Weihrauch springerice

Neko će već od informisanijih kolega, nadam se, nešto o tome napisati.
Nisam informisan, ali mogu da probam...
Lično mislim da je ta granica uzeta iz čisto praktičnih razloga: zbog praćenja zakonskih propisa u nekim zemljama i omogućavanja što većem broju ljudi da što jednostavnije nabavi vazdušnu pušku i puca, ali i da mehanizam mete ne bi svaki put bio uništen nakon pogotka.
Ako sam omanuo, ispraviće me već neko.

In England and Wales, all air pistols and rifles producing over 0.737ft/lbs (1J) of muzzle energy are considered firearms, and are regulated by airgun laws. Those under this limit are deemed airsoft guns.

You can buy and use air pistols up to 6ft/lbs of power and air rifles up to 12ft/lbs of power without a licence. If you want to own or use a rifle over 12ft/lbs of power, you will need a firearms certificate, which you can obtain through your local council. Air pistols exceeding 6ft/lbs of power are illegal and cannot be licensed.

Ово је разлог јер су се неки спортови прво прилагодили ограничењима а произвођачи тржишту.

Upravo sam malo guglao, ali barem ja nisam uspeo da pronađem nikakvu informaciju koja bi dala odgovor, osim još jedne zanimljivosti a to je da se data energija dobija ispaljivanjem diabole od 8.44gr pri brzini od tačno 800ft u sekundi.

pa tih 16.125 j je isto sto i 12 "fut paunds" a to je limit u briatniji za FAC, tj dozvola za oruzje. kod nas je to 10.5J dok je u nemackoj , madjarskoj 7.5J a u ostalim zemljaka kako gde i kako kude, i kako koje. zato svaka drzava ima nekus voju varijantu tih field sportova. Nmeci M adjari cepaju sa 7.5J mahom, mada imaju i 16j koliko vidim. ali ovo je teski off topic pa cu stati ovde.

Problem je sto ti instant tuning kits, nemaju liner (onu mikronski tanku plastiku) koja ide oko opruge i dodje izmedju nje u unutrasnosti klipa. Jer bez toga opet bude preglasno. Prave se od PTFE ili FEP, a moze i od plasticne flase za Lenor ili mleka.
View attachment 18222

Ja sam taj "sleeve" sto ide unutar klipa pravio od razne plastike, od flase, rendgen filma, teflona i na kraju se vratio na fabricki lim, tako mi je puska najtisa, sa plasticnim se malo vise cuje opruga prilikom sabijanja u odnosu na lim, a teflonski je previse mekan i deformise ga opruga, mora dobro da se zalepi inace se rotira unutra pa ga opruga izvlaci napolje i guzva ga...
Uglavnom, ko ima fabricki lim nece dobiti nista ako taj rukav napravi od plastike, a ako nema nista onda je bolje da stavi bilo sta jer opruga manje zveci...

Mozda nisam dobro pratio na casovima, pa da pitam ...kada kazes "mora dobro da se zalepi" ... na sta tacno mislis ? Takodje, kakav je taj fabricki lim ? Vise puta sam se spremao da tako nesto probam na ovim mojim Slaviama, pogotovo na 634 jer je ona oko 13J sada, najradije bih od rendgen filma, ali nikako da dodje red na to ... ali koliko kapiram nije valjda potrebno da r-film lepim na unutrasnjost klipa ? Mada ima logike, ali onda .. cime da se zalepi, kako da se skine kasnije ako zatreba ...

Last edited:
kod nas je to 10.5J dok je u nemackoj , madjarskoj 7.5J a u ostalim zemljaka kako gde i kako kude, i kako koje.
sto me dovodi do pitanja, koja je onda opruga u mojoj hw50? :) kupljena je kao D kategorija, 4.5mm, na cevi stoji ono nemacko uokvireno "F". meni je iskreno svejedno, pretpostavljao sam da je 7.5j.

