Kako gađate springericama