Artemis PP700S-A

Vezano za okidač, očigledno je da nije svaki pištolj iz fabrike isto podešen, nekome je okidač dobar a nekome je drugi stepen pretežak. Isti se veoma lako sređuje jer ima samo dva šrafića. Jednim se reguliše dužina hoda prvog stepena a drugim recimo sila okidanja. Nije to zapravo sila okidanja već po engleski "sear engagement" a rezultuje većom ili manjom potrebnom silom da bi se čekić oslobodio. Preteranim olakšavanjem može da dođe do samoopaljenja.
Redom, ja sam prvo ispolirao sve kontaktne površine i tu je kao i uvek, bitno ne menjati profil materijala već samo dovesti do sjaja.
Okidač izgleda ovako:
okid kontakt.jpg
Prvo sam podesio tzv silu okidanja na ovom šrafiću:
2 koleno.jpg
U kružnom otvoru na samom bloku možete odokativno da pratite taj famozni "sear engagement", ne znam taj izraz da prevedem :( Zanemarite ovu crvenu liniju, ona je reper imbus vijku koji je fabrički bio predugačak pa je udarao u štift sklopa okidača i tu je obeleženo zbog nekog petog razloga. Otvor je levo oko 1cm od imbusa.
vijak 1.jpg
Na kraju sam podesio dužinu prvog kolena odnosno praznog hoda:
1 koleno.jpg
Obavezno testirati čekić prilikom štelovanja okidanja, ja sam udarao po njemu dok je napet, stiskao ga, udarao po rukohvatu, sve za svaki slučaj.
Ovo sam radio i slikao pre šest meseci a slike su iz arhive, možda sam nešto zaboravio. Za poliranje sam koristio vodeni brusni papir od 800, 1200, 1500, 2000 i 3000 kao i okrugli mekani disk fine i super fine granulacije, vide im se ćoškovi na poslednjoj slici u gornjem desnom uglu.

Ja sam preko šrafčića samo podesio silu okidanja (proverio sam takođe da ne opali sam od sebe) i dužinu prvog stepena i to je bilo sve. Imao sam sreću da je moj primerak iz fabrike zaista došao dobro podešen, osim što je cev bila puna neke crne masti koju sam očistio. Čim je kupljen, Voja je ubacio Huma regulator (nije bilo neophodno, nego sam ja hteo), malo podesio čekić i da kucnem u drvo, sve radi savršeno. Sada su mi kod Voje još neki delovi, pa ću se malo igrati i vežbati, jer je sada lako kad imam rezervu. :D
A nabavio sam preko drugara sa foruma i komplet kvalitetnih šrafova da u nekom trenutku zamenim originalne, kao i komplet oringova.
Sve u svemu, odličan pištoljčić, vredan svakod dinara. Ponekad zahteva malo podešavanja i radiće savršeno.

20210123_194536.jpg

Bravo @SandroNS. Meni je okidač bio dobar, zapravo fabrički je bio dobro podešen, ali i ja sam sinoć to uradio. Ispolirao ga prvo sitnom šmirglom(lupom sam kontrolisao površinu), pa kineskom-sunđerastom turpijom za nokte(oblik kvadra) koji na stranama ima nekoliko različitih polirajućih papira. Sada se sija kao ogledalo :lol:
Moj je imao dobro okidanje a sada ima okidanje za takmičenje :eek:
Mislim da je "veoma bitno" čime se posle podmazuje ceo mehanizam. Dodatno sam dva puta rasturao, odmašćivao i podmazivao mehanizam dok nisam uvideo da se najbolje ponaša kada se podmaže sa tovatnom mašću. Verovatno postoje i bolje masti i ulja, ali moraću još da potražim o tome.
Šrafom za siar engejdžment se podešava dužina hoda drugog stepena i koji ne sme da bude prekratak. Kad se dobro ispolira i podesi, okidač mora samo da "klizne".
Problem sam imao sa dva Inbus šrafa koji drže štitnik okidača. Bili su predugi pa sam ih skratio za 2-3mm.

Evo i jedne slike koje delove treba polirati:
Poliranje okidača.png

Pozdrav.

Dejane ja mislim da sam to već uradio ali ako nisam, hajde da te zamolim da za reklamu koristiš oglase a ne temu o pištolju.

Ljudi,
Ovaj pištoj mi se sve više sviđa. Izgleda da sam zaljubljen :x
Šta li će biti kad dođe proleće...

Nakon razmene novih informacija o pištolju dužan sam izvinjenje za tvrdnju oko dimenzije rupice na takozvanom TP otvoru. Izgleda da je nova tura pištolja došla sa malim otvorom, oko 1mm.
Na starim modelima, od prošle godine, taj otvor ka cevi je 3,6mm i svi podaci, brzine, pritisak regulatora i broj korisnih pucanja na mom primerku su vezani za takav port.

Jeste mala po meni, jer i na mom primerku je oko 1mm ali meni nije bitno post mi ne trwba brzina. Usput dali je neko merio tezinu okidanja i kolika je posto ja moj ne mogu da spustim ispod 300 grama.

Ako se ne varam takmicarski pistolji se stimaju na oko 500g, tako da mi 300 i ne zvuci lose uopste?!

Minimum za takmicarski vazdusni pistolj je 500 grama. Ispod toga nije dozvoljeno. 400gr sile prvog kolena i jos 100g za drugo. Obicno tako steluju.

SandroNS said:
Nakon razmene novih informacija o pištolju dužan sam izvinjenje za tvrdnju oko dimenzije rupice na takozvanom TP otvoru. Izgleda da je nova tura pištolja došla sa malim otvorom, oko 1mm.
Na starim modelima, od prošle godine, taj otvor ka cevi je 3,6mm i svi podaci, brzine, pritisak regulatora i broj korisnih pucanja na mom primerku su vezani za takav port.
Hvala @SandroNS na ovom javljanju. Sada mi se slažu kockice.
Možda su ga proizođaći fabrički onemogućili za jače brzine, sudeći po prethodnim verzijama.
Šta misliš da proširim TP sa 1mm na 3-3,5mm?

Koju brzinu imas sada a koju zelis da postignes?
Sa 1 na 3-3.5 je ogromna razlika, e sad, ne znam tacno kako izgleda ta putanja zraka kod njega pa ne mogu da komentarisem previse.
Ja bih za pocetak probao sa 1.5 ili 2mm maksimalno, jer je to otprilike 2x i 4x vise protoka (povrsine) da vidim kako se ponasa.

Sada je na 175m/s i to na 100 bari. Regulator lepo radi. Podigao bih na 200-220m/s, ne bih više zbog skromne zapremine cilindra.

Nemoguce da je 500gr sila za vazdusni pistolj, to mi deluje jako mnogo. Znam da je za mk bilo 1kg a neke takmicarce koje sam imao prilike da probam gde je mnogo manja sila nego ovih mojih 300gr sada sam zbunjen. Na pusci koju posedujem je oko 50 gr okidanje.

Users who are viewing this thread

Back