Žašto su Kinezi toliko dobri?

SteffAirguns

Well-known member
Evo, probao sam bukvalno sve moguće dijabole i opet su mi se kao najbolje pokazali Kinezi. U ovom slučaju QYS Streamlined od 8.48 grain-a, što je oko 0.55g.

Ne mogu da provalim u čemu je fora sa njima i zašto su toliko dobri u svim mogućim cevima.

Mom Anschütz 8001 su se QYS Target pokazale kao ubedljivo najbolje dijabole koje sam ikada probao. I pored najboljih JSB, H&N i RWS modela, QYS su napravile najbolje grupe.

Evo i sada, u Anschütz 9015, opet su se pokazale kao najbolje u odnosu na JSB Expres/Exact i H&N Baracuda varijante. Napravio sam sebi mali izazov da vidim kolika će biti grupa sa čak 25 komada na 25 metara i evo sami možete videti da je grupa baš ozbiljna.

I sad me stvarno zanima u čemu je njihova tajna? Da li je u pitanju kontrola kvaliteta, ogromna ulaganja u proizvodnju i mašine ili nešto treće?

Attachments

• IMG_4355.jpeg
    IMG_4355.jpeg
    324.5 KB · Views: 36
  • IMG_4356.jpeg
    IMG_4356.jpeg
    366 KB · Views: 36
  • IMG_4357.jpeg
    IMG_4357.jpeg
    381.5 KB · Views: 36
  • IMG_4358.jpeg
    IMG_4358.jpeg
    391 KB · Views: 33
  • IMG_4359.jpeg
    IMG_4359.jpeg
    368.5 KB · Views: 35
Većinu nas snabdeva Mane, ali ih donose i ljudi iz inostranstva. Koliko znam, uskoro bi trebalo da ih bude i po radnjama kod nas. Malo su nezgodni za saradnju, bar sam tako čuo, ali iskreno još nisam upoznao nekoga ko je imao loše iskustvo sa QYS dijabolama.

Ako imaš bilo šta u 4.5mm, obavezno uzmi i probaj. Sa njima stvarno teško može da se pogreši.

Ja sam sa ravnim Qys Training pucao na 50m iz 1969 FWB 300tke

Moze biti da je fora u materijalu dali su mekse-tvrdje verovatno dovoljno mekane da se uklope u zlebove cevi a opet dovoljno tvrde da zadrze oblik i putanju u letu bez promena...Kako god ako su zapazene valja probati

QYS FT EXACT EXPRESS

Vidi se da QYS ima vrhunsku uniformnost!
Ali i da je je najveća.
Zaključak izvucite sami.

f99768a9a75bffc5f47a3dac4bc889f7.jpg

Sent from my SM-S911B using Tapatalk

Ispada sad da je neko morao da ih poređa tako da bi zaključio da što je teža dijbola to je duža :). Meni je taj qys ništa naročito, nije loš ali ništa za hajpovanje, kolje se sa egzaktom ali barakuda lajt mi bolje radi u svakoj cevi.

Legura igra svoj deo, kao sto Niski kaze, ni pretvrda kao H&N, ni premeka kao JSB, nego mozda neka zlatna sredina, pa nece da se izubijaju i deformisu u transportu.
Ocigledno su i konzistentne po tezini i dimenzijama, a ta uniformisanost i ponovljivost je definicija kvaliteta i jedan od najbitnijih faktora preciznosti.
Izgledaju cisto, bez opiljaka i prljavstine, opet znak kvaliteta.
Tezina skoro identicna JSB Exact, jedna veoma popularna dijabola, tako da su Kinezi napravili dobar izbor sta da kopiraju...

Posto su relativno nov brend, sigurno su im i prese za kalupe nove, neistrosene, a svi znamo kakav uticaj to moze da ima. Cuveni kalup 54 za JSB Express.

Mada, kao i uvek, ne postoji najbolja dijabola, nego samo ona koja je najbolja u tvojoj cevi. Tebi se potrefilo da QYS odgovara.

