Slug zrna, slug cevi - teme i dileme

Pominjao sam već na forumu da sam imao sreću i čast da o lovstvu i balistici učim od (u to vreme) najvećih imena u državi. Tada, recimo od sredine 80-ih do kraja 90-ih, nije bilo interneta i YT-a, pa smo bili prinuđeni da se dovijamo i nabavljamo retke knjige, kupujemo strane časopise poput Guns and Ammo (kasnije i domaće, kao što su bili Metak i Kalibar) i zato je prilika da kad god želim postavljam koliko hoću pitanja i uživo dobijam odgovore od takvih znalaca bila... neprocenjivo vredna. Kako god, još tada sam od pokojnih Dušana Bojovića i Vojkana Jovanovića čuo da karabinsku municiju, pošto se uverite da je vaša cev "voli", treba kupovati na veliko. Ne kutiju ili dve, nego bar 5-6 kutija, tako da budete mirni duže vreme. Ne zbog neke uštede ili ne znam čega, nego zato što se redovno dešava da isto zrno iz iste laboracije može da ima različit POI u odnosu na kutiju koju ste kupili pre godinu dana, a to je u lovu vrlo bitno, naročito ako pre odstrela ne proverite upucanost (to tada nije bila zakonska obaveza). I ne samo to, može da se desi čak i da se i sama preciznost promeni, odnosno da grupe pogodaka budu šire (još je bolje ako su uže) iako je apsolutno sve ostalo isto - zrno iste težine i konstrukcije, ista čaura, isti barut, kapisla... Naravno, to se sve odnosi na fabričku municiju. Meni se to u praksi dogodilo samo jednom, sa PPU municijom .223 Rem, ali nisam bio siguran da li je u pitanju bilo loše lagerovanje ili je do drastične razlike zaista došlo zbog neke sitne izmene u proizvodnji. Ali, posle upoređivanja preciznosti Hybrid slagove iz prve dve kutije nabavljene zimus i proletos sa ovim "poliranim" Hibridima koje ste videli u ovom video-klipu, siguran sam da primetna razlika zaista postoji. Da li su u FX-u nešto unapredili sa namerom ili su novi slagovi slučajno ispali bolji nemam pojma, ali se kajem što uprkos (pre)visokoj ceni nisam naručio bar 2-3 kutije.

zamisli kad ja kupujem po 40 -50 kutija kako je meni, redovno dajem po 400-500 eura za dijabole ne zato što volim nego zato što nemam ovdje da kupim pa grabim kad se ukaže prilika........................i zato imam ko zna koliko kutija u 6.35 i 7.62 a sad i 9 mm
x puta se desilo da komplet narudžba ne valja ni kurac
sad u 9 mm ima od 5.08 do 5.28 grama a uzeo sam opet brdo kutija..........

Ledeni said:
Pominjao sam već na forumu da sam imao sreću i čast da o lovstvu i balistici učim od (u to vreme) najvećih imena u državi. Tada, recimo od sredine 80-ih do kraja 90-ih, nije bilo interneta i YT-a, pa smo bili prinuđeni da se dovijamo i nabavljamo retke knjige, kupujemo strane časopise poput Guns and Ammo (kasnije i domaće, kao što su bili Metak i Kalibar) i zato je prilika da kad god želim postavljam koliko hoću pitanja i uživo dobijam odgovore od takvih znalaca bila... neprocenjivo vredna. Kako god, još tada sam od pokojnih Dušana Bojovića i Vojkana Jovanovića čuo da karabinsku municiju, pošto se uverite da je vaša cev "voli", treba kupovati na veliko. Ne kutiju ili dve, nego bar 5-6 kutija, tako da budete mirni duže vreme. Ne zbog neke uštede ili ne znam čega, nego zato što se redovno dešava da isto zrno iz iste laboracije može da ima različit POI u odnosu na kutiju koju ste kupili pre godinu dana, a to je u lovu vrlo bitno, naročito ako pre odstrela ne proverite upucanost (to tada nije bila zakonska obaveza). I ne samo to, može da se desi čak i da se i sama preciznost promeni, odnosno da grupe pogodaka budu šire (još je bolje ako su uže) iako je apsolutno sve ostalo isto - zrno iste težine i konstrukcije, ista čaura, isti barut, kapisla... Naravno, to se sve odnosi na fabričku municiju. Meni se to u praksi dogodilo samo jednom, sa PPU municijom .223 Rem, ali nisam bio siguran da li je u pitanju bilo loše lagerovanje ili je do drastične razlike zaista došlo zbog neke sitne izmene u proizvodnji. Ali, posle upoređivanja preciznosti Hybrid slagove iz prve dve kutije nabavljene zimus i proletos sa ovim "poliranim" Hibridima koje ste videli u ovom video-klipu, siguran sam da primetna razlika zaista postoji. Da li su u FX-u nešto unapredili sa namerom ili su novi slagovi slučajno ispali bolji nemam pojma, ali se kajem što uprkos (pre)visokoj ceni nisam naručio bar 2-3 kutije.

