Slug zrna, slug cevi - teme i dileme

Slažem se. Mene lično, samo vodi želja za eksperimentisanjem i da probam. Nikakve druge aspiracije nemam. Ja i dalje ostajem "dijabola" :)

Joca said:
Slažem se. Mene lično, samo vodi želja za eksperimentisanjem i da probam. Nikakve druge aspiracije nemam. Ja i dalje ostajem "dijabola" :)

to je pošteno mišljenje
mislim nećeš pucati ..... slagovima............
opet imam lično mišljenje a to je da do kalibra .25 slagovi i nisu potrebni jer ima sasvim dovoljno energije za obje vrste rekreacije
već kalibar .30 sa slag varijantom je jako jako ozbiljno i opasno oružje
o kalibru .35 u slag varijanti ne mogu ni da pričam posebno sa više od 100 grejna težinom.....
kad likovi koji o tome odlučuju vide mogućnosti ovog oružja biće muke...............

zvezdan said:
ljudi ne kapiraju
slag služi za lov ne za mete

Ne bih se u potpunosti složio. Slug za vazdusne puske je alternativa za MK. Ljudi koji vole da gadjaju metu na 200 300 pa mozda i vise metara to ne mogu sa dijabolama. Problem je u tome sto je slug vrlo retko precizan a jos veći problem je sto kosta isto ili vise od .22LR. Skroz besmislena priča. Ne vidim razlog da slug iste mase kao dijabola bude ista skuplji.

Zna se cemu sluzi oblik zrna i koja mu je namena. Sto se nesto drugo pokusava sa istom to je druga stvar...

Sent from my iPhone using Tapatalk Pro

slag je smišljen za lov jer sam oblik je takav da se otvara pri udaru želeći da se nanese što veća šteta, ne znam kakvu štetu bi mogao na meti da nanese? ali ok ima i ljudi koji pucaju mete i tačno je da je za malo neprecizniji i da je domet mnogo veći a na meti koja nije na papiru nije puno bitno jeli 1 ili 2 cm gore ili dolje
tačna je i sledeća stvar da je slag , jake puške, koje taj slag mogu da poćeraju mnogo velikom brzinom postao alternativa
određenom vatrenom oružju, do vatrenog oružja se opet teže puno dolazi a i nosi sa sobom mnogo veće odgovornosti
zato kažem slag unosi revoluciju ali strah me da će donijeti i zabrane........

Ne bi trebalo da bude bilo kakvih zabrana eventualno bi moglo da dodje do nekakvih dopuna tipa da vazdusno oruzje sa 250+ dzula predje u drugu kategoriju ;)

Jako zanimljiva diskusija. Lov vazdušnim oružjem u ovoj državi je zabranjen. Dakle, ostaju mete. Ako ih neko koristi za LR i ELR pucanje u čelik - gde je problem? Zašto se uopšte stalno potencira ta "slag je napravljen za lov" mantra, u zemlji u kojoj to nije dozvoljeno?

Nijedna dijabola u kalibru .22 ne može ono što slag u tom kalibru može na recimo 200 metara na otvorenom, u uslovima koji nisu idealni. Molim bilo koga ko tvrdi drugačije da to dokaže i ne samo što ću poverovati, nego ću javno povući reč.

Dalje, šta znači tvrdnja da je za slag potrebna velika brzina, a pucati ga sa recimo 240-250 m/s je besmisleno? Besmisleno je na 100 m praviti grupe od 3 cm ili na 150 m grupisati u 6-7 cm? Na osnovu čega se donose takvi zaključci?

Kažem, veoma, veoma zanimljiva diskusija :) . Voleo bih da kolege svoje tvrdnje potkrepe dokazima iz vlastitog iskustva.

Cinjenica je da su slugovi generalno neprecizniji (izvor internet)
Ja sam isprobavao H&N grizzly dok ih je imalo da se kupi i nisu bile precizne (al su bile jaaake)
Sad da li je zbog brzine ili koraka cevi ne znam. Negde je logicno da slug hoce malo brzi korak i jacu pusku jer je generalno duzi i tezi od dijabole.
Ja se slazem sa tobom na ovu temu jer mi je slicno interesovanje. Sto se mene tice jedino je cena problem.

Ja sam do sada kupio oko 2.000 slagova i oko 1.500 ispalio. Probao sam NSA .217 i .218 u po pet težina, zatim JSB Knock Out .216 i .217, FX Hybrid 22 gr i H&N HP .217 i .218 u po pet težina. U planu su Patriot Javelin slagovi. Na osnovu tog iskustva, mogu da kažem da iz moje cevi dobijam mršave ili jedva solidne rezultate sa svim slagovima, osim sa .218 H&N HP, koji su izuzetno precizni i to pri brzinama od 255-260 m/s (21 gr, letnji uslovi) do svega 200-210 m/s (30 g, zimski uslovi). Dakle, potrebno je naći ono što dotičnoj ceni najviše leži. Cena H&N HP slagova je u proseku 12-13 evra za 200 komada, odnosno 7-8 RSD/kom.