Moja iskustva sa kinezima nisu nista posebno. U mom slucaju iz svih mojih cevi su bile jako dobre ali ne i bolje od ostalih konkurenta na 25m.
Na daljinama vecim od 25 su se drzale nekako do 40m posle toga su pocele brzo da gube grupu i na 45 i 50m vec nisu imale sta da traze pored JSB koja je kod mene uglavnom najbolja dijabola na 50m. Pojedine h&n su znale da budu cak i bolje od jsb ali do tih dijabola se tesko dolazilo tako da logikon tom JSB mi je no brainer.
Zakljucak za mene za kineze je tesko dobavljive kroz prodavnice skupe za nabavku i manjak preciznosti na vecim daljinama od 40m

Ja sam malo alergican na kineske proizvode , razumem proizvedeno u kini to je ok. Moje iskustvo sa bilo kojim proizvodom koji je kineski je veoma lose. Trebalo bi imati na umu da su Kinezi kopije i kao svaka kopija su bledji i losiji od originala. Ok su za neke potrosne i nepotrebne stvari za niski budzet ali to je sve i tu prica staje. Moje misljenje po iskustvu na bilo koji kineski proizvod je takvo. Sve sto prave u kvalitetu pravi se po legurama i recepturama Evropskih i Americkih izumitelja sto je jako bitno razdvojiti. Cak su i Rumuni i Bugari 90-tih pravili kvalitetnije stvari. Tako da licno moje misljenje je da nisu toliko dobri koliko su nasi standardi opali ... Sto je tuzno i tragicno ...

Iskreno, ja sam do sada uglavnom spominjao 10 i 25m distance. Ali eto, čim sledeći put budem išao kod Nemanje u Jarugu, planiram da lepo istestiram sve dijabole koje imam na 25m i da ih isteram i kroz LG400 i kroz 9015.
Na 10m iz 8001 je ubedljivo najbolja QYS

Naravno, kao što je već neko naveo, sve se na kraju svodi na to šta pojedina cev voli. Moje zapažanje je bilo više vezano za činjenicu da od mojih 15-20 cevi, bilo za 10m ili za veće distance, dosta njih daje odlične rezultate baš sa QYS dijabolama.

Kada se otvori kutijica, deluju kao da su bukvalno polirane ili blago podmazane. Nema ostataka ni prašine od olova, a same dijabole izgledaju perfektno odrađene, bez viškova i nepravilnosti.

Naravno, preciznost je uvek individualna stvar i zavisi od same cevi, i potpuno sam saglasan da na distancama preko 25m vrlo verovatno prednost preuzimaju H&N i JSB.

Biće mnogo zanimljivije kad se budu pojavile u svakodnevnoj prodaji uz ostale proizvodjače

Last edited:
Ja sam malo alergican na kineske proizvode , razumem proizvedeno u kini to je ok. Moje iskustvo sa bilo kojim proizvodom koji je kineski je veoma lose. Trebalo bi imati na umu da su Kinezi kopije i kao svaka kopija su bledji i losiji od originala. Ok su za neke potrosne i nepotrebne stvari za niski budzet ali to je sve i tu prica staje. Moje misljenje po iskustvu na bilo koji kineski proizvod je takvo. Sve sto prave u kvalitetu pravi se po legurama i recepturama Evropskih i Americkih izumitelja sto je jako bitno razdvojiti. Cak su i Rumuni i Bugari 90-tih pravili kvalitetnije stvari. Tako da licno moje misljenje je da nisu toliko dobri koliko su nasi standardi opali ... Sto je tuzno i tragicno ...

Prijatelju, ceo komentar si posvetio tome kako su kineski proizvodi bofl, loše legure i blede kopije, a onda ti u potpisu profila stoji da pucaš iz Diana Two-Fifty a i sam si pre malo više od mesec dana bio (novajlija i kupio nju na sajmu).Kakva kontradiktornost. :rolleyes:
Najjača fora u svemu je što je ta tvoja Diana čistokrvni kinez iz fabrike Snowpeak,tačnije njihov model SR1000S. Nemci su na nju samo stavili svoj logo i upakovali je u svoju Action liniju. Kompletnu mehaniku, cev i te legure o kojima pišeš su odradili upravo ti Kinezi.Šta si to još kinesko koristio osim Diane pa se toliko razočarao u njih? :)