Ovo je kolega potpuno tačno i potpuno je isti slučaj i sa dijabolama, konkretno sa JSB "monster" i "heavy" dijabolama sam imao taj problem, rešeno je malim korigovanjem tureta i dodatnim u(DO)pucavanjem.
Zato praktikujem i ja da dijabole koje mi odgovaraju kupim što je moguće više.

zvezdan said:
zamisli kad ja kupujem po 40 -50 kutija kako je meni, redovno dajem po 400-500 eura za dijabole ne zato što volim nego zato što nemam ovdje da kupim pa grabim kad se ukaže prilika........................i zato imam ko zna koliko kutija u 6.35 i 7.62 a sad i 9 mm
x puta se desilo da komplet narudžba ne valja ni kurac
sad u 9 mm ima od 5.08 do 5.28 grama a uzeo sam opet brdo kutija..........

:shock: Respect!!! :D

E, ovo sad će zaista biti u duhu cele teme "slug zrna, slug cevi - teme i dileme". Evo jedne prave dileme, ali i teme koja donekle pobija postojeće teorije koje kažu da slagove najbolje nose posebno profilisane cevi, na većim daljinama i većim brzinama, plus da slagovi sami po sebi (bar za sada) nisu specijalno precizni.
Onda, sasvim slučajno, odlučim da iz čiste znatiželje, ne očekujući ništa specijalno, "provučem" nekoliko slagova kroz cev Royala tek da probam i svi se iznenadimo rezultatima.
Na daljini od 50m i brzini od 244m/s, vide se grupe od pet, tj. šest JSB KO slagova u kalibru .217, koje nisu veće od 14-17mm, što je rezultat dostojan i dijabola.
Prvo sam pomislio da je to slučajnost, ali sam se uverio kada sam napravio nekoliko sličnih grupa. Onda su probali Goxy i Ledeni i rezultati su opet bili isti.
Znači, Royale sa standardnom ST (Smooth Twist) cevi "nosi" slagove više nego dobro, iako znamo da je ST cev posebno prilagođena baš dijabolama, a ne slagovima?
Pa sad budi pametan?

slug2.jpg

slug1.jpg

Ja sam I dalje dijabola :D ali sam se uverio da prvo na 50m sa ispaljenih 15-20 slag projektila sam dobio izuzetno malu grupu, nadam se da je to gospodin Ledeni fotodokumentovao, zatim sam tog istog gospodina pozvao da proba i naravno on se prijatno iznenadio. Posle toga je probano u gong prečnika 12 cm na 100m i gong je svaki put pogođen kada smo našli koji je holdover.Tu pušku poznajem u dušu i po ovako mirnom vetru to može i sa jumbo heavy dijabolama, ali da može slag....eee to da nisam video i probao ne bih verovao.