Da se vratim na preciznost. Iz moje cevi, slagovi su precizniji od JSB Heavy dijabole. Sa Hevijem nikada nisam zaredom pravio grupe prečnika 10-18 mm na 50 metara, jednu za drugom. Sa dijabolom štaviše na 50 m nikada nisam napravio grupu poput ove dve na slikama i to po vetriću koji je dostizao 2 m/s. Sa Hevijem, bar kad je moja puška u pitanju, to je nezamislivo.

Attachments

• target_image (1).jpg
    target_image (1).jpg
    128.3 KB · Views: 1,658
  • target_image (2).jpg
    target_image (2).jpg
    130.1 KB · Views: 1,658
. U vezi sa polemikom oko slagova na forumu...

Uvažene kolege, kao što znate, lov vazdušnim oružjem je zabranjen, ali se ta tema ipak povremeno spominje na forumu, što savesnim strelcima koji poštuju propise može da oteža bavljenje ovim sportom/hobijem. Zbog toga uvodimo pravilo da je zabranjeno svako pominjanje reči "lov" i dovođenje te reči u vezu sa vazdušnim oružjem i municijom za vazdušno oružje, a od sada ćemo sva kršenja tog pravila sankcionisati,što je i u skladu sa pravilima ovog foruma.
Za prvi prekršaj banovanje na 7 dana, pa kako se prekršaji gomilaju do trajnog banovanja članova koji ne poštuju pravila.
Hvala na razumevanju!
Uprava!

BtW: Što se tiče lova vazdušnim oružijem primera radi: Ovu prepisku je gospodin Darko Božić sa "DumDum" kanala objavio danas u svojoj facebook grupi i zaista je za neverovati kavih likova ima, a za g.Darka Božića jedan veliki respekt i kapa dole kako je odgovorio liku:

FB_IMG_1611331085317.jpg

@Ledeni Bravo kolega. Da li znas koji je korak cevi kod tebe. Takodje ako neko zna za 6.35 long
Pokusao sam da nadjem na netu i nasao sam da je neko napisao da je 1:17 ali nije sigurno

Glock17 said:
BtW: Što se tiče lova vazdušnim oružijem primera radi: Ovu prepisku je gospodin Darko Božić sa "DumDum" kanala objavio danas u svojoj facebook grupi i zaista je za neverovati kavih likova ima, a za g.Darka Božića jedan veliki respekt i kapa dole kako je odgovorio liku:

FB_IMG_1611331085317.jpg
Stvarno kapa dole za Darka 👍🏻

firefox said:
Cinjenica je da su slugovi generalno neprecizniji (izvor internet)
Ja sam isprobavao H&N grizzly dok ih je imalo da se kupi i nisu bile precizne (al su bile jaaake)
Sad da li je zbog brzine ili koraka cevi ne znam. Negde je logicno da slug hoce malo brzi korak i jacu pusku jer je generalno duzi i tezi od dijabole.
Ja se slazem sa tobom na ovu temu jer mi je slicno interesovanje. Sto se mene tice jedino je cena problem.

Kolega, imali smo iste puške u isto vreme, ja sam bio prezadovljan sa grizzly na razne daljine, možda nije do dijabole, pa ni do puške ;) ;)

Na osnovu mog skromnog iskustva, ali još većeg iskustva drugara sa foruma, slagovi su neprikosnoveni za ljubitelje LR i ULR vazdušnog gađanja. Nijedna dijabola se ne može meriti sa slagom po tom pitanju. Za ljubitelje dalekometnog gađanja slagovi i te kako imaju upotrebnu vrednost kod gađanja u metu. Po meni, čak ni brzine nisu presudne dokle god se postiže cilj, a to su preciznost i ponovljivost.

a koji je ono kolega gadja u mete, pa ugleda nesto crno, pa samo dugmici ostali(ostavljam mogucnost da sam nesto krivo svatija), i svima bilo simpaticno? Da se razumimo ja potpuno razumim moderatore, sta je zabranjeno je zabranjeno i nema diskusije oko toga, al nemojmo bit licemjeri, mislim sta bi ja triba napravit kad vidim misa na prsutu?, ponudit ga sirom, casom vina, salvetom? ili zamolit ga da udje u misolovku koja mu je po metra dalje?, pa naravno da cu ga prasnit ako mi je kraljica pri ruci. al o tom ne triba pisat.
moje misljenje, samo to.

Sa 310 ms početnih se slag dobro otvorija i nešto crno rasturija :D :D a to je bilo takmičenje online....
I ako me neko bude banija ti si kriv :D :D

Users who are viewing this thread

Back