Slavia 631 svasta nesto

Nešto mi nije jasno: Na sajtu Agencije za ispitivanje, žigosanje i obeležavanje oružja, naprava i municije stoji da ČZ Slavia 631, kalibra 4,5 mm spada u C kategoriju, kao i LSavia 634 cal. 5,5mm, Slavia 200S cal. 4,5mm i 200S cal. 5,5mm. Jedino Slavia 620 cal. 4,5mm spada u D kategorijju.
Da li je ovo tačno ili je neka greška?

INteresantno mi je he da moje Diane 25 D uopšte i nema na spisku (ili je ja nisam primetio). Da se malo našalim na svoj račun - ili su je izbacili zbog starosti, ili su je stavili u teško oruđe.

Ima tu još gomila pušaka koje su na spisku C kategorije a prodaju se i kategorisane su kao D. Ne samo kod nas nego i na stranim sajtovima su ispod 200 m/s.

Tačno. Skoro da i nema D kategorije. Ako sam ja dobro shvatio, u D kategoriju spadaju sve vp u cal. 4,5mm, ako brzina dijabole na izlaznim ustima cevi ne prelazi 200m/s i ako nisu jače od 7,5J. A, između ostalih, Slavia 631 lux je puška sa takvim karakteristikama a kategoriana je u C kategoriju.

Granica kod nas je 10,5 J. Tih 7,5 se često pominju jer je to granica snage u Nemačkoj. Verovatno u još nekim zemljama.

Potrebna mi je POMOĆ!
Ima li neko u rezervi šraf koji prolazi kroz štitnik obarača i spaja kundak i sanduk (meta)? Gde mogu da ga nabavim?

Attachments

• IMG_20230306_203054.jpg
    IMG_20230306_203054.jpg
    299.7 KB · Views: 309
Pošto sam laik za dihtunge i cilindre, zamolio bih vas da pogledate da li treba menjati ovaj dihtung. Pretpostavljam da može ,,raditi" još, ali sam mislio da ga zamenim ovim crnim pored (nadam se da ga vidite, nije najbolji ugao slikanja). Molim vas da prokomentarište razlike u kvalitetu, ne samog dihtunga koliko pucanja posle njegove promene.
Neki savet za cilindar. Gledao sam dosta po forumu i čini mi se da većina preporučuje ili radi poliranje, mada na osnovu nekih slika imam utisak da neki to i ne rade. Dobrodošao bi mi savet stručnijih od mene a mislim da je dosta takvih na ovom forumu. Unapred hvala.

Attachments

• IMG_20230306_162540.jpg
    IMG_20230306_162540.jpg
    176.4 KB · Views: 306
  • IMG_20230306_162537.jpg
    IMG_20230306_162537.jpg
    147.9 KB · Views: 306
  • IMG_20230306_162531.jpg
    IMG_20230306_162531.jpg
    134.1 KB · Views: 306
  • IMG_20230306_162525.jpg
    IMG_20230306_162525.jpg
    151.3 KB · Views: 306
Prosto neverovatno! Izlomio sam ga rukom" Tip koji je imao ovi pušku pre mene je ,,pretegao" poklopac koji zatvara kućište cilindra. Zavio sam ovaj šraf na njegovo mesto i bukvalno, malo jače, rukom pokušao da odvijem. Pukao je kao da je žiletom presečen. Pretpostavljam da je već bio napukao.

prlejovanovic67 said:
Pošto sam laik za dihtunge i cilindre, zamolio bih vas da pogledate da li treba menjati ovaj dihtung. Pretpostavljam da može ,,raditi" još, ali sam mislio da ga zamenim ovim crnim pored (nadam se da ga vidite, nije najbolji ugao slikanja). Molim vas da prokomentarište razlike u kvalitetu, ne samog dihtunga koliko pucanja posle njegove promene.
Neki savet za cilindar. Gledao sam dosta po forumu i čini mi se da većina preporučuje ili radi poliranje, mada na osnovu nekih slika imam utisak da neki to i ne rade. Dobrodošao bi mi savet stručnijih od mene a mislim da je dosta takvih na ovom forumu. Unapred hvala.
Taj crni dihtung nikad neće raditi dobro kao taj beli orginal, ja sam probao više varijanti, i samo. taj beli orginal radi kako treba

Poslato sa MAR-LX1A pomoću Tapatoka

Dihtung izgleda odlično sa strane ali mi nisu jasna oštećenja na klipu odmah ispod dihtunga.

Teško ćeš naći u prodaji šraf sa tako tankom glavom. Nalazio sam slične, nešto deblje glave ali lošijeg kvaliteta. Nađi šta nađeš i stavi.

Hvala Mane na odgovoru.Da li to znači da je bolje za sada ostaviti ovaj beli koji još uvek funkcioniše i ne dirati ništa dok se ne nadje toakav novi?

Što se tiče klipa, kao da je jedan deo radjen vrlo grubom šmirglom. Ne znam o čemu se radi.

prlejovanovic67 said:
Hvala Mane na odgovoru.Da li to znači da je bolje za sada ostaviti ovaj beli koji još uvek funkcioniše i ne dirati ništa dok se ne nadje toakav novi?

