Vector Marksman 6-24x50 FFP

zoric said:
Ali cena ne može… evo poručio sam u Austriju kod rodbine pa ćemo da vidimo šta dalje…koliko u proseku putuje paket do EU?

Sent from my iPhone using Tapatalk Pro

ako im je magacin u evropi moze se desiti da stigne i za nedelju dana,a 3 nedelje je neki maksimum za EU

Za Hammerli 850 Airmagnum (sa HPA konverzijom) sam naručio Hawke Vantage 6-24x44 SF. Zbog raznih okolnosti je stigla sa sakašnjenjem od 10 meseci, ali sam zadržao privremenu optiku Bushnell Banner Rimfire 6-24x40AO (original). Hawke nisam montirao nego sam naručio FFP optiku, jer nije velik napredak u odnosu na Bushnell. Tražio sam optiku za gađanje do 30m, sa klupe i iz ruke. Dvoumio sam se između Vector Veyrona 6-24x44 ili ovog Marksaman. Veyron je interesantan jer je znatno manji od sličnih optika (kraći). Zbog svetilje optike sam uzeo ovaj Marksman (a ima i više review-a).

Montirana optika:

20210904_135104_1.jpg

20210904_130709_2.jpg

Končanica snimljena sa prislonjenim mobilnim telefonom:

20210904_131020_3.jpg

Mali offtopic, novi bipodi sa Alija:

20210904_135111_9.jpg

I jedan snimak sa Žeksovim sideshot-om (iz ruke, na 30m, gog 5x5cm, holdover pola dota, na 20x i 10x uveličanjem):

https://www.youtube.com/watch?v=sMrsWPaCPng

Staviću još par klipova na timi Žeksov sideshot, kada ih obradim.

Utisci i poređenje sa Discovery HD 5-25x50, to su jedine dve FFP optike koje imam.

Mehanički su slični - grubi. Teško se okreće prsten uveličavanja, pa sam montirao ručicu. Na Marksmanu malo je grublje okretanje tureta, verovatno će se razraditi.

Dimenzije su slične, bez merenja sam montirao Žeksov shideshot napravljen za Discovery i legao je.

Cena je slična 250-300 EUR, zavisi od izvora.

Side fokus je sličan, uzak po dometu.

Najveća je razlika kod končanice. Vector ima tanju i bogatiju - božićno drvce. Discovery ima finiju podelu oko centra.

Discovery ima osvetljenu končanicu koja omogućava gađanje u sumrak i noću. Probao sam sa Vectorom gađanje u mraku gde je meta na 30m osvetljena sa dve jake baterijske lapme (3000 + 900 lm), ali ne vidi se končanica.

Ono što mi se ne sviđa kod Discovery-ja je što se ne slažu klikovi i dotovi. To ću nekoj narednoj prilici da posebno testiram kod obe optike.

Za sada sam zadovoljan, složio bih se sa drugim ocenama da je dobar odnos cena/kvalitet.

Pozdrav kolege, hajde da pitam i ovde treba mi mala pomoc. Naime kupio sam ovu optiku i imam problem sa upucavanjem. Tacnije problem je u klikovima. Po specifikaciji tureti imaju 175 klikova, a ja kada je upucam na 50m ostaje mi samo 16 klikova elevacije kada pokusam da podignem za dalje distance. Dakle u startu nemam na raspolaganju ni priblizno koliko bi trebalo. Pa me sada interesuje da li su mozda problem nosaci ili sama koncanica? Upucavao sam je na M16 sa JSB dijabolama 1.175g / 18.13gr (brzina sa njima mi je 285).
.

Postoji više mogućnosti.
1. Koliko sam shvatio reč je o pušci artemis ili snowpeak m16. Puška fabrički ima na kraju cevi deo koji distancira cev od cilindra. Video sam da neke kolege to skidaju iz njima poznatih razloga. Ukoliko je to slučaj, montažom težeg moderatora može doći do pada usta cevi za više od mm. Ako je ovo slučaj, rešenje bi bili podesivi nosači.
2. Ako ne onda pre svega proveri da li je prednji nosač ispravno montiran.
Nadam se da sam ti pomogao barem malo.

Pozdrav kolege, hajde da pitam i ovde treba mi mala pomoc. Naime kupio sam ovu optiku i imam problem sa upucavanjem. Tacnije problem je u klikovima. Po specifikaciji tureti imaju 175 klikova, a ja kada je upucam na 50m ostaje mi samo 16 klikova elevacije kada pokusam da podignem za dalje distance. Dakle u startu nemam na raspolaganju ni priblizno koliko bi trebalo. Pa me sada interesuje da li su mozda problem nosaci ili sama koncanica? Upucavao sam je na M16 sa JSB dijabolama 1.175g / 18.13gr (brzina sa njima mi je 285).
U tri reči: potrebni su ti podešavajući nosači tj. nosači koji mogu da se podižu po vertikali. Kada ih namonitiraš na pušku podižeš zadnji nosač pri upucavanju u metu na odredjenoj distanci, dok ne dovedeš pogodak blizu centra, a onda klikovima podesiš do samog centra mete.
Drugi način je da na postojeći zadnji nosač podmetneš kartonče (npr od vizit karte ili tanje). To se zove šimovanje...
Treći način da staviš neku kosu noseću šinu koja nosi optiku (pada prema cevi pod nekim uglom)-teško ćeš to da nadješ kod nas, osim da ti neko napravi....
Četvrti način-nema.
Iz mog (vrlo bogatog iskustva sa mlaćenjem sa optikama i upucavanjem) sve optike preko 9x uvećanja traže podešavajuće (štelujuće) nosače, a pogotovo za daljine 50m+...
e ovo sam ti ja sažvakao, a sad lepo kod g-dina Gugla...sve ima...nisam se ni ja rodio ovako blistavog uma, oštre inteligencije i staklastog pogleda (koji se gubi u daljini)...
p.s. pre upucavanja na ovakav način, potrebno je da se optika dovede u optički centar, time postigneš da imaš malo klikova pri finom štelovanju...ovde je prilično dobro objašnjenje kako uopšte sve to funkcioniše...

btw broj klikova na optici je prost broj, vrednost klika na optici je nešto sa čime se operiše, bilo da je u pitanju MOA ili MRAD....

