DIJABOLE

Ne pucam mnogo iz springerice ali sam primetio veliku razliku izmedju istih dijabola razlicite partije. Na primer JSB Heavy 4.5mm. Razlikuje se dubina dijabole sa strane suknjice i to primetno. Sa jednom dijabolom pravim 15mm grupu na 20m a druga 50-60mm. U 6.35 razlike su jedva primetne od kutije do kutije.
To je i logicno: sto su dimenzije odlivka manje, izrada kalupa zahteva vecu preciznost a sirovine moraju da budu hemijski i fizicki cistije (slikovito: nije problem naostriti koplje, al' 'ajd' ti naostri sivacu iglu!🪡).

Da ovde nastavim pricu i pitanja oko dijabola i prakse kolega koji ozbiljno pucaju, bilo pcp bilo springericom, vece daljine ...
Obzirom da sam se tamo u temi o balansiranoj pusci zanosio i dao neka brzinska jutrosnja merenja 3 vrsta dijabola na sigurno tacnoj vagi, i primetio da kod nekih, konkretno Exact 0.547, postoje ipak poveca odstupanja u tezini ... da ovde konkretno pitam, ...

da li u takvim slucajevima mozda sortirate bar u 2,3 grupe dijabole po tezini ? Vidim da je i @bojan017 to isto primetio za 0.547 .... Logicno bi bilo da ce svaka takva "sortirana" grupa da bolje grupise ... Na mojoj pusci i sa mojim znanjem to vrv nece puno da znaci :), ali na kvalitetnijim masinama, i kvalitetnijim pucacima - sigurno hoce ? Jeste da je neverovatan smor da se cela kutija tako presaldira, ali da li vredi ?

Dok se ne proba, teško je reći da li vredi.To bi moglo lako da se napravi, ko ima vagicu. Sortirati po 20tak dijabola po težini i onda iz iste puške ispucati grupe.Lako bi bilo uporediti i mislim da bi baš bilo interesantno..Inace, nisam siguran da li bi ishod bio da sortiranost bolje grupiše. Možda i nema nikakve razlike...ko zna, niko ništa ne zna, krhko je znanje...

Danas sam prvi put pucao i testirao QYS dijabole sa ravnom glavom (wadcutter), koje nisu baš često viđane kod nas i moram reći da sam izuzetno prijatno iznenađen. Praktično, sve su išle u 10, osim poneke retke devetke koje su bile uzrokovane mojim sitnim greškama i dekoncentracijom. Kada sam bio fokusiran, sve su išle preko 10.
Dijabole koje sam testirao su označene kao "training grade", pa samo mogu misliti kakve su "olympic grade".
Sve u svemu, izuzetno prijatno iznenađenje.

pucanje-26-jul.jpg

Pozdrav kolegama,
Imam potrbu da sa vama podelim nekoliko informacija vezano za kvalitet diabola jsb hades .177.
Nov sam u ovom hobiju, pa bih Vas zamolio da mi ne zamerite ukoliko bude nekih grešaka a rado bih čuo mišljenja iskusnijih strelaca.
A evo o čemu je reč.
Kada krenete u nabavku diabola i platite brendiranu robu, uglavnom očekujete da ne morate više da razmišljate o kvalitetu. Međutim ovaj post je nazalost pokazna situacija da nije tako.20230801_085412.jpg
U ovom kvalitetu je bilo oko 50 kom. U još gorem koje sam nažalost bacio još 30ak.
Najbolje iz ture cca 100 kom izgledale su ovako
20230801_085603.jpg
Naravno sve ovo sam analizirao nakon loših rezultata na papiru 10m pp750 . Prethodno sam puckao metu sa jsb exact heavy i bio prezadovoljan.
20230801_085808.jpg
Nije do novca, već je za klasiranje diabola potrebno odvojiti pristojno vreme.
Mislim da nije bitno gde su kupljene, jer po mom mišljenju prodavac nema uticaj na kvalitet uvezene robe.
Poenta ovog posta je da zamolim kolege da ukoliko naiđu na vrhunsku a (pogotovo na lošu turu) obaveste ovu streljačku zajednicu.
Ja ću barem tako postupati
Jsb hades .177
20230801_085442.jpg

Jsb exact heavy .177
20230801_085830.jpg

Nadam se da sam barem nekom bio od pomoći. Očekujem i savete iskusnijih

Fino. Meni se dobro pokazao "Hades" u kalibrima 4.5 mm i 5.5 mm, sa Artemis M16 i N-TEC 34, odnosno Snowpeak P750 (4.5 mm) - em je veoma precizan em zestoko "cepa materijal". Rado cu testirati i ove nove "redesigned" u "deep" i "shallow" varijantama.

