Slug zrna, slug cevi - teme i dileme

Svaka čast kolega @Ledeni.
Zaista mi je izuzetno zadovoljstvo gledati Vaše video klipove i pratiti Vaše testove, a što se tiče slagova postali ste pravi Slag-Mag.
Veliki pozdrav i svako dobro želim.

Pominjao sam već da su nove serije FX Hybrid slagova preciznije od starih, bar iz moje cevi. Na 50 metara, prosečne grupe su široke svega 15-20 mm, vrlo retko više od toga, a na 100 metara ceo dan mogu da pucam i grupe neće biti šire od 45-50 mm i to po vetru koji bi gađanje dijabolama itekako otežavao. Kada je mirno, pet komada može da se spakuje i u 3,5 cm. Glavni nedostatak ovih odličnih projektila je njihova bezobrazno visoka cena i vrlo sam srećan što se ispostavilo da H&N HP slagovi ne samo da ne zaostaju po preciznosti za Hibridima, nego su u proseku i nešto bolji. Evo grupe koju sam napravio pošto sam nešto eksperimentisao sa turetima i klikovima. Pet komada u 38 mm.

Attachments

• target_image.jpg
    target_image.jpg
    189.8 KB · Views: 947
Ovakav rezultat na 100m je po meni san snova. Jedva cekam da mi stigne optika i podesivi nosaci da oprobam i ja hibrida na 100m :)

Stigli konačno posle određenog vremena i strpljivog čekanja :). Izuzetno sam radoznao i nestrpljiv da ih isprobam i "provučem" kroz moju cev. Iz nekog razloga dosta očekujem od njih, pa ćemo videti.
Mala napomena: svi koji žele da kupe i isprobaju Hibride, neka imaju na umu da nisu ni malo jeftini. Zašto su toliko skupi ne znam, ali jedna kutija Hibrida (100 komada) košta kao jedna i po kutija JSB Heavy dijabola (oko750 komada!). Računica je jasna, ali pošto smo svi mi ovde manijaci (ili bar većina), onda užitak stavljamo ispred nominalne cene. :D

FX-hybrid-slugs-sm.jpg

Ovako rade Turci.Jos samo da nadjemo nekog kamiondziju da nam dostavi jednu turu bar da probamo. :D :D :D

FB LINK:https://www.facebook.com/BETA-SOLID-Bullet-107609694199668/

Attachments

• 125519470_193140982313205_4039766072027259106_n.jpg
    125519470_193140982313205_4039766072027259106_n.jpg
    87.4 KB · Views: 830
Jako liče na "homemade" varijantu iz onih malih ručnih presa, ali svakako ih vredi probati.

Stigla džebana od kolege Fritza, pa sam u sklopu priprema za predstojeću Extreme Long Range akciju upucao pušku sa H&N 25 grejna i napravio nekoliko grupa na 50 i 100 metara. Da budem sasvim iskren, prve grupe nisu bile bajne, najverovatnije zbog moje treme i nervoze, budući da mi je končanica po meti šetala samo od otkucaja srca za 5-6 mm konstantno levo-desno. Tako da na 50 m nisam mogao da spakujem pet komada u grupu užu od 26-27 mm, a na 100 m su mi grupe bile 5-6 cm.

Onda sam napravio pauzu, smirio se i krenuo da pucam iz okvira, ne pomerajući glavu sa kundaka - samo repetiranje i pucanje i to relativno brzo. Naime, okidao sam čim sam mi se centar končanice poklopi sa centrom mete. I to je bilo to, u skladu sa očekivanjima. Dakle, na 50 metara 15-20 mm, a na 100 m oko 3 cm. Sledeće nedelje, ako Bog da, test na 250 metara uz pomoć kolege Sasha.

P.S. Klikovi sada rade odlično i sve se konačno podudara sa Strelokom.

Attachments

• target_image (2).jpg
    target_image (2).jpg
    159.9 KB · Views: 765
  • target_image (1).jpg
    target_image (1).jpg
    171.5 KB · Views: 765
  • target_image.jpg
    target_image.jpg
    217.4 KB · Views: 765
  • Screenshot_20201118-161054_Range Buddy.jpg
    Screenshot_20201118-161054_Range Buddy.jpg
    221.1 KB · Views: 765
  • Screenshot_20201118-160902_Range Buddy.jpg
    Screenshot_20201118-160902_Range Buddy.jpg
    237.2 KB · Views: 765
Glock17 said:
Drmni jednu šljivu pa da vidiš uže grupe od 3cm. ;)

Hahaha, pravo zboriš.Em je zdravo, em i panduri znaju da alkohol u malim količinama smiruje nivo stresa.Nego, sutra idem po Dianu, konačno i to da obavim, a kad ću stići da je isprobam, nemam pojma.Ovi turnusi ubijaju u pojam...

