10m, stojeći

Posle dužeg vremena sam opalio koju metu na 10m, onako opušteno, u društvu sina.
Povod je što nam je u gste došla puška hammerli ar20 našeg kolege Csabe.
Često sam čuo da tu pušku nazivaju igračkom, pošto kao nije kvalitet kao velika četvorka.
I nije, mom sinu bolje leži od lg400 a i meni se čini
da li je to zbog manje težine ili šta ja znam čega ali u svakom slučaju nas je puška odučevila
moj sin je ispucao dve mete, a on sad ima 12 godina i nije pucao od prošlog proleća
Dva puta je slučajno opalio što se vidi dole levo
a onda je sve ostalo sašio u crnometa steva.jpgmeta steva 2.jpg

a onda sam i ja 2 mete
ista greška kao i sin
opalio dva puta slučajno
da se razumemo ja sam nikakav strelac ali puška je zaista fenomenalna, lepo izbalansirana, okidač odličan, jedina zamerka je sistem punjenja, sve ostalo je TOP
Hvala kolega Csabi na prilici da se upoznamo bliže sa ovakvom srebrnom zverkom
meta 2.jpgmeta 1.jpg

Lepo gadjanje… A taj hammerli je jedna odlicna puskica za nas amatere. Dok je bila kod mene, testirao sam cev i dobijao savrsene rezultate na 10m. Nesto je manja i laksa od lg400, i balans je odlican, tako da razumem vase impresije…
Samo napred sa gadjanjem, jer kao i u svemu, bitan je stav 🙂

Ja sa mojom Zastavom M81A pucam stojeći stav sa mehaničkim nišanima .Tako sam navikao kao klinac.Optiku nisam stavljao na vazdušnu nikada ali planiram.Na prvoj fotografiji je Zastava sa fabričkom oprugom.Da zanemarimo onu 4 to je moja greška prilikom podešavanja okidanja ostalo je solidna i lepa grupa po meni.Na drugoj Fotografiji su pogodci sa istom puškom posle servisa i duple opruge.Prva 4 metka u vrhu mete nakon čega sam korigovao prednji nišan i spustio pogotke.Ali evo već skoro mesec dana još navikavam na novi trzaj i na primer od 10 dijabola uvek oko 2 nekad i 3 idu van crnog I ako je sa faričkom oprugom bila druga priča.Mada treba treninga dosta i da se naviknem na novi trzaj kao sto su me savtovale neke kolege sa foruma.E da,ja na primer volim da eksperimentisem u stojećem stavu sa dijabolama .Pošto samo tako i gadjam i mehanički nišan volim da ako imam sa nekim dijabolama lošiju grupu ,onda sa njima pucam neki period malo forsiram to,da izvučem maksimum da vidim koliko sa tim nekim dijabolama mogu dobro da gadjam.Ne menjam ih odmah,pošto sam tek u fazi povratka na vazdušno oružje posle baš puno godina pa i nemam neka iskustva sa vrstama i markama dijabola u odnosu na ranije nešto.Ali samo stojeći stav gađam za sada😊

Attachments

• Screenshot_20230404-003436_Gallery.jpg
    Screenshot_20230404-003436_Gallery.jpg
    704.9 KB · Views: 197
Odlična gupa sa fabričkom oprugom. Neko je skoro pomenuo da od duple opruge koristi samo spoljnu jer je previše jaka sa obe opruge pa eto dobre ideje za probu. Pod uslovom da ne planiraš veće daljine pa ti treba snaga.

zare said:
Odlična gupa sa fabričkom oprugom. Neko je skoro pomenuo da od duple opruge koristi samo spoljnu jer je previše jaka sa obe opruge pa eto dobre ideje za probu. Pod uslovom da ne planiraš veće daljine pa ti treba snaga.

Da hvala,pa i ja tako imam samo spoljnu i fabričku,tj. iz streljačkog kluba sam uzeo neku malo dužu su mi namestili jer je varen navoj koji pukao tamo kod klipa .Onda su srednju iz magnuma izvadili tamo u servisu i stavili neku duzu novu iz kluba.(Koja je to malo duza za Zastavu pojma nemam ne razumem se)imam dve zastave m81A obe su izuzetno precizne.A za ovu jaču očekujem nosač pa ću pokušati veće daljine.Inače grupa i sada sa ovom jačom sa 2 opruge je mnogo bolja kada se malo trenira i nadju odgovarajuće dijabole.

Ja sam kupio novu zastavinu M81 sa duplom oprugom i to mi je najveca greska koju sam napravio sto se vazdusnih pusaka tice. Od 5 dijabola 2 su uvek zavrsile negde na meti, nisam mogao nikada da napravim grupu od 5 dijabola. Nakon reklamacije puske, skinuta je dupla opruga i stavljena obicna i grupe su tu. Slobodno mogu da kazem da je 5 dijabola u grupi od 1 cm na 10m daljine. To su moja iskustva, ne kazem da su sve duple opruge lose ali u mom slucaju fabricka dupla opruga mi je pravila previse problema.

