Da li je dozvoljeno pucanje u dvoristu?

Zare druže, premeri li ga već?
Evo jedne mudrosti iz prakse:
Svrha i funkcija podzakonskih akata je da bliže odrede pojedinačne članove zakona koji se po pravilu pišu šturo i neodređeno, dakle, ako ti zakon ne kaže da treba da zaključavas C, sudija će da ti preseče po prijavi organa reda u skladu sa Pravilnikom. I tu je apsolutno kraj svake diskusije po pitanju tumačenja jer su organi reda to regulisali u ime vlasnika oružja 😅
 
Kolega zare, ja sam Vam prvo preneo usmeni stav uprave za upravne poslove (onako kako je prenet meni), kada ste izrazili sumnju iskopirao sam ceo tekst iz pravilnika kao i njegovo tumačenje. U nameri da pomognem čitaocima foruma, ja sam svoje uradio.
 
Hvala tebi na trudu. Samo iz ličnog iskustva znam da neki pravnici rade ne po zakonu nego kako im je neko "tumačio", zato i pišem to što pišem.
Vrlo lako može da se desi da u zakonu piše jedno a da se u praksi radi drugo jer tako prolazi. Ko se žali i navede šta treba, žalba se prihvati i nastavi da se radi pogrešno. U razloge za to ne ulazim.
Nisam pravnik ali sam zbog posla morao mnogo toga da pročitam i saznam jer sam zahvaljujući "tumačenjima" više puta ispadao grbav ni kriv ni dužan. Na kraju se ispostavilo da su sva ta "tumačenja" nezakonita a za neka sam morao da stignem i do upravnog suda.

Da li sam ovde u pravu ili nisam, ne znam. Svako može da pročita sve ovo pa sam donese odluku.
 
Nekada stvari zavise i od nas samih, od naše odgovornosti i našeg individualnog shvatanja bezbednosti, a ne samo od strogog tumačenja zakona. U tom smislu, kakvo god oružje bilo u pitanju, uvek je bolje sprečiti nego lečiti.
 
Kao što je napisao Wooyadeen, - " better safe than sorry" .
A uvek je bolje.
 
Meni samo nije jasno da li kolega zare tvrdi da je pravilnik o čuvanju oružja (prostorno tehničkim uslovima) koji je napisao ministar unutrašnjih poslova i objavio u službenom glasniku („Службени гласник РС”, број 20/15) pravno ništavan?
 
Физичка лица која набављају оружје, дужна су да обезбеде услове за безбедан смештај и чување оружја и муниције, тако да оно не може доћи у посед неовлашћених лица,
Ovaj član je vrlo jasan..ovlašćeno lice koje koristi oružje je lice koje je dobilo dozvolu za korišćenje istog...dakle, vlasnik oružja, koje dobio na osnovu zahteva za držanje oružja je ovlašćeno lice. Za vazdušne puške se ne podnosi zahtev za dozvolu za držanje oružja...prema tome...moj sin može da pristupi slobodno mojoj vazdušnoj pušci, jer ni on ni ja za istu nemamo nikakvo ovlašćenje, osim prijave (prijava nije ovlašćenje, nego model evidencije, priznajem nije mi jasno zašto je uopšte potreban, ništa se time ne postiže spektakularno ui oblasti zaštite stanovništva od zloupotrebe) ..prema tome, po ovom članu svako može da pristupi vazdušnoj pušci C i D kategorije, ali je vlasnik, na čije ime je prijavljena, snosi odgovornost za zlouopotrebu, ako do nje dodje...dakle, ajd da relaksiramo priču. MI smo skloni da u trenucima velikih tragedija, kao što je ova koja nas je zadesila, širimo oči više nego što treba...
 
Procitao sve jos jednom, i ipak je onako kako Voja kaze… Da se svo oruzje mora obezbediti od neovlastenog koriscenja drugih lica.
Vatreno oruzje iz kategorije C se nabavlja bez nabavne dozvole, nosi se i prenosi bez dozvole za nosenje. Isto tako i vazdusno. Nije uslovljeno kod nabavke da je obavezan sef. Ali…
Za svo oruzje se navodi da ga je potrebno osigurati i bezbedno cuvati, da niko osim vlasnika ne moze imati pristup istom.. Dakle vazi i za vazdusne puske D i C kategorije.
Sto dalje znaci da prilikom kontrole policija ima pravo da oduzima svo oruzje koje nije cuvano na taj nacin, makar ono bilo i vazdusno C ili D kategorija.
 