Poštovane kolege, ja bih kratko da se ubacim sa KnockOut slagovima u 5,5mm. Elem Fx impact trenutno radim u kalibru .22, pa tako sam u nedelju uradio prvi test sa golom cevkom (u toku je postavljanje shrouda)gde nisam mogao da istestiram brzine a nisam ni indeksirao liner. Test sam odradio na 50 m.

Staviću jedan video koji sam uradio telefonom, kod njeg se vide grupe od KnockOut slaga i od Monster redesigned dijabole.

https://www.youtube.com/watch?v=urj7ZXNgM3c

Ovo izgleda odlično. Konačno da KO kod nekoga bije kako treba! Jocu ne računam, on puca 11 slagova po sezoni :lol: :lol: :lol:

Gospodo, evo da ne budem kao čika Joca, ja sam ispucao u nedelju i drugu seriju KO od 10kom, sve je to tu negde, medjutim videli ste koliko je cev kratka, a možete zamisliti kako se to čuje....

Kao što možete videti i drugu grupu gadjanja sa slugom, po meni su skoro pa identične prvoj grupi. Napomenuo sam, nije indeksirana cev, nepoznata brzina, naslon mi nije bio baš po mom ukusu, sve vreme mi je igrala končanica kao otkucaji srca ;)

Nadam se, kada sve navedene nedostatke otklonim da bi onda mogla dobiti konačna grupa, i videti odnos impact-liner..

Attachments

• impact shroud.jpg
    impact shroud.jpg
    280.5 KB · Views: 666
  • meta.jpg
    meta.jpg
    348.4 KB · Views: 666
Ledeni said:
Jocu ne računam, on puca 11 slagova po sezoni :lol: :lol: :lol:

Jao, ko mi kaže... "danas sam išao da malo pucam kod mene na jezercetu i poneo sam sedam dijabola" :lol:
Joca je samo kod tebe i u Tironu ispucao bar 100 slagova što je tebi godišnji prosek. :lol:

Poštovane kolege, evo polako ali sigurno privodimo kraju nedostatke koje sam napominjao da imam u kompletiranju kalibra 5,5mm.
Nadam se da bi već sledeće sedmice mogao početi sa testiranjem. Nastojaću da rezultate podelim sa vama.

Attachments

• impc.jpg
    impc.jpg
    241.8 KB · Views: 616
  • lin.jpg
    lin.jpg
    548 KB · Views: 616
Danas sam obavio jedan brzinski test tureta, budući da sada znam tačnu vrednost svakog klika i zanimalo me je da li konačno mogu da gađam po klikovima (odvrćući turet za elevaciju) i da budem siguran da ću prvim ili drugim hicem pogoditi metu. Pisao sam o tom problemu u temi o ovoj optici (T-Eagle 5-20x50).

Elem, odneo sam metu na oko 190 metara i Strelok je rekao da na uvećanju 20x treba da odrvenem tri cela kruga (180 klikova) i da pucam na 4,5 MD. Tako sam uradio i već iz prvog pokušaja bio sam na meti! Imao sam dva flajera, sa kojima je cela grupa imala prečnik od 12 cm, dok sam četiri slaga spakovao u nešto malo preko 6 cm. Ali, ja bih ipak kao najvažniji deo današnje kratke akcije naveo podatak da sam pucao po vetru koji je neprestano varirao od 0 do čak 3 m/s i stalno menjao pravac. Videćete sve to na ovom snimku. Uprkos vetru, gađao sam bez korekcije i napravio vrlo lep rezultat. U boljim uslovima, kada nema vetra i iz bolje i stabilnije pozicije, ja sam siguran da pet slagova na 190 m konstantno mogu da uguram u grupu od 6-7 cm, možda i manje. U pitanju je ovog puta bio H&N od 25 grejna, odnosno 1,62 grama. Brzina bi trebalo da bude oko 245 m/s, ali me nemojte držati za reč, jer sam izmerio samo jedan hitac po težini i to još letos iz onog prvog probnog pakovanja.

Napomena: Da ne bude zabune, merenje daljine koje sam ubacio u video obavljeno je prošle nedelje, a ne danas.

https://www.youtube.com/watch?v=ocF4tBaFNeI

Users who are viewing this thread

Back