Da li je dozvoljeno pucanje u dvoristu?

Zakon zavisi od tumačenja. Ono što je meni rečeno (kada sam pitao svojevremeno pitao) je da D kategorija ne mora ni u sef ni u knjigu. U slučaju drugačijeg tumačenja može biti problema. Oružje se (u zakonu) ne deli na vazdušno i vatreno već na kategorije. U C kategoriji se nalazi i vatreno (oružje na crni barut i oružje sa istorijskom vrednošću) tako da se meni čini da C mora u sef. Verujem da ćemo u narednim danima bii preciznije obavešteni.
 
Član 11 kaže da oružje iz kategorije B mogu držati i nabavljati fizička lica koja imaju uslove za bezbedan smeštaj i čuvanje oružja.
U članu 13 (nabavljanje oružja B kategorije) se navodi da se odobrenje ne može dati ako nije ispunjen član 11.
Član 14 (C kategorija) i član 15 (D kategorija) nigde ne pominju nikakve uslove za čuvanje oružja.

U zakonu je sve jasno, kako će ko da tumači je neka druga priča.
 
Znači Vis radom, Tokarev TT33, Browning HP, Manlicher Carcano, Mauser k98 i pripadajuća municija, sa obzirom da su C kategorija ne idu u sef pošto tako piše u tačkama 13 i 14?
 
Jedino ako na nekom drugom mestu (ne znam gde) pise da vatreno oruzje mora u sef. Ali u zakonu je to sto sam naveo.
 
Slažem se ja u svemu. Ti si skoro 100% u pravu sem činjenice da kategorija "vatreno oružje" ne postoji. Vatreno oružje se nalazi u kategorijama A. B i C. Vlasnici vazdušnog oružja neće biti kontrolisani. Vlasnici Vatrenog oružja koji već imaju sef (i koji će sigurno biti kontrolisani) bolje da stave C u sef koji već imaju (Better safe than sorry). I naravno da je svaki zakon podložan raznim tumačenjima.
 
Закон као и сваки други оставља рупе и простор за манипулацију, што би правници себи избијали посао из руке, јелте, боље да је више посла.
Али моје скромно и лаичко мишљење је да је сеф јефтинији од адвоката и живаца и цимања са органима реда и гоњења.
 
Iskreno, ima metalnih soški sa ključem za 10K din, koje stanu u orman, tako da nije loše imati. Ja sam tek kupio pušku iz C kategorije, ali razmišljam da nije loše držati to u ormariću pod ključem...
 
Ajde onda, ako nemate posebne ormarice (sa kljucem), gde onda drzite vazdusne puske? Narocito ako neko ima vise komada. U uglu sobe? Na zidu? U ormanu preko gaća i majci? :)
Kazem da nije lose (iako mozda nije obavezno) drzati u ormaricu, a koji vec ima bravicu... Kako ko voli (ako ga zakon ne natera)...
 
Nemam vatreno oruzje, ali obe moje vazdusne (C i D) su u delu plakara od iverice koji inace sluzi i za neke druge uobicajene stvari. U tom delu plakara koji je samo za oruzje (cca 125 x 50 x 50 cm) sam svojevremeno napravio skoro pa pravu malu sosku za dve puske, sa sve svetlom unutra :). Tu mi je sve komplet od svih drugih sitnica koje imam vezano za ovo. Cak sam i bravicu sa kljucicem postavio na vrata plakara. Ne samo zbog eventualno raznoraznog tumacenja propisa, nego i zbog toga sto mi je sve na jednom mestu, mete, dijabole, 2 dvogleda, dve optike, futrole, dokumentacija za oruzje ... itd, ... i sto lepo izgleda.
 
Ma slazem se da je pametnije i sigurnije bilo koje oruzje druati pod kljucem ali zakon to ne trazi. U praksi nema razlike izmedju pistolja B i C kategorije ali zakon sto se tice cuvanja kaze da ima. Nije normalno ali je tako.
 
Ma slazem se da je pametnije i sigurnije bilo koje oruzje druati pod kljucem ali zakon to ne trazi. U praksi nema razlike izmedju pistolja B i C kategorije ali zakon sto se tice cuvanja kaze da ima. Nije normalno ali je tako.
Meni se cini da je Zare u pravu. Zakonodavac je oruzje razvrstao po kategorijama, i za svaku je naveo kako se nabavlja i cuva. Kako nije naveo da je potrebna nabavna dozvola za nabavku vatrenog oruzja iz C kategorije, tako nije naveo ni da je potrebno isto cuvati u sefu. Nije bas pametno, ali tako pise...
 
На основу члана 18. став 6, члана 38. став 13. и члана 45. став 1. тачка 4) Закона о оружју и муницији („Службени гласник РС”, број 20/15),


Министар унутрашњих послова доноси


ПРАВИЛНИК


о просторно-техничким условима за безбедно смештање и чување оружја и муниције


"Службени гласник РС", бр. 9 од 5. фебруара 2016, 106 од 28. децембра 2016, 50 од 29. јуна 2018.


Члан 1.


Овим правилником ближе се уређују просторно-технички услови за безбедно смештање и чување оружја, основних делова за оружје и муниције које треба да испуњавају физичка лица која набављају оружје, физичка лица која су поднела захтев за издавање колекционарске дозволе, као и правна лица и предузетници која подносе захтев за издавање одобрења за обављање делатности поправљања и преправљања оружја, обуком за руковање ватреним оружјем и прометом оружја, основних делова за оружје и муницијом или која набављају оружје и муницију у складу са делатношћу којом се баве.


*Службени гласник РС, број 106/2016


Смештај и чување оружја и муниције за физичка лицаЧлан 2.


Физичка лица која набављају оружје, дужна су да обезбеде услове за безбедан смештај и чување оружја и муниције, тако да оно не може доћи у посед неовлашћених лица, односно, да буде закључано и посебно одвојено у сефовима, касама или сличним орманима који се не могу лако отворити.


Оружје и муниција се мора чувати у стамбеном или другом простору који се налази у месту пребивалишта, на адреси становања физичког лица.
 
Last edited:
Značenje izraza

Član 3

Pojedini izrazi upotrebljeni u ovom zakonu imaju sledeće značenje:

1) oružje jeste ručno prenosiva naprava izrađena ili prilagođena da pod pritiskom vazduha, barutnih i drugih gasova ili drugog potisnog sredstva može izbaciti zrno, kuglu, sačmu ili neki drugi projektil, odnosno raspršiti gas ili tečnost i druga naprava koja je namenjena za samoodbranu ili napad, lov ili sport, s tim što se, u smislu ovog zakona, oružjem ne smatraju uređaji za humano lišavanje života životinja, alati i imitacije oružja koje ne koriste municiju sa barutnim punjenjem;
 
Last edited:
Vazdušna puška je oružje svejedno C ili D. Dijabola nije municija (ne mora u ormar).
 
Sve je to lepo ali pravilnik služi da bliže odredi neke uslove ali nikako ne može da traži nešto što nije predviđeno zakonom. Nigde se u zakonu ne traže uslovi za bezbedni smeštaj i čuvanje oružja za C i D kategoriju.

Šta bi bilo u praksi je neka druga priča ako se ovo potegne na sudu ili policiji ali Zakon je na vrhu pa se na osnovu njega donose podzakonski akti, pravilnici, uputstva... i sve to mora biti u skladu sa zakonom. Ako se tumači da ovaj pravilnik traži zaključavanje vazdušnih pušaka onda pravilnik nije po zakonu.
To bi bilo kao da u pravilniku stoji da mora nabavna dozvola za oružje C kategorije a zakon to ne traži.
 
Back
Top