Mozda nisam dobro pratio na casovima, pa da pitam ...kada kazes "mora dobro da se zalepi" ... na sta tacno mislis ? Takodje, kakav je taj fabricki lim ? Vise puta sam se spremao da tako nesto probam na ovim mojim Slaviama, pogotovo na 634 jer je ona oko 13J sada, najradije bih od rendgen filma, ali nikako da dodje red na to ... ali koliko kapiram nije valjda potrebno da r-film lepim na unutrasnjost klipa ? Mada ima logike, ali onda .. cime da se zalepi, kako da se skine kasnije ako zatreba ...

Kad kazem fabricki lim mislim na ovo https://www.airgunspares.com/9148-95-hw98-inner-sleeve.html
Taj deo se dobija unutar klipa kod weihrauch pusaka, to je ono sto ti hoces da napravis od rendgen filma...ja r-film nisam lepio, malo sam ga koristio i primetio sam da hoce da se rotira unutra ali se ne deformise, za lepljenje sam mislio ako se pravi od teflona, ali to ne treba uopste pokusavati sa teflonom...
Ti ces to ubaciti bez lepljenja, jedino je pitanje da li bi mozda mogao staviti i neku deblju plastiku od r-filma, od neke flase recimo, ne previse debelo da opruga ulazi tesno u klip, ali i da ne bude previse lufta da bi opruga sto manje vibrirala, stim sto ja nisam testirao ima li neke razlike izmedju tanje i deblje plastike...ali su bitnije dobre vodjice za oprugu pa tek onda ovaj rukav od plastike ili lima...

Ok, sve jasno .. hvala
Slavia 634 vec ima fabricku PVC vodjicu, po meni dobro odradjenu i to ne bih dirao. Kako i od cega, pomocu stapa i kanapa, napraviti prednji top-hat, ono sto @Webley & Scott pokaza na fotografiji na prednjoj strani ? Ili gde naruciti prema potrebnim dimenzijama tu stvarcicu ? Ima li negde potpuno posebno, ili je najbolje da se uradi na strugu ? ...Nije tema o Slavia puskama, ali kada se vec ovde povela rasprava o tome, mislim da nece da smeta ... jer bi vazilo i za weihrauch

1718364187618.png

Last edited:
webley. hvala na odgovoru, ovo sa spoljnim omotacem se cini kao razumna ideja. @chaba - citas li ovo? mislim da cu probati da napravim , kod oruzara naravno, tako nesto @wooyadeen citas li i ti ovo? vec sam bio digao ruke od nje, ali mi sad opet uleteo neki mladalacki zanos
Odustati of HW97 moze samo lud covek ! :)
A ti mi izgledas razuman, zato nazad na zadatak i nema predaje.

Ok, sve jasno .. hvala
Slavia 634 vec ima fabricku PVC vodjicu, po meni dobro odradjenu i to ne bih dirao. Kako i od cega, pomocu stapa i kanapa, napraviti prednji top-hat, ono sto @Webley & Scott pokaza na fotografiji na prednjoj strani ? Ili gde naruciti prema potrebnim dimenzijama tu stvarcicu ? Ima li negde potpuno posebno, ili je najbolje da se uradi na strugu ? ...Nije tema o Slavia puskama, ali kada se vec ovde povela rasprava o tome, mislim da nece da smeta ... jer bi vazilo i za weihrauch

View attachment 18226
Just found this amazing item on AliExpress. Check it out!
RSD99.74 24%OFF | T-Shaped Nylon Washer/Plastic Concave Convex Screw Sleeve Insulating Particle/T-Shaped Step Gasket M3M4M6M8M10M12M20

Odustati of HW97 moze samo lud covek ! :)
A ti mi izgledas razuman, zato nazad na zadatak i nema predaje.
Nažalost jesam poluemancipovani strelac sa nedostatkom vremena i znanja. Ja sam više krajnji korisnik koji uziva u gađanju ali ga zanimaju i tehničke priče. Problem je što nemam dovoljno vremena za sve što bih hteo, a želeo bih da se navezbam i sa hw da gađam.

