Slug zrna, slug cevi - teme i dileme

dimitrijemita said:
Dusambej said:
dimitrijemita said:
ja imam legalno MK pušku ... odradio papirologiju , član sam streljačkog udruženja i nikakav problem nije bio da dobijem dozvolu za nabavku ... sem što sam čekao 4 meseca nabavnu dozvolu ali za sve se toliko dugo čeka :)
Kakva je situacija za MK pusku vezano za godisnji porez da li se placa i koliko?
Plaća se samo godišnja članarina streljačkom klubu u kom si prijavljen. Kad smo već kod toga ja moram da platim za ovu godinu 2000 din. Inače sam član u Vrbasu kod Milović-a
Hvala za info mislio sam da je kao za pistolje i ostalo skuplji porez nego oruzje.

Dusambej said:
dimitrijemita said:
ja imam legalno MK pušku ... odradio papirologiju , član sam streljačkog udruženja i nikakav problem nije bio da dobijem dozvolu za nabavku ... sem što sam čekao 4 meseca nabavnu dozvolu ali za sve se toliko dugo čeka :)
Kakva je situacija za MK pusku vezano za godisnji porez da li se placa i koliko?
Porez na oruzje se placa na 5 godina, na olucene i ne olucene puske, tako da ti je isto dal imao pet ili jednu olucenu placas cenu negde oko 5.000, mk spada u olucene :)

NemanjaGt said:
Dusambej said:
dimitrijemita said:
Porez na oruzje se placa na 5 godina, na olucene i ne olucene puske, tako da ti je isto dal imao pet ili jednu olucenu placas cenu negde oko 5.000, mk spada u olucene :)
Kolega Nemanja, posedujem dve puške sa olučenim i jednu sa neolučenim cevima i prvi put čujem za taj porez... tako da se ne bih slozio sa tobom :)

zvezdan said:
vjerujem da za mk puške ima puno foruma ..........
Mislim da bi ova tema trebalo da ide u grupu " Kafana " nema razloga da se i na ovom forumu ne razmeni koje iskustvo vezano za MK oružije.

dimitrijemita said:
NemanjaGt said:
Dusambej said:
Kolega Nemanja, posedujem dve puške sa olučenim i jednu sa neolučenim cevima i prvi put čujem za taj porez... tako da se ne bih slozio sa tobom :)
Pa eto bas pre nekoliko dana deda kao lovac je tako placao.. nzm Srbija je to, moguce je da je drugacije :D :D :D

Šta mislite, da li će u narednih nekoliko godina svi proizvođači početi da nude slug cevi za svoje najprodavanije modele i da li će slug projektili postati ozbiljna konkurencija dijabolama ili će dijabole ostati neprikosnovene zbog niske cene i tehničkih začkoljica? Koliko puška zapravo mora da bude jaka da bi poterala slug brzinom od 290-300 m/s? Da li je to uopšte moguće postići iz "konvencionalnih" modela kod kojih je 290 m/s neki maksimum i za dijabole?

Iskreno mislim da ce slug poceti sve vise i vise da se koristi, npr huben k1 ili k2 moze poprilicno dobro da bije sa slug-om.

gledajući kretanje tržišta a posebno nielsena kao proizvodjača slagova koji ne može da postigne koliko tržište traži smatram da je budućnost vazdušnog oružja isključivo u slagovima
impact lagano sa .22 slagovima tuče 950 fps što je sasvim dovoljno a snaga i let dijabole fantastičan
sve u svemu i mi se okrećemo tome a ja i pani već čekamo isporuku cijevi
što se tiče cijene ne vjerujem da će biti pretjerana jer recimo već imaš skoro klasičan slag od hn grizlija koji nije ni tako skup
sve će to moje je mišljenje da krene vrlo brzo jer tržište je ispitano a sad mislim da su samo finese

A drugi deo mog pitanja? Imaju li "obične" puške uopšte kapacitete da pucaju slug zrna kako treba? Uz uslov da se montira odgovarajuća cev, naravno. Dakle, mislim na PCP puške koje nisu FX i Huben, za koje već znamo da su fantastične sa ovom vrstom municije - Hatsan, Cometa, Artemis itd?