Probao prethodne .
20231215_205914.jpg

20231215_205919.jpg

Tuširanje u 0.650g iz pp750 .
Na 20 m " grupa "🤣 10cm. Verovatno kratka cev i mala brzina.
Pištolj solidan . Jsb heavy koji se pokazao najbolji do sada za ovu cev na 50m 3- 3.5 cm
Treba probati iz jače puške i duže cevi.
Ove od 0.870g nisam ni pokušao
Novi su mk3 šta god to značilo.
Treba sve probati.

@nesaceh
Potpisujem. Definitivno, slagovima ne mogu da se naprave dobri rezultati sa vecinom "standardnih" vazdusnih puca sa olucenim cevima (rifled barrels). Ja sam sa svakim, bukvalno svakim modelom dijabole znatno preciznije gadjao nego sa knock out-om, sa svim puskama koje imam (a pre svega sa Artemis M16, N-TEC 34, i Snowpeak PP750). Cev treba da ima odgovarajuci "liner". Jesi li testirao FX-ove hybrid slugs?
Pogledati:

FX Airguns Superior Pellet Liners and .25 caliber FX Hybrid Slugs

t.ly/Eux__

Last edited:
Nisam probao fx hybrid
Slagovi su posebna priča i iz dosadašnjeg iskustva ne mogu se u preciznosti meriti sa dijabolama na daljinama do 50m. Pri lošim vremenskim uslovima i većim daljinama 70m+ mnogo bolji od dijabole kada se nađe odgovarajući i sve našteluje.
U 5.5 probano svašta nešto nsa 25gr( loše), jsb 25 gr mkii 216.5(onako li-la) i 217 ( loše) , wildman 25gr( loše) i 30 gr( solidan na 90m grupe oko 4-5 cm)
I Javelin 34gr.( jedini na 50m 4 kom. proširena rupa pri vetru 6-15 m/s ; na 90m pri istim uslovima 6 od 6 u gong 5-6 cm) . Nisu bili moji već od kolege na srelištu uzeti za probu.
Vodim se savetom nekog youtubera koji mi je imao smisla, a to je da slag koji na 50m pri nekoj optimalnoj brzini pravi veliku i lošu grupu nema potrebe dalje tastirati.
Naravno ostaje još dosta da se vežba.
A da, sve probano iz agn vulkan3 i ovi podatci odgovaraju za moju cev.

Slabo se pominje H&N marka diabola, po cijeni ne bih rekao da je budget klasa. Imam već neko vrijeme (ne načetu) kutiju Silver point 0.75g. IMG_6233.jpg
Jeli upotrebljiva ova municija? Koja je preciznija diabola od istog proizvoðača, ako imate iskustva?

Sent from my iPhone using Tapatalk

Te dijabole su zbog svoje udarne i probojne moći primarno predviđene za lov (tamo gde je dozvoljen - kod nas nije), na sitne glodare ili ptice. Kod nas im je primena prilično ograničena, jedino ako te zanima da testiraš snagu i probojnost puške na daskama, crepovima, itd.. Dakle, praktično neupotrebljive za iole preciznije gađanje u papirne mete, što nas primarno zanima.
Od istog proizvođača, mnogo bolji izbor u istom kalibru su modeli sa zaobljenom glavom, kao što su na primer Baracuda 8 (nov model), Baracuda FT, ili Baracuda Match.

baracuda_8.png

Last edited:
Znači preporuka Barakuda Match za pušku od 20J? Koliko sam vidio, sve dijabole koštaju isto od ovog proizvođača.

Nebi bilo loše da uzmeš test pakovanje i od JSB-a,mekše je olovo...Neke hn dijabole teže ulaze u cev iako sam probao podkalibre 0,50 0,51 0,52...Nekako mi je JSB u svim puškama pravio uže grupe

Da li neko zna mogu li se negde naci ceske dijabole Standard? Ispucao sam ih sigurno na desetine hiljada tokom devedesetih i dvehiljaditih, iz raznih slavia pusaka. Bila je i spicasta varijanta, mislim da su se zvale Boxer. Tad su uglavnom donosene preko Madjarske.

Attachments

• eng_pl_Kovohute-Pribram-Pellets-Diabolo-Standard-300-pcs-5-5-mm-9563_1.jpg
    eng_pl_Kovohute-Pribram-Pellets-Diabolo-Standard-300-pcs-5-5-mm-9563_1.jpg
    51.6 KB · Views: 20
Znači preporuka Barakuda Match za pušku od 20J? Koliko sam vidio, sve dijabole koštaju isto od ovog proizvođača.

Da, ako nema nekog drugog izbora, onda njih, jer su dovoljno teške, a nisu tvrde. U svakom slučaju, preporuka je jednostavna: probaj da nabaviš što više različitih modela različitih proizvođača i onda testiraš. Drugog načina za utvrđivanje nema.

Users who are viewing this thread

Back