Slavia 631 svasta nesto

Našao sam. Ovako, metalna vođica opruge je dužine 68mm, prečnik pečurkice je 17mm, prečnik užeg dela koji ulazi u oprugu je 12.5, a prečnik rupe koja prolazi kroz sredinu je 8.5mm. Debljina ove pečurkice može da se menja i eksperimentiše, ja sam pravio 2.5, 3.5 i 4.5mm. Mislim da je u pušci trenutno 3.5mm i preko toga sigurno ne treba, možda je i previše.

Što se plastičnog trna tiče (koji fabrički ne postoji), dužina je 30mm, prečnik pečurkice je 19mm, prečnika užeg dela i rupe je isto 12.5 i 8.5mm. Debljine zida pečurkice koje sam pravio su 2, 3 i 4mm. Stavljena je od 3mm kod mene i isto ne treba deblja.
Eto toliko od mene, nadam se da će značiti nekom.

Послато са POCO F2 Pro помоћу Тапатока

Lepo pucanje , umes ti lepo iz stava , videh i uzivo 😁 iskrenog sam ubedjenja da je puska bolja nego kad je izasla iz fabrike , lep izgled , fantisticne modifikacije (cestitke kolegama izvodjacima radova ) konstantne brzine , zaista jedna fina slavija 👍🏻

Hvala, to me interesovalo.

Kolika je sada brzina sa tih dodatih 5-6 mm pri natezanju opruge u odnosu na fabričku varijantu?

Brzinu moram tek da proverim, imao sam veliki dizeling pa nije hteo hroni da radi lepo zbog dima. Ali ono sto sam uspeo da premerim, ima oko 190-195m/s.
Razlog te brzine više mislim da je opruga (iako je originalna, iz Češke stigla), još jedan kolega je imao slične brzine sa tom oprugom. Ali to je najmanji problem skratiti, videću kako se ponaša kad sve lepo legne, treba još da pucam.

Послато са POCO F2 Pro помоћу Тапатока

Da li je za 10-tak metara 215 m/s za Slaviu 631 previše ili može da prođe?

edit: Pa 634 je 220 m/s tek sad mi se upalila lapmica, udarilo sunce u glavu :mrgreen: .

zare said:
Da li je za 10-tak metara 215 m/s za Slaviu 631 previše ili može da prođe?

edit: Pa 634 je 220 m/s tek sad mi se upalila lapmica, udarilo sunce u glavu :mrgreen: .

Ma, samo rokaj... :D :cool:

https://sites.google.com/site/cherrytwist/slavia631tune-up

Skoro sve na jednom mestu. Rasklapanje, sredjivanje, "popravka", podmazivanje... Neobican nacin resavanja zvonjave opruge.

Sto je najbolje, sve ovo ne vazi samo za Slaviu vec i za bilo koju springericu.

Najzad i ja za sebe ulovih jednu 631, ovaj put Čehinju :) .

Izgleda dosta dobro, kundak je u dobrom stanju ima nekoliko malih udaraca sa jedne strane, gvožđe takođe odlično, ne mogu da provalim da li je i šta rađeno na njemu, čak je i štitnik okidača ceo, nije polomljen ali malo olupan.

Prodavac kaže da je zamenjena opruga i oba dihtunga, onaj na cevi jeste, vidi se da je nov, za ostalo ćemo videti.

Na prvu loptu, vrlo teško natezanje, ko zna koja opruga je stavljena ali sam siguran da nije standardna za 170 m/s mada nemam čime da merim. Vidi se da ima (previše) snage ali koliko sam probao dan-dva, precizna je. Vidi se i barel drop, to će se rešiti.
Zadnji nišan je malo klimav, imam neke ideje, smaraću vas, ima vremena :D :D . I štitnik prednjeg je izlupan ali to je samo estetika.
Jedan vijak na prednjem delu kundaka nije original i to je koliko vidim sve od problema.

Iznenadio me potpuni izostanak zvuka opruge, jedva čekam da vidim šta je unutra. Ide u garažu na kanal :lol: .

Attachments

• IMG_7395-.jpg
    IMG_7395-.jpg
    295.8 KB · Views: 883
  • IMG_7402-.jpg
    IMG_7402-.jpg
    412.7 KB · Views: 883
  • IMG_7411-.jpg
    IMG_7411-.jpg
    583.5 KB · Views: 883
  • IMG_7410-.jpg
    IMG_7410-.jpg
    702.6 KB · Views: 883
Hvala ;) .

