FX Impact .22 silver

2.jpg1.jpg
Danas se malo gadjalo, pcp i jaka springerica, Diana 350 magnum u 4,5 kalibru. Diana sa mehanikom grupiše ispod 20mm na oko 20 metara sa oslonca. Dalje ne vredi, prednja mušica prekrije celu metu a i drugar i ja nismo baš oko sokolovo :)
Smrzli smo se ko pi*** i zaboravili da posle slikamo mete. Isprobao sam plinker što mi stigao sa Ebuy-a, ono kada se izgađa 4 komada, oni se prevrnu i onda pogotkom u peti meta se resetuje. Izdržala je pet-šest okvira u 5,5 kalibru i za sada nema oštećenja.
Ortak ima kolekcionarsku dozvolu i može da nabavi valjda sve do Šarca i zolje pa smo malo pržili i MK gospodu.
Evo malog "tizera" :
3.jpg4.jpg5.jpg7.jpg
Bilo je još barutane ali nije mesto na ovom forumu ;)

Auuu, pa vi ste snimal Rambo 6 tamo :D
Lepo,lepo , svaka cast i hvala na lepim slikama ;)
Koje strelište i koje distance ?

Napunio bocu u Kamenici, stigao u Pazovu i prc, gadjanje se završilo pre nego počelo. Sutra ima takmičenje u trapu i upoznao sam Mileta, predsednika udruženja dok je proveravao opremu u "bunkeru" koji mi je rekao da su neki, ja bih ih nazvao debili, gadjali strujno sanduče na kontrolnoj kućici i da je bilo bahaćenja na strelištu i pošto je registrovano samo za trap on ne može da mi garantuje bezbednost i da se ništa neće desiti te me zamolio da ne koristim isto.
Ne trebaju mi problemi ili neke komplikacije i shodno tome, hvala na pažnji, dovidjenja.

To se desilo jos prosle godine i zna se ko je gadjao, zbog takve budale izgubismo dobro streliste. Sto nije sebi pucao u oluk od kuce da proverava snagu puske 😤😡

Blagi povetarac mada ozidano sa strane, oko 45m, 18 komada, jedan magazin.

18 komada 45m.jpg

Vratila se u opticaj jedna Dijana 48, mnogo fina puškica, upucana na 45 metara sa optikom 3-9.

prelepa diana 48.jpg
prelepa diana 48 2.jpg
prelepa diana 48 3.jpg

Drugar je serviser, ljubitelj oružja i od malih nogu se druži sa brusilicama, švajs aparatima i raznom gvoždjurijom pa je napravio prenosnu metu. Službeno ima Doblo i nije mu problem poneti i veće skalamerije. Slike govore više od hiljadu reči:
ideja meta 1.jpg
ideja meta 2.jpg
ideja meta 3.jpg
ideja meta 4.jpg
ideja meta 5.jpg

Sandro druze pa ti si covek sa pravim kontaktima.Svaka cast na vremenu provedenom u ovakvom okruzenju,a o uzitku da ne pricam.

Lepe grupe , dobro drustvo , odlican plinker , mislim da bi bilo bolje da su plinkeri razlicitih dimenzija ,ali i ovako je extra!
Diana je vrh :)

Iz razloga što naši sportaši strelci treniraju u Novom Sadu, strelište od 50 metara je trenutno nedostupno za građane pa smo se morali zadovoljiti na pištoljskom od 25 metara. Jeste daljina dečija ali smo se snašli gadjajući u čaure od .22lr složene na vrhu mete. Drugar je napravio još jedan plinkeraj, tako da sada imamo i sistem za reset. Pucalo se iz dva Drulov-a, tri malokalibarke, male Berete i moje praćke. Divan dan, odlično vreme i zezancija takva da su došli i ljudi iz udruženja da vide šta se toliko smejemo. Isprobali su komplet arsenal i reč po reč, postao sam član "Streljačke družine 1790" :)
Evo par slika i video kako radi nova meta:
[media]https://www.youtube.com/watch?v=Es1bveVskPg&feature=youtu.be[/media]
Slike nešto zezaju :(

Dok čekam cev stx5,5 sniper odradio sam blagi mod pellet probe-a i nabavio tri varijante tega za čekić.
Posle modifikacije i ugradnje probe-a bez menjanja ikakvih parametara, na 125 bar-a sam dobio porast brzine u proseku oko 7m/s uz tih rad i uz standardnu st cev od 500mm.
Na slici je ispisano na papiru u podešavanju na 4 na 5 i na MAX pre i posle modifikacije. Tegovi čekaju dugačku cev.
pellet probe 22 mod resize.jpg
hammer teg 1 resize.jpg
Što je jako bitno, puška je tiha i dalje, kao da radi u leru. Spustio sam na 120 Bara kasnije, podesio brzinu na oko 264m/s na 5 i oko 278m/s na MAX uz tih i miran rad. Sutra test.