Pravilnik ministar nije ni procitao, samo ga je potpisao, ili je neko stavio njegov faksimil. Nema ministar pojma o tome, nema njegov potpis garanciju da je sve po zakonu.

Sustina price je da ne moze pravilnik da menja zakon. Srpce je to jos bolje objasnio i pogodio poentu price.
I pogledajte na osnovu kojih clanova zakona se donosi pravilnik pa ce te videti da jedini koji moze da se odnosi na nas je ovaj koji je Srpce citirao. Ali se ni on ne odnosi jer nema nabavke, dozvola i bilo kakvih uslova.
 
Procitao sve jos jednom, i ipak je onako kako Voja kaze… Da se svo oruzje mora obezbediti od neovlastenog koriscenja drugih lica.
Vatreno oruzje iz kategorije C se nabavlja bez nabavne dozvole, nosi se i prenosi bez dozvole za nosenje. Isto tako i vazdusno. Nije uslovljeno kod nabavke da je obavezan sef. Ali…
Za svo oruzje se navodi da ga je potrebno osigurati i bezbedno cuvati, da niko osim vlasnika ne moze imati pristup istom.. Dakle vazi i za vazdusne puske D i C kategorije.
Sto dalje znaci da prilikom kontrole policija ima pravo da oduzima svo oruzje koje nije cuvano na taj nacin, makar ono bilo i vazdusno C ili D kategorija.
Ma nisam ja protivrečio Voji, nego sam izneo svoje mišljenje. Taj član koji sam citirao znači to i ništa drugo. A pravno tumačenje i realizacija zakona na terenu, to je već nešto drugo. Više puta sam bio svedok potpuno neosnovanom oduzimanju oružja (lčovačkog) na terenu, jer onaj koji ga je sprovodio je tumačio iste te članove zakona na svoj način, a ne pravnovaljano, kako se kaže inače...dakle, ništa ne protivrečim, ovde se diskutuje o shvatanju pojedinih odredbi zakona...od strane civilnog stanovništva, a to smo mi, za koje je i pisan taj zakon, ako se ne varam...Ja moje puške i inače držim u zaštićenom modu, jer je to zakonska obaveza, govorim o vatrenom oružju, a za vazdušno kada sam se raspitao uvek je odgovor bio isti...vidi bolje ti to obezbedi, vidiš kakva je situacija...dakle, slobodno tumačenje, a ne tumačenje zakona...što je i razumljivo. s obzirom na bezbroj primera iz svakodnevnog života...
 
Za svo oruzje se navodi da ga je potrebno osigurati i bezbedno cuvati, da niko osim vlasnika ne moze imati pristup istom.. Dakle vazi i za vazdusne puske D i C kategorije.
Evo na primer i ovo je tvoje slobodno tumačenje...o tome pričam...ti si izvukao subjektivni zaključak, a nisi pravno tumačio...
Po ovom tvome, svako ko kupi od nekoga VP D kategorije, mora da uradi prenos vlasništva, jer na računu iz radnje stoji ime prvog kupca te puške kojoj si ti drugi vlasnik...dakle, znam šta pričam...
 
Neću više da smaram kolektiv...još da odgovorim na naslov ove teme...dozvoljeno je pucanje u dvorištu ako poznaješ ljude koji odredjuju da li je pucanje u dvorištu dozvoljeno...naravno mislim na vazdušno oružje...A zašto se šalim tj karikiram. Ko živi u Beogradu i okolini, sigurno je bar jednom bio na buvljaku Bubanj potok subotom. E pa dragi moji, tamo možete kupiti noževe od jednog metra do 10cm, katane, šurikene, boksere, metalne teleskop palice, samostrele, lukove i strele sa metalnim vrhovima, biber sprej, metalne kugle za praćke, praćke velike tenzije i svašta nešto još...ako ste zainteresovani, mogu vam detaljno opisati, kakve sve vrste povreda ( do smrtnih) može izazvati pobrojani asortiman...a mi pričamo o kasama za vazdušne puške...
 
Ovaj šaljivi klip može pojasniti razne situacije u životu pa i u vezi ove teme , nažalost.

