Vector Marksman 6-24x50 FFP

Koliko ja znam, a i svoje sam tako optike postavljao, najpametnije je zavrnuti do kraja i onda odvrnuti nekih 10 klikova (ne mora pod pretnjom streljanjem), moze i 5, 6, 7...11, 12, 13..., ali ja im ostavim tih 10 klikova "rasterecenja". Kada je odvrcem, gledam da izbegavam do kraja natezanje, isto tako dodjem do nekih 5 klikova i to je to. Ne znam da li sam razumeo tvoje pitanje, a ukoliko jesam, ne znam da li si ti mene razumeo, jer ja iskreno skoro pa da sam sebe ne razumem :):) :)

Verujem da sam te nekako razumeo a da si i ti mene jos bolje sa mojim haoticnim pitanjem :) :ROFLMAO:
Znaci, ... ako optika ima 100 mogucih klikova za podesavanje visine ... isto rastereceno i tacno radi u celom rasponu izmedju 10-90 klika ? Nije pozeljno samo zavrtati i odvrtati bas do kraja ?

Upravo to (Boze, kako je lepo kada te neko razume :)) nije pozeljno ici do maximuma koji ti daje optika, jer dolazi do naprezanja sklopa u optici. Jbg., lupam, ja mislim da imam na mojoj nekih 180 dostupnih (3 elevacije (msm da se tako zove jedan pun krug)), e sada, nisam djavo da mi je malo, pa da mi je preko potrebno svih tih 180, ne ja sam je limitirao na nekih 15 manje, znaci imam dostupno 165 klikova. Da se ne lazemo, dodjem ja nekada u brzini do kraja kada je odvrcem, ali je vratim nekih 5 unazad, a ne idem kao sivonja kada dodjem do kraja, daj da joj nategnem jos neki dodatni klik, kada bi mogla da dobije nekih 200 klikova, od mogucih 180 :):):).

Znaci, ... ako optika ima 100 mogucih klikova za podesavanje visine ... isto rastereceno i tacno radi u celom rasponu izmedju 10-90 klika ? Nije pozeljno samo zavrtati i odvrtati bas do kraja ?
Ako optika ima 100 klikova ukupno od - do +, to znači da ima 50 klikova po smeru, bilo po visini ili horizontali, dakle 50 levo, 50 desno ili 50 gore, 50 dole. (mada neke optike, konkretno moj Element, imaju različiti broj ukupnih klikova, npr po vertikali 170, po horizontali 120). Dovodjenje optike u optički centar sa klikovima (postavio video, niko ne gleda) se radi tako što se turet za visinu postavi u krajnju poziciju prema gore ( dakle "odšrafi"), a za horizontalu u krajnju poziciju prema desno, dakle opet "odšrafi" prema spolja. Iz tog položaja klikovi se vraćaju u optički centar na sledeći način-ako optika ima ukupno 100 klikova, onda se naizmenično, na primer po 10 klikova, vraća svaki turet naizmenično u suprotnom pravcu od onoga kojim je doveden do krajnih pozicija, a to znači: za vertikalni turet, praktično "zašrafiš" po 10 klikova, pa onda za horizontalni turet takodje "zašrafiš" 10 klikova, i tako dok ne izbrojiš da si "zašrafio" ukupno 50 klikova na svakom turetu. Tada je optika dovedena u početni položaj i opruge koje se u njoj nalaze, a natežu unutrašnji cilindar kojim se podešava končanica su u idealnom položaju. E sad...ako šimuješ, odnosno podmećeš filcove, nokte, kartone, ljusku od luka ili već, ili imaš podešavajuće nosače, koje podižeš dok ti dijabola ne pogodi najbliže centru mete, cilj je da to uradiš tako da ti dijabola dodje što bliže centru mete. Kada si to postigao, ostaje ti da sa par klikova dovedeš pogodak gde treba. Ako ti je pogodak mnogo nisko, trebaće ti više klikova za podizanje i obrnuto, dakle ako je visoko, opet isto. Prema tome, od početne pozicije optike u celini na nosačima koje si stavio i sa podmetanjima zuvisi koliko si klikova potreošio za fino štelovanje, odnosno koliko ti ostaje za dalje igranje kada pucaš na veće daljine. Još nešto...nije svejedno da li upucavaš optiku na 50m početno, pa posle pucaš na manjim distancama, ili upucavaš na 25m pa posle pucaš na većim distancama. Ako hoćeš da imaš najmanje pomeranja klikova, upucavaš optiku na onu distancu na kojoj ćeš najviše pucati, bilo da je to 20, 50, 38, 63m...nebitno....
Ako sam pomogao, dobro je, ako nisam, opet sam pametovano..
jbg...sujeta je čudo ;)