Ovo je tema o gađanju iz stava na 10m i molim vas da ne potežete ponovo priču u oprugama i zastavicama. Dakle tema je 10m stav!

Joco ja ne vidim da smo odstupili od teme. U svim komentarima pominjemo 10m gadjanje ali smo se dotakli problema koje pravi dupla opruga za tu daljinu. :)

Deco moja, ne ljutite se na čika Jocu...tema je 10m stav, ne pričamo o puškama sa kojima gadjamo 10metara stav, nego pričamo o pucanju iz stava, dakle podelite sa nama svoja iskustva o tome kako održavate taj stav, šta je to što utiče na grupe dok pucate stojeći iz vašeg iskustva, a ne kojom puškom to radite...msm to bi bio smisao ovog topica,,,bez uvrede...naravno moj komentar se odnosi na sve koji postuju u ovom topicu...sportski pozdrav

Ja samo kratko da se javim za kraj cetvrtog meseca svakodnevnog treninga. Od pre neki dan u odelu, i sve u znaku tesne koze 😁😁
Evo jednog kraceg subotnjeg treninga posle 350g bureka sa mesom 🙂 Posle upucavanja, gadjao sam 8 meta po 3kom u svaku

viber_slika_2023-04-29_12-39-51-399.jpg

Last edited by a moderator:
Odlične grupe Lane! Praktično sve rupe se dodiruju, što znači da si konzistentan, a ostalo će doći vežbom. 👍
PS. da sam ja pojeo 350g bureka sa mesom odmah bih zaspao, ne bih ni gađao. 😂

Rekoh sebi možda nije loše da se otvori i tema za kratke distance iz stava, nebitno čime. Da se i odeljak pucanje iz stava puni polako. Mada, sad kad su zločeste kolege čak i Proku navadile da gađa sa stola, nisam siguran da je to baš pametno. Al evo da započnem, pa kako bude (dosada je čudo). Ispucao sam bio u cugu 120 dijabola, pa sam ovde odvojio 60 koje su kao malo lepše od onih 30 ispod. Ostatak je bio uglavnom kao iz sačmarice, ali nije išao u belo. Gađao standardnom puškom Anschutz 8001 i H&N finale match heavy dijabolama. Druge streljčke opreme nije bilo. Uglavnom delimično zadovoljan bar time što sad uglavnom ne izlazim iz crnog, što se ranije često dešavalo i mnogo me nerviralo, mada se i dalje komično ljuljam i na okidaču trzam za medalju.
Pozdrav od Dragana iz Zrenjanina. Za Prvi Maj, svratio sam do komsije, lovca. Rostiljada i kanonada. Belo (kvadrat od 10cm) sam ja, a lovac je na zutom (14sm stranica). Norica Titan 4.5mm, dijabole "Sport" (one sto su malo zasiljene). Po 5 komada, 10m stojeci stav bez oslonca, otvoreni nisan (open sights). Za ogled - ostalo je bilo plinkovanje. Komsa se vadi da je pio vise piva nego ja, uz pljeskavice...;)

Attachments

• ja i komsija.jpg
    ja i komsija.jpg
    248.8 KB · Views: 52
Pozdrav Dragane, ovo je odlicno sa Norica springericom, i siljatim dijabolama.

Iznenadio sam se kvalitetom tih dijabola - nekako smo, zar ne?, navikli na naše=loše. I prilično su uniformne, i po obliku i po težini. Do tada sam (godinama i godinama) kupovao uglavnom ''firmirane'' (za ovu Noriku, najbolje su mi se pokazale Gamo Match, od 0.49g, kojih sam ispucao jedno 2k komada). U jednom momentu, nestade mi ''džebane'' a u Zrenjaninu ne beše Match-a nego samo ovih domaćinskih, te uzeh prvo jednu kutiju od 250, pa ubrzo zatim i jednu od 500... Vidim, ima ih i u ''tuponosoj'' varijanti... Probaćemo valjda i njih jednom...

Iznenadio sam se kvalitetom tih dijabola - nekako smo, zar ne?, navikli na naše=loše.

Gamo i norika su firmirano nešto za ljude koji se o kvalitetu onoga što hoće da kupe raspituju kod prodavca u slučajno izabranoj radnji a pritom imaju nesreću da su ušli baš u radnju u kojoj se prodaju španske dijabole. Naše je loše ako pratimo taj moderni narativ. U realnosti sport s je ozbiljna dijabola (kad nemam JSB pucam sport S). Mogu se pohvaliti i da smo uspeli da izlobiramo da počnu da prave i 4.5mm Field target sport s dijabolu.

Jos jedna podrska za Sport S sa moje strane, sve njihove dijabole su odlicne za sve korisnicke slucajeve

Users who are viewing this thread

Back