DIJABOLE

Na dnu kutija H&N dijabola koje sam ja kupovao poslednjih godina stoji ista firma i dva broja telefona: 011/2445316 i 066/340386. Ja ih nikada nisam zvao, ali zaista vredi probati neki od ovih brojeva. Ako budeš zvao, javi šta su rekli :)

I ja bih rado kupio te HN slagove i isprobao ih. Hajde svi da ih zovemo uveče posle ponoći hahaha :)

tema jesu dijabole (kvalitet) ali ja bi sve vas pitao, vodite li racuna da vam olovo ne dospe u organizam? gore na snimku, onaj sortira diajbole na nekom stolu u dnevnoj sobi :eek: :eek: :eek: ?! olovo je veoma otrovno. posle dijabola, uzimamo telefon, volan itd. a ono ostane na svemu tome pa posle opet na ruke pa dalje...

Već je bilo reči o toksičnosti olova. Slažem se da je olovo toksično, ali mnogi stanovnici većih gradova u Evropi i svetu već vekovima konzumraju vodu iz olovnih cevi i nema niti je naučno dokazano da je bilo posledica po ljude od kontaminacije olovom iz vodovodnih cevi.
Dok za olovna isparenja važi da su jako toksična.Naravno treba voditi računa da kontaminacija olovom bude na što nižem nivou.

Uz ogradu da ovo pišem kao laik, ali istovremeno i kao višedecenijski "korisnik" olova u vidu razne municije i u obliku utega za ribolov, moje mišljenje je da ne postoji nikakva šansa da će se neko "otrovati" olovom zato što dira dijabole, pogotovo ako se posle pucanja ruke operu, što se valjda podrazumeva. Topljenje i livenje olova je već druga priča i tu treba biti veoma, veoma oprezan. Lio sam olovo mnogo puta i znam dosta ljudi koji su to radili više od mene, a i čitao sam o tim stvarima. Ukratko, olovo se topi i lije isključivo napolju, nikako u zatvorenom prostoru, uz upotrebu sredstava za zaštitu - debelih rukavica, naočara itd. Ako se ipak radi u zatvorenom prostoru, obavezna je upotreba kvalitetne maske (npr. onih koje se koriste pri prskanju herbicidima) i dobro rešeno provetravanje.

Olovo zaista jeste toksicno i zaista treba voditi racuna , ali ni za tri zivota uz svakodnevno koristenje pa cak i u vidu livenja nece ostaviti posledice kao bombardovanje 99te i osiromaseni uranijum , malo ko od nas ne pije vodu koja prolazi azbestcement cevima i to je mnogo , mnogo stetnije od kontakta sa olovom .
Drugar ima nekoliko kuglica sitne sacme pod kozom duze vremena i nista , mogao bi navesti jos gomilu stvari koje su stetnije od dodirivanja olova a svakodnevno imamo kontakt sa njima ....

https://www.bastabalkana.com/2014/04/olovo-teski-metali-i-toksini-koji-ostecuju-mozak-trovanje-olovom/

kao mali, vidjao sam decu koja drze dijabole u ustima... uzas!
mi smo vec matoriji, ali oni koji imaju decu, koja vole ovaj sport, bolje da obrate paznju na pranje ruku itd. ja sam naumio da uzmem pincetu i njome ubacujem dijabole u cev...

Slažem se da treba biti oprezan sa olovom, ali ako neko ima svakodnevni kontakt sa njim, to su ribolovci. Bez obzira na sve, nikada nismo čuli da je bilo kom ribolovcu na svetu smetalo olovo koje je koristio.

hm... kako ko oce. ko zna, kad neko tesko oboli, koliko je olovo krivo za to? znam coveka koji je sam pravio sacmu (valjanjem isecene zice od olova) pa je muku mucio sa sterilitetom.

preko 100 000 dijabola sam ispucao samo u zadnjih par godina
po vama ja sam mrtav odavno
a brate mili šta ja ovo čitam