Udarala mi je poluga za natezanje u blok prilikom vraćanja i ne znam da li je to usamljeni slučaj ili se dešava i na drugim modelima Impakt a ja sam privremeno, što je kod nas najčešće i trajno, rešio uz pomoć gumenih odbojnika i malo termo bužira.
Evo u par slika o čemu se radi.
01 mesto gde zulja poluga o blok.jpg03 ozuljano mesto na bloku i deo koji udara.jpg02 2.5mm imbus rucica.jpg04 gumeni odbojnik iz delova.jpg05 termo buzir na kraju.jpg
Treba mi termo bužir između dve veličine koje imam trenutno pa će biti dosta lepše rešeno.
[media]https://www.youtube.com/watch?v=H7AOHGrYKjs[/media]
Dodavanje gumene lopte na prednji deo bloka ne rešava problem, samo otežava vraćanje poluge na mesto tako da je ovo za sada jedino što pomaže.

Vidom da polako i ti spremas pusku za hi power... bravo.
Samo me zanima sta planiras sa otezanjima za hamer.
Trenutna tezina hamera na impactu je 19.5gr manje vise tako da je ta tezina detaljno napravljena da otvara valve do 150bar na reg.
Test koji sam radio pokazao se tacnim jer sam humu dizao do 170bar.
Od 140 do 150bar sam dobijao nesto na brzinini a nakon 150 pa do 170bar ni makac cak i pada brzina dok sa tezim hamerom ide brzina u 5.5 sa 18grain do 340ms
Nema svrhe ubacivati hamer otezanje ako ne planiras pritisak veci od 150bar ili da ubacis humu i grunes na bar 155-165bar. Jer u protivnom neces postici nista sem sto ces non stop da menjas C3 bumper O ring.
Takodje nista i ne dobijas ako ne otvoris brass inlet port i tp i pellet probe.
Tek sve zajedno daje rezultate i mogucnost da na primer 1.6grama redesign poteras u 1000fps a i za to ti treba bar 600mm cev.
Samo napred da iskidamo impacte u froncle

Humu sam nabaio prošle godine jer mi je zezao original regulator, nakon toga i servis kit, klip i dva kompleta belvila, standard i HP 140-190 bar. Te druge držim u rezervi za 6,35 kada dođe na red. Morao sam da obaram ivice tela regulatora jer je kačila noseća ploča okidača.
Ispolirao sam deo šipke ventila po kojem klizi čekić, krajeve opruge čekića i sam čekić sa svih spoljnih i unutrašnjih strana.
Sedište ventila sam hteo uzeti titanijumsko od E. Rowe-a ali nije hteo da šalje van USA a sada ih više ne prodaje pa sam obično raširio sa 5,59 na 5,8. Dalje nisam hteo jer imaju tendenciju da pucaju.
Pelet probe sam modifikovao kao na slici gore.
Port na mesinganom breech-u sam raširio sa oko 4,9mm na 5,8mm x 5,05mm. Testirao sam sa nekom Gamo dijabolom koja je najskrnavija što imam i kada je počela da zapinje tu sam stao. JSB 15 i 18 greina ne prave problem kao ni one beast-ultra shock Cometa od 25,4. Dalje nisam širio. Ispucao sam preko 800 dijabola JSB obe težine bez zastoja.
Magacine sam doradio tako što sam na providnoj plastici blago proširio otvor i opustio oprugu na 2,5 kruga pretenzije sa početnih 4,5. Apsolutno nikakvih zastoja ni pri punjenju ni pri pražnjenju kod gađanja nemam a deluju mi i dosta nežniji u radu.
Sve to je rađeno za 5,5 klasičnu ST cev od 500mm i dobio sam ok rezultate.
Nakon intervencije samo na pellet probe, brzina je skočila za nekih 6 do 8 m/s. Regulator je bio na 125bar, ništa drugo dirano (čekić, ventil, t. port na cevi)
MAX sa 276 na 282 m/s
5 sa 266 na 274 m/s
4 sa 252 na 261 m/s
Onda sam malo fino podešavao, spustio reg na 100 bar i izvukao, ne sećam se tačno ali blizu 275 m/s ali uz malo glasniji pucanj. Dizao reg do 120, podesio na čekiću do preko 285 pa vratio na 275-277, puška se utišala, eksperimentisao sa valve stop ventilom i našao da ispod treće crte počinje da pada brzina, vrteo još ka drugoj da potvrdim i onda vratio na koleno gde počinja da usporava, tu odmah ispod treće crte. I tom prilikom se puška još malo smirila. Spred je u 2 do 3 m/s u najčešćem slučaju i bude često ponavljanje brzine. Mirna je i harmonična, veoma tiha sa fabričkim teleskopskim šraudom.
Dalje nemam šta da čačkam dok ne dođe cev od 700mm 5,5 kalibar, možda i slug lajner probam nabaviti ali ne znam hoću li se upuštati u to jer nemam slugove a ST cev osim JSB ništa drugo što sam probao ne puca lepo... Tu se 5,5 priča završava za sada.

