FWB 300

Najgore sto goga god da pitam ne zna, carinicima najlakse da kazu da to ne moze, a u zakonu nigde ne pise nista u vezi uvoza polovnog oruzja. Moracu da probam s nekom puskom i s dozvolom za uvoz pa ako me nema par godina da se javim ovde, da znate da stvarno ne moze

Cometa 220 Galaxy + Hawke Vantage 3-9x40AO
UX Perfecta RS26 + Walther 6x42AO
Zastava M56

BurekUSvemiru said:
bas sam na tom sajtu i nasao neku :)
https://www.egun.de/market/item.php?id=18456418
nemam pojma, kontam da je malo cimanje oko tog uvoza polovnog, jeste da je D, ali ti nemas specifikaicju gde to pise, ako niko nije uvozio pre tebe tek tad krece igranka :D uvek mozes reci da si platio ispod 100e i zato nisi prijavio, a eto kao znas da se tako slaba ne priujavljuje mupu... a onda s druge strane, ne znam koliki su problemi ako nadju pusku kod tebe, pa makar bila i vazdusna nit bih nekog drugom cimao da radi tako nesto za mene... bezveze :)
Bez obzira sto je D kod nas, a F u Nemačkoj, ne postoji varijanta da je uvezeš bez dozvole i plaćanja pdv. Carine se možeš osloboditi, ali je cimanje, a to ako je pronađu na granici kod tebe, bez obzira sto je D ne bih ti bio u koži. Mi kad idemo na takmičenja preko , moramo od policije da trazimo dozvolu za iznošenje bez obzira sto je D, pa ti razmisli da li smeš da je uneseš bez dozvole .

Poslato sa MAR-LX1A pomoću Tapatoka

Mane, a ako ja imam dokaz da sam je ovde kupio polovnu, podatke sa aukcije, pismenu potvrdu od bivseg vlasnika gde se vidi cena, i tako to, pa nabavim od ministarstva dozvolu za uvoz (za sta mi ne treba dozvola za nabavku, posedovanje i sl jer je D kategorija), clansku kartu SK, sve to isprevodim kao sto pise za uvoz novog oruzja, da li bi tad moglo regularno? Pitam jer nemam iskustva i naravno da se ne bih zezao sa svercom oruzja, a hteo bih nekad regularno da je prebacim za Srb? Najgore je sto nigde u zakonu ne pise da ne moze da se uveze polovna puska, ali ni ne pise koja je procedura za uvoz polovne...

Zastava M56

Ne bezim ja od carine i poreza, samo me zanima sta mi sve treba, tj dal se uopste sme uvesti polovna puska. Al ako moze polovan auto eur3 koji ovde zgazio pola miliona, valjda postoji neka procedura za uvoz polovne vazdusne puske...

Zastava M56

NemanjaCvetkovic said:
Mane, a ako ja imam dokaz da sam je ovde kupio polovnu, podatke sa aukcije, pismenu potvrdu od bivseg vlasnika gde se vidi cena, i tako to, pa nabavim od ministarstva dozvolu za uvoz (za sta mi ne treba dozvola za nabavku, posedovanje i sl jer je D kategorija), clansku kartu SK, sve to isprevodim kao sto pise za uvoz novog oruzja, da li bi tad moglo regularno? Pitam jer nemam iskustva i naravno da se ne bih zezao sa svercom oruzja, a hteo bih nekad regularno da je prebacim za Srb? Najgore je sto nigde u zakonu ne pise da ne moze da se uveze polovna puska, ali ni ne pise koja je procedura za uvoz polovne...

Zastava M56
Ako obaviš sve sto si naveo, ne vidim razlog sto ne bi mogao da je uvezes, jedino što će te na kraju izaći kao da si je ovde kupio

Nije da ih nema u srb. Ali... Onaj ko je ima zna zbog cega je ima, tj ne bi je prodao. A i kad bi hteo...koja bi to cena bila?

Zastava M56

Pa eno bila je u oglasima pre par meseci 400e :)
Kontam kad si u tim krugovima možda nešto i naleti, ali su jaaaaako retke.

Sent from my Pixel 6 Pro using Tapatalk

Za te pare moze da se uveze sa svim troskovima. Ja moju platio 213 eur ovde na aukciji. One sto su u perfektnom stanju idu do 300-350... Uvek ih ima 10ak po oglasima.. sta znam... Nije da to vredi toliko para i cimanja, al kao svaki hobi...nije stvar u isplativosti i dobiti. Naprotiv. U svakom slucaju, mnogo jeftinije od tjuniranja honde

Zastava M56

Upravo... Znači novi biznis uzeti dozvolu i uvesti 5 polovnih? :D to i nije zapravo biznis, više pomoć domaćem napaćenom forumaškom telu :D

Edit:
Najnovija ideja, rasklopiti je i donositi polako jedan po jedan deo :D

Radio sam, doduse poodavno , dugo te poslove sa carinom, nisam nikada obradjivao i spremao papire za oruzje ili slicno, ali da pokusam da zdravologicki razmislim...uz rezervu da se nesto mozda promenilo, jer od 2002. ne radim to...

Moze sigurno da se uveze polovna puska, kao i svaka druga polovna roba. Stim sto puska ne bi spadala u, da kazem, obicnu robu za koju tzv pravo na uvoz resavas direktno sa carinikom na samom prelazu.

