Za Hammerli 850 Airmagnum (sa HPA konverzijom) sam naručio Hawke Vantage 6-24x44 SF. Zbog raznih okolnosti je stigla sa sakašnjenjem od 10 meseci, ali sam zadržao privremenu optiku Bushnell Banner Rimfire 6-24x40AO (original). Hawke nisam montirao nego sam naručio FFP optiku, jer nije velik napredak u odnosu na Bushnell. Tražio sam optiku za gađanje do 30m, sa klupe i iz ruke. Dvoumio sam se između Vector Veyrona 6-24x44 ili ovog Marksaman. Veyron je interesantan jer je znatno manji od sličnih optika (kraći). Zbog svetilje optike sam uzeo ovaj Marksman (a ima i više review-a).
Montirana optika:
Končanica snimljena sa prislonjenim mobilnim telefonom:
Mali offtopic, novi bipodi sa Alija:
I jedan snimak sa Žeksovim sideshot-om (iz ruke, na 30m, gog 5x5cm, holdover pola dota, na 20x i 10x uveličanjem):
https://www.youtube.com/watch?v=sMrsWPaCPng
Staviću još par klipova na timi Žeksov sideshot, kada ih obradim.
Utisci i poređenje sa Discovery HD 5-25x50, to su jedine dve FFP optike koje imam.
Mehanički su slični - grubi. Teško se okreće prsten uveličavanja, pa sam montirao ručicu. Na Marksmanu malo je grublje okretanje tureta, verovatno će se razraditi.
Dimenzije su slične, bez merenja sam montirao Žeksov shideshot napravljen za Discovery i legao je.
Cena je slična 250-300 EUR, zavisi od izvora.
Side fokus je sličan, uzak po dometu.
Najveća je razlika kod končanice. Vector ima tanju i bogatiju - božićno drvce. Discovery ima finiju podelu oko centra.
Discovery ima osvetljenu končanicu koja omogućava gađanje u sumrak i noću. Probao sam sa Vectorom gađanje u mraku gde je meta na 30m osvetljena sa dve jake baterijske lapme (3000 + 900 lm), ali ne vidi se končanica.
Ono što mi se ne sviđa kod Discovery-ja je što se ne slažu klikovi i dotovi. To ću nekoj narednoj prilici da posebno testiram kod obe optike.
Za sada sam zadovoljan, složio bih se sa drugim ocenama da je dobar odnos cena/kvalitet.