Weihrauch springerice

Moj Anšic 335 i HW35 najviše vole JSB Exact. Ali sa ovim novim serijama JSB dijabola rezultati su očajni.

Ovih dana ću da probam H&N Filet Target Trophy od 0,56 gr, pa ćemo da vidimo šta dalje.

Nakon pažljivog praćenja diskusije u ovoj temi, a i aktuelne ponude novih pušaka, prvenstveno springerica, evo mog skromnog viđenja situacije.

Činjenica je da je kod nas lov sa vazdušnim puškama strogo zabranjen, a sve koliko-toliko popularne sportske discipline (BR, FT, HFT) sa vazdušnim puškama dozvoljavaju maksimalnih 16 J u 4,5 mm ili eventualno 5,5 mm kalibru.
Većina iole kvalitetnih springerica koje su u ponudi kod nas (prvenstveno Weihrauch, Diana) su pravljene u stvari za lov i dolaze u velikoj snazi, najčešće oko 24 J i većim kalibrima.
Puške veće snage od 16 J i većih kalibara od 4,5 mm, osim za nelegalni lov, mogu legalno da se koriste za rekreativno gađanje (recimo long range) radi sopstvenog zadovoljstva, jer koliko znam kod nas nema nekih ozbiljnije organizovanih aktivnosti na ovu temu.

Zašto sam napravio ovoliki uvod u temu - oni koji žele da se bave sportskim streljaštvom, mislim na BR, FT i HFT, glavna preokupacija im je da na najbolji način prilagode lovačke springerice sportskoj nameni, odnosno kako im na najbolji način smanjiti snagu i povećati preciznost? Ovo je i očigledno glavna diskusija u ovoj temi odn. upotreba britanskih kit-ova koji poboljšavaju performanse springerica u okvirima od 16 J.
Postoji i drugi put da se dođe do dobre puške - povećanje snage takmičarskih pušaka, ali to je druga tema...
Najpopularnije za FT/HFT i u stvari jedino dostupne puške kod nas su HW77 / HW97. Ukoliko ih kupujete nove u C kategoriji, one su oko 24 J snage. Snaga može da im se smanji prostim skraćivanjem opruge, ali koliko vidim iz diskusije na forumu, zahtevnijim članovima to nije dovoljno dobro. Rešenje su kit-ovi koji skraćuju hod klipa (short stroke) - smanjuju snagu i ublažavaju trzaj što doprinosi preciznosti!

E, sad moje lično iskustvo - HW35 sa TbT kitom je vrlo prijatan za korišćenje, sa blagim trzajem i odličnom preciznošću i maksimalna snage ove puške ne može da pređe 16 J.

Tema za razmišljanje odn. diskusiju - šta mislite o hibridu puške HW35 u underlever verziji?

Odnosno, HW77/HW97 sa većim promerom klipa (30 mm umesto 25/26 mm) i kraćim hodom kakav ima HW35...?
Da li bi ovo bila idealna springerica za FT / HFT ?

Najbolji alat za bilo sta, je onaj koji je konstruktorski i fabricki napravljen za tu namenu, pa su za FT/ HFT najbolje takmicarske PCP. U startu pravljene za takmicarsku salu ili za proplanak.

Hronoloski, FT je krenuo ranih '80, a HW77 je izasla samo par godina kasnije, mozda bas za tu disciplinu, mozda i za lov, ali u svakom slucaju potencijal za FT je odmah prepoznat.

Kao I kod ostalih "podlamača" kao Walther LGU i naravno Tx200 (koja je u stvari kopija HW77, samo lepse I kvalitetnije zavrsena).

Hocu da kazem da je odgovor na pitanje HW35 underlever, vec fabricki dat kroz HW77.

Druga interesantna stavka, je da ako se uzme u obzir da je H80 samo modernizovana verzija HW35, i kao takva prvobitno za lov, sto znaci da je tezina imperativna !
Puske sa 30mm klipom su teske, podlamace jos teze, pa bi HW35/80 underlever, sa optikom bila sigurno preko 6kg - kao vojni mauzer! Ko ce to da vucara okolo?

