Benchrest takmičenje

Zveki, mislim da bi trebalo to ponovo natenane sve da promisliš. Jedina promena je moguća u springer klasi i to zarad omasovljenja i budućnosti sporta. Insistiranje da prvi put svi pucaju u metu veliku 4cm može biti kontraproduktivno i ja bih se zahvalio kolegi zuxbg što nam je predočio takav problem. Moramo napraviti neki blagi kompromis dok se to sve ne utegne i dok ne vidimo šta i kako. Jedino svetski priznato (standardizovano) je WRABF. To je postojeće takmičenje održava se u skoro svim državama (sem naše) i ima jasna i glasna pravila. Zarad omasovljenja sporta organizator pored zvaničnih može uvesti i neke nezvanične discipline. U nezvanične (nepriznate) discipline se ubraja i EBR. Mi sad ne treba da kažemo "to rade ameri mi nećemo". Činjenica je da je naš zakon o vazdušnom oružju najsličniji američkom i da mi imamo više full power pušaka nego ostatak evrope i bilo bi glupo da EBR (70 i 90) izbacimo zato što se to ne održava u evropi i zato što je nepriznato. Isto tako bi bilo glupo da napravimo klasu u kojoj će na prvom takmičenju biti diskvalifikovano više od pola takmičara. Elem, mi pravila nećemo promeniti, moguća je samo blaga korekcija izgleda mete, tj povećavanje spoljne ograde i to samo u springer klasi (kako ne bi dolazilo do slučajnog upucavanja susedne mete i automatske diskvalifikacije), sama meta mora ostati ista.

Sugestija koju je izneo kolega je na mestu. Ako uzmem sebe za primer, teški amater, a mislim da će biti još takvih koji dolaze pre svega zbog druženja, da nauče nešto i saznaju nove stvari o ovom sportu, mislim da su postojeće mete izuzetno zahtevne za nas amatere. Imajući u vidu da se ovo prvi put događa kod nas i da je cilj pre svega upoznavanje, omasovljenje... a ne preterano takmičarski značaj onda bi mogli malo i da "olabavimo". Gađao sam sa cz na 25m bez vetra, puška je 7.5j i pogoci su bili dosta raštrkani zbog mene, optike, klimavog stola....
Mogu da mislim šta bi bilo po vetru.
Glupo bi bilo da suspendujemo pola takmičara zato što imaju 3 pogotka u jednu kućicu.
Po meni sve ispod 26J treba za početak da malo isprobamo pa onda vidimo kako će to funkcionisati...

Ja neću ništa reći o eventualnoj promeni pravila itd, o tome neka odluče iskusniji u ovome. Ali, što se tiče najslabije klase springerica, mogu da garantujem da će za veliku većinu, možda i za sve, biti ogroman problem pogoditi centar mete. Moja zastava je za svoje godine i klasu ultra-precizna puška. Videli ste da u idealnim uslovima pet dijabola na 25 metara može da ugura u 10-ak milimetara, ali ste takođe videli i moje BR mete :lol: . Okej, ja nisam najbolji strelac, ali smatram da nisam ni loš. Treba misliti o prosečnim ljudima koji će se prijaviti. Činjenica je da su ove mete male, baš male, pa neka me Kircan sad opet zeza što sam to rekao. :D

zamislite metu od 1 cm na 90m?pola je neće vidjeti bez dobre optike
mislim da je ovdje poenta da bude oružje+oprema + strijelac na maximalnom nivou da bi bio neko bio recimo u prva tri
takođe pravljenje kompromisa u bilo kojoj disciplini nije dobro i spuštanje kriterijuma ne vodi ničemu osim da će
sjutra se neko javiti i tražiti zid da napravimo da nema vjetra ili slično
sve što nije po pravilima vodi vas i mene sa vama ka neozbiljnosti
shvatam da treba omasoviti, razumijem ja to jako lijepo ali brate mili napravite onda rekreativne klase pa neka ljudi pucaju
daću primjer da nekog totalnog amatera posluži sreća sa puškom u raspadnutom stanju od prije 60 godina i potuče igrom slučaja lg400 sa big nikko optikom ili sightronom.............samo da bi se omasovilo????
ti vojo treba da se pozabaviš kontrolom tog oružja koje na strelište dolazi kao jedini pravi serviser a da pravila ne dirate
i mislim da griješite jako mijenjnjem kriterijuma
i na kraju
springer klasa nije u mojoj sveri interesovanja i ja po nekom pravilu ne bi trebao da se miješam ali kažem sveukupni umjetnički dojam posle nebi bio po nekom mom meraku

kircan said:
Sugestija koju je izneo kolega je na mestu. Ako uzmem sebe za primer, teški amater, a mislim da će biti još takvih koji dolaze pre svega zbog druženja,
brato , možemo mi da se družimo i pored i sa strane i u kafani i na livadi i đe god oćeš i prije i poslije takmičenja, ali vjerujem da je ovo ozbiljnije od druženja

zvezdan said:
zamislite metu od 1 cm na 90m?pola je neće vidjeti bez dobre optike

Zamisli da dune jak vetar i da te diskvalifikuje neko zbog izuzetno strogog pravila... Ja bih se osećao postiđeno kada bih ja morao to da presudim na prvom probnom takmičenju koje organizujemo.

zvezdan said:
daću primjer da nekog totalnog amatera posluži sreća sa puškom u raspadnutom stanju od prije 60 godina i potuče igrom slučaja lg400 sa big nikko optikom ili sightronom.............samo da bi se omasovilo????