Sportski pozdrav

Iskreno ja se ne bi igrao i turete za vertikalu i horizontalu u isto vreme odvrnuo do krajnjih vrednosti.Razlog je zato što kod većine jeftinijih optika postoji velika mogućnost da dođe do kvara mehanizma optike.
Postoji mnogo precizniji i jednostavniji način da se dovede optika u optički centar ,a to je uz pomoć ogledala.
Pisano je ranije na forumu kako se to radi,ali podeliću link sa video gde je postupak opisan.
Kvalitet slike bi trebao da bude najbolji kada je optika u optičkom centru. Iz tog razloga bi trebalo da upucavamo pušku na daljinu koju najčešće gađamo,ali da gledamo da optika bude što bliže optičkom centru.Naravno to postižemo kako je već pisano uz pomoć podesivih nosača.Kako elevacijom izlazimo iz optičkog centra to bi kvalitet slike trebao biti gori.Naravno postoje neke optike kod kojih se to ne primećuje,ali je primetna njihova visoka cena prilikom kupovine.

Ja sam opisani postupak resetovanja uradio do sada više puta na svim optikama koje sam imao, a koje su nižeg cenovnog ranga, i nisam imao nikakvih problema sa mehaničke strane...e sad to je moje lično iskustvo, možda mi se posrećilo sa optikama...ko će ga znati, krhko je znanje....

Ok, sve jasno. Razumeli ste me odlicno :).
Nisam bio siguran gde je u stvari taj pocetni polozaj optike. Za +- gore-dole, levo-desno i sredine tog intervala kao idealnog pocetnog polozaja optike (optickog centra) .. sto su i @SrpcheTheGreat i @goxy opisali, nisam bio siguran da je to tako unutar mehanika optike. Pogledao sam, evo sada :), oba videa koji ste postavili i odlicni su. To je ono sto sam i pitao.

E sad .. ne znam koliko je generalno sigurno podmetati bilo kakve materijale i budziti na taj nacin polozaj optike, obzirom da stezanje nece biti idealno, tj nece gornji deo zadnjeg nosaca da lepo celom povrsinom nalegne na telo optike, posto osa optike vise nije paralelna sa osom cevi. Mislim, i ja ovako radim, ali sa ovim jeftinim optikama .. i za sad nije bilo problema, posto je vrlo malo podizan zadnji deo kada sam probavao na nekim vecim daljinama (mozda 2-3x) i nisam bas stezao krvnicki. Ali generalno, mislim , da su ti podesivi nosaci najbolje varijanta. Mada ih ja nikada nisam niti video, niti imao.

Posto nikad nisi video podesavajuce nosace, evo prilike..
e32467e1790bac68231d6342ce5d5d64.jpg

34eb99f0b33c64ddb6f7812c833e4797.jpg

Dakle, vidis da postoji "nosac u nosacu", sredisnji deo koji se podize po visini. Ta dva srafa sa strane pritezanjem fiksiraju taj sredisnji deo na visini koju odredis....ovi nosaci imaju pomeranje samo po vertikali. Postoje i sa pomeranjem po horizontali, ali kako me je naucio jedan vrlo uvazeni kolega da ovog foruma,koji je mag za optike, oni su ti ko mlada pred udaju, ne smes nista naglo sa njima, ni da kijas ako grlis pusku, sve ko po jajima da hodas, inace se cas mrdnu i ode upucan POI i vrazju mater...
Pozz

Sent from my SM-A336B using Tapatalk

Users who are viewing this thread

Back