10m, stojeći

Samo vezba i posvecenost. to vazi valjda za sve u zivotu. Verujem da ce biti sve bolje i bolje. Mada je i sada ona gornja leva meta za amatera sasvim ok. Ja bih barem bio prezadovoljan

Samo vezba i posvecenost. to vazi valjda za sve u zivotu. Verujem da ce biti sve bolje i bolje. Mada je i sada ona gornja leva meta za amatera sasvim ok. Ja bih barem bio prezadovoljan
Imao sam na drugom setu meta tri takve grupe ali nemam i dokaz jer je u streljanu ušla invazija Kineza.

Napredujem, ne očekujem da idem na olimpijadu i bilo kom momentu, posebno ne nakon 1000 dijabola.

Kao što sam nekome pisao ovde, čar je u putovanju, ne u cilju :)

Sent from my SM-S918B using Tapatalk

Naravno, sve gubi smisao ako ne uzivas u tome. Barem ja to tako shvatam. Neko dobija satisfakciju iz dostignuca, a neko iz same prakse. Dok ne opterecuje, sve je ok. Ovo je odlomak iz moje nove imaginarne knjige "Put kojim sere dje ide" koja nije dostupna u prodaji jer je zabranila sanitarna inspekcija. Izvinjavam se odmah na ovoj pismenoj dijareji i off-topic.

Sveže objave u ovoj disciplini iznova ohrabruju, da nismo samotni čudaci, ujedno i opominju da se ne raskomotim čekajući "neko lepše vreme".

20241113_160820_target.jpg

... uprkos tome, nismo čuveni po hodanju utabanim stazama. Postoji i imaginaran uvod sa posvetom gorepomenutog literarnog dela, videvši tematiku - lektorka promenila delatnost...

Svako dobro!

Rađena kao pandan legendarnoj i nedostižnoj fwb 300s: Diana 75, površno je predstavio u ovoj temi, svakako zaslužuje barem normalan esej, što po tačnosti, tako i po subotnjem popodnevu kad je rastavih i cik zore kad uspešno sastavljena bez tutorijala. Sveti gral samoukog vp mazohizma i vintage dvorišnog stava. Inače bestrzajni tz. giss koncept savršeno radi.

Čitajući postove u temi "NOVI ČLANOVI" @slavko se interesuje za takmičarsku pušku za svoju ćerku, iznenadio sam se da se u takmičarskom streljaštvu i dalje koriste puške sa oprugom. Ne znam da li je ovo slučaj samo kod nas u Srbiji ili ova kategorija postoji i u drugim zemljama?
Verovatno @Mane kouč može da nam da pravi odgovor? A od Maneta se nadam i pomoći na temu koju ću pokrenuti ovde.
Izgleda da je problem što je sve što je bilo vrhunsko prestalo da se proizvodi.
Palo mi je na pamet, da zajedno malo "sistematizujemo" situaciju sa "retro 10 m stojeći spring" puškama čisto kao referenca na ovom forumu za neko buduće slično interesovanje roditelja čija deca treniraju.
Sledi moj skromni predlog na osnovu znanja koje sam pokupio sa ovog foruma. Svaka sugestija i komentar su dobro došli. Voleo bi da na kraju usaglasimo zajednički listu takmičarskih "spring" pušaka po kategorijama. Takođe su i ove moje kategorije predmet razmatranja...

SPRING JUNIOR
- Zastava M56
- Weichrauch HW30
- Slavia 618

SPRING SENIOR
- Zastava M81A
- Slavia / Perun 631/731
- Anschutz 335
- Weichrauch HW35

SPRING NAPREDNI / BESTRZAJNI
- Feinwerkbau FWB300
- Diana 75

Springerice se koriste i u drugim zemljama redovno,a sto se tice ove podele,to bas ne ide tako,konkretno postoji pionirska kategorija ,koja je ogranicena islljucivo na Zastavice svih modela, i juniorska i seniorska kategorija u kojoj moze da se puca sa Anschutz 330 i 335 i Slavijom 631. Fwb 300 spada u drugu kategoriju pusaka i bez obzira sto je spring,ne moze se koristiti na takmicenjima u gore pomenutim kategorijama

Sent from my SM-A346B using Tapatalk

Na Balkanu Zastavice,poceli su Slovenci i Hrvati da eksperimentisu sa HW puskama ali iskljucivo zbog nedostatka delova za Zastave(citaj,ne znaju da se snadju)ali i to uglavnom za starije kategorije,nisu bas pogodne previse za pionire jer tu i cena utice dosta na izbor. Slovaci recimo koriste dosta Slaviju.

