10m, stojeći

Odlican, 5! Ima li gde ovih "dioptera", kod nas... Da idu na osnovu od 11mm i da ne mora da se narucuje sada a isporuka da bude oko Srecne Nove Godine 2024.? Svojevremeno sam vidjao second hand komade na oglasima, ali, kad god sam kontaktirao prodavca, roba je vec bila prodata...

Molim savet.
Anschutz 335 sa standardnim mehanickim nisanima upucana na 10m iz sedeceg polozaja, gripise OK (bolje nego sto strelac moze, jer nosim naocare za rad na kompjuteru), mozda cak I malo previsoko?
20230908_132633_copy_756x1008.jpg

Kad gadjam iz stava, grupacija uvek bude prenisko.
20230908_132610_copy_756x1008.jpg

E sad... Stav, kao i pucanje bez optike su mi discipline kojima se vracam posle decenijske pauze, tako da je najverovatnije zbog strelca, pa mi treba vas savet.
Nije mi logicki da svaki put upucavam gore dole, zavisno koju disciplinu gadjam.

Ovo su mete jedna pored druge (levo - stav, desno - sedeci)
20230908_132719_copy_1008x756.jpg

Da li treba da menjam POA, svaki put da stelujem gore/dole, da kompenzujem ciljanjem, vise da vezbam ili da batalim?

Hvala za misljenja I savete

Da, mnogima se dešava da se visina pogodaka razlikuje. To je najčešće posledica drugačijeg položaja glave, a donekle i maaaaalo drugačijeg ugla u odnosu na metu kada sediš i kada stojiš. Uglavnom, greška je do strelca.

Molim savet.
Anschutz 335 sa standardnim mehanickim nisanima upucana na 10m iz sedeceg polozaja, gripise OK (bolje nego sto strelac moze, jer nosim naocare za rad na kompjuteru), mozda cak I malo previsoko?
View attachment 16027

View attachment 16028

E sad... Stav, kao i pucanje bez optike su mi discipline kojima se vracam posle decenijske pauze, tako da je najverovatnije zbog strelca, pa mi treba vas savet.
Nije mi logicki da svaki put upucavam gore dole, zavisno koju disciplinu gadjam.

View attachment 16030

Da li treba da menjam POA, svaki put da stelujem gore/dole, da kompenzujem ciljanjem, vise da vezbam ili da batalim?

Baš ovo što Boki kaže.Kod mene je isto bilo.Dobre grupe svakako. 👍

Molim savet.
View attachment 16027

View attachment 16028

View attachment 16030

Prvo pitanje je gde tacno nisanis?

Послато са SM-A346B помоћу Тапатока

Nema tu nista da se "svaki cas upucava gore-dole". Kako rekose Joca i Bojan - razliciti stavovi rezultutju razlikama u grupisanju. Nemoj bataliti - ovo su za prelamacu OK grupe (onaj jedan sto je pobeg'o gore je izuzetak koji potvrdjuje pravilo).(y) Vezbaj i uzivaj...

Prvo pitanje je gde tacno nisanis?

Vrlo interesantno jednostavno pitanje koje me je navelo da razmislim o koracima.
Iz stava mi je lakse da pratim musicu ka gore i cim mi se pojavi prvi obojeni krug (smeta mi odsjaj belog papira pa sam ga ofarbao) ja okidam.
Znaci da ja opste ne gadjam sredinu 10, nego dno devetog kruga koje gledajuci grupaciju ja I pogadjam.

Dok u sedecem polozaju imam vremena I rekao bih da radim isto, ali posto nema pritiska I potrebe za brzim okidanjem, iskreno Bog zna... Moracu da obratim paznju sledeci put.

Dakle,stvar je prosta,nisanska tacka mora da bude uvek ista,u slucaju otvorenih nisana i kruzne mete,to je uvek i iskljucivo ispod crnog kruga,dakle poravnati nisani kao cirilicno slovo Š malo ispod cnog kruga,da izmedju nisana i crnog kruga bude bela linija par milimetara. Sto se korekcije nisana tice to je apsolutno normalna stvar i kod profi strelaca,grupa zavisi od vise faktora,ali generalno drzi se ove nisanske tacke ,koriguj nisan i uzivaj u pucanju,svak put ako pomeris nisan za klik dva nije nista strasno i zato sluze mikrometarski nisani kakvi su na 335.

Druga stvar za koju te ne pitasmo: ima li razlike u VISINI meta, to jest, da li, kada gadjas iz stojeceg stava podises metu nakon sto si gadjao sedeci? Ako je NE podises/spustas, onda ti je tu i odgonetka...

Dakle,stvar je prosta,nisanska tacka mora da bude uvek ista,u slucaju otvorenih nisana i kruzne mete,to je uvek i iskljucivo ispod crnog kruga,dakle poravnati nisani kao cirilicno slovo Š malo ispod cnog kruga,da izmedju nisana i crnog kruga bude bela linija par milimetara. Sto se korekcije nisana tice to je apsolutno normalna stvar i kod profi strelaca,grupa zavisi od vise faktora,ali generalno drzi se ove nisanske tacke ,koriguj nisan i uzivaj u pucanju,svak put ako pomeris nisan za klik dva nije nista strasno i zato sluze mikrometarskie nisani kakvi su na 335.

