Gustavgule
Member
Dodatak primetio sam da se ne vidi dobro
Послато са 2406APNFAG помоћу Тапатока
Послато са 2406APNFAG помоћу Тапатока
Hvala kolega na divnim recima! Znaci i prija kad neko ceni neciju trud i bolest da skupi sve sto voliHvala Stefane!
Tvoja kolekcija je sigurno jedinstvena kod nas, a verovatno i šire... Ti si nam u stvari pokazao koliko je streljaštvo bilo razvijeno kod nas, bivša država je stvarno ulagala u najsavremeniji arsenal što tvoja kolekcija i dokazuje.

JA bih bio jako oprezan sa izmenama na osovini koja drži polugu, verujem da će jača opruga da reši problem ili ako ga nema da predupredi problem koji u nekim sluačjevima može da se javi na ovoj puški, a to je bravljenje i pomeranje cevi. Zastava nije poznata po završnoj obradi i mnogo toga mora da se ispolira (bukvalno i figurativno), ali valja biti oprezan kad se elementi razbušuju ili seku, jer nekad može da nastane šteta koju posle ni Voja ne može da popraviOd pre nedelju dana sa vlasnik ZASTAVA VP M97. Za ovaj model zastavine puške sam prvi put saznao iz Jocinog blog-a, a uživo ga nikad nisam video do sada. Nisam mogao da odolim da ne posedujem nešto što je Zastava poslednje napravila od vazdušnih pušaka, a i trebala mi je puška za disciplinu 10 m serijska puška, s' obzirom da mi HW 35 baš nije "legla" za ovu namenu...
View attachment 20822
M97 je pokušaj Zastave da osavremeni prethodne modele M57 i M81 sa nekim unapređenjima preuzetim od nemačkih takmičarskih pušaka - sistem bravljenja cevi, moderniji nišani i povećana snaga odn. brzina dodavanjem još jedne opruge. Takođe je fabrički dodata šina 11mm za montažu dioptera ili optike.
Primerak puške koju sam kupio je u fabričkom stanju - verovatno nije uopšte korišćena. Međutim, od višedecenijskog stajanja opruga je oslabila i brzina sa H&N Sport dijabolama je bila oko 110 m/s. Pušku sam rastavio, odmastio (ako je išta i bilo masti) i ispolirao sve delove - cilindar, klip, klipnjaču, vođicu opruge, klin okidača, bočne strane okidača i krajeve opruge:
View attachment 20823View attachment 20824
Nabavio sam novu oprugu, nov silikonski dihtung klipa i novi kožni dihtung cevi koji sam prethodno držao 24 h u ulju.
View attachment 20825View attachment 20826
Da bi smanjio silu potrebnu za okidanje, oprugu okidača nisam skraćivao, ali sam je oslabio tako što sam zagrejao i sabio krajeve. Na žalost ovo nisam fotografisao.
Pre sklapanja sve sam dobro podmazao molibden-litijumskom mašću. Prvo sam ostavio samo jednu oprugu i dobio brzinu oko 128 m/s sa H&N Sport dijabolama:
View attachment 20827View attachment 20828
Zanimalo me je šta će biti ako dodam i drugu oprugu, pa sam je ponovo rastavio i ugradio. Sa njom brzina je porasla na oko 160 m/s sa H&N Sport dijabolama:
View attachment 20829View attachment 20830View attachment 20831View attachment 20832
Odlučio sam da je testiram u ovoj varijanti sa dve opruge:
View attachment 20833
I na kraju, od svih ovih "match" dijabola sa ravnom glavom, M97 je najpreciznija sa Sport S Field Target dijabolama - brzina oko 146 m/s:
View attachment 20834View attachment 20835View attachment 20836View attachment 20837
I evo prvih rezultata na 10 m stojeći stav sa mojim 50+ očima i muskulaturom (ova dva flajera su potpuno moja greška):
View attachment 20838
Imaju još dve stvari na pušci ili puški koje treba da unapredim.
Nije za sada neophodno, ali ću staviti jaču oprugu u mehanizam za zabravljivanje cevi, ali kad smislim kako da oblikujem kraj osovinice koja drži polugu kad je ponovo vratim na mesto. Da bi je izbio, moram da razbušim jedan kraj. Svaki savet iskusnih kolega je dobrodošao!
Druga stvar je prvo koleno okidača - trenutno prosto "preskoči" nakon pritiska. Drugo koleno je odlično definisano, lako i odsečno. Mislim da je ovo rezultat što je puška praktično nova i nerazrađena i da će s' vremenom da se zub na osovini klipa i zub okidača sami "nažuljaju" pa će ovaj prvi hod da bude "gladak"...ako neko zna kako se ovo rešava na drugačiji način, bio bi zahvalan na savetu!
Nisam verovatno dobro napisao, nema potrebe za nekim radikalnim razbušivanjem, Potrebno je samo skinuti glavu sa jedne strane osovine da bi mogla da se izvuče/izbije i to mi nije veliki problem. Ja razmišljam kad je budem vratio ponovo na svoje mesto, kako da nakucam/nanitujem lepo glavu da se štift ne bi izvlačio...JA bih bio jako oprezan sa izmenama na osovini koja drži polugu, verujem da će jača opruga da reši problem ili ako ga nema da predupredi problem koji u nekim sluačjevima može da se javi na ovoj puški, a to je bravljenje i pomeranje cevi. Zastava nije poznata po završnoj obradi i mnogo toga mora da se ispolira (bukvalno i figurativno), ali valja biti oprezan kad se elementi razbušuju ili seku, jer nekad može da nastane šteta koju posle ni Voja ne može da popravi![]()
Nisam verovatno dobro napisao, nema potrebe za nekim radikalnim razbušivanjem, Potrebno je samo skinuti glavu sa jedne strane osovine da bi mogla da se izvuče/izbije i to mi nije veliki problem. Ja razmišljam kad je budem vratio ponovo na svoje mesto, kako da nakucam/nanitujem lepo glavu da se štift ne bi izvlačio...
Ali za sada nema potrebe za tim...cev se dobro zabravljuje i ne pomera ni malo.

