Slavia 631 svasta nesto

Ovako ugrubo, ako je 2mm pomereno u stranu i upuca se na x metara, tek će na 2*x metara biti 2mm pomereno u stranu :) svakako mnogo manje nego što će na to uticati koliko mi zakrenemo pušku, pad dojabole itd... Ima uticaj ali verovatno baš mali. BTW, nisam radio sa nekom visoko kvalitetnim nosačima, ali retko koji dovetail nosač centrira optiku lepo. Picatiny već dosta bolje to radi.

Ali ja sam samo teški amater i verovatno grešim :)

Sent from my Pixel 6 Pro using Tapatalk

Моја шина је 'стандардне' ширине. Решење су носачи који се стежу са обе стране подједнако. Не знам како се то каже на пушкарском, ево зато слике.

Под условом да 'наиђе' на 13мм.

Attachments

• Screenshot_20231101_001840_Opera.jpg
    Screenshot_20231101_001840_Opera.jpg
    203.6 KB · Views: 14
Odavno sam hteo da pitam pa stalno zaboravim... 😁. Obzirom da 631 ima šinu od 13 mm a ne od 11 kao što je standard i kada se nosač optike za 11 mm postavi jer šraf ima dovoljnu dužinu da nosač opkorači šinu, nosač se pomeri sa ose cevi u suprotnu stranu od strane na kojoj je sraf za stezanje nosača. Praktično, optika stoji pomerena u levu ili desnu stranu u zavisnosti kako su nosači okrenuti.

To i nije problem ako se stalno gađa na istoj daljini. Ali sa promenom daljine mora se vršiti korekcija i po pravcu. Da li postoji neki lek za ovaj slučaj ili je tako kako je? Bilo je ranije dosta Slavija sa optikama pa me interesuju razna iskustva...

Prilikom postavljanja optike, pobrineš se da je končanica nameštena tako da "seče" osu cevi (blago kantovana u odnosu na šinu) i nema nikakvih problema. Naravno libela na optici (postavljena po končanici) je kao i uvek obavezna.

Ako dobro shvatam, optika je pomerena npr. u desno, onda rotiram optiku suprotno od kazaljke na satu da bi se "presekla" sa osom cevi?
U tom slučaju kada pucam po horizontali končanice, sama puška će biti blago kantovana?

Ako dobro razumem i Voju i Zareta, tu se radi o ovome ? .. Na brzinu sam iscrtao ..

Probaj Zare da, ako je moguce, nosace postavis da jedan stezes sa leve strane, drugi sa desne, mozda uspes da od odmah poravnas sve kao na primeru potpuno levo. Crvena linija je osa cevi.. u ovom slucaju i sanduka

Treća slika nije dobra. Optika jeste tako rotirana ali je i dalje centar optike pomeren u desno kao na drugoj slici. Suština priče je da centar optike uvek ostaje pomeren bez obzira kako kantovao optiku.

Ako jedan nosač okreneš na jednu stranu a drugi na drugu onda dobiješ 2 ose nosača. Problem je što su te ose paralelne i kada staviš i stegneš optiku, nikako ne može optika lepo da legne na nosače. Ako previše stegneš oštetićeš optiku. Čak i da uspeš da montiraš nekako optiku, zbog malog razmaka između nosača optika će biti previše ukrštena sa osom cevi.

Da, jasno mi je, u pravu si. Treca skica je nemoguca u praksi... a za ovo drugo oko unakrsnog stezanja, ti takodje verujem, i kapiram rizik za tubus optike, ... mada nikada nisam imao prilike da to radim sa neadekvatnim nosacima.

Po meni sve ovo gore navedeno, jedino ima smisla ako polazimo od toga da je cev idealno prava i da je bravljenje cevi idealno. Sto mislim da je tesko izvodljivo, i da su nesavrsenosti cevi i bravljenja mnogo veci faktor nego to sto cu dobiti 2mm pogotke u stranu na svim daljinama. I mi podesavanjem optike kompenzujemo mnogo vece nepravilnosti od tih 2mm. Voleo bih da imam takvu pusku da mi to predstavlja jedini problem. ;)

Verovatno si za sve u pravu. Problem je samo što ovde sa promenom daljine nemaš samo promenu po visini nego moraš da radiš i promenu po pravcu. Koliko je to u praksi bitno znaće oni iskusniji.

A sta je problem i da se ostavi npr na 25m upucana 2mm lijevo ili desno od centra grupe pogodaka, pa nije to Steyr da puca dijabolu u dijabolu zar ne, a 2mm na bilo kojoj vecoj daljini se tek nece primjetiti...

Ne postoji puška kod koje je cev idealno prava ili u osi sa blokom na koji se montira optika (čak i kada je montaža na cevi). Ono što sam napisao u prethodnoj poruci je standard za montiranje optike. Postoji nekoliko načina da se optika postavi idealno u odnosu na osu cevi. Kada optika nije montirana kako treba simptom je da na daljini na kojoj je upucana pogađa pravilno, na bliže puca levo a na dalje desno (ili obrnuto). Na primer kada se puška upuca na 35m, na 20 pogađa levo a na 50 desno. Efekat bi bio isti i kada je sve idealno pravo a samo optika kantovana, pisali smo o tome pre par godina.

Zdravo, posle jedno 15ak godina bez vazdusara, slucajno nabasah na jednu 631. Radivsi kod coveka, vidim u cosku supe parkirana cehinja. Sudeci po sloju prasine na istoj, priupitam ja da nije na prodaju. Kaze covek da je kupio novu u radnji pre 4-5god, ispucao 200tinjak dijabola i da stoji tako od tad. Pitam posto, kaze ne zna ni sam, ja nakon par dana resio da lupim cenu. Rekoh 100e i evo ruke. Ovaj pristane, kaze ni ne seca se koliko je platio. Na moje vec veliko odusevljenje, kaze on cekaj, ima negde jos i opticki nisan uz nju, neraspakovan u kutiji. Ne znam sta bih jos rekao, evo i par slika. Puska je stvarno kao nova, ima samo te sitne tackice od korozije tu i tamo. Kako bih to mogao da resim? Zanima me takodje da li je ova optika ok za 631?
Ps, kasnije kad sam otvorio kutiju sa optikom, nasao sam racune iz radnje.
Edit: ne znam kako da smanjim slike, file too large

Instaliraš "Photo&picture resizer"...
Čestitam ti na kupovini lepe puške,da te dugo služi

Edit: ne znam kako da smanjim slike, file too large
Ne treba ti nista extra, ako radis na win 10/11 - imas Paint3d (desni klik na fotku, open with Paint 3D). U "Canvas" prozoru chekirash "resize image with canvas" i "lock aspect ratio", pa onda odaberes koliki % hoces (probaj, recimo, 50% pa vidi da li ti radi posao).
Ipak, za posteno (osnovno) manipulisanje fotkama, skini (besplatni) XnView ili Irfan Viewer.

Ja koristim ovu aplikaciju godinama na telefonu.

Attachments

• Screenshot_20231203_225509_Google Play Store.jpg
    Screenshot_20231203_225509_Google Play Store.jpg
    57.5 KB · Views: 14
Last edited:

Users who are viewing this thread

Back