Samoukom strelcu, poput mene, su ovakva, skolska upustva zlata vredna.
Puno hvala na savetu.

Druga stvar za koju te ne pitasmo: ima li razlike u VISINI meta, to jest, da li, kada gadjas iz stojeceg stava podises metu nakon sto si gadjao sedeci? Ako je NE podises/spustas, onda ti je tu i odgonetka...
I kad sam sedeci upucavao, a I kasnije pucao iz stava, meta je bila na 1.4m

Nista nije pomerano, pa me je zato iznenadila razlika u visini grupacija.

Drugačije naslanjaš obraz na kundak kad sediš i kad stojiš, imao sam isti problem u početku. Samo vežba, ništa drugo 😉
Bas sam sad probao par serija sedeci I stojeci, fokusirajuci se manje na metu, a vise na tehniku, I jeste u pitanju obraz I opsta cvrstina drzanja...

jer sedeci je sve opusteno i ovlas kao na prvom sastanku, a iz stava stisnem je ko da mi je zadnja! 😀

Bas sam sad probao par serija sedeci I stojeci, fokusirajuci se manje na metu, a vise na tehniku, I jeste u pitanju obraz I opsta cvrstina drzanja...

jer sedeci je sve opusteno i ovlas kao na prvom sastanku, a iz stava stisnem je ko da mi je zadnja! 😀
E sad, jedna jako bitna stvar, meta prilikom nišanjenja nikada ali nikada nije u fokusu osim ako nemas neku čudnu tunelsku dioptriju. Fokus oka je uvek na mušici prednjeg nišana pa primenjujući uputstva našeg kouča ćirilično slovo š treba da stoji milimetar do dva ispod blurovanog prikaza crnog polja na meti 😉

E sad, jedna jako bitna stvar, meta prilikom nišanjenja nikada ali nikada nije u fokusu osim ako nemas neku čudnu tunelsku dioptriju. Fokus oka je uvek na mušici prednjeg nišana pa primenjujući uputstva našeg kouča ćirilično slovo š treba da stoji milimetar do dva ispod blurovanog prikaza crnog polja na meti 😉
E, I to mi je bas drago da je spomenuto, jer ja upravo samo I vidim zamrljanu fleku u daljini, van svakog fokusa, tako da sam u pocetku, a I sada, gadjao kao po magli misleci da je to do mog vida i dioptrije!

A navikao sam na optiku x9 gde se krstic polozi tacno u milimetrasku tacku, mada sam ipak instiktivno sa mehanickim nisanom gadjao ispod mete I bio na pravom tragu.

Drago mi je da sam dobio pregrst saveta da popunim tu rupu u znanju pucanja iz Stava.

"I kad sam sedeci upucavao, a I kasnije pucao iz stava, meta je bila na 1.4m"
Ako si nisan podesio dok si bio u sedecem stavu, pa si onda pucao iz stojeceg stava u metu koja NIJE PODIGNUTA, ti imas gadjanje "ukoso" (kosi hitac), nanize. I obratno. Dakle, nisansku tacku treba da pomeris saobrazno tome (pisalo se ovde ovih dana mnogo na temu "kosi hitac").
Suprotan primer: podesis nisan za stojeci stav; visina = 1.70 m; zatim sednes na nisku stolicu ili kleknes ili legnes a meta je ostala na metar i sedamdeset - ti sada gadjas pod uglom od nekoliko stepeni, navise...

Ako si nisan podesio dok si bio u sedecem stavu, pa si onda pucao iz stojeceg stava u metu koja NIJE PODIGNUTA, ti imas gadjanje "ukoso" (kosi hitac), nanize. I obratno. Dakle, nisansku tacku treba da pomeris saobrazno tome (pisalo se ovde ovih dana mnogo na temu "kosi hitac").
Suprotan primer: podesis nisan za stojeci stav; visina = 1.70 m; zatim sednes na nisku stolicu ili kleknes ili legnes a meta je ostala na metar i sedamdeset - ti sada gadjas pod uglom od nekoliko stepeni, navise...
Meta i treba da bude na 140cm visine bez obzira da li strelac sedi ili stoji a razlika u visini od 40 do 50 centimetara na nišanskoj poziciji pri daljini od 10 metara daje manje od 3 stepena ugla tako da ni nema smisla pričati o teoriji kosog hica u ovoj disciplini 😉

Apsolutno pogresan savet za pucanje na 10m!
Dakle,nema potrebe praviti filozifiju od proste stvari. Na 10m nema potrebe menjati nisansku tacku kada se puca sa otvorenim ili diopterskim nisanom,jer su ti nisani napravjeni za fino podesavanje i apsolutno je normalno upucati pusku korekcijom nisana ,a NE menjanjem nisanske tačke. Na pomenutom 335 su nisani dovoljno fini da se sa par klikova resi problem promene grupe,a ne izvoditi teoriju kosog hitca. Za stojeci stav na 10m centar mete i treba da bude na 140cm visine. Takođe drago mi je da je kolega @bojan017 savladao dobro teoriju i dao dobre savete sto se tice fokusa na musicu i polozaja glave,vidi se da njegovo redovono posecivanje streljane i slusanje saveta daje rezultate

Slazem se: razlike su minorne. Ali, za onoga ko trazi dlaku u jajetu, sto ce reci: insistira na razlikama reda milimetra na daljini od 10 m...✌️

Users who are viewing this thread

Back