Znaci, ... ako optika ima 100 mogucih klikova za podesavanje visine ... isto rastereceno i tacno radi u celom rasponu izmedju 10-90 klika ? Nije pozeljno samo zavrtati i odvrtati bas do kraja ?
Ako optika ima 100 klikova ukupno od - do +, to znači da ima 50 klikova po smeru, bilo po visini ili horizontali, dakle 50 levo, 50 desno ili 50 gore, 50 dole. (mada neke optike, konkretno moj Element, imaju različiti broj ukupnih klikova, npr po vertikali 170, po horizontali 120). Dovodjenje optike u optički centar sa klikovima (postavio video, niko ne gleda) se radi tako što se turet za visinu postavi u krajnju poziciju prema gore ( dakle "odšrafi"), a za horizontalu u krajnju poziciju prema desno, dakle opet "odšrafi" prema spolja. Iz tog položaja klikovi se vraćaju u optički centar na sledeći način-ako optika ima ukupno 100 klikova, onda se naizmenično, na primer po 10 klikova, vraća svaki turet naizmenično u suprotnom pravcu od onoga kojim je doveden do krajnih pozicija, a to znači: za vertikalni turet, praktično "zašrafiš" po 10 klikova, pa onda za horizontalni turet takodje "zašrafiš" 10 klikova, i tako dok ne izbrojiš da si "zašrafio" ukupno 50 klikova na svakom turetu. Tada je optika dovedena u početni položaj i opruge koje se u njoj nalaze, a natežu unutrašnji cilindar kojim se podešava končanica su u idealnom položaju. E sad...ako šimuješ, odnosno podmećeš filcove, nokte, kartone, ljusku od luka ili već, ili imaš podešavajuće nosače, koje podižeš dok ti dijabola ne pogodi najbliže centru mete, cilj je da to uradiš tako da ti dijabola dodje što bliže centru mete. Kada si to postigao, ostaje ti da sa par klikova dovedeš pogodak gde treba. Ako ti je pogodak mnogo nisko, trebaće ti više klikova za podizanje i obrnuto, dakle ako je visoko, opet isto. Prema tome, od početne pozicije optike u celini na nosačima koje si stavio i sa podmetanjima zuvisi koliko si klikova potreošio za fino štelovanje, odnosno koliko ti ostaje za dalje igranje kada pucaš na veće daljine. Još nešto...nije svejedno da li upucavaš optiku na 50m početno, pa posle pucaš na manjim distancama, ili upucavaš na 25m pa posle pucaš na većim distancama. Ako hoćeš da imaš najmanje pomeranja klikova, upucavaš optiku na onu distancu na kojoj ćeš najviše pucati, bilo da je to 20, 50, 38, 63m...nebitno....
Ako sam pomogao, dobro je, ako nisam, opet sam pametovano..
jbg...sujeta je čudo
Sportski pozdrav