Pisao sam već da sam imao problem sa O-ringovima u cevi, pa sam ih zamenio onima iz MF Sealsa iz Leštana i rešio da na brzinu proverim kako stoje stvari. Prvo sam stavio metu na 25 m i zapanjio se užasnim grupama. Na 25 metara, sa Hevijem od 1,175 g moja cev mora da tuče u jednu proširenu rupu! Mučio sam se neko vreme, nervirao, bilo je i vetra, a na kraju mi padne na pamet da probam nekom drugom dijabolom. I setim se da imam još nešto onih Jumbo od 1,03 g. Njima nikada nisam bio naročito zadovoljan, jer su mi na 50 metara uvek šarali više od Hevija, ali rekoh da probam ipak. I kao što ćete na ovom bezvezno snimljenom klipu videti – grupe su bile značajno bolje, recimo 25-30 mm. Moram da kažem da sa Hevijem sada imam oko 275 m/s, tako da je brzina sa Jumbom verovatno blizu 300 m/s, pa bi grupe bile uže da se brzina spusti na oko 250 m/s. Osim toga, pucao sam brzo, bez naročite koncentracije, ali je i to bilo dovoljno da ukapiram u čemu je problem.
Zaključak? Nepisano je pravilo da kada je reč o velikoj kutiji JSB Heavy od 1,175 g treba birati kutije kod kojih serijski broj počinje sa 2 ili 3. To bi trebalo da važi i za 1, dok 4 treba izbegavati. Kod mene se ispostavilo da ni „kec“ nije dobar. Štaviše, grupe su katastrofalne! I da budem sasvim jasan, u pitanju je potpuno ista dijabola, iste težine i istog prečnika, samo druga serija.
Gledaću da kupim kutiju-dve Hevija ovih dana i čim budem mogao proveriću situaciju ponovo, ali očekujem standardne grupe na 50 metara koje nisu šire od 20-ak milimetara. Na slici se vidi grupa od 20 ispaljenih dijabola na 50 m kada je municija u redu.
https://www.youtube.com/watch?v=EC27SvtARak