Weihrauch springerice

Od pucanih dijabola i ponovljene provere definitivno Geco odskacu. Ako oprobas JSb Simply verovatno ce se pokazati jos bolje.

Apsolutno je tako, Geco odličan. Kamen mi pao sa srca jer ih lako mogu nabaviti, juče sam odmah još jednu kutiju uzeo Nadam se da će Simply biti bar sličan...

Sent from my Pixel 6 Pro using Tapatalk

ovo sam nasao na netu
ne znam koliko je delotvorno ali mislim da cu uzimati ovog leta

U tjunerskim krugovima u Engleskoj postoji verovanje da puska moze da bude slammy (klip zakucava u kraj cilindra) ili bouncy (klip odskakuje od vazdusnog jastuka, preostalog kad je dijabola vec krenula).

Problem sa zakucavanjem je nepreciznost jer puska odskace I trza, I nesto se mora menjati.

Zakucavanje se moze videti kad teza dijabola daje vecu snagu, prouzrokovano:

- preteskim klipom
- prevelikim transfer portom
- prejakom oprugom
- prekratkim hodom

Da bi se puska smirila I popravila precisnost, gore navedene osobine se moraju promeniti.

Ovo je citava filozofija tjunerskog rada, osim ocigledne mehanicke strane (tolerancije, kvalitet meterijala, poliranje, itd)
Samo da 100% razjasnim.

Slammy ne valja !

Blagi Bouncy impuls je pozeljan (laksa dijabola ce davati vecu snagu od teze)

Ko ima slammy nek radi ovim redom:

- seci oprugu, ili samo kolapsirati navoj ili naci novu sa tanjom zicom. Ovo ce ne samo oslabiti snagu, nego ce I olsksati masu jer u trenutku kretanja klip I opruga postaju jedno.

- olaksati klip.

- menjati duzinu hoda short-stroke metodom sa extenzijom na glavi klipa

- podesavati velicinu transfer porta. Poslednje resenje jer je lakse uprskati nego poboljsati.

Ne zuriti. Menjati samo po jednu stavku. Pusku koristiti u medjuvremenu I meriti hronom redovno.

U pocetku su ljudi jednostavno primetili da su neke puske preciznije ne samo zbog dobre cevi i okidaca nego zbog manjeg trzaja. Zato I dan danas koristimo "artillery hold" prilikom drzanja da bi joj dozvolili da se krece i da negiramo negativni efekt tog skakanja i dzilitanja.

Opservacijom su ustanovili da nije samo u pitanju subjektiivan osecaj nego da se to moze videti golim okom stavljanjem dijabole na ravni deo puske I opaljivanjem druge.
Skakutava, skroz losa bi bacila dijabolu na pod.
Trzava i van balansa (slammy) bi pomerila dijabolu unazad.
A smirena sa dobrim ciklusom (bouncy) bi pomerila dijabolu unapred.

U pefektnoj dijabola se ne bi ni mrdnula ali to je samo u pusksma tezim preko 5kg, sto je utopija! Zato radje biramo bouncy nego slammy. Onu koja razvija vecu snagu sa laksom dijabolom.

Probajte sami I ustanovite dijagnozu na vasoj pusci. :)

Probajte I na beztrzajnim i na PCP. Interesantno je, majke mi ! (Opsesivnim ludacima poput mene)

Mene u celoj prici plase samo nepovratne akcije, jer ako se nesto zezne,tesko posle do orig.dela pa ajd iz pocetka. Zato se npr ne usudjujem da razbusim klip da ga malo olaksam, ili ne daj Boze skratim. O transfer portu i ne razmisljam. Moja jedina do sada extra brave modelacija bila je podesavanje duzine opruge, rtg film za stisavanje twanga i top hat sa delrinskom vodjicom opruge. I tu sam stao...sada se ja prilagodjavam njoj (sto se ocekuje od pravog muskarca, kada se zenski pol pita) i jedino sto bih mozda jos uradio da jos malo spustim snagu. Sada je tacno na 190 po hroniju sa jsb exact tj nekih 10j. Ali onda ostaje problem distance gadjanja, gde mi je 25m zadati terminus,ako pricamo o papiru.Prosto prija kad je parabola minimalna..plinkanje me nesto ne raduje posebno...priznajem da sam kukavica za big changes...