Inače, i moje mišljenje je da je budućnost u slug projektilima, naročito kada je u pitanju LR.

Michael said:
Kod nas u srb je ista situacija. Polozis za rukovanje,lekarski, da si lovac ili clan streljackog klupa, da nisi osudjivan pa podnosis prijavu za nabavku puske ako sam nesto izoztavio nek se neko ubaci 😄
Tesko je dobiti bas zbog krivolova (moje misljenje), al ko je resio da krivolovi krivolovice sa karabinom. Svakako bih se i ja pre odlucio za mk pusku nego za pcp, prvo jeftinije je (mnogo) drugo mozes da pucas na 100metara i vise sto je meni mnogo zanimljivije. Nema pumpi nema boca, municija jeftina, nema oringova itd itd stelovanje brzine cas vako cas nako. Nema da se sekiras ako das 2000e kao npr za impakta i posle mesec dana ti vrisne oring ili nesto jos gore(bar se ja smorim onda, tolke pare za pusku a vec se sjebala). Nekako uzmes mk i tvoje je jedino da cistis cev i da je ljubis svake noci pred spavanje jel te je odusevila na strelisti 😄
Nazalost to je realno stanje ,pre 20 god. regularno odsluzio vojni rok prosap obuku za Ak 47 (4-5 po rezultatima u prakticnom gadjanju na nivou cete ,dodatna obuka u koriscenju i gadjanju iz pistolja) i sada sve to mogu da okacim macku o rep ,ne kazem da sam neki Rambo i sl, ali ako zelim MK pusku nista od toga ne vredi u civistvu nazalost, moram sve iz pocetka.

@ledeni ima klip na yputube gde porede hatsan bully, fx wildcat... U gadjanju slugovima i na kraju ih naravno otrese sve ona sumatra koja izgleda kao toljaga.
Mislim da je tu presudna brzina, a kad ce poceti da prave puske koje idu na 400-500b je pitanje vremena.

Znam, gledao sam ga :). Nego ne znam da li recimo AT44 ima uopšte kapacitet da potera slug sa 290 m/s. Nemam pojma, da se regulator otvori na 140 bara ili tako nekako. Pa makar po punjenju imao samo deset hitaca.

Ledeni said:
Znam, gledao sam ga :). Nego ne znam da li recimo AT44 ima uopšte kapacitet da potera slug sa 290 m/s. Nemam pojma, da se regulator otvori na 140 bara ili tako nekako. Pa makar po punjenju imao samo deset hitaca.

To sam i ja razmisljao da uradim od mog flashpup, s'obzirom da mu je kapacitet mali manje od 195cm3 posto mu je ugradjen regulator, da mu se digne na 175b i da probam tako, moracu da pitam voju sta misli o experimentu. Eventualno mozda da mu ubacim vecu bocu da bude bar 250. zanimljivo je to sa slugovima. A mogu da se nadju i neki koji nisu skupi, tipa grizzly

edit: ne znam da li postoji grizlly u kalibru 5,5mm

Ja iskreno ne bih smio dizati regulator preko fabričkog ograničenja, to nije za igru jer vjerujem da su ti materijali i sastavni djelovi testirani za te pritiske

Mislim da bi i zapremina plenuma regulisanog pritiska trebala biti veca i da bi opruga cekica takodje trebala biti jaca.Onda bi imalo smisla igrati se sa pritiskom regulatora zarad povecanja snage.Ovo vazi naravno za gore navede slucajeve.

Dakle, puška mora da bude predviđena za visoke pritiske, kao i da ima dovoljno veliki rezervoar. Plus, cev mora da bude predviđena za slug projektile, a ne za klasične dijabole. To znači da će većina nas koji nemamo FX puške morati da nabavi drugu pucaljku, ako već želimo da uživamo u mogućnostima slug zrna. Znači, trošak od soma evrića u najavi, pa ko voli... :lol:

Users who are viewing this thread

Back