Neka pobedi bolji, makar i sa raspadnutom puškom. Najvažnije je da za prvi put ima što više učesnika.

zvezdan said:
ti vojo treba da se pozabaviš kontrolom tog oružja koje na strelište dolazi kao jedini pravi serviser a da pravila ne dirate

Takav je neki dogovor za start. Činjenica da sam prihvatio da se bavim tim poslom automatski diskvalifikuje mene iz takmičenja. Nije to ni toliko bitno, ja ionako stalno pucam. Dovešću sinove da se takmiče umesto mene pa ćeš imati i vatrene navijače, siguran sam da će Strahinja navijati za tebe

zvezdan said:
i mislim da griješite jako mijenjnjem kriterijuma

Ne menjaju se kriterijumi, čak će i meta ostati ista, jedino što ćemo promeniti su ograde oko mete (onaj kvadrat) kako bi bilo teže ubaciti u susednu i samim tim ispasti sa takmičenja i sve to samo u slabijoj springer klasi

zvezdan said:
springer klasa nije u mojoj sveri interesovanja i ja po nekom pravilu ne bi trebao da se miješam ali kažem sveukupni umjetnički dojam posle nebi bio po nekom mom meraku

Po mom meraku ne bi bilo da diskvalifikujemo više od pola naroda na prvom takmičenju.

ako sam ja tebe shvatio dobro sad
meta koja se boduje ostaje ista ali se okviri mijenjaju da bi bila što veća površina za promašaj da ne ulazi u teritoriju tuđu?
-strahinja ima da navija za mene to znam, to je brat hahahahah
-ako dune košava neka duva sto je đavola dunulo da smo zdravo mi, pa kome opanci kome obojci to je nešto na šta nemamo uticaja

Misljenja sam da trrba svima pruziti priliku , ebr ni ime ne smemo koristiti tako da njihova pravila postaju upitna , slazem se sa izmenama , naravno najbitnije je omasoviti ovaj nas sport(meni samo hobi) .
Naravno postoje takmicenja sirom sveta priznata ili nepriznata pa ko voli nek izvoli ...

Zvezdane, moras citati pazljivije postove drugih ljudi. Niko nije rekao da treba meta da bude metar sa metar vec da se pravila bodovanja usklade sa populacijom. Znaci da ako neko slucajno nabode pogresnu metu da obavesti sudiju koji ce odluciti o tom konkretnom slucaju. Neka za 90m budu najstrozija moguca pravilai ja se slazem sa tim ali cela diskusija se vodila o puskama od 16 i 26j u disciplinama u kojima si ti ni ne takmicis , tako da...
vecini nas je ovo hobi pored dnevnih poslova koje imamo, pucamo ponekad i ovo je prvenstveo vid opustanja, zabave i druzenja
Lepo je sto pridajes rezultatski znacaj ovome, ali moras razumeti da je vecini ovo zabava.

Pa zveki, kad si ti toliko siguran u opremu ne vidim što te brini drugi koji imaju lošiju/jeftiniju?
Potencijalni vlasnik LG400 koga neka raspadnuta puška pobijedi treba po meni da razmisli o novom hobiju...

Što se tiče propozicija, slažem se sa Vojom i većinomda je jedino WRABF nešto što je zvanično, a ovo ostalo služi da se omasovi sport. EBR (u USA) je za mene zanimljiv ali pretjeruju sa reklamiranjem kao i 90% Youtubera ove tematike.
Vidiš bukvalno kako komplet opremu mijenjaju jer su dogovorili novo sponzorstvo i više se nikad i ne osvrnu na prethodno korištenu opremu. Ima toga barem milion primjera...

Boj ne bije svijetlo oružje...

EDIT: Vidio sam nekad sliku grupe a mogao bih i naći, opucana od strane FT šampiona Novog Zelanda, sa koljena, optika na 4x, 20 komada na 50m u 6mm CTC. Šta reći na to? Sumnjam da je vidio toliko dobro...

Pa ne vidim sto te brine sa cim ko puca, meni ne bi smetalo i da lukom i strijelom gadjaju mete ako hoce samo da se omasovi sport...

Michael said:
NemanjaGt said:
kircan said:
Koliko znam, mladjani i preplanuli nemanja je prosli put davao izjavu, on ima taj izgled i mladost koji su nam potrebni.
goxy i ja izgledamo kao pr drustva ljubitelja cvaraka i kavurme

Pa nisam ni ja bas mnogo daleko od vas po tom pitanju hahahah😂😂😂

Ako se ne varam isto smo godiste 😂
95🤣😎

Jedno glupo pitanje, na kojoj gramazi papira je najbolje odstampati mete? (Odn. da li je uopste bitno?)

Pa neki tezi papir koji ce se lepo pocepati kad bude pogodjen
mislim da neki od 150g moze

Kolega zuxbg nam nepogrešivo nalazi propuste... O ovome nismo razmišljali ali... u dosadašnjim pokušajima (dok smo se igrali) pucali smo u pištoljsku metu.

Users who are viewing this thread

Back