Danas sam obavio jedan brzinski test tureta, budući da sada znam tačnu vrednost svakog klika i zanimalo me je da li konačno mogu da gađam po klikovima (odvrćući turet za elevaciju) i da budem siguran da ću prvim ili drugim hicem pogoditi metu. Pisao sam o tom problemu u temi o ovoj optici (T-Eagle 5-20x50).
Elem, odneo sam metu na oko 190 metara i Strelok je rekao da na uvećanju 20x treba da odrvenem tri cela kruga (180 klikova) i da pucam na 4,5 MD. Tako sam uradio i već iz prvog pokušaja bio sam na meti! Imao sam dva flajera, sa kojima je cela grupa imala prečnik od 12 cm, dok sam četiri slaga spakovao u nešto malo preko 6 cm. Ali, ja bih ipak kao najvažniji deo današnje kratke akcije naveo podatak da sam pucao po vetru koji je neprestano varirao od 0 do čak 3 m/s i stalno menjao pravac. Videćete sve to na ovom snimku. Uprkos vetru, gađao sam bez korekcije i napravio vrlo lep rezultat. U boljim uslovima, kada nema vetra i iz bolje i stabilnije pozicije, ja sam siguran da pet slagova na 190 m konstantno mogu da uguram u grupu od 6-7 cm, možda i manje. U pitanju je ovog puta bio H&N od 25 grejna, odnosno 1,62 grama. Brzina bi trebalo da bude oko 245 m/s, ali me nemojte držati za reč, jer sam izmerio samo jedan hitac po težini i to još letos iz onog prvog probnog pakovanja.
Napomena: Da ne bude zabune, merenje daljine koje sam ubacio u video obavljeno je prošle nedelje, a ne danas.
https://www.youtube.com/watch?v=ocF4tBaFNeI