Što se tiče klipa, kao da je jedan deo radjen vrlo grubom šmirglom. Ne znam o čemu se radi.
Odprilike tako, a oštećenja klipa su manje više standardna, ne pridaj puno značaja tome.

Poslato sa MAR-LX1A pomoću Tapatoka

Najbitnija ti je sama ivica dihtunga koja stvara pritisak da nema oštećenja, ja sam na mojoj Slaviji tek posle 100.000 dijabola promenio originalni dihtung. Poručiš preko Ebay-a (imaš i belih i zelenih dihtunga) da imaš u rezervi i miran si na duže vreme.

Поштовање,

Улових данас Славију 631.

Тек сам је малопре распаковао, пробао сам код продавца пар дијабола а овде у стану немам где да пробам тако да неких детаља о њеном понашању још немам.

Утисци, за мене што нисам узео ваздушару честито последњих 15-20 година - солидна.
Луфта нема нигде на цевки, проверавао сам.
Окидач чкрипуће мало, оно прво колено, ако се тако може назвати, ландарало кад сам узео и није се враћало. Кад сам мало дотегнуо шрафић средило се ландарање и генерално отежало окидање. Колико - појма немам, немам сучим дупоредим.
Брзина - немам ни то да упоредим и да по осећају сконтам да ли јој фали нешто.

Кундак делује ок, пар чвркица али не бих дирао ништа ја ту.
Брунир исто изгледа солидни, да ли је рађен или не знаће можда неко искуснији кад види, ја баш и не могу да оценим али делује добар, ивице текста су оштре (можда није много шмирглано, хах). Ту и тамо огреботина нека.
Ипак је Маде ин Чехословакиа, не могу очекивати баш девојку кад је средовечна тетка.
Нишан на њој комплетан, окреће се по обе осе.

Е сад, долазимо до неизоставног дела сваке куповине половњака - проблеми.

Пар милиметара фали, а то девојци срећу квари.

Тек у стану вечерас приметим да је цев канда мало укриво.
Узмем лењир, наслоним на цилиндар, пробам да управим - ма криво. Одокативно - пар милиметара, можда 3-4мм код врха цеви.
Метнем је бочно на сто, с једне стране нишан удара у таблу, с друге стране кад је окренем у ваздуху виси.
На последњој слици се види да је растојање од цеви до лењира код црвене тачкице мање него код плаве.
Држао сам што сам правије могао и гледао да сликам вертикално, да се најбоље види.

Питање - где бих ја у НС њу могао однети на неки претрес изнутрица и да се цев провери и исправи ако је потребно?
Тренутно ми је у оптицају НС и околина једино.

Подужи текст, ал' фала на читању и унапред фала на одговорима. 20230307_193438.jpg
f8e922526888a3beb041d88e26839d52.jpg
f0be081243940cf9b13e44c9b3e6a4c5.jpg
1c6051e91bf50b1d58510ec9b9113092.jpg
19520df602e1db0c6582bdb020dfacf1.jpg
69a90a1f33a72ccbd84330db87a830a0.jpg

Sent from my SM-G770F using Tapatalk

Cestitam na kupovini.
Dacu ti moje skromno misljenje - a strucniji i iskusniji ce, verujem, nastaviti.

U svakom slucaju je odnesi na detaljni pregled i sredjivanje, ali prvo probaj sa naslonom pucanje u metu, recimo na 10m sa nekim osrednjim dobrim dijabolama. Pregledaj bar ovako vizuelno kako stoje prednji i zadnji nisan. Da nije nesto pokrivljeno i ne lezi bar odokativno u osi sa cevkom. Ako je sve to ok, polozaj zadnjeg nisana ce vrlo brzo da ti pokaze da li postoji ili ne postoji ta krivina ili ne. Ako je to tako, zadnji nisan bi trebalo podosta u desno nasetovati. Ako pravi dobre grupe, i sa takvom (eventualno krivom) cevkom i ako se odlucis da je koristis samo za 10m, mislim da je pomalo bezveze da se upustas u avanturu ispravljanja. Jer, spolja to mozda ispadne ok, ali sta ce mozda da se desi unutra ... da li ce posle toga da ponovo grupise isto...

Naravno, ovo je samo moje amatersko razmisljanje...

Благодарим.

Намера ми је и мало већа даљина, може она и до 20-25, а оптику бих метнуо због ћалета, године га сустигле.

Шта знам, мислим да би требало то, е сад, да ли је крива цев или на цилиндру кривина стоји не знам, зато бих неком профију поузданом дао.
Баш ћу је извући из кутије сад да погледим цевку још једном и да вирнем кроз њу, да видим да ли је крива она.

Dobio ai dobar savet. Pre svega nadji neko mesto gde ce daljina izmesju puske i mete biti oko 10m. Ispucaj 5 dijabola, na osnovu grupe nasteluj zadnji nisan po visini ili pravcu, pucaj opet 5 dijabola i tako u krug dok ne pozicioniras nisane dobro da se svi pogodci vrte oko centra. Zatim pogledaj kako ti je podesen zadnji nisan po pravcu, ako je mnogo na levo ili desno moze biti da ti je kriva cev ali ne mora da znaci.

Users who are viewing this thread

Back