DIJABOLE

Kakvo je iskusvo sa H&N baracuda power? Šta se uopšte dobija sa ovim premazom? I zašto su samo za PCP puške?
Dobih odgovor od H&N da se ove dijabole mogu koristiti u puškama snage 16J. Upozorenje se odnosi za njemačko tržište gdje je ograničenje 7.5J i niska energija može dovesti do zaglave ovih dijabola u cijevi.

Pre neki dan sam spomenuo da sam po prvi put kupio jednu kutijicu (za 690 din) ovih dijabola i da cu da javim utiske, mozda ce nekog da interesuje ...

dijabole ne prljaju prste, sjajne su kao da su niklovane, na prvi pogled pod lupom - solidno izgledaju. Pokusao prepodne na 25m, zatvoren prostor, puska S634, bilo je saranja.
Skoro sam nabavio ovakvu vagicu

meri do trece decimale, najvise valjda 50 gr (mozda i 20-nisam o ovom trenutku siguran). Vazno ... vrlo ponovljivo meri. Na KP .. 2500 din.
Na 30 tak kom, sve uzimane prstima i stavljane na sredinu tasa, da suknjicom stoje na njemu, Lako se primeti da im tezine podosta variraju. Popodne sam bio zaludan i sortirao mozda 450 kom. Pojma nemam koliko sam vremena proveo u toj vrlo kreativnoj i interesantnoj aktivnosti:cautious:, ali bar sat vremena sigurno. Iako su one navodno 0,45g, po ovoj kineskoj vagici najmanje je bilo tako lakih. Najlakse bile 0,46gr a najteze 0,49gr. Napravio sam select 0,460 do 0,490 gr po grupama na svakih 0,005 gr.. I mogu da kazem da je najmanje bilo ovih najlaksih 0,460-0,465 (mozda 5%), 0,466-0,470 (mozda 10%), dok su skoro iste kolicine u svim ostalim grupama. Ponovio sam malopre probe, sa ovim iz dve najlakse grupe i bilo je mnogo mnogo bolje. Bilo je grupa i oko 10mm/5kom. Da li sam prepodne bio bunovan ili je stvarno select ucinio svoje-pojma nemam. Probacu ponovo neki dan, ali mislim da se ovo (merenje) na duze staze ne isplati :) . Jer bi cini mi se umro, da sam trebao jos jednu kutijicu da sredim.
A imam sveukupni utisak, da bi za 10m, bile mnogo bolje tako neselektovane o odnosu na domace Sport S. Jer su i tako neselektovane, bar meni, daleko bolje grupisale na 25m od Sport S.

Normalno, cela prica je o rekreativnom pucanju jeftijim dijabolama.

Last edited:
Svaka cast na trudu, ali nisam siguran da se isplati, makar ne za nase amaterske potrebe.

Pre vaganja dijabola (znam neke no-lajfere, sto su ih prali, susili i podmazivali :), khmmm.. JA) prvo proveriti glavne servisne delove puske, izmeriti na hroniju i ako je sve OK, nikako ignoristati sudeo strelca.

Vagica je top. Koristim je za merenje određenih hemikalija ( ne onih sa crnog tržišta ). Izuzetno precizna i ponovljiva.
Naravno i ja sam probao na početku da merenjem dijabola proverim ima li razlike. Iako je bilo nekih odstupanja čak i do 2% u težini, klasiranjem i probom došao sam barem ja do zaključka da se preciznost ne poboljšava.
Grupe su ostale iste bez obzira da li sam pucao sa lakšim , težim ili mešanim dijabolama.
Utiče li podkalibar na bolju preciznost, ne znam.
Znam da sam dovoljno blentav da bi uz odgovarajući merni instrument sigurno probao. Jbg najviše verujem samom sebi

te geco i ja cesto koristim kad se igram na 10m, ja sam teski amater i za moje potrebe su one sasvim ok. hn sport i geco su mi omiljene od tih jeftinijih dijabola, kupovao sam i neke skuplje ali i dalje su moje grupe vise opterecene samim strelcem a ne opremom.
renije su bile mislim 490 din , i stvarno su bile best buy

Ok, vazno da sam juce zavrsio taj najtezi deo posla, glupavo sortiranje. Kada vec imam klasirano, nista me sada ne kosta da uradim jednu relevantnu video probu, 1 red grupa select, 1 red grupa mesano i okacim video. Recimo po 5 grupa. Bar da nisam buljio u onu vagu juce potpuno dzabe :). Samo da nadjem vremena i mogucnosti ovih dana ... posto taj zatvoreni prostor nije bas na dohvat ruke uvek.

