Weihrauch springerice

Ako , ako! Isplati se, jer sam na prvom natezanju osetio razliku. Jednostavno kliza, zato ga I zovu "gliding" - proklizavanje.
Smanjilo je buku prilikom opaljivanja I ujedno stvorilo mnogo lepsi dojam 😁

Kad se nateze puska, zadnji deo klipa se uvek krivi na gore a prednji na dole, sad da rasturis novu pusku iz koje si ispucao kutiju dijabola videces tragove na klipu i u cilindru...
Ja licno ne volim da vidim da se to grebe i najvise zbog toga sam kupio taj klip...
A i kao sto kaze Webley, bolje klizi a i sigurno doprinosi tome da puska manje zveci...

Naravno da se isplati. Klip je po osi potpuno "učvršćen" nema nikakvih oscilacija u zadnjem delu, nema dodira sa cilindrom, smanjuju se vibracije, sve je podređeno pravilnom kretanju klipa. Da se ja pitam, svaka malo bolja a posebno jača puška bi morala tako da se radi.
Čini mi se da Slavia 634 ima tako urađen klip?

Opet pitanje: ,pri natezanju opruge klip i cilindar idu kao jedan sistem. Vracanjem poluge, cilindar odlazi u prednji polozaj. Zadnji prsten na ovakvim klipovima ostaje van cilindra,prednji ostaje u cilindru. Ima li mogucnosti da se pri otpustanju opruge javi situacija da klip i cilindar nisu u idealnoj osi i da zadnji prsten kaci na ulazu ivicu cilindra pri punom impulsu sile i napravi belaj?

Sent from my SM-A336B using Tapatalk

Ja sad ne znam da li Weihrauch ima neki prelaz između radnog dela cilindra i onog dela koji služi samo za vođenje klipa? Nisam ih rasturao pa ne znam, ako mislim ono što ti misliš 😁 .
Ako je cilindar istog prečnika celom dužinom, kao na Zastavi, Slaviji, raznim Cometama i sl. zadnji prsten nema gde da kači. Jedino ako misliš na onaj prorez dole po kome klizi napinjača ali ako tu ivicu obradiš kako treba nema šta da se desi. Suština tog zadnjeg prstena i jeste da klip uvek zadržu u osi cilindra pa i taj mali deo koji fali neće imati nikakvog uticaja.

Nisi me razumeo bata @zare . Klip ostaje ogoljen i delom vam cilindra,kada je opruga nategnuta kod HW ('visi u vazduhu"). Okines, klip 'jurne' u cilindar i tada ulazi taj zadnji deo klipa na kome je zadnji prsten. Da li tada moze doci do toga da taj prsten na zadnjem delu zakaci ivice otvora cilindra?
....ili klip nikada ne izlazi svojim telom iz cilindra?...sto nisam bas precizno proveravao,ali sam stekao utisak da se to jednim delom desava...

Last edited:
Sta si ukapirao? Meni nije jasno koja varijanta je ispala na kraju jer nisam video uživo.

Pa zanemario sam cinjenicu da klip ne izlazi iz cilindra pri nategnutoj opruzi....tupav, sta cu...otisle misli ko zna gde....

Last edited:
"derlenske tbt vodjice" - koliko vodjica ima tvoja opruga
Vecina tjuning kitova, ukljucujuci TinBum ima dve vodjice: duzu (ka okidacu) i kracu (top-hat, sesir ili cep , na drugom kraju).

Plus plasticne dodatke za preload.

Ovaj Ima i short-stroke dodatak za vrh klipa.

Plus imalin za cipele :) odnosno molybdenum mazivo.

Screenshot_20240629_102149_Google.jpg

Last edited by a moderator:
Bice jos bolje kad nam stignu odgovori na "minimalni preload I 8mm short-stroke"

To je tek intersantna tema, pa cemo sacekati.

