Radio sam, doduse poodavno , dugo te poslove sa carinom, nisam nikada obradjivao i spremao papire za oruzje ili slicno, ali da pokusam da zdravologicki razmislim...uz rezervu da se nesto mozda promenilo, jer od 2002. ne radim to...
Moze sigurno da se uveze polovna puska, kao i svaka druga polovna roba. Stim sto puska ne bi spadala u, da kazem, obicnu robu za koju tzv pravo na uvoz resavas direktno sa carinikom na samom prelazu.
Da bi se steklo to pravo, pored dozvole za uvoz, vrv treba i da se uradi provera i kategorizacija oruzja prema nasim propisima. Ne znam ko povodom toga saradjuje sa nasom carinom i mup-om. Sve to kada je puska vec prijavljena carini i pokazana dozvola za uvoz.
Znaci, da se puska pregleda posto je polovna, te da se prvo ustanovi da je to vrsta oruzja koje se poklapa sa dozvolom koja je dobijena od ministarstva, (pogotovo sto je polovna) ,pa da se onda uradi kategorizacija. Ako je sve ok, - time je pravo na uvoz za fizicko lice ostvareno.
Posle toga moze da se pristupi carinjenju, te i tu, eventualno, moze da se pojavi problem oko odredjivanja carinske osnovice od strane carine, tj cene koja je placena u inostranstvu. Pogotovo ako je uzeta sa oglasa od fizickih lica. Kada se saglasimo sa carinom oko carinske osnovice , posle toga se placa carina i porez.
Carinsku osnovicu cini cena robe+svi troskovi dopreme do granice (ukoliko ide recimo postom...)-te se na taj iznos obracunava carina. Trebalo bi da je 10% od iznosa car.osnovice, posto je roba za fizicko lice i carini se u tzv skracenom postupku po jedinstvenoj stopi.
Poresku osnovicu cini carinska osnovica+iznos carine-pa na taj iznos 20%.
Prilicno sam siguran da sve vreme dok se ne plati carina i porez, oruzje zapisnicki cuci negde u mup-u kao carinska roba do okoncanja postupka.