Zastava vazdusne puske

Čime se podmazuje ovakav dihtung?
Šta se inače pokazalo najbolje za podmazivanje Zastavine puške? Da li je bolje za klip i okidač koristiti ulje ili mast?

zare said:
Šta se inače pokazalo najbolje za podmazivanje Zastavine puške? Da li je bolje za klip i okidač koristiti ulje ili mast?
Za klip je bolje ulje

Послато са M2004J19C помоћу Тапатока

Aleksandar said:
zare said:
Za klip je bolje ulje

Polako sa tim uljem. Sačekajte da odgovori neko od kolega koji se bave servisiranjem. Pretražite ovaj forum, pa ćete videti savete. Koliko se sećam za podmazivanje klipa je najbolje neka molibden mast za hidrauliku.

Da, baš smo 1956. imali molibden mast... :roll:
Sećam se da su moj pradeda, a posle njega i deda zastavice M56 uvek mazali s običnom guščijom mašću i to je radilo poso savršeno.

Zato i pitam, na forumu ima milion različitih informacija. Neki podmazuju uljem, neki mašću, neki verovatno i ne podmazuju.
Ako sad uđemo u priču o uljima i mastima koji koštaju kao pola Zastavine puške tek onda nismo ništa uradili. Ne kažem da to ne valja, naprotiv, posebno za nove, savremene puške ali ne verujem da će nešto drastično poboljšati ili od Zastave napraviti top.

Ako je dihtung klipa kožni, što preporučujem, onda je odlična varijanta koristiti ulje za šivaće mašine,može i sinol ako ga ima još u prodaji.

Poslato sa MAR-LX1A pomoću Tapatoka

Hvala za savet, ima Sinola, makar sam video na netu u prodavnicama.

Još savet za telo klipa i okidač. Logičnije mi je da se za klip zbog zazora sa cilindrom koristi mast nego ulje. A za okidač mi i jedno i drugo ima smisla?

Mane kouč said:
Ako je dihtung klipa kožni, što preporučujem, onda je odlična varijanta koristiti ulje za šivaće mašine,može i sinol ako ga ima još u prodaji.

Izvinte, a gde kupujete ulje za šivaće mašine ako znamo da je Bagat u stečaju? 🤨

Nije to nikakvo specijalno ulje, sem što je nešto ređe i tečljivije od npr. motornog ulja. I za razliku od motornog ulja nema gomilu aditiva jer nije opterećeno ni 5 % kao motorno ulje.

https://www.wobyhaus.co.rs/ulja-i-maziva/6566-ulje-100ml

zare said:
Hvala za savet, ima Sinola, makar sam video na netu u prodavnicama.

Još savet za telo klipa i okidač. Logičnije mi je da se za klip zbog zazora sa cilindrom koristi mast nego ulje. A za okidač mi i jedno i drugo ima smisla?
Nema potrebe da podmazuješ posebno klip, ako je dihtung dobar, to je sasvim dovoljno da sve radi kako treba, a sistem okidanja nemoj nikako podmazivati, nema potrebe.

Znači, mesto gde se zub okidača i zub osovine klipa dodiruju tj. brave kada je puška napeta se ne podmazuju?

To mi je baš neobično. Postoji li neki konstrukcioni razlog za to ili je praksom utvrđeno da je bez podmazivanja bolje?

Znači li to da zastavica m56 ima podešavajući okidač?
Kad ga ne podmazuješ onda ga otežavaš, a kad ga podmazuješ onda ga olakšavaš? :p

Glock17 said:
Kad ga ne podmazuješ onda ga otežavaš, a kad ga podmazuješ onda ga olakšavaš? :p
Da ona ima podešavajući okidač
Ima šrafove
Evo slike
Gornji šraf u čelo puške je glavni za štelovanje na prvoj slici
2bde8bf09cd61a24f2d63bff3c27e673.jpg
9eee8716913df556cdb6f577d88436bb.jpg

Glock17 said:
Da, logika je takva.
Kao što nema mnogo logike da dodir 2 pokretna metala ostaviš nepodmazanim. Verovatno je praksa pokazala bolji osećaj kada nije podmazano jer je trenje uvek isto. Kada podmažeš pa se mazivo potroši na nekim delovima, nemaš svuda isti otpor pri okidanju. I to pije vodu.
Mene interesuje da li se i koliko troše dodirne površine okidača i osovine klipa kada nema maziva?

Glock17 said:
Opet se razmećeš svojim ne znanjem! Da, za tvoju informaciju Zastavica ima podešavanje težine okidanja, i prilično lepo može da se namesti okidanje kod nje sa sitnim doradama, a čini mi se da ima par članova ovde kiji su probali okidanje na zastavicama sa kojim pucaju moji strelci.

zare said:
Glock17 said:
Kad ga ne podmazuješ onda ga otežavaš, a kad ga podmazuješ onda ga olakšavaš?
Da, logika je takva.
Kao što nema mnogo logike da dodir 2 pokretna metala ostaviš nepodmazanim. Verovatno je praksa pokazala bolji osećaj kada nije podmazano jer je trenje uvek isto. Kada podmažeš pa se mazivo potroši na nekim delovima, nemaš svuda isti otpor pri okidanju. I to pije vodu.
Mene interesuje da li se i koliko troše dodirne površine okidača i osovine klipa kada nema maziva?
To već neznam

Mane kouč said:
Glock17 said:
Opet se razmećeš svojim ne znanjem! Da, za tvoju informaciju Zastavica ima podešavanje težine okidanja, i prilično lepo može da se namesti okidanje kod nje sa sitnim doradama, a čini mi se da ima par članova ovde kiji su probali okidanje na zastavicama sa kojim pucaju moji strelci.

Ja sam svoju sam podesio da samo koliko povučeš okidač okida odmah (nista nisam radeo oko okidača sve je fabrički da se zna)

Users who are viewing this thread

Back