Kinezi su toliko prilagodljivi za trziste i poslovanje da to sto smo mi nezadovoljni njihovim proizvodima samo govori da nikada nismo mogli da platimo kvalitet koji oni itekako mogu da stvore.Mnogi proizvodi u koje imamo poverenja su napravljeni upravo na kineskim masinama...Samo kazem da ne treba generalizovati recimo kupis kinesku optiku za 15000din i posle nekog vremena ti crkne-nije kriv kinez on je poslovao i uzeo ti pare a mogao je da napravi kvalitet ali ga ti nebi kupio jer ti se ne daju 70000 koliko traze za kvalitetnu...Ja sam iz Niša ovde kineske kompanije na kineskim masinama prave delove za Bmw,porse,skodu,vw...i rado ih ljudi kupuju u svetu.Da ne tupim kod nas kineska roba ima los pedigre zato sto smo svojom plateznom moci sami postavili granicu kvaliteta

Ja sam malo alergican na kineske proizvode , razumem proizvedeno u kini to je ok. Moje iskustvo sa bilo kojim proizvodom koji je kineski je veoma lose.

Da sad ne ulazim u neke druge proizvode i moderne tehnologije koje dolaze iz Kine, zadržaću se na dijabolama. Na primer, ove QYS sa slike su toliko dobre i kvalitetne, da sa njima puca veliki broj vrhunskih svetskih strelaca na najvećim takmičenjima poput, svetskih prvenstava, svetskih kupova i olimpijskih igara. Nisu nikakva kopija, nego izvorni kineski proizvod.
PS. a i od cene otpadaju uši...

Attachments

• dijabole2.jpg
    dijabole2.jpg
    355.8 KB · Views: 12
Moja komšinica radi u Kineskoj fabrici (u kojoj rade i Kinezi) i pravi kožnu stranicu vrata za Mercedes S klase. Ne postoji više npr. ni jedan automobil u kome nema Kineskih delova bilo da su napravljeni u Kini ili na nekom drugom mestu.
Pljuvanje po Kinezima je više odraz neznanja nego bilo kakvih činjenica.

@Niški je objasnio sve. Mi smo cudni ljudi postali, ocekujemo pri pomenu Kinez, da to budw dzaba i uz to vrhunskog kvaliteta, a onda se razocaramo kada to nesto ne valja?! Ali, kada nam bude cena za proizvod koji je Kinez original, a ne Kinez, kopija Kineza i kopija Kineza...bude jaka (ali i dalje je to jeftinije od Evropskih), onda niko i ne gleda! Tako da, Kinez original, a ne X puta kopija, ima svakako kvalitet.

@Nemke je moj post procitao ali pogresno protumacio( PS. ne prozivam , objasnjavam )
Kao sto sam i rekao , ne sporim da se i I pfone proizvodi u Kini , nista licno ali je velika razlika u proizvodima koji su DESIGNED By (neka zemlja ) i MADE BY. Kvalitet materjala je veoma razlicit. To sto si rekao za Dianu , upravo pricam iz prve ruke , NEMACKA i pravljena u KINI su razlika ... Browning kao puska se proizvodi vec 25 god u Kini , al je Browning sigurno i boljii kvalitetniji od SNOWPEAK ako se ne varam ...
I dalje je to moje licno misljenje ...
@Niski i ja se slazem sa time da je tuzno i tragicno zbog platezne moci ...

A zašto svaka tema mora da ode u "off topic"...?
Ko nije probao dijabole o kojima je tema, ne znam zašto ima potrebu da komentariše ?
Skoncentrišite se malo na ono što piše u naslovu i komentarišite ako imate neku vezu sa temom !

A zašto svaka tema mora da ode u "off topic"...?
Ko nije probao dijabole o kojima je tema, ne znam zašto ima potrebu da komentariše ?
Skoncentrišite se malo na ono što piše u naslovu i komentarišite ako imate neku vezu sa temom !
U pravu si potpuno,ja se izvinjavam sto je do mene mada sam samo hteo da ukazem da vredi probati iako je China proizvod...Upravo mi je bila namera da podstaknem temu mozda ce bas neko sebe usreciti ako mu legnu na cev a nije razmisljao u tom pravcu...

Probao ih na 10m i 15m... Na Cp2 pokazale se super precizne, na Browning XBlade 2 tak-tak, ali to je do puške, on mi i inače rasipa sa svime.

Mene odvraća cijena od njih jedino, ne ganjam papir da bih ulagao u takve dijabole.

Ne znam kako ih selektiraju, ali liče ko jaje jajetu, svaka je bila potpuno ista.
Čine mi se nešto mekše od H&N, njihove koristim najviše.,možda zeru tvrđe od JSB-a.
Čiste su ko suza, nema opiljaka, prašine...

Users who are viewing this thread

• Back