Glock17 said:
Ti se šališ a ja pričam ozbiljno i iz iskustva.
Po toj logici ajmo svi na takmičenju da gađamo iz stege, shvataš uloga stelca gubi smisao...
Npr ja, gađam samo sa prednjim osloncem i tako gidinama i to sa običnim balističkim jastučetom, a svi ti gedžeti mi nisu uopšte potrebni isko su mi lako distupni, rezultati su mi po mojim aršinima respektabilni.
Kao sto razni sportovi pa tako i streljacke discipline imaju svoja pravila tako i ovaj nas "Benchrest" ima svoja pravila:
B.8 Oslonac:
Prednji oslonac mora podržavati samo prednji deo puške. Zadnji oslonac mora podržavati samo zadnji deo puške. Ni ostatak ne može biti pričvršćen na klupu, pušku ili jedan na drugi, tj. Oba dela mogu se kretati nezavisno jedan od drugog.
B. 8.1 Prednji naslon:
Generalno prednji oslonac ili postolje nema ograničenja u pogledu težine, materijala i dizajna za ove uređaje. (Pogledajte DODATAK G) Prednji oslonac mora da sadrži vrećicu koja se puni peskom. Prednji deo puške ne sme da dodiruje nijedan drugi deo (osim kontakta na prednjem delu oslonca koji se može koristiti za određivanje udaljenosti kojom se puška pomera prema cilju) osim oslonca u kojem se nalazi pesak. Dno prednjeg kraja kundaka mora da formira 100% kontakt sa vrhom vreće sa peskom. Oslonac može da uključi vertikalna i horizontalna podešavanja, sa bilo kojim odgovarajućim mehanizmom koji se koristi za to.
B.8.2 Zadnji naslon:
Može da bude vreća ili serija vreća koje sadrže pesak. Zadnji oslonac može da sadrži vertikalni odstojnik sve dok ne sadrži horizontalna ili vertikalna podešavanja. Vertikalni odstojnik ne sme da sadrži izbočine koji se mogu umetnuti u gornji deo stola ili vreću peska. Zadnja vreća ne sme biti fiksirana.
B.9 vreća s peskom:
Vreće za pesak moraju biti izrađene od kože i / ili tkanine (tj. Condura) koje su napunjene peskom, ovaj materijal će biti debljine najviše 3 mm ili 0,12 inča po celoj površini, a samo podloga može biti gušća zbog stabilnost. Debljina se može testirati na šavovima torbe. Čvrsta kožna, plastična ili drvena kesa pokrivena kožom / materijalom nije dozvoljena
Mogu se koristiti protiv klizne materije za površine na vrećama. Talk ili neklizajuća jedinjenja / trake mogu se koristiti za pomoć u praćenju puške.
B.10 Zadržavanje / fiksiranje pušaka:
Kada se puška podigne ravno gore, prednji i / ili zadnji oslonac ne smiju se podizati puškom. Ako se prednji i / ili zadnji oslonac podiže puškom, prednji i / ili zadnji oslonac moraju se izmeriti sa puškom da bi se utvrdila podobnost. Puška se takođe može pomeriti napred ili nazad kako bi se utvrdilo da li je stegnuta u naslonu. Prednji i / ili naslon puške ne može se koristiti za obuzdavanje trzaja puške. Uopšte, nijedan deo takmičarske opreme ne može biti pričvršćene za sto. Traka na vreći s peskom je legalna.
Sustina pravila je da budu ista za sve, kada svi takmicari imaju potpuno iste uslove logicno je da ce vestina takmicara da dodje do izrazaja.
Ko zeli da pokaze svoje majstorije i umece bez pomagala tu je stojeci stav bez oslonca koji takodje ima svoja pravila.
Ne vidim puno razloga ni logike da izmisljamo toplu vodu.