Gde nadje ovo...odlican klip!
Ja ipak mislim da ste svi Vi u pravu, ali ipak mislim da sam ja jedini koji sam u pravu:
Vazdusno oruzje ne podleze nabavnoj dozvoli, vec je dovoljan papir "prijava" istog...tako da, mozete da ga dajete trecem licu, ali, ukoliko se nesto ne daj Boze desi, Vi ste krivi kao i taj neko ko je skrivio nedelo.
Nigde ne pise u zakonu jasno da vazdusna puska mora u sef/ormar, cak nije navedena ni kategorija vazdusnih pusaka (c, d), ali je nedvosmisleno navedeno vatreno oruzje i kategorija B, da mora biti obezbedjena u ormaru/sefu... E sada, moja vazdusna je u jednoj velikoj prostoriji, a koja ima metalna ogromna vrata i koja na sebi imaju ogromni katanac i skrivenu bravu, tako da, pre ce neko obiti, a ako ne uspe da obije, odnece mi ceo ormar/sef sa puskom, nego ce neko uspeti da mi odnese celu prostoriju kada bude video da ne moze da otvori vrata. Da li sam ja sutra kada dodje policija, iz bilo kog razloga, zasticen i da li sam u skladu sa zakonom smestio pusku na obezbedjeno mesto, ili nisam?! Ja po mom misljenju jesam i to lako mogu da im dokazem da sam u pravu, kada ne budu mogli da dodju do puske bez moje pomoci, ali isto tako, oni mogu da kazu da nisam, zato sto nemam klasican ormar/sef. E onda bi krenulo teranje po sudovima, advokati, parnice, moje gubljenje vremena i zivaca i na kraju sam ja u pravu...mozda i nisam, ali sta sam dobio...jedno veliko maltretiranje sebe samog (osim ako nisam sado mazo, pa da uzivam u svemu). Tako da ipak BSTS :):):)
 
E onda bi krenulo teranje po sudovima, advokati, parnice, moje gubljenje vremena i zivaca i na kraju sam ja u pravu...mozda i nisam, ali sta sam dobio...jedno veliko maltretiranje sebe samog (osim ako nisam sado mazo, pa da uzivam u svemu). Tako da ipak BSTS :):):)
Pa zato i prolaze u praksi stvari koje nikako ne mogu da prođu. Ljudi neće da se maltretiraju da bi ostvarili svoje zakonsko pravo i puste da ih neko namagarči jer je tako lakše.

Nateraju mene neki prijatelji da lično proverim u policiji da li neko ko je bio aktivni pripadnik vojske i policije i dužio službeno oružje mora da ide na obuku za rukovanje vatrenim oružjem jer hoće da podnese zahtev. U zakonu lepo piše da su takva lica oslobođena, ubeđujem ih ja da ne bih išao ali odem.
Tamo referent krene da "tumači" i meni je jasno da nema pojma o životu i na kraju "po njemu" bivše vojno lice mora na obuku da bi dobilo oružje. Sledeća vrata šef odseka, kuc kuc, čovek kaže pusti ti njih šta pričaju, ne mora da polaže.
Nije direktno vezano za temu ali je direktno vezano za način na koji mi kao društvo i država funkcionišemo. Kako se ko snađe i kako koga zaj....
 
Tumacenje (bilo kog) zakona moze da da iskljucivo u pismenoj formi samo ministarstvo (za specificnu oblast na koju se zakon odnosi). Nijedno drugo tumacenje nije vazece. E sad, bolje da ne trazite tumacenje od ministarstva, jer se uvek ogradjuju i protumace ga najstroze (pa bi npr rekli da mora i vazdusno u sef, sa sve dijabolama). Ovako i oni znaju da neke stvari nisu jasno definisane i nikoga ne diraju, pa svako radi u skladu sa svojim razumevanjem zakona...
 
Tumacenje (bilo kog) zakona moze da da iskljucivo u pismenoj formi samo ministarstvo (za specificnu oblast na koju se zakon odnosi). Nijedno drugo tumacenje nije vazece. E sad, bolje da ne trazite tumacenje od ministarstva, jer se uvek ogradjuju i protumace ga najstroze (pa bi npr rekli da mora i vazdusno u sef, sa sve dijabolama). Ovako i oni znaju da neke stvari nisu jasno definisane i nikoga ne diraju, pa svako radi u skladu sa svojim razumevanjem zakona...
Upravo o tome pricam, kako ko tumaci. Ja da ga ne bih cekao da mi on tumaci kako zeli, pa onda sledeci, pa sledeci...po meni lakse puno ovako, ne boli me glava. Dalejo od toga da se ne moze dokazati i isterati pravda, ali po cenu cega...da, ne daj Boze oduzimanja, pa onda bih terao ne znam gde, ali ovako, bolje da ja njih u startu sprecim da oni tumace, kako oni zele.
 
Pa zato i prolaze u praksi stvari koje nikako ne mogu da prođu. Ljudi neće da se maltretiraju da bi ostvarili svoje zakonsko pravo i puste da ih neko namagarči jer je tako lakše.