Tegove sam spremio u tri veličine jer nakon 5,5 planiram lajner u 6,35 kalibru, jedan klasičan i možda jedan za slugove (u zavisnosti od nabavljivosti istih) a oba 700mm. Praviću ekstenziju spoljne cevi jer ne želim da uzimam još jednu komplet 6,35 cev u toj dužini kada već imam 600mm STX. To je projekat za jesen zimu i sledeći uvoz Peloponeza. Ako sve uradim odmah, izgubiću volju i interesovanje a ovako igranka duže traje.

E da, nabavio sam novi valve hausing, kućište ventila iz druge generacije sa tri elipsasta otvora koji malo povećavaju zapreminu plenuma jer sam imao staru verziju od punog materijala. Takodje planiram veći plenum ali ne onaj karabudž da viri već novu mk2 cev plenuma.

Ovo se čekalo 75 dana i ovom prilikom opet pozdravljam našu c. službu i izmeničnu poštu u Novom Sadu:
vs resize.jpg
Elongirani tp port pre poliranja:
t port pre poliranja.jpg
Port pre modifikacije:
t port pre modifikacije resize.jpg
Plan za lajner uložak od 700mm za cev od 600mm u 6,35 kalibru:
produzetak rukava 11.jpg
Za ovo poslednje je već nađena firma iz Mitrovice koja ima precizne cevi i to baš potrebnih dimenzija a lokalni strugar misli da će moći napraviti produžetak koji će se navrnuti na postojeću cev.

Iskreno, nisam pisao o ovome jer nisam ni znao da nekoga zanima.

E ima sandro kako da nema
Previše je to složena puška za obično objašnjavanje
I milion opcija ima sa njom da se proba....

Aauu kolega, pa ti iz potaje vrebaš i ćutke majstorišeš, c, c, c.. 😉
Bravisimo, eto još jednog sa zlatnim prstima

Zaboravio sam napisati da sam HST odnosno zazor na točkiću snage otpustio na 19mm, slabije od fabrike i da tako postiže gore pomenute brzine sada sa 18 greina. Broj gađanja po punjenju nisam brojao jer od posete Voji punim do 220-230 bara i tako ispucam minimum 6 magacina po 18 komada a da ne "spadne" sa regulatora.
Od kvarova i štete prilikom eksperimentisanja mogu da prijavim da ih nije bilo. Nisam potrošio ništa, polomio ništa. Jedino što nema nazad, obrušeno i razbušeno se ne može vratiti u prvobitno stanje.

C3 famozni o-ring mi je jednom izdahnuo ranije kada sam se zezao sa .25 kalibrom i posle ispucanih par hiljada dijabola pre ikakvog "tuninga". 33.95 greina na oko 135 bara sa čekićem oko 17,5mm i oko 256m/s i par stotina-hiljada dijabola. To je bio jedini pravi zastoj sa puškom. O-ring u cevi kroz koji prolazi pellet probe sam takođe jednom menjao ali to više iz hira jer ih imam a čistio sam cev.

Ako dođe jednom .25 lajner 700mm a nadam se da hoće imam par ideja oko čekića, tegova, opruge za zatvaranje ventila, njene pretenzije itd ali o tome kada dođe vreme da ne pišem napamet. Sve to ako bude potrebe ili problema sa konstantnošću brzine a koliko vidim neće.

Pani, jel teflonske podloške koristiš umesto C3? Ja delrin plastiku nigde nisam našao, da li je to zamena za nju?
Imam 50-ak pur90 oringa za zamenu C3 ali ako se bude često lomio malo će me mnogo mrzeti svaki put da rastavljam pušku da bih ga zamenio.

Users who are viewing this thread

Back