Nabavio sam novu oprugu, nov silikonski dihtung klipa i novi kožni dihtung cevi koji sam prethodno držao 24 h u ulju.
View attachment 20825

Pozdrav svima nisam nasao nigde na forumu mada svaka cast zastavice su ispostovane bas ako vec ima usmerite me...Moja zastavica se razbolela mislio sam da je od hladnog vremena kad ono dupla opruga odsvirala svoje i to posle samo 1500 dijabola,ustvari nije ni toliko.Za sad ide fabricka i remont a moje pitanje za kolege glasi: Dali postoji kvalitetna dupla opruga za m56 da je provereno sa vase strane da ce to da traje ili je preporuka vasa da ostane fabricka? Sa onom duplom je bilo lepse gadjati na vise od 25m ali kratko je trajalo i krenule su muke...Mnogo kratko...
View attachment 20910
Kao što je Steff već rekao - Svi putevi ka kvalitetnim delovima vode u Barič...Pozdrav svima nisam nasao nigde na forumu mada svaka cast zastavice su ispostovane bas ako vec ima usmerite me...Moja zastavica se razbolela mislio sam da je od hladnog vremena kad ono dupla opruga odsvirala svoje i to posle samo 1500 dijabola,ustvari nije ni toliko.Za sad ide fabricka i remont a moje pitanje za kolege glasi: Dali postoji kvalitetna dupla opruga za m56 da je provereno sa vase strane da ce to da traje ili je preporuka vasa da ostane fabricka? Sa onom duplom je bilo lepse gadjati na vise od 25m ali kratko je trajalo i krenule su muke...Mnogo kratko...
View attachment 20910