Pošto se nisam bavio dihtunzima, bacite pogled da li je ovaj ok? Deluje mi da jeste, na prethodnoj Slaviji je bio u neuporedivo gorem stanju a radio odlično. Inače je stari tip. Sutra zovem MP Tropic da vidim ima li šta od opruga i dihtunga.

Iznutrice su u dobrom stanju, nema nekih oštećenja, ima nekih budževina ali ima vremena o tome.
Žurio sam da otvorim pušku ne toliko zbog velike snage koliko zbog mirisa sagorelog ulja pri pucanju. Ispostavilo se da je ceo klip bio namazan sa nekom retkom mašću. Možda je i tovatna razređena sa uljem. Da li je to tajna zbog koje opruga ne zveči ni malo ili je vođica baš dobro legla na oprugu, ne bih znao.

Opruga je dugačka 23,8 cm, ima manje navoja od fabričke i možda 1-2 desete veći prečnik.

Attachments

• IMG_7459-.jpg
    IMG_7459-.jpg
    406.7 KB · Views: 855
  • IMG_7463-.jpg
    IMG_7463-.jpg
    593.5 KB · Views: 855
  • IMG_7466-.jpg
    IMG_7466-.jpg
    294.9 KB · Views: 854
Dihtung malo oštećen ali trajaće još, a opruga je samo prošla pored orginala, ali ako radi ok, ne diraj ništa

Poslato sa MAR-LX1A pomoću Tapatoka

Vidi se iz aviona da je šmirglana pa potom brunirana, možda čak i više puta, a ako te zanima mogu ti reći i gde se to najbolje vidi...

Naravno, nemam iskustva sa tim stvarima, zato i pitam. I meni je bilo cudno sto izgleda dobro na prvi pogled ali kad nesto ne znas onda ne znas .

To da je šmirglana a potom brunirana najbolje se vidi na graviranim slovima!
Kad ništa nije rađeno gravirana slova su dublja i s oštrijim ivicama, ovde se jasno vidi da je šmirgla baš "radila", možda i više puta i svu tu gravuru dosta umekšala.

Screenshot_20220804-103255_Samsung Internet.jpg

Screenshot_20220804-103240_Samsung Internet.jpg

U pravu si. I meni je to bilo sumnjivo, zato sam i postavio tu sliku.
Ko zna u kakvom je stanju bila spolja ali unutra je ok, što mi je bitnije.

Pretpostavljam da je bruniranje radjeno Balistolom za brzo bruniranje?
Inače je urađeno dosta dobro, nema šara, svuda je ista boja.

Naravno kako kod nas biva, MP Tropic koji je uvozio i prodavao Perun nema baš ništa od delova.

Probaj da zoveš "Magnum" iz Jagodine, kod njih sam nabavio originalni đon i oprugu za Saviu 631, samo to je bilo pre dve-tri godine...

Nemaju ni oni dugo vremena.

Nije mi toliko ni hitno za oprugu, mislim da imam jednu koja može da posluži. Na kraju, ima i firmi koje ih prave pa će se naći neka na oglasima.

Ova na pušci je previše jaka, ne treba mi snaga. A i natezanje nije za malu decu .

Sa malim zakašnjenjem, čestititam :). Da te dugo dugo služi. Unapred znam da će to biti extra sređena puška čim je u tvojim rukama.

Hvala, akcenat je na tehničkom sređivanju, tj. ispravnosti. Estetitku za sada nema svrhe raditi, izgleda sasvim dobro.

Okidač nije poliran ali ima vrlo male tragove korišćenja (ne znam koliko se vidi na slici) a obrađen je da poliranje i nije toliko potrebno mada će biti urađeno.

Nego, hteo sam da pokažem genijalna rešenja opruge okidača. Jedno je navarivanje matice na fabričku oprugu a drugo dodavanje nove opruge na okidač koja ga gura napred. Naravno sa sve navarenim držačem opruge :roll: .

Attachments

• IMG_7450-.jpg
    IMG_7450-.jpg
    386.2 KB · Views: 775
  • IMG_7479-.jpg
    IMG_7479-.jpg
    681.7 KB · Views: 775
  • IMG_7456-.jpg
    IMG_7456-.jpg
    448.2 KB · Views: 775

Users who are viewing this thread

Back