Nateraju mene neki prijatelji da lično proverim u policiji da li neko ko je bio aktivni pripadnik vojske i policije i dužio službeno oružje mora da ide na obuku za rukovanje vatrenim oružjem jer hoće da podnese zahtev. U zakonu lepo piše da su takva lica oslobođena, ubeđujem ih ja da ne bih išao ali odem.
Tamo referent krene da "tumači" i meni je jasno da nema pojma o životu i na kraju "po njemu" bivše vojno lice mora na obuku da bi dobilo oružje. Sledeća vrata šef odseka, kuc kuc, čovek kaže pusti ti njih šta pričaju, ne mora da polaže.
Nije direktno vezano za temu ali je direktno vezano za način na koji mi kao društvo i država funkcionišemo. Kako se ko snađe i kako koga zaj....
Ovo sto ti navodis, je slicno mojoj situaciji. Sluzio vojni rok druga 90tih u Prizrenu, ceta vojne policije. Tamo me pitali da ostanem kao ugovorac za pocetak, ja ni da cujem, idem bre kuci posle godinu dana. Zavrsi se moja vojska, ja se vratim i treba se zaposliti. Tada u to vreme krenula prica sa "Bobijima" kod nas i ja hajde da idem da krenem tako bar, pa cu vremenom ici dalje. Odem na provere psiho fizicke, prodjem sve to, lagano, jer iskreno, iole da imas snage i mentalne i fizicke, tebi je to ladovina....ali, onda se pojavi lik koji pocne da mi postavlja pitanja o oziljcima, za koje moja rodjena majka ne zna odakle mi, a tek ja nemam pojma, rodjen vrv sa tim...?! Pomislim, covek me navlaci da vidi koliko sam stabilan psihicki...ali lik meni ni pet ni sest, slobodan si! Ja u cudu, gledam likove koji su kao prosli i ne mogu da verujem kako... hocu sebi onu stvar da pojedem, ali to je to...jebem te zivote.
Zakljucak, nisam za njih da primam platu, ali sam zato bio za Prizren idealan i idealan da budem u rezervi policije posle vojske.
Nista tu nema cudno, naucis vremenom i pomiris se sa cinjenicom da, uvek ima likova koji nekako tumace nesto po svojoj volji i to je to. Vidite i sami, ovde mi na forumu, pa svako tumaci na svoj nacin... sto bi moj pokojni mudri deda rekao " mladunac, rupa za sve postoji"?! :):):)
 
Drage kolege strelci, ja sam diplomirani pravnik po struci i pokušaću da vam pomognem u ovoj nedoumici.

Zakon o oružju i municiji posebne uslove za čuvanje oružja propisuje u članu 11 gde reguliše uslove za nabavljanje i držanje oružja B kategorije, kao i u članu 18 gde se reguliše kolekcionarska dozvola.

Uslove pod kojima se mora držati oružje za koje je zakonom predviđeno da moraju postojati posebni uslovi čuvanja propisuje ministar pravilnikom koji ste citirali.

Dakle, držanje oružja iz kategorije C nije propisano na način da se to oružje mora držati u sefu. To kaže zakon. Ono po čemu je ova država notorna je da nije bitno šta kaže zakon već šta kaže čika policajac, a u ovim situacijama se može pribeći nekim merama koje se ne "drže zakona kao pijan plota".

Moj je savet, iako nije obavezno, da se oružje drži u specijalizovanim ormarićima, jer to nije skupo, a imajući u vidu da mi ovde imamo puške koje imaju 40, 50 pa i 100 i više džula, i koje može u rukama nekoga ko za rukovanje istim nije obučen i ne shvata njegovu ubojitost, a tu prvenstveno mislim na decu, može biti jako opasno.

Drugi razlog da se oružje drži u ormariću je čisto logističke i finansijske prirode - ako državi dune da oružje oduzme, ona će ga oduzeti. Vi ste u pravu ali vi treba prvo da prođete drugostepeni postupak, pa kada vas u drugostepenom postupku odbiju, možete podneti tužbu upravnom sudu, koji je i ovako spor, a ako ga zatrpaju vlasnici oružja neće odlučiti po tim tužbama godinama (već se čeka u proseku 2 godine).

Svo to vreme vaše oružje se nalazi u MUP-u, propada jer se ne održava adekvatno, vi nemate pristup njemu i plaćate sastavljanje žalbi, tužbi, urgencija i drugih podnesaka u mnogostrukom iznosu koji biste dali za ormarić.

Nadam se da sam nekome pomogao.

Srdačan pozdrav,

Aleksandar
 
Back
Top