Koliko mi se cini min preload je stanje kada se opruga ima najmanji hod pri natezanju,odnosno razlika izmedju relax stanja i nategnusosti je minimalna...ali cekamo Nemanju

Koliko mi se cini min preload je stanje kada se opruga ima najmanji hod pri natezanju,odnosno razlika izmedju relax stanja i nategnusosti je minimalna...ali cekamo Nemanju

Sent from my SM-A336B using Tapata
Колико сам ја разумео, баш је супротно. "Прелоуд" би требало да буде сабијеност опруге у ненатегнутон стању, у пушци. Тако да минимални прелоуд је кад је опруга унутар пушке скоро несабијена, тј скоро исте дужине као и ван пушке.

Molba u vidu pitanja za @NemanjaCvetkovic,ako nije problem. Poprilicno razumem termine i na sta se odnose,ali ako ti nije problem,molim te pojasni na sta se odnosi ovo sto si navodio kada si radio tuning puske:

"ox opruga skracena na minimalni preload" - sta podrazumevas pod minimalni preload?

"derlenske tbt vodjice" - koliko vodjica ima tvoja opruga

"tbt adapter od derlena za smanjeni hod klipa od 8mm"
Sta je ovaj adapter, kako izgleda i kako postize taj smanjeni hod,zasto bas 8mm? Da li je to u stvari short stroke koji se postavlja na celo klipa? Koje su mu dimenzije potrebne da bi smanjio bas za 8mm,tj da li postoji neka formula za racunanje tih dimenzija,ako se prave na cnc masini npr?

"Ispoliran klip do grita 2500 i koznog stropa" - sta podrazumevas pod koznim stropom?

Hvala na pojasnjenju unapred.
Sportski pozdrav

Pod preload mislim da opruga skoro uopste nije sabijena u odnosu na njeno normalno stanje van puske, tek toliko napeta da ne landara nista unutra kad puska nije napeta.
Vodjice ima dve, tj vodjica dole, blize strelcu i top hat gore, blize cevi.
Adapter za smanjeni hod klipa jeste sort stroke adapter. Izgleda isto kao dihtung samo je vece duzine, ide na klip na mesto dihtunga, pa dihtung na njega, i da, bukvalno povecava duzinu klipa cime smanjuje njegov hod u cilindru. 8mm zbog toga sto tbt tunig kit sadrzi bas toliki adapter. Zbog cega bas 8mm ne znam, pretpostavljam da za ovu snagu krace je nedovoljno a preko 8 nepotrebni, odnosno sa kontra efektom. Sto se racunanja optimalne duzine tice, msm da se sve svodi na eksperimentisanje u odnosu na jacinu opruge, duzinu cevi, precnik transfer porta, oblik i masu dijabole koja se koristi i ko zna sta jos. Da pomenem da je pre toga puska bila super za hn ftt a posle toga mnogo losa sa istim dijabolama, ali si popravila sa nekim drugim i to mnogo.
A kozni strop... Ono cudo za ostrenje nozeva, posto i te nozeve volim pa imam to kuci, pa rekoh sto da ne. Bukvalno mu dodje kao poliranje pastom. Klip u akusrafilicu, namazem strop, obavijem oko klipa i okrecem dok se ne usija sve nadam se da sam pohvatao sve

Gesendet von meinem Power Armor 18 mit Tapatalk

Vecina tjuning kitova, ukljucujuci TinBum ima dve vodjice: duzu (ka okidacu) i kracu (top-hat, sesir ili cep , na drugom kraju).

Plus plasticne dodatke za preload.

Ovaj Ima i short-stroke dodatak za vrh klipa.

Plus imalin za cipele :) odnosno molybdenum mazivo.

View attachment 18290
E bas sam ovo ubacio, samo druga opruga, kockasta tj kvadratni presek zice umesto okruglog

Gesendet von meinem Power Armor 18 mit Tapatalk

Users who are viewing this thread

Back