Da bi se steklo to pravo, pored dozvole za uvoz, vrv treba i da se uradi provera i kategorizacija oruzja prema nasim propisima. Ne znam ko povodom toga saradjuje sa nasom carinom i mup-om. Sve to kada je puska vec prijavljena carini i pokazana dozvola za uvoz.

Znaci, da se puska pregleda posto je polovna, te da se prvo ustanovi da je to vrsta oruzja koje se poklapa sa dozvolom koja je dobijena od ministarstva, (pogotovo sto je polovna) ,pa da se onda uradi kategorizacija. Ako je sve ok, - time je pravo na uvoz za fizicko lice ostvareno.

Posle toga moze da se pristupi carinjenju, te i tu, eventualno, moze da se pojavi problem oko odredjivanja carinske osnovice od strane carine, tj cene koja je placena u inostranstvu. Pogotovo ako je uzeta sa oglasa od fizickih lica. Kada se saglasimo sa carinom oko carinske osnovice , posle toga se placa carina i porez.

Carinsku osnovicu cini cena robe+svi troskovi dopreme do granice (ukoliko ide recimo postom...)-te se na taj iznos obracunava carina. Trebalo bi da je 10% od iznosa car.osnovice, posto je roba za fizicko lice i carini se u tzv skracenom postupku po jedinstvenoj stopi.

Poresku osnovicu cini carinska osnovica+iznos carine-pa na taj iznos 20%.

Prilicno sam siguran da sve vreme dok se ne plati carina i porez, oruzje zapisnicki cuci negde u mup-u kao carinska roba do okoncanja postupka.

BurekUSvemiru said:
Mada ju je ovde kupiti prilično nemoguće :)

Pa i nije tako nemoguće, još uvek ima određen broj tih pušaka, a ja lično znam za preko 10 prodatih u poslednjih par meseci, poenta je znati šta želiš i šta ti zapravo treba, odrediti budžet i biti strpljiv , i onda kad naleti reaguješ. Ako si neodlučan, kao i za sve propuste se prilike.

slavia634 said:
Radio sam, doduse poodavno , dugo te poslove sa carinom, nisam nikada obradjivao i spremao papire za oruzje ili slicno, ali da pokusam da zdravologicki razmislim...uz rezervu da se nesto mozda promenilo, jer od 2002. ne radim to...

Moze sigurno da se uveze polovna puska, kao i svaka druga polovna roba. Stim sto puska ne bi spadala u, da kazem, obicnu robu za koju tzv pravo na uvoz resavas direktno sa carinikom na samom prelazu.

Da bi se steklo to pravo, pored dozvole za uvoz, vrv treba i da se uradi provera i kategorizacija oruzja prema nasim propisima. Ne znam ko povodom toga saradjuje sa nasom carinom i mup-om. Sve to kada je puska vec prijavljena carini i pokazana dozvola za uvoz.

Znaci, da se puska pregleda posto je polovna, te da se prvo ustanovi da je to vrsta oruzja koje se poklapa sa dozvolom koja je dobijena od ministarstva, (pogotovo sto je polovna) ,pa da se onda uradi kategorizacija. Ako je sve ok, - time je pravo na uvoz za fizicko lice ostvareno.

Posle toga moze da se pristupi carinjenju, te i tu, eventualno, moze da se pojavi problem oko odredjivanja carinske osnovice od strane carine, tj cene koja je placena u inostranstvu. Pogotovo ako je uzeta sa oglasa od fizickih lica. Kada se saglasimo sa carinom oko carinske osnovice , posle toga se placa carina i porez.

Carinsku osnovicu cini cena robe+svi troskovi dopreme do granice (ukoliko ide recimo postom...)-te se na taj iznos obracunava carina. Trebalo bi da je 10% od iznosa car.osnovice, posto je roba za fizicko lice i carini se u tzv skracenom postupku po jedinstvenoj stopi.

Poresku osnovicu cini carinska osnovica+iznos carine-pa na taj iznos 20%.

Prilicno sam siguran da sve vreme dok se ne plati carina i porez, oruzje zapisnicki cuci negde u mup-u kao carinska roba do okoncanja postupka.
Ovde dolazimo do problema, kako uraditi kategorizaciju, kad puška do okončanja postupka nije dostupna da se odnese do oruzara...

Ovde svaka koja ima F u petouglu znaci da je manja od 7,5J, i to pise u zakonu nemacke koji moze da se prevede, sto je kod nas automatski kategorija D. A mozda moze oruzar da ode do carinskog skladista pa na licu mesta da je kategorizuje... Ko zna... Kad se sve sabere, zbog jedne ili dve puske se to me isplati... Jedino ako neko bas hoce, ima viska vremena , para i zivaca pa polako...

Zastava M56

Mane kouč said:
Pa i nije tako nemoguće, još uvek ima određen broj tih pušaka, a ja lično znam za preko 10 prodatih u poslednjih par meseci, poenta je znati šta želiš i šta ti zapravo treba, odrediti budžet i biti strpljiv , i onda kad naleti reaguješ. Ako si neodlučan, kao i za sve propuste se prilike.

jasno je da je ljudima koji su u toj prici i materiji lakse da dodju do ovakve puske, kontam da se to kupi/proda bez da vidi interneta i oglasa. ali dobro, kad se zna sta se zeli moze(mora) se cekati.

bojan017 said:
Nemanja, ako natrčiš na neki levi kundak na tom švapskom sajtu uzimaj odma, plaćam šta košta
Vazi, ali video sam samo jednu levu pusku u kompletu do sad i to je bio lg380. Ali ako naleti javljam.

Zastava M56

Users who are viewing this thread

Back