Odličan video sa mnogo zanimljivih stvari. Na primer, ja se godinama pitam zašto su svi ovi poznati slagovi tako "tupi" i zašto ih ne prave u "oštrijem" dizajnu. Ne govorim o hollow pointu, jer postoje karabinski HP projektili koji su veoma, veoma "oštri" ili špicasti, nego baš o samom obliku zrna, koji je izuzimajući veoma retke modele uvek zatupljen. E, izgleda da je caka u tome što takav oblik kod projektila koji se kreće podzvučnim brzinama ima veći BC , stabilniji je i na posletku precizniji je od špicastijeg. A zašiljeni projektili pripadaju drugom segmentu i oni moraju da se kreću nadzvučnim brzinama ili da im je makar najveći deo trajektorije u tom, nadzvučnom delu. Eto, ja sam u ovim vodama bukvalno decenijama i sad to prvi put čujem. Celog života mislim da dobra aerodinamika ili u našem slučaju BC uvek ima bolji učinak, bez obzira na brzinu. Znači, postoji debeo razlog zašto su slagovi za VP takvog oblika. I da ponovim, ne pričam o HP tj. otvoru koje izaziva ekspanziju zrna, nego o samom obliku čitavog proijektila. Poslušajte šta Met u Roelf pričaju.
https://www.youtube.com/watch?v=Wu53WJkP0gA