Pisao sam već da sam imao problem sa O-ringovima u cevi, pa sam ih zamenio onima iz MF Sealsa iz Leštana i rešio da na brzinu proverim kako stoje stvari. Prvo sam stavio metu na 25 m i zapanjio se užasnim grupama. Na 25 metara, sa Hevijem od 1,175 g moja cev mora da tuče u jednu proširenu rupu! Mučio sam se neko vreme, nervirao, bilo je i vetra, a na kraju mi padne na pamet da probam nekom drugom dijabolom. I setim se da imam još nešto onih Jumbo od 1,03 g. Njima nikada nisam bio naročito zadovoljan, jer su mi na 50 metara uvek šarali više od Hevija, ali rekoh da probam ipak. I kao što ćete na ovom bezvezno snimljenom klipu videti – grupe su bile značajno bolje, recimo 25-30 mm. Moram da kažem da sa Hevijem sada imam oko 275 m/s, tako da je brzina sa Jumbom verovatno blizu 300 m/s, pa bi grupe bile uže da se brzina spusti na oko 250 m/s. Osim toga, pucao sam brzo, bez naročite koncentracije, ali je i to bilo dovoljno da ukapiram u čemu je problem.

Zaključak? Nepisano je pravilo da kada je reč o velikoj kutiji JSB Heavy od 1,175 g treba birati kutije kod kojih serijski broj počinje sa 2 ili 3. To bi trebalo da važi i za 1, dok 4 treba izbegavati. Kod mene se ispostavilo da ni „kec“ nije dobar. Štaviše, grupe su katastrofalne! I da budem sasvim jasan, u pitanju je potpuno ista dijabola, iste težine i istog prečnika, samo druga serija.
Gledaću da kupim kutiju-dve Hevija ovih dana i čim budem mogao proveriću situaciju ponovo, ali očekujem standardne grupe na 50 metara koje nisu šire od 20-ak milimetara. Na slici se vidi grupa od 20 ispaljenih dijabola na 50 m kada je municija u redu.

https://www.youtube.com/watch?v=EC27SvtARak

Attachments

• 20191008_182943.jpg
    20191008_182943.jpg
    706.9 KB · Views: 2,304
Neznam kakva je situacija kod vas sa nabavkom kvalitetnijih peleta, ali kod mene u Splitu je lutrija naletjeti na JSB, H&N i sl, a i kad se naleti selekcija je nikakva i onda su po zlato :eek: :shock: .
Prije par mjeseci sam pocao uzimati s ovog web shopa https://sharg.pl/ postarina me izadje cca 5.5€ a ponuda i cijene su odilcne!
https://sharg.pl/pol_m_STRZELECTWO_Wiatrowki-i-akcesoria_Srut-i-CO2-do-wiatrowek-2997.html
Gore u lijevom cosku mozete promjenit jezik i valutu!!!

Sad neznam kakva je situacija kod vas oko carine i sl ali mozda nekom pomogne.
primjer:

JSB exact jumbo (15.89) = 7.89€ a kod nas su ako ih se uopce najde cca 14€, tako da mi postarinu prakticki pokrije vec prva kutija kutija :D.
Takodjer ima i kartonskih meta 14x14cm za sicu -100kom cca 1.1€

i ja sam planirao da porucim kod prijatelja u hrv psto kod nas ne znam ako bih prosao sa carinom

Insomniac_cro said:
Prije par mjeseci sam pocao uzimati s ovog web shopa https://sharg.pl/ postarina me izadje cca 5.5€ a ponuda i cijene su odilcne!
https://sharg.pl/pol_m_STRZELECTWO_Wiatrowki-i-akcesoria_Srut-i-CO2-do-wiatrowek-2997.html
Gore u lijevom cosku mozete promjenit jezik i valutu!!!

Kakva je procedura i da li je uopšte ima kada u Hrvatsku stižu dijabole iz EU? Treba li kakav papir, ima li carine i pitaju li činovnici nešto ili samo donese poštar?
E da, naravno, trenutno na stanju nema jsb jumbo monster redesign :evil:

Users who are viewing this thread

Back