Jos nesto...
Puske sa 30mm klipom, obicno imaju I dug hod, veliku zapreminu, sve idealno za najvecu mogucu snagu, neki Magnum preko 24J.
A takmicenje ogranicava na 16J, znaci u startu ne valja.

Zato su 25mm I 26mm najpopularnije, pa cesto vidjamo i tjunirane 22mm.
Potreba je za manjim , a ne vecim klipom, odnosno optimizacija za dozvoljenu maksimalnu snagu po pravilniku.
[automerge]1765555693[/automerge]
Screenshot_20251212_085620_Chrome.jpg
Prva kolona - precnik klipa
Druga - duzina hoda
Treca - zapremina (tih 40cc je magicna brojka sa puske ogranicene pravilnikom.)

Za trzista gde nema ogranicenja snage, pusti je da radi svoj posao, samo rokaj !

Ali gde mora da bude ispod 16J su stare HW77/97 kao I prva serija TX200 I otac I majka ! A ko nema stare onda koristi kitove sa smanjenjem hoda itd..

Last edited:
Свака част за табелу!
Само ми није јасно како се код HW35 са истим промером клипа и истим ходом добије различита запремина?!
А колико сам ја разумео, колега Девић је питао да ли је боља варијанта већи пречник и краћи ход, или обрнуто.

Teoretski govoreci, manji precnik klipa je bolja opcija, jer ne samo da je klip laganiji, nego takodje dozvoljava koristenje duze I mekse opruge. Manja inercija, blazi impuls, manji trzaj. Kosta oko 200-300 evra kod majstora.

Tjuniranje kracim hodom, moras da koristis jacu oprugu jer je hod kraci 😁 a klip tezi, veca inercija.
Ali kosta "samo" 80 evra. Radis ga sam kod kuce.

Dali smanjivanje klipa, koje kosta 3-4 puta kao short-stroke, rezultira 3-4 puta boljom preciznoscu? Naravno da ne. Zato kazem teoretski.

Takodje se radi o subjektivnom osecaju. Neki vole jedno, neki vole drugo. Dok ne probas licno, tesko je znati.

A ja kazem: Ma uzmem, pa cu se naviknem... Valjda !

Mislim da je @Webley & Scott u svojoj prvoj rečenici rekao surovu istinu o celoj polemici koja se vodi oko springerica:
"Najbolji alat za bilo sta, je onaj koji je konstruktorski i fabricki napravljen za tu namenu, pa su za FT/ HFT najbolje takmicarske PCP. U startu pravljene za takmicarsku salu ili za proplanak"

Dakle - ko želi konkurentne rezultate neka se mane springerica! To je prevaziđena tehnologija koju komercijalni proizvođači nemaju više interes da razvijaju i prepuštena je amaterima i entuzijastima da se igraju sa njom...otud i sva ova zamajavanja - veći /manji promer, duži / kraći hod itd. Sve je ovo bazirano na nagađanju...bez inženjerske podloge.
A proizvođači kit-ova izgleda vešto koriste našu hobi emotivnost / neracionalnost da nam izvuku još koju funtu iz džepa...
Al' ko voli, nek' izvoli!

Dakle - ko želi konkurentne rezultate neka se mane springerica! To je prevaziđena tehnologija koju komercijalni proizvođači nemaju više interes da razvijaju i prepuštena je amaterima i entuzijastima da se igraju sa njom...otud i sva ova zamajavanja - veći /manji promer, duži / kraći hod itd. Sve je ovo bazirano na nagađanju...bez inženjerske podloge.
A proizvođači kit-ova izgleda vešto koriste našu hobi emotivnost / neracionalnost da nam izvuku još koju funtu iz džepa...
Al' ko voli, nek' izvoli!
Da, to je tačno. Kod PCP puške važan je kvalitet iste i da ima dobru cev, i manje je bitan strelac, nikakav trzaj, nikakve povratni udari opruge, nikakvo zveckanje. Dok je kod springerice druga priča, gde moraš da pušku savladaš u svakom detalju, da joj udješ u dušu, i tu strelac vodi glavnu reč, i zato je meni veća čar i zadovoljstvo pucati iz springerice u odnosu na PCP. Koristim obe varijante, pa sve ovo pišem iz ličnog iskustva.

