Humu sam nabaio prošle godine jer mi je zezao original regulator, nakon toga i servis kit, klip i dva kompleta belvila, standard i HP 140-190 bar. Te druge držim u rezervi za 6,35 kada dođe na red. Morao sam da obaram ivice tela regulatora jer je kačila noseća ploča okidača.
Ispolirao sam deo šipke ventila po kojem klizi čekić, krajeve opruge čekića i sam čekić sa svih spoljnih i unutrašnjih strana.
Sedište ventila sam hteo uzeti titanijumsko od E. Rowe-a ali nije hteo da šalje van USA a sada ih više ne prodaje pa sam obično raširio sa 5,59 na 5,8. Dalje nisam hteo jer imaju tendenciju da pucaju.
Pelet probe sam modifikovao kao na slici gore.
Port na mesinganom breech-u sam raširio sa oko 4,9mm na 5,8mm x 5,05mm. Testirao sam sa nekom Gamo dijabolom koja je najskrnavija što imam i kada je počela da zapinje tu sam stao. JSB 15 i 18 greina ne prave problem kao ni one beast-ultra shock Cometa od 25,4. Dalje nisam širio. Ispucao sam preko 800 dijabola JSB obe težine bez zastoja.
Magacine sam doradio tako što sam na providnoj plastici blago proširio otvor i opustio oprugu na 2,5 kruga pretenzije sa početnih 4,5. Apsolutno nikakvih zastoja ni pri punjenju ni pri pražnjenju kod gađanja nemam a deluju mi i dosta nežniji u radu.
Sve to je rađeno za 5,5 klasičnu ST cev od 500mm i dobio sam ok rezultate.
Nakon intervencije samo na pellet probe, brzina je skočila za nekih 6 do 8 m/s. Regulator je bio na 125bar, ništa drugo dirano (čekić, ventil, t. port na cevi)
MAX sa 276 na 282 m/s
5 sa 266 na 274 m/s
4 sa 252 na 261 m/s
Onda sam malo fino podešavao, spustio reg na 100 bar i izvukao, ne sećam se tačno ali blizu 275 m/s ali uz malo glasniji pucanj. Dizao reg do 120, podesio na čekiću do preko 285 pa vratio na 275-277, puška se utišala, eksperimentisao sa valve stop ventilom i našao da ispod treće crte počinje da pada brzina, vrteo još ka drugoj da potvrdim i onda vratio na koleno gde počinja da usporava, tu odmah ispod treće crte. I tom prilikom se puška još malo smirila. Spred je u 2 do 3 m/s u najčešćem slučaju i bude često ponavljanje brzine. Mirna je i harmonična, veoma tiha sa fabričkim teleskopskim šraudom.
Dalje nemam šta da čačkam dok ne dođe cev od 700mm 5,5 kalibar, možda i slug lajner probam nabaviti ali ne znam hoću li se upuštati u to jer nemam slugove a ST cev osim JSB ništa drugo što sam probao ne puca lepo... Tu se 5,5 priča završava za sada.
Tegove sam spremio u tri veličine jer nakon 5,5 planiram lajner u 6,35 kalibru, jedan klasičan i možda jedan za slugove (u zavisnosti od nabavljivosti istih) a oba 700mm. Praviću ekstenziju spoljne cevi jer ne želim da uzimam još jednu komplet 6,35 cev u toj dužini kada već imam 600mm STX. To je projekat za jesen zimu i sledeći uvoz Peloponeza. Ako sve uradim odmah, izgubiću volju i interesovanje a ovako igranka duže traje.
E da, nabavio sam novi valve hausing, kućište ventila iz druge generacije sa tri elipsasta otvora koji malo povećavaju zapreminu plenuma jer sam imao staru verziju od punog materijala. Takodje planiram veći plenum ali ne onaj karabudž da viri već novu mk2 cev plenuma.
Ovo se čekalo 75 dana i ovom prilikom opet pozdravljam našu c. službu i izmeničnu poštu u Novom Sadu:

Elongirani tp port pre poliranja:

Port pre modifikacije:

Plan za lajner uložak od 700mm za cev od 600mm u 6,35 kalibru:

Za ovo poslednje je već nađena firma iz Mitrovice koja ima precizne cevi i to baš potrebnih dimenzija a lokalni strugar misli da će moći napraviti produžetak koji će se navrnuti na postojeću cev.
Iskreno, nisam pisao o ovome jer nisam ni znao da nekoga zanima.