Sent from my SM-A336B using Tapatalk

Ubedjen sam da ima ovde I drugih koji su radili razne verzije tjunove na svojim puskama, I koji bi mogli da podele licna iskustva, ali ja bih izdvojio @NemanjaCvetkovic jer je njegovih par objava na prethodnim stranama skolski primer sta i kako raditi.

Poliranje svih mehanizama, delrinske vodjice, okidac (stepen 1 & 2)

Samo jos delrinski prsten ili dugmici na klipu (gliding iliti proklizavanje: stepen 3)

I kad cujem titanijum... zinem od srece

Klip i dihtung idu zajedno, tako sam ih kupio od ARC air rifle tuning, znas za njega sigurno...
Zeleni dihtung ne koristim, cini mi se da mi daje malo manje brzine od fabrickog dihtunga pa sam se vratio na fabricki...
Sto se tice pucanja sa hw98, pre nje sam pucao sa dianom 340 ntec koja je sa 20j spala na 16j, sad sa tih 16j je diana mirnija od hw, to me malo nervira a hw je slabiji za 1j mozda...tako da bi tu trebalo jos nesto petljati da bi se smanjio trzaj ali me mrzi da experimentisem 😬

Webley ne zivi u Srbiji kako sam razumeo, a ja nisam nikakav expert 😂
Da ih ima ovde na forumu, ima ih, ali se ne javljaju 😬

Zeleni dihtung ne koristim, cini mi se da mi daje malo manje brzine od fabrickog dihtunga pa sam se vratio na fabricki...
Lyn nekad iz legendarne tuning kuce Venom (zajedno sa Steve Pope I Ivan Hancock) a otkad je Steve preminuo, iz ARC je majstor svog zanata, ali nisam znao da radi posiljke pa ga nisam ni spomenuo kad je Kircan pitao za preporuke.

U zavisnosti kad si uzeo to, i koliko je ARC imao na lageru, moguce da je zeleni dihtung od preostslog Venom kontigenta kad su zatvorili biznis. Ako jeste, onda imas extra kvalitetan proizvod!

Snagu gubi zato sto je dihtung samo malo presirok pa ne kliza kroz cilindar nego pravi prevelik vakum.

Blago smirglom 1000 predjes oko dihtunga I gotov posao.

Mislim da jos uvek prave ove zelene dihtunge jer sam ih video negde da imaju da se kupe...
Inace klip sa ovim dihtungom klizi polako kroz cilindar bez ikakvog pritiskanja na klip, tako da verujem da nema potrebe za smirglanjem, eventualno da se zaglade zidovi dihtunga...
Ali mislim da ga vise koci to sto su zidovi posle onog kanala poprilicno tanki, dobro se prilagodjavaju cilindru ali isto tako mislim da prave veci otpor pod pritiskom jer se vise sire od hw dihtunga...

Gledam danas neki tuning kit na AirGhandi yt, i kao to bi trebalo da je po nekom poznatom engleskom tjuneru pravljeno... Vidim da ima i onaj tanki lim za oprugu i sve živo... Ali nije ni jeftin :)

Da li je u novom hw50 (kao ovaj moj) opruga sigurno 26mm ili treba to da proverim?

Ne znam šta se desilo, ali su mi se juče i danas grupe sa Geco a i sa ostalima malo proširile u odnosu na ono što sam pucao na početku, pa sam se malo smorio... možda je samo do mene i nekog pritiska ovih dana pa nisam miran kao kad sam tek kupio (i ovo je moguće jer nisam išao do Kamenice sam pa samim tim nisam imao "mira"). Pregledao sam šrafove, svi su dobro zategnuti.

Dal je stvarno potrebno otvarati "novu pušku" i odmastiti je i pregledati i podmazati lagano od nule sa mos2? Da li je ova mast dovoljna ili treba različite varijante da se koriste za različite stvari?

Da, malopre baš gledam, to je taj, spomenuli ste ga obojica. Deluje OK, gledao sam montažu, izgleda su se baš potrudili za fitment vođice i opruge. Jeste jaka cena, ali bar lako dobavljiv u EU.

Ameri koliko sam video uglavnom hvale Vortek i meni zanimljiv indoor plinker ARH:

S druge strane, gledam rastavljanje hw50, dosta je laganije od hw77/97 ako ništa drugo

Last edited:

Users who are viewing this thread

Back