Nema mesta za ogorcenost i olako napustanje springerica, samo zato sto su PCP ocigledno bolje, jer iznad svakog popa ima pop...

Pa naravno da ce Steyer LG110 ili Anschutz 9015, koje su pravljene da osvajaju olimpijsko zlato na 10m, i kostaju 3-4.000 evra biti bolje od Weihrauch koji je 700 evra.

Zato i postoji takmicarska podela na dve kategorije: PCP i spring sekcija.

Ja licno ne koristim PCP i nastavicu da uzivam u mojoj maloj spring kolekciji, ali sa realnim ulaganjima i ocekivanjima.
[automerge]1765622095[/automerge]
I jos samo jednu stvar da dodam, covek koji je spreman da ulozi tolike pare u takmicarsku PCP, sigurno ulaze jos vise u sebe: u vezbu, vreme na strelistu, sjedinio se sa puskom, zna joj svaki detalj, naucio distance na koncanici, zna da cita vetar, polozaj terena i senke, pa sutra da zamenimo puske, ne bi me iznenadilo da on ostvari bolje rezultate koristeci moju springericu, nego ja njegovu Štajerku...

Last edited:
Rizikovao sam, malo se plašio… a na kraju još uvek ne mogu da verujem koliko je ovo ispalo dobro.

Pre nekih pet godina doneo sam odluku da napustim PCP svet. Prodao sam sve što sam imao i uzeo HW50S i ovu moju najdražu HW97KT. Dugo sam vagao da li 4,5 mm ili 5,5 mm? Ali KT kundak je tada postojao samo u 5,5 mm u Peloponezu, a uz to sam na forumima čitao da je u tom kalibru generalno lepša i zahvalnija za korišćenje (ne takmičarski, nego onako za dušu).

Iskreno, do te kupovine nikada nisam imao ozbiljnog kontakta sa Weihrauch puškama. Sve što sam znao bilo je sa naših i stranih foruma. Ispostavilo se da sam napravio pun pogodak iako sam imao prilike da pucam i iz ozbiljnih, pa i olimpijskih PCP pušaka, ljubav prema springericama zbog 97-ice nikada nije nestala.

To je puška koja me je naučila da je nekad najlepše uzeti pušku u jednu ruku, kutiju dijabola u drugu i piči druže i uživaj.

Još jedna stvar koja me je privukla jeste činjenica da ljudi imaju HW77/97 po 20, 30, čak i 40 godina i da te puške i dalje rade savršeno. Nadam se da će i moja dočekati te godine kod mene.

U jednom trenutku sam odlučio da je vreme za ozbiljnu optiku i pazario Falcon T50i+. Optika fantastična, ali kad je došlo vreme za montažu , hladan tuš. Lastin rep na 97-ici je jednostavno preplitak za Vector Optics X-Accu podesive nosače. Koliko god da se zategnu, uvek se malo nagnu.

Rešio sam to AJP rajzerom. Jedan problem manje, ali drugi veći. Umesto obraza na kundaku, ja sam držao… bradu. I tu je postalo jasno da ovako više ne ide.

Posle gomile dodataka koje sam jurio preko jedne, druge i treće osobe, odlučio sam se za jedan prilično rizičan potez. Da dam kundak u ruke čoveku, na osnovu debelih preporuka, i da pokušamo nešto što sam ja zamislio: podesivu obrazinu, ali bez diranja ostatka kundaka. Bez smirglanja, bez “prepravki”, da izgleda fabrički. Tražio sam i tražio… i zahvaljujući @goxy -ju dobio preporuku.

I onda najlepša vest, čovek radi u mom rodnom Zemunu.
Dejan Radovanović.

Uzeo je moj dizajn, moju viziju i moje želje i sproveo ih u delo.