Svi ste u pravu u vezi 16.2j (12 foot punds) a narocito @sokolicc jer je u Engleskoj sve ispod toga dozvoljeno bez ikakve papirologije, a sve preko toga najstrozije regulisano kao vatreno oruzije.

Tako se i godinama veoma uspesno lovilo, pa je i preraslo u takmicarske discipline HFT i FT, sa istim ogranicenjima za snagu.

Weihrauch normalno na to nije obracao paznju nego su dizajnirali puske i radili opruge u "Frei" i "Export" verziji.

Neunistiva i legendarna lovacka puska HW80 je sklopljena da bude jaka i precizna na velike daljine (i da se prodaje Amerima koji su pohlepni na brzinu i snagu) pa kad bi dosla u UK, Frei verzija bi bila preslaba, a Export ilegalna, pa su uvoznici odokativno sekli Export oprugu i tako prodavali (ima trgovaca raznih :) )

E, tu krece tjuning prica, jer imas perfektan proizvod koji je osakacen secenjem opruge, pa su se ljudi trudili na sve to bude korisno, precizno i legalno.

Zasto je ovo bitno?

Zato sto moramo da prilagodimo snagu puske lokalnim zakonima i takmicenju istovremeno, a da finalni proizvod bude koristan i lici na nesto.

Vecina FT & FHT takmicarskih springerica je ovde na 14.0 - 14.5 J
Retko kome je cilj 16J, jer je snaga sekudarna a preciznost i eliminacija osetljivosti na drzanje ultimativni cilj.

Cak i za mene koji gadja nesto drugo, tih 14J je sasvim dovoljno, jer ne gadjam na vise od 35m (puska ima potencijal ali nije to u redu..) pa kad mi je meta daleko ja joj se prisunjam...

A zasto se HW80, kao tako dobra puska nije proslavila na takmicenjima?

Zato sto su HW77, HW97 i AA TX200 kao under-leaver (poluga ispod cevi) bolje tehnicko resenje i sto svi imaju klip precnika 25-26mm (oko 220 grama) za razliku od HW80 30mm i 350 grama koji iziskuje duzu oprugu od deblje zice, pa kad se i to uzme u racunicu eto silne inercije i potencionalnog trzaja.

Ja sam u zavisnosti od debljine koristio sve od Aldi/Lidl bele plastike za so

1718369767051.png
Plasticne flase za hemiju iz kupatila.

WD40 cilindar, lep i jak jer je od tankog celika, samo treba ga iseci.

Ja u mojoj HW35 imam Ro film koji stoji vrlo tesno unutar klipa i do sada se nije deformisao za stotu...proveravao sam...i nisam ga lepio za cilindar

Sent from my SM-A336B using Tapatalk

1c0b5c2049bf9d0c7cce2543638d0309.jpg

Nema šta, Geco radi posao top. Pucao sam ga opet da vidim dal je to to. Mislim da jeste :) Kupio sam za probu i Excite Hammer i nisu loše, bolje se pokazale od Excite Plinking. SportS standardno OK. Bolje od SportS Match. Čekam JSB ali moram reći da za pucanje u papir na ovako manjim distancama mora ravna dijabola, jedina pravi lepe rupe :) Za sad je Geco moj izbor (moram HN Sport još jednom probati) ali puno očekujem iz nekog razloga i od JSB Simply. Videćemo u sledećem broju :)

P.S. i Geco je pucan 10kom ali sam uslikao pre nego što sam zapisao... Ova jedna što je zalutala, klinac se naslonio na stolicu i opalio sam pre vremena, znao sam da će biti jedna loša i pre nego što sam pogledao metu :)

e987199a86320df5578fbdac8ec73c8c.jpg

Sent from my Pixel 6 Pro using Tapatalk

Users who are viewing this thread

Back