Sent from my SM-A346B using Tapatalk

Ako bi zanemarili pravilnik Streljačkog saveza Srbije i organizovali otvoreno takmičenje amatera 10 m stojeći po kategorijama pioniri / seniori / napredni strelci, koje puške bi bile u opciji za iole pristojne rezultate ? Dolaze u obzir i puške koje se danas proizvode.

Upravo sam "otkrio" još jednu pušku - Anschutz Lg380, pa dopunjavam spisak:

SPRING JUNIOR
- Zastava M56
- Weichrauch HW30
- Slavia 618

SPRING SENIOR
- Zastava M81A
- Slavia / Perun 631/731
- Anschutz 335
- Weichrauch HW35

SPRING NAPREDNI / BESTRZAJNI
- Feinwerkbau FWB300
- Diana 75
- Anschutz Lg380

10a81030563420a2c6b58a0c47279c2f.jpg

d7e0842c51caf49ee5af26d9da6881de.jpg

Evo ja da napisem da sam danas bio kod Fate u streljani Usce. Poneo sam M81A, HW30s,300s.
Zastavica me je bas odusevila pogotovo sad posle poliranja svega i odmascivanja i stavljanja nove masti.
Ovo gore meta mi je najbolja stojeci stav 5kom sa Zastavicom. Hw30s i fwb 300s nisam nesto puno probao iz stava u metu, ali 300s na onoj metalnoj meti koja se obara gde su rupe 10mm,9mm,8mm,7mm i 6mm velicine, 5 od 5 je pogodilo. Bas smo se svi odusebili sa ovim gospodjama m81a iz 1985 i 300s iz 1973. Pozdrav

Sent from my iPhone using Tapatalk

-------------------------------------------
14.5.0. ORUŽJE, MUNICIJA, OPREMA
14.5.1. Serijska vazdušna puška

u gađanju iz serijskih vazdušnih pušaka, dopuštena je upotreba onih modela vazdušnih pušaka koje koriste projektil tipa „dijabolo – kalibar 4,5 mm“ kod kojih sabijanju vazduha prethodi sabijanje opruge i kod kojih su ispunjeni sledeći uslovi: Nišanske sprave moraju biti otvorenog tipa; Potkov kundaka mora biti fiksiran; Mehanizam za okidanje ne sme imati „ubrzač“ ( šteher ); Najveća dopuštena težina puške može biti 3.600 grama.

mossi lična karta:

Bavio se streljaštvom kao zimskom dodatnom aktivnosti pre 38 godina u Somboru tadašnji Kamenko Gagrčin, trener čuveni Trnko. U moje vreme pucale se sestre Sokolai Marta i Agneza, kao i Aranka Binder. To su bila vremena.

Ali ni tada streljaštvo je meni bilo samo vid sportske rekreacije, gde sam za protivnika imao samo sebe. Voleo sam to okruženje koje je nekad bilo ekroz drugačije nego danas.

Danas, odmah iza leđa se priča, svira muzika, divno ali zahteva super fokus i izolaciju i samim tim još veći izazov za dobar rezultat.

Posle skoro 40 godina pauze, ponovo sam u streljani, imam svoju 300S, potrebno je malo poliranja i puška će biti ko devojka. Uspem da odvojim 2x nedeljno po dva sata za treninge.

Razmišljam o nabavci svoje jakne i rukavice, možda i cipele. Ali to su dodatna ulaganja koja nisam siguran da su neophodni. Ono što je potrebno je nabijanje streljačke kondicije, razne vežbe razgibavanja, cardio program (puls mi je u proseku 90 dok pucam stojećim stavom) tako da posla ima dosta.

Dolazi leto, to će biti vreme koje sam 90% na vikendici. Tamo ću da postavim malu benchrest platformu i verovatno pucati na 15-25m i naravno raditi na stavu za stojeći.

Posle dva i po meseca još nisam nijednom sabrao rezultat sa treniga. Nema smisla. Ali možda je vreme da se suočimo sa realnošću

Meta sa B je bench, druga je stav.
Ova stav je najbolja od juče 🫣
Ponekad imam čudne situacije, 5 hitaca dve grupe odmaknute 2cm 2x u skoro istu rupu, i 3x isto tako ništa u centar al dve savršene grupe. Ima još puno posla. Al znate kako se kaže: Bez Starca nema udarca!

2e60571483a6574445d06bca20a7528e.jpg
de7d676bbe5f2c52b5d71569939906c1.jpg

Sent from my SM-S911B using Tapatalk

Users who are viewing this thread

Back