(Molim vas da zanemarite pozadinu i zidove Kasno sam se vratio s puta, ali nisam mogao da izdržim da ne sklopim sve odmah, pa su slike nastale u sobi od malog… otud šareni i izlepljeni zidovi )

Ostalo je još samo da se ugradi TBT Maxi Pro kit sa short-strokeom i da se maksimalno uživa. A naravno i da se družimo, da probate i vi, pa da vidimo da li valja sve ovo što sam za ovih pet godina smislio, zbudžio i nabudžio.

Ima dosta slika… ali mislim da su baš za gledanje

1aefd2f41af9ed0d34cf7ed5a5b5e1ef.jpg

ddc6f31dd746571d1005bdb6ff2e675e.jpg

7e9d2a7da7330ba672d0956e3203dfbc.jpg

2564331f802b17fd04f986780a381298.jpg

777c260bf1d20ac89600a7ab5a7d699f.jpg

750ceb2b8fe49c12094b996a9e51945d.jpg

cca180f3eb46ee7a450da806804074c7.jpg

d8239bc0b8f89afc82f39b2f76a70582.jpg

efbfac2dbdffa65d0307df90d23efda3.jpg

Sent from my iPhone using Tapatalk

Stefane, lomio sam se...lomio...lomio i na kraju slomio, teska srca, ali sam se slomio gledajuci te kako se mucis, tesko mi jeste, ali da gledam kolegu kako pati sa tim wei..hk...rt...(jebo ti pusku, kada treba jezik da slomijes da joj izgovoris naziv), stvarno ne mogu! Elem, da skratim, moram da presecem, inace cu se predomislim! Stefane, drage volje ti dajem moju strelopusku za tog tvog werhrhrhhrhrh...ta sa slike! Eto bas kao sto si rekao da najvise volis...uzmes pusku u jednu, dijabole u drugu i pici druze i uzivaj! Eto da i ti osetis draz i lepotu vazdusnog oruzja :)

Šta ti je nemačka racionalnost - tek kad od njih kupiš bar pet pušaka, dobiješ kalendar! Tako se gradi imperija...😂
Daj ti meni evro, ja ću tebi 1 cent gratis.
Tako se to radi u nemačkom marketingu 😄
[automerge]1766098588[/automerge]
Bockaš @Trifke bockaš 🤣 Ne ubacuj mi ideje u glavu. Ja bežim od pcp, a ti sa tvojim idejama to otežavaš😁 Inače Trifke jel imaš ti neku springericu ili se samo držiš pcp?

Nemam ni jednu, a iskreno, zagolicao si mi mastu sa weihrauch, ali mi se samo svidjaju modeli sa fiksnom cevi. Ne znam zasto, ali vuce coveka nostalgija za nekim starim vremenima i da ima da ostavi nesto potomcima.

Eto taman razloga da nabaviš jednu da ostaviš potomcima

Inače jedan od razloga zašto sam ja prodao sve što sam imao i kupio Weihrauch puške je to da bi trajale i trajale , godina i decenijama...

Sent from my iPhone using Tapatalk

Nemam ni jednu, a iskreno, zagolicao si mi mastu sa weihrauch, ali mi se samo svidjaju modeli sa fiksnom cevi. Ne znam zasto, ali vuce coveka nostalgija za nekim starim vremenima i da ima da ostavi nesto potomcima.
Izvini, ali ne mogu da odolim da ne reagujem na tvoju izjavu "...i da ima da ostavi nesto potomcima" - ti ne treba da brineš, kod tebe je potpuno jasno koja od tvoje tri trenutne puške će ostati potomcima...:ROFLMAO:

Stefane,da li možes da postaviš fotografije leve i desne strane kundaka iz blizine,sa sklopljenom obrazinom,gde se vidi koliko je majstoru uspela magija upasivanja nove obrazine na mesto izvađenog segmenta u otežanim uslovima koje si mu postavio.
Odlično su se uparili nova obrazina i podesivi potkov kundaka. (y)(y)

Users who are viewing this thread

Back