Sportski pozdrav

Hvala kolege. Poručujem nosače samo da pronađem odgovarajuće za šinu od 11mm i tubus od 30mm. To sam svakako i planirao da uzmem u nekom trenutku, a i najbezbolnije je rešenje. Nego sam ja računao imaću sa običnim nosačima dovoljno raspoloživih klikova, a sa podešavajućim ću samo dobiti veće daljine, malo sam se iznenadio da ne mogu ni 100 m da "dobacim" bez njih, pa sam zato pomislio da je do drugih podešavanja poput štelovanja optičkog centra itd...

U tri reči: .
Drugi način je da na postojeći zadnji nosač podmetneš kartonče (npr od vizit karte ili tanje). To se zove šimovanje...

Sportski pozdrav
Србо брате по оружју, да ли си ти пробао овако да штелујеш/ шимујеш, и како ти се показало? И да ли се добија жељени резултат...

Послато са SM-N960F помоћу Тапатока

Ja sam podmetao parčiće starog filma iz fotoaparata,čak i parčiće rendgen snimka.Radilo je posao.Naravno pažljivo i nežno stegnuti šrafovi prstenova.

Iako je pitanje postavljeno kolegi Srbi ja ću ipak dati moj mali doprinos odgovoru.
Ja jesam probao i pokazalo mi se kao prihvatljivo rešenje. Zahteva malo strpljenja i prilikom montaže lagano pritezanje svih šrafova na optici. Koristio sam čoju kao podlošku.
20240129_120505.jpg

Reč je o pomenutoj optici . Ja sam je podesio na 50m sa 3 MRAD ostatka do kraja tureta u smeru down ( u levo ) jer ispod 50 m neću pucati ali ostavio sam korisnih 2 MRAD - a . Marksman inače na poslednjih 10 klikova u oba smera ima jako lošu sliku. Na taj način sam dobio mogućnost vertikalne elevacije oko 13 MRAD -a.

Хвала обојици. Једном сам покушао али није било баш успешно, али сада ћу опет видевши да може. Значи само да утврдим, ја сам моју упуцао на десет метара ( м16 такође, оптика Дискавери 6*24) јер ми је тако најлакше, са десет метара друга нула ми је такође на око 50м али сам имао исти проблем као колега за веће даљине, на 110 метара сам морао да смањимо увећање јер са на првом фок плану не види мета по прорачуну стрелока, што значи да ако ставим парченце нечега испод носача ближе устима цеви подићи ћу аутоматски место кончанице, али да ли тада опет могу да нулу тражим на десет метара или морам одмах на 50м ?

Србо брате по оружју, да ли си ти пробао овако да штелујеш/ шимујеш, и како ти се показало? И да ли се добија жељени резултат...
Više puta...podmetao sam isto kao i Goksi, rengen film, karton vizit karte, dvoslojno lepljivu traku (debljina oko 1,5mm kad se stegne, ali nju sam kao po iglicama pritezao)..i davalo je rezultate, ali to je mučenje, jer: ako nisi postigao efekat, skidaj pa dodavaj, što malko i nervira..i skoro sto posto se ne može postići da se optika dovede do centra, pa samo da se sa par klikova doradi, jer prosto ne možeš podmetanjem to postići. Podešavajući nosači ti omogućavaju da bez demotniranja celog sistema (odšrafi ploćice oba nosača, skloni optiku, podmetni šta već oćeš, ponovo šrafi, rotiraj prema libeli, steži ponovo) podižeš koliko treba. E sad, nisu ni oni nešto preterano skupi, ima raznih varijanti, uglavnom svi rade posao. Jedino što ostaje da se žrtvuje sa klikovima je podešavanje po horizontali, jer baš nosače od 100 evra ne mogu da stavim, koje vrtiš kako oćeš. ( mesto toga može puno jagnjetine da se poruči).

МОА ( нокат) инсерти, још јефтиније решење
7b8c90b1c10647aef4bc7c4acfd1f822.jpg

Jedno laicko pitanje ... ako optika recimo ima tih 175 klika ukupno za elevaciju .. i ako treba recimo da se puca na 50m a javlja se isti problem kao kod @ManeKnežević ... kada podmecemo inserte od raznoraznih materijala, na koji klik najvise odgovara optici da bude skoro pa tacno usetovana za 50m ? Tj kada je ona najvise rasterecena, recimo na kliku br 10 od pocetka (pa se malo dosteluje) ili recimo na kliku 80 (pa se malo dosteluje) koji je negde na sredini raspona elevacije koju optika moze da odradi ? Nisam upucen kako sve to unutra izgleda kada se vrte tureti, koliko se sta napreze, u kojem delu raspona klikovi najtacnije drze nulu pogotovo kod jeftinijih optika ... i slicno ...
Nadam se da me razumete sta pitam ovako zbrda - zdola :)

Last edited:

Users who are viewing this thread

Back