. Ali kako vreme prolazi a pucao sam dosta, imam odstupanja po visini sa svim dijabolama, kao da varira snaga, mada snage ima dovoljno. Po pravcu nikakvih problema.
Liči mi da je mehanički sve u redu pa se hvatam za podmazivanje, možda sam stavio premalo masti...

Jedna nedoumica u vezi dužine vođica opruga.
Kolega sa foruma je dao podatke gde je pravljena čelična vođica opruge dugačka 68 mm (isto kao i fabrička) a plastična 30 mm, što je ukupno 98 mm.
Na slici se vidi da je prostor gde idu vođice dugačak 120-122 mm što znači da ima preko 2 cm slobodnog prostora gde opruga ne naleže na vođicu.

E sad, da li produžiti još po "malo" jednu ili obe vođice da bi opruga što većom dužinom ravnomerno nalegala ili ne menjati dužine? Obziirom da mi je komšija koji ima strug neuhvatljiv, imam još vremena da rešim dilemu ;) .

Attachments

• IMG_7559-.jpg
    IMG_7559-.jpg
    471.6 KB · Views: 1,029
Delrin koji svi pominju za izradu vođica opruge je koja vrsta plastike sa ovog sajta?
https://metal-centar.rs/industrijska-plastika/

Evo kako izgleda okidač posle poliranja. Fabrički je bio u dosta dobrom stanju, nije bilo nekih velikih neravnina, pod prstom se nije osećala neka velika neravnina ali posle poliranja je ipak razlika ogromna.

Poliranje završeno sa šmirglom 3000 pa na kožni kaiš na suvo jer nemam pastu za poliranje na koži. Uvek može bolje ali mislim da realno nema potrebe.

Sada okidač celom dužinom ide glatko sve do opaljenja, hod je i dalje isti i (po meni) dugačak.
"Otkrio" sam 2 načina okidanja.
Prvi gde ravnomerno vučeš okidač sve vreme dok ne dođe do opaljenja i sa njim je preciznost odlična sa naslona. Za stav mi se baš i ne sviđa jer ne mogu toliko dugo da budem miran. U stvari, ne mogu ni malo da budem miran :mrgreen: :mrgreen: .
I drugi gde povučeš okidač do jedne tačke gde poraste otpor okidača pa onda ide kao drugo koleno opali ili odmah ili posle malog hoda, u oba slučaja sa malom silom na okidaču. Ova druga varijanta mi je bolja za stav ali sa naslona mi nije baš dobra.

Probao sam i onu varijantu sa "moje" prve Slavije gde je ispred okidača bili upresovano parče metala (ja sam zalepio keper traku na kundak taman toliko da sprečim okidač da ide napred) i radi onako kako volim. Nema nikakvog hoda, okida samo na pritisak, sila okidanje je mala.
Moraću da smislim neki sistem i da uglavim nešto ispred okidača da bi dobio takvo okidanje kakvo sam imao na prethodnoj Slaviji.

Attachments

• IMG_7566-.jpg
    IMG_7566-.jpg
    246.4 KB · Views: 922
  • IMG_7563-.jpg
    IMG_7563-.jpg
    430.8 KB · Views: 922
Al si ga usijao, svaka čast. Ako si završio sa 3000, sa kojom si počeo i kako si prelazio na sitniju? i koliko je trajao proces? msm ako nije tajna... :)

Znaš kako, tajna je. Ja od šmirglanja okidača velike pare uzimam, ne mogu da delim znanje :lol: :lol: :lol: .

Počeo sam sa 1000 (bolje da sam sa 800), pa 1500 (trebalo je i 1200), 2000, 2500 i 3000 šmirglom i fino polirao na kožnom kaišu.
Po pravilu, kada pređeš na drugu šmirglu treba da promeniš smer šmirglanja i šmirglaš dok se ne skinu risevi od prethodne šmirgle, onda prelaziš na sledeću i opet menjaš smer.
Nisam menjao smer iz razloga da ako pogrešim i ostavim tragove šmirglanja, ti tragovi budu u pravcu kretanja jednog dela okidača preko drugog dela a ne poprećni. Na slici se vide ti tragovi po malo jer je bez promene smera šmirglanja teško dobiti savršenu površinu. Mada kako god da šmirglaš, 3000 šmirgla ostavlja vidljive tragove. Tek pasta posle toga može stvarno da ispolira da nema tragova.
Prelazio sam na sledću šmirglu kada više ne vidim riseve od prethodne smirgle, što i nije baš lako uočljivo kada ne menjaš smer šmirglanja. Ali nije problem.

Koliko je trajalo ne znam. Duže nego što mi se svidelo :D . Možda pola sata, ne znam. U svakom slučaju se ovo ne radi na brzinu. Treba paziti da deo bude uvek pod istim uglom (što je naravno nemoguće), da celom površinom budu isti tragovi šmirgle pre nego što pređeš na sledeću, svaki čas gledaš kako je ...

Users who are viewing this thread

Back