Zastava vazdusne puske

Malo sam citao strane forume i savete nekih ljudi bas sto se tice koznih dihtunga. Kazu da je mineralno ulje dobro za kozni dihtung i litijumska mast. Da koza drzi mekocu i po nekoliko godina ako se ne koristi.
Kozne dihtunge su neki proizvodjaci zamenuli derlinskim.
Silikonski iskreno nikada ne bhi stavio na klip.
Slazem se sa misljenima kolega Skorpija i Maneta 👍

Mane kouč said:
Posle svakog pucanja se nakapa par kapi ulja u cilindar i prebriše Puška masnom krpom i miran si
Zar neće ulje koje se sipa kroz transfer port delimično i da ostane u njemu a onda pri opaljenju da završi u cevi? Zar cev ne treba da bude suva...

Da li je prolaz od transfer porta od strane cevi prema unutrašnjosti cilindra prav ili ima neke promene pravca? Kod mene tanka žica ili drvce ne izlazi u cilindar.

Mora nesto da se ispravim, ovaj dihtung koji sam ja ugradio ustvari i neznam od cega je ipak je vise neka plastika ili neka druga legura nego silikon. Ali ja sam ga ustvari sam procenio kao silikon.
A sada sam upravo na netu pronasao bas silikonski.
Evo i fotografije, a da li postoji neka razlika izmedju ova dva modela pojma nemam.
Dihtung crvene boje sam ja ugradio ali nigde nisam pronasao od kog je materijala.
A ovaj u crnoj boji za njega bas stoji da je silikonski.
Ako neko nesto zna o ovome nek me ispravi.

Attachments

• Screenshot_20211017-150612.jpg
    Screenshot_20211017-150612.jpg
    296.6 KB · Views: 1,190
  • Screenshot_20211017-150529.jpg
    Screenshot_20211017-150529.jpg
    289.4 KB · Views: 1,190
Ja nekako imam utisak da se ovde pravi prevelika filozofija, imate dve opcije ili uradite sami pa kako bude ili date serviseru da uradi kako treba, jer konkretno servis za Zastavicu je baš jeftin i kad se dobro uradi traje godinama, te ne vidim potrebu za bilo kakvim kombinacijama, jer na kraju uvek izađe skuplje nego da se da u servis.

Poslato sa MAR-LX1A pomoću Tapatoka

zare said:
Mane kouč said:
Posle svakog pucanja se nakapa par kapi ulja u cilindar i prebriše Puška masnom krpom i miran si
Zar neće ulje koje se sipa kroz transfer port delimično i da ostane u njemu a onda pri opaljenju da završi u cevi? Zar cev ne treba da bude suva...

Da li je prolaz od transfer porta od strane cevi prema unutrašnjosti cilindra prav ili ima neke promene pravca? Kod mene tanka žica ili drvce ne izlazi u cilindar.
I kako ti misliš da se puška podmaže nego ovako kako sam ti napisao? Svo ulje koje završi u cevi je zanemarljivo i posle par dijabola ga više nema u cevi, ako uopšte i dospe u cev. Ljudi više pucajte, manje se bavite nebitnim stvarima.

Mane kouč said:
Ja nekako imam utisak da se ovde pravi prevelika filozofija, imate dve opcije ili uradite sami pa kako bude ili date serviseru da uradi kako treba, jer konkretno servis za Zastavicu je baš jeftin i kad se dobro uradi traje godinama, te ne vidim potrebu za bilo kakvim kombinacijama, jer na kraju uvek izađe skuplje nego da se da u servis.

E' najzad nešto pametno da čujem... :D

Glock17 said:
Mane kouč said:

E' najzad nešto pametno da čujem... :D
E drago mi je

Mane kouč said:

Ma ne radu se tu o parama, najlakše je nekom platiti i ne znati ništa. Ne znam za druge ali ja kao neko ko voli tehniku, volim da znam kako nešto radi i zašto tako radi.
Sve ovo oko pušaka mi je novo pa zato mnogo i zapitkujem jer zahvaljujući ljudima ovde sa mnogo iskustva vidim da ima i stvari koje nisu logične na prvi pogled a u stvari su dokazane u praksi.

@wooyadeen mislim da nema. Znam da za starije modele HW springerica koje su imale kozni dihtung ima da se kupi adapter za montazu derlinskog.Tako da verujem da moze da se napravi i za ostale starije modele koji imaju kozni.

Negde sam procitao da se vecina proizvodjaca vazdusnog oruzja( KAJU ) , sto su prese za kozne dihtunge a posebno za dihtunge cevi rasprodali u staro gvozdje.
A svi znamo kako dihtung cevi (od koze ) radi njegov posao.

Šta je Zastava fabrički ugrađivala za dihtung cevi, kožu ili gumu?

Imam neki kožni za cev kupljen u Magnumu, to na sve liči samo ne liči na dihtung. Nemoguće je ugraditi ga, sečen pod 45 stepeni, rupa skroz pomerena u ivicu, kao da je sekirom pravljen.

Sudeći po onom iz Magnuma, verovatno dobar kožni dihtung za cev više ne postoji, sem ako ga nekako sam ne napraviš.

Video sam preporuku za MF Seals koji radi sve vrste dihtunga. Da li je neko naručivao za Zastavinu pušku i koju tačno dimenziju? Liči mi da je 8x2 (unutrašnji prečnik x debljina) ali nisam baš siguran. Puška mi je došla sa takvim gumenim dihtungom ali u očajnom stanju.

Moja preporuka ako si vec kupio dihtung cilindra iz magnum , montiraj ti lepo taj dihtunk , ubaci podlosku , navrti navrtku i blago kirnuj.
Zatim ubaci ceo klip naopacke u cilindar , ali ne do kraja vec da bi video kolko je dihtung nepravilno odradjen.
Kad to uradis videces da mozes lagano ceo dihtung ziletom da poravnjas.
Nadam se da si me shvatio.
Sam pocetak cilindra kad ubacis klip naopacke ce ti biti granicnik da slucajno ne preteras sa poravnanjem dihtunga.
Smatram da ce se sam dihtung posle nekog vremena i sam dobiti pravilniji oblik.
A dihtung cevi obavezno menjaj u silikonski ili neki drugi materijal samo ne koza.
I resen problem.
I jos jednom da se razumemo kad budes ubacivao klip napacke, ceo klip ce bez ikakvih problema uci dok budes stigao do dihtunga.
Tad ga lagano kuckas nekim drvenim cekicem po nartki ili po klipnjaci u zavisnosti kolko si navio navrtku.
Dihtung nek bude nauljen, i zaustavljas ce kad najniza tacka na dihtungu dodje u poravnanje sa cilindrom.
Tek tad izrezes visak dihtunga jer je nepravilno odradjen.

Ugradio sam dihtung iz Magnuma pre neki dan, pošto sam ga već imao. Ali sam to morao na drugi način jer je dihtung bio previše debeo, nije bilo nikakve šanse da uđe u cilindar. Lagano u krug na tocilu sam ga tanjio i stalno proveravao kako ulazi u cilindar. Kada je relativno "teško" mogao da uđe fino sam ga doradio i ubacio u cilindar. Mislim da nisam preterao što se toga tiče, klip se kreće po cilindru ali ne mnogo lako. I poravnao sam ga prema cilindru, očajno je urađen.

Kako prolazi vreme čini mi se da je sve bolje sto se tiče dihtunga da lagano "leže" jer mu verovatno treba vremene da se potpuno prilagodi cilindru. Kakav je bio, sve je drugo dobro :D .

Stavio sam i neku gumicu za cev, nešto što sam imao a odgovarala je. Valjda vrši posao dok ne nađem nešto bolje.

Problem je što je opruga slaba, ne znam što je odmah nisam zamenio. Dijabola nema snage da napravi lepu rupu nego cepa papir zbog male brzine i pogoci su do danas baš dosta varirali po visini. Danas je izgleda i dihtung klipa skoro došao na svoje pa skoro da nema većih odstupanja po visini. Dešavalo se do danas kada se puška ohlada da podbaci baš dosta prvi hitac.

Stara orpuga je dugačka 36,5 cm a nova fabrička koju sa danas kupio 39 cm, nije baš mala razlika Verovatno opet rasturam i montiram za vikend.
Nego, na koji način natežete oprugu pri montaži? Namučio sam se sa starom da je ubacim, kakva će tek muka biti sa novom. Jedino da pravim neke poluge za sabijanje...

Mogo si bar iz magnuma poruciti duplu oprugu tj. Jedna standardna ( unutrasnja ) a druga spoljasna.
Tako bi dobio malo i snazi.
Inace sto se tice ubacivanja opruge ja to radim cisto snagom.
Prve sve spremim da mi je na dohvat ruke prelomim cev , jastuk na stomak i sabijas sve delove koje poredjas na oprugu.
Moras paziti da guras pod pravim uglom inace moze doci do povrede.
Kad sabijes sve sto mora da ti je pri ruci je i najmanja kajla koja se ubacuje u deo koji se nalazi odmah iza opruge.
Jos jedno , nek ti rupica na delu koji je odmah iza opruge konstantno ide u pravcu rupe na cilindru da bi je sto lakse ubacio.
Toliko puta sam je rasturio i sastavio sa duplom oprugom da mi nije problem .
Sve to odradim za manje od pet minuta.
Sve najbolje bezbednost na prvom mestu

Users who are viewing this thread

Back