Posle kompletnog razočaranja u JSB Knock Out .216, kolega GOksi mi je poklonio kutiju .217 i nije da nema razlike. Nije kao sa Jocinim Rojalom, ali nije ni tako loše i mislim da to još treba istestirati. Sinoć po kiši, na brzinu, pet komada na 96 m, vreme bez vetra ili uz povetarac, temperatura ispod 10 stepeni. Nije kao sa Hibridima ili dijabolama (nikada i neće biti kao sa dijabolama na tim manjim i srednjim daljinama), ali obećava.

Attachments

• Screenshot_20201013-113901_Range Buddy.jpg
    Screenshot_20201013-113901_Range Buddy.jpg
    314.8 KB · Views: 1,172
To ti treba da povecas brzinu, recimo KO je meni savrsen na 275m/s
Impakt daje jednu malo prosirenu rupu na 50m

Nije izvodljivo , cilindar je 180 ml i od toga se oduzima mesto regulatora koji se naknadno ubacuje , znaci ne vise od 150 ml ukupno , sto bi znacilo da sa dijabolom u 1.175 a pri brzini od 300 m.s. imao max 7 korisnih pucanja a 300 do 310 m.s. a to je brzina pri kojoj bi slag od 1.6 g imao 260 do 270 m.s. , pri tome ne sme se zaboraviti na bezbednost to je u stvari najbitnije , a ko god je otvarao hasu at 44 u 5.5 kal i radio tuning zna da u samom bloku nema dovoljno mesta za sigurno razbusivanje , at 44 (obican ne long) sa audrius regom i razbusenim t.p.om totalno prepravljenim ventilom , otvorenim svim kanalima , ispoliranim svim delovima hamera i oko njega , stanjenim zatvaracem , povecanim plenumom (a da mnogo ne utice na zapreminu ) NE MOZE da se nasvira preko 275 m.s a da ostane makar 15ak korisnih pucanja , objasnio sam vec sve ovo u temi , recimo artemis m 16 moze mnogo vise da se tuninguje , neke puske mogu vise a neke manje , pisem sve ovo iz licnog iskustva a da pri tome ne verujem prici video sam ili cuo sam , samo URADIO SAM , ju tub i ostale gluposti treba preskociti ...

goxy said:
Ja sam I dalje dijabola :D ali sam se uverio da prvo na 50m sa ispaljenih 15-20 slag projektila sam dobio izuzetno malu grupu, nadam se da je to gospodin Ledeni fotodokumentovao, zatim sam tog istog gospodina pozvao da proba i naravno on se prijatno iznenadio. Posle toga je probano u gong prečnika 12 cm na 100m i gong je svaki put pogođen kada smo našli koji je holdover.Tu pušku poznajem u dušu i po ovako mirnom vetru to može i sa jumbo heavy dijabolama, ali da može slag....eee to da nisam video i probao ne bih verovao.
Da , potvrdjujem napisano , i to sam video svojim ocima i prisustovao pucanju , a sve vezano za slagove i preciznost cu poverovati samo ako prisustvujem pucanju , kao u ovom slucaju , sve drugo je za mene rekla kazala ...

Ne za tebe Ledenko moj znam da je sve sto prikazes tacno tako ali sam iskustveno imao slucajeva da ljudi preteruju , ili sa daljinom ili sa velicinom grupe :D :D :D

U bre Skorpio kolko ispisa.Ti si maher za tjuning i naravno da je poznajes u sitna crevca.
Pa ja iz at 44 nisam ni pucao al sam svasta po netu gledao....i ostao na tome😀

Kakva razlika između KO-a u kalibru .216 i onog u .217. Ona grupa pre neki dan (96 m) nije bila loša, ali ova je s obzirom na vetar odlična. Sve je objašnjeno u videu.

https://www.youtube.com/watch?v=FzMghcGIxkw

Attachments

• Screenshot_20201014-095633_Range Buddy.jpg
    Screenshot_20201014-095633_Range Buddy.jpg
    297.2 KB · Views: 1,088
Koja razlika zbog 0.1
nego jesi li pronasao ostatke slugova da vidimo kako se otvaraju ili raspadaju, sta li vec rade.

Users who are viewing this thread

Back