Svi ste u pravu u vezi 16.2j (12 foot punds) a narocito
@sokolicc jer je u Engleskoj sve ispod toga dozvoljeno bez ikakve papirologije, a sve preko toga najstrozije regulisano kao vatreno oruzije.
Tako se i godinama veoma uspesno lovilo, pa je i preraslo u takmicarske discipline HFT i FT, sa istim ogranicenjima za snagu.
Weihrauch normalno na to nije obracao paznju nego su dizajnirali puske i radili opruge u "Frei" i "Export" verziji.
Neunistiva i legendarna lovacka puska HW80 je sklopljena da bude jaka i precizna na velike daljine (i da se prodaje Amerima koji su pohlepni na brzinu i snagu) pa kad bi dosla u UK, Frei verzija bi bila preslaba, a Export ilegalna, pa su uvoznici odokativno sekli Export oprugu i tako prodavali (ima trgovaca raznih

)
E, tu krece tjuning prica, jer imas perfektan proizvod koji je osakacen secenjem opruge, pa su se ljudi trudili na sve to bude korisno, precizno i legalno.
Zasto je ovo bitno?
Zato sto moramo da prilagodimo snagu puske lokalnim zakonima i takmicenju istovremeno, a da finalni proizvod bude koristan i lici na nesto.
Vecina FT & FHT takmicarskih springerica je ovde na 14.0 - 14.5 J
Retko kome je cilj 16J, jer je snaga sekudarna a preciznost i eliminacija osetljivosti na drzanje ultimativni cilj.
Cak i za mene koji gadja nesto drugo, tih 14J je sasvim dovoljno, jer ne gadjam na vise od 35m (puska ima potencijal ali nije to u redu..) pa kad mi je meta daleko ja joj se prisunjam...