Pre neki dan sam spomenuo da sam po prvi put kupio jednu kutijicu (za 690 din) ovih dijabola i da cu da javim utiske, mozda ce nekog da interesuje ...

dijabole ne prljaju prste, sjajne su kao da su niklovane, na prvi pogled pod lupom - solidno izgledaju. Pokusao prepodne na 25m, zatvoren prostor, puska S634, bilo je saranja.
Skoro sam nabavio ovakvu vagicu

meri do trece decimale, najvise valjda 50 gr (mozda i 20-nisam o ovom trenutku siguran). Vazno ... vrlo ponovljivo meri. Na KP .. 2500 din.
Na 30 tak kom, sve uzimane prstima i stavljane na sredinu tasa, da suknjicom stoje na njemu, Lako se primeti da im tezine podosta variraju. Popodne sam bio zaludan i sortirao mozda 450 kom. Pojma nemam koliko sam vremena proveo u toj vrlo kreativnoj i interesantnoj aktivnosti:cautious:, ali bar sat vremena sigurno. Iako su one navodno 0,45g, po ovoj kineskoj vagici najmanje je bilo tako lakih. Najlakse bile 0,46gr a najteze 0,49gr. Napravio sam select 0,460 do 0,490 gr po grupama na svakih 0,005 gr.. I mogu da kazem da je najmanje bilo ovih najlaksih 0,460-0,465 (mozda 5%), 0,466-0,470 (mozda 10%), dok su skoro iste kolicine u svim ostalim grupama. Ponovio sam malopre probe, sa ovim iz dve najlakse grupe i bilo je mnogo mnogo bolje. Bilo je grupa i oko 10mm/5kom. Da li sam prepodne bio bunovan ili je stvarno select ucinio svoje-pojma nemam. Probacu ponovo neki dan, ali mislim da se ovo (merenje) na duze staze ne isplati :) . Jer bi cini mi se umro, da sam trebao jos jednu kutijicu da sredim.
A imam sveukupni utisak, da bi za 10m, bile mnogo bolje tako neselektovane o odnosu na domace Sport S. Jer su i tako neselektovane, bar meni, daleko bolje grupisale na 25m od Sport S.

Normalno, cela prica je o rekreativnom pucanju jeftijim dijabolama.
Meni su se za ansutza 355 najbolje pokazale u tom cenivnom rangu, ali pucam uglavnom 10 retko 15-18m.

Sport s field target, 5.5mm, 24j puska, 15 metara.
Po 5 dijabola u svaku metu.
Za sada mislim da su ovo najbolje od losijih/jeftinijih dijabola za plinking i manje zahtevne pucace.

Attachments

• IMG_0332.jpg
    IMG_0332.jpg
    57.7 KB · Views: 30
  • IMG_0334.jpg
    IMG_0334.jpg
    54.4 KB · Views: 30
Ovo ti je extra za toliku snagu puske. Kod mene ovako ne moze ni na 10m sa tim dijabolama u 4.5mm i sa 12-13J. Ne moze ni sa Perunom 731 i 8J snage. Ili mi je zapala ta jedna kutija total skart dijabola koju ne mogu godinu dana da potrosim nikako. Jer pojma nemaju ni za sta, sem da se mozda gadjaju vece limenke na 20m. A u cev ualaze toliko tesko, da mi treba mali cekic.

Kao što reče naš cenjeni kolega Glale za svaku cev treba naći dijabolu koja joj odgovara.Kada se dublje uđe u tematiku(bolest) onda se ide na to da svaka serija iste vrste dijabola daje različite rezultate.Profesionalci testiraju municiju iz stege u tunelu i imaju sve uslove da probaju da nađu adekvatnu vrstu i seriju dijabola.Eto ja sam imao sreće da sam na jednoj pušci relativno brzo našao dijabolu koja ide savršeno za moje pojmove na 25m i na 50m I nabavio sam baš dosta kutija te serije express dijabole koja je lagana.Naravno za BR 25m nije neki defekt pucati sa lakom dijabolom i po jačem vetru ,pogotovo kada se stekne malo iskustva.
Dosta vrsta i serija dijabola će biti solidna do.25-30m,ali najveća igranka kreće kako se daljina povećava .
Tako sam ja sa još par zaluđenika i naravno amtera koji vole i mogu da priušte precizne instrumente provodio sate i dane jureći adekvatan projektil koji će praviti što je moguće užu grupu na 50m.U opticaju je bilo na desetine serija iste vrste dijabole,pa pomnožite to sa par vrsta i dolazi se do sumanutog broja kutija dijabola upotrebljenih samo u svrhu testiranja.Poenta je da sam sa express lakom dijabolom imao od samog starta odlične rezultate na 50m ,ali kako sam ušao u svet Field targeta ta dijabola zbog svoje težine i mog streljačkog stadijuma nije bila adekvatna, jer vetar kada dune ima je svugde😁
Naravno ova zima je bila aktivna i plodnosna i našao sam još 2 projektila koja su bila u opticaju i na kraju finim podešavanjima izabrao sam adekvatniji za moju cev i disciplinu koju upražnjavam.
Poenta je da sam ja sada siguran u datu dijabolu,pored puške da će raditi posao kako treba,a moje mogućnosti kao strelca su daleko ispod proseka,ali mi je glava mirna.Dakle radim na sebi.
Naravno i adekvatni uslovi za amatersko testiranje i uživanje su bili dostupni ove zime😁

Attachments

• 20240317_103210_copy_1600x739.jpg
    20240317_103210_copy_1600x739.jpg
    278.7 KB · Views: 46
  • IMG-c90d433563e53368af3617ee066926b1-V_copy_1612x907_copy_644x362.jpg
    IMG-c90d433563e53368af3617ee066926b1-V_copy_1612x907_copy_644x362.jpg
    61.3 KB · Views: 46
  • 20240307_120749_copy_1600x739.jpg
    20240307_120749_copy_1600x739.jpg
    221.9 KB · Views: 46
  • 20240317_103549_copy_739x1600.jpg
    20240317_103549_copy_739x1600.jpg
    356.3 KB · Views: 41
Iz nekog mog iskustva, nije neko al ga imam, pored svega gore navedenog bi dodao samo jos jednu bitnu stavku koja radikano utice na preciznost a to je podkalibar dijabole koja odgovara i daje najbolje rzultate za odredjenu cev.
E sad imajuci u vidu da se kod nas u redovnoj prodaji 100 posto kod svih prodavaca prodaje podkalibar 4.52 nastaje igranka i dovijanje nabavke neke serije u podkalibrima od 4,49 do 4,52.
Konkretan primer je recimo AirArms exact u podkalibru 4.52 koji je bio katastrofa na jednoj cevi ali 4,50 je bio vrhunski iz iste serije.
Takodje se slazem da expres u gotovo svim podkalibrima radi odlicno skoro pa u svim cevima ali kako goxy rece u nekim disciplinama je neupotrebljiv.
Kod vecih kalibara to nije toliko kriticno ali u 4,5 je jako bitno (sa moje tacke gledista i mog iskustva koje i ne mora da bude merodavno)
Kada se na to doda gomila cevi onda to prerasta u nocnu moru u nedostatku svih serija i podkalibara za testiranje

Apsolutno se slažem sa Fritzom. Dodao bih još da sam primetio da nisu sve diabole precizne na istoj daljini.
Primer je da se kod mene iz jedne od cevi u 4.5 H&N baracuda 8 pokazala bolja na 20m u odnosu na jsb exact heavy, dok je na 50 m bilo obrnuto. Verovatno su na takav rezultat uticali oblik i težina diabole. Pucano na otvorenom.

Једно лаичко питање, да ли постоји разлика у терминима подкалибар и надкалибар? Или је све што је другачије од 4.50 подкалибар, било да је веће или мање?

Users who are viewing this thread

Back