Zastava vazdusne puske

[mention]BojanPopovic [/mention] meni je ovo top za metal. Super drzi i radi posao.

a0b8af5315d081316c858d600236c41e.jpg

Sent from my iPhone using Tapatalk

Sad je idealno vreme za lepljenje hocu da kazem hladno je a lepak treba da vezuje sporije i to je bolje (mislim da je idealno 18c°) ovde je bila smirgla 120 metal da bude"hrapav" i sina isto odozdo bolje uhvati lepak kad se zavrsi sve i osusi odvojis od kundaka pa sanduk poliras pa bruniranje (hladno) i evo i na 38 na suncu i danas na -4 nema greske predhodnu 11mm sam isto tako lepio i jedva sam je skinuo industrijskim fenom. Lepak je kineski AB Kaftn se zove jedna komponenta je crvenkasta druga zuckasta kad se skroz osusi bude belo pa vidi ako moze da sto manje izadje ruzno se vidi a tesko uklanja. To je moj recept i znam da radi e sad mozda ima i neki pismeniji predlog sacekaj savet i drugih kolega.Srecno20251106_111400~3.jpg

Да ли је потребна нека посебна припрема? Типа да се можда избруси сандук до метала па неки прајмер или само лепак?

Причао сам баш на ову тему пре 2-3 године са ујаком, врхунским металостругаром, не што сам хтео да радим него што ме занимало, читао на форуму па ај да питам стручнијег од себе, чисто да протиримо коју уз чашицу.

Његово мишљење је да треба да се уреже шина ако има меса на сандуку или завари додатна ако нема, лепак ће да попусти.
Варење носи своје изазове у виду кривљења материјала услед температуре, шансе да се укриво завари без могућности поправке итд итд, урезивање слаби саму конструкцију, ако је сандук танак шина ће бити плитка а стезање носача оптике може га деформисати...

Могуће и да је Ледени нешто на ту тему причао на јутјубу, готово сам сигуран да јесте, његова заставица је модификована да се више не зна је ли то она оригинална заставица што је имао као дете. Као неки модерни Тезејев брод. 😃

Ja sam lepio Bizonom i drzi odlicno evo vec dve godine
Naravno obe povrsine se mehamicki dobro ociste i odmaste i uklone se svi ostatci hemiklaija najbolje alkoholom
Priprema je 90% dobro odradjenog posla

Problem pravi sama optika koja se posle 10 dijabola rasteluje i zahteva ponovno upucavanje
Mislim da vise vremena upucavam pusku nego sto stvarno gadjam

Ja sam lepio Bizonom i drzi odlicno evo vec dve godine
Naravno obe povrsine se mehamicki dobro ociste i odmaste i uklone se svi ostatci hemiklaija najbolje alkoholom
Priprema je 90% dobro odradjenog posla

Problem pravi sama optika koja se posle 10 dijabola rasteluje i zahteva ponovno upucavanje
Mislim da vise vremena upucavam pusku nego sto stvarno gadjam
Tople preporuke za neki nosač optike sa amortizatorom trzaja. Zastavica ima po meni nesrazmerno jaku vibraciju (da ne kažem trzaj jer to nije) u odnosu na snagu same puške, naročito kad se čačka oko opruge. To se u velikoj meri kompenzuje amorrizerom na kom optika "pliva" pa se ne prenosi vibracija u meri koja u nekoliko hitaca izbaci optiku iz ose.

Обично се за магнум спрингерице саветује ЗР носач, није било речи за обичне...

Ne moze zastavica da osteti optiku bar ja mislim da bi to bilo jako neozbiljno za tu optiku.Na mojoj je najjeftiniji bushnell sa kp i ne mrda i sa ovom duplom oprugom sto je crkla dok je bila nova isto je bilo ok ipak desavalo se da me jede ali uvek je bio neki dihtung ili opruga mada naravno i sama optika moze da popusti ali ipak bi to bilo do kvaliteta optike a ne sila od zastavice.Mozda bi se trebala malo ptoveriti sa mehanickim nisanima pa onda da se napipa problem

Prvo sam montirao "red dot" doduse buvljacka varijanta koji se bukvalno raspao posle par meseci, potom sam kupio optiku za 50-ak evra u specijalizovanoj prodavnici oruzija
Ta optika lepo radi ali prvo su se razlabavili srafovi koji je pricvrscuju za sinu dva puta te sam srafove namazao sredstvom protiv odvrtanja ali tada je pocela da se primetno rastelava svako malo
Puska jeste sa duplom oprugom i ima jaci trzaj te cu definitivno morati da nabavim nosac za amortizacijom

Ne bih da ti kvarim volju ali mnogi su probali da nameste optiku na springericu a malo njih je uspelo da namesti da traje. Ja sam u prvoj grupi. :D
Probao sam i te dijanine nosace i traje neko vreme pa se rasteluje ponovo. Jedino sto sam video da radi i to na slabim skupljim puskama je kombinacija skupih nosaca i skupljih optika.
Jeftine optike ne drze nulu a jeftini nosaci se pomeraju.

loctite 243 ???? Plava boya
Loktajt 243 plava boja mekša pasta koja bolje apsorbuje vibracije i ne puca

Znao sam ja za taj problem i pre nego sto sam montirao optiku ali mi je lakse sa optikom posto ne vidim dobro pa mi je nezgodno da nisanim sa naocaram nit za blizu nit za daleko
Mazao sam nekom 3M mazalicom ne znam tacno oznaku
Da li ima smisla blokirati srafove sa stelovanje nekim lakom na primer

lak će verovatno pucati, prvo očistite šrafove ili nabavite nove, koristite loktit i obrtni ključ, ostavite par dana i pokušajte ponovo
[automerge]1767890091[/automerge]
lak će verovatno pucati, prvo očistite šrafove ili nabavite nove, koristite loktit i obrtni ključ, ostavite par dana i pokušajte ponovo

Hvala Pavle na odgovoru ali ja sam mislio na srafove za stelovanje/upucavanje optike koji pomeraju horizontalnu i vertikalnu osu

Mislim da cu naposletku kupiti i ZR nosac

Ne znam koliko ce i ZR nosac da pomogne? Ja sam razmisljao da kupim jedan za svoju HW77, jer mi ne drzi nulu. Pricao sam o tome i sa Vojom, a onda sam se posle te price i sam setio (sta da se radi, senilnost je bolest modernog doba i nas velikih umnika :)), pa ja sam uzimao ZR nosac pre nekih 5 godina, kada sam imao Hasu magnuma, koji ne da je pomerao nulu, nego je izvaljivao optiku iz nosaca :), ni ZR nije pomogao, ja bar nisam mogao da je upucam iole pristojno (tu racunam 5cm na 20m) jer kao da mi se posle svakog pokreta ZR-a, optika nije vracala u prvobitni polozaj. Ne znam, ili to nije toliko sigurno, ili je moj tada ZR bio los...ali kod mene radio posao nije. Na kraju sam kupio Nikko Stirling air king sa jednodelnim nosacem (znam da sam nesto "budzio" da mi se ne pomera nosac, a sta sam, da me ubijes ne znam), koristio par meseci i sa njom sam i prodao pusku. Koliko bi i ta optika i nosac izdrzali, ne znam, ali tih par meseci jesu na tom topu.

Da li je neko od vas probao Zastavu M97 sa montiranom optikom?

Evo ja sam je baš sada isprobao u toj kombinaciji i mogu da kažem da je baš zabavna puškica kada se upari sa nekom laganom optikom

Tiha je, lagana za prelamanje, okidač je sasvim dobar i sve u svemu baš lepo iskustvo za pucanje. Iskreno sam prijatno iznenađen 👍🏼

Nije ni čudo što je Ledeni toliko snimao o Zastavicama sa optikama 😁

Za ove pare (150-200€) teško šta novo može da joj pridje...

Jedino snaga sa jednom Zastavinom (Vojinom zlatnom) oprugom je tu oko 7,3j i brzine 168m/s pa možda nekima zatreba više..

Attachments

• IMG_2107.jpeg
    449.9 KB · Views: 38
  • IMG_2108.jpeg
    478.2 KB · Views: 27
  • IMG_2106.jpeg
    466.6 KB · Views: 24
Nemam neku odgovarajuću optiku za M97, ali imam ideju da nabavim diopter.
Mislim da bi to bila prava stvar za tu pušku.
Inače i moja ima brzinu oko 167 m/s sa RWS Training 0.53 g i RWS Meisterkugeln 0.53 g odn. oko 7,39 J.

imam ideju da nabavim diopter.
Mislim da bi to bila prava stvar za tu pušku.
Sa diopterom ju je i Zastava zamislila, zato i ima šinu, ali nažalost nikada nisu dalje razvili tu priču kako su planirali.

Ako ideš nekom jeftinijom varijantom, možeš naći Gamo diopter i završiće ti posao sasvim korektno. A ako naletiš na povoljan moderniji Anschütz diopter, to je već savršena kombinacija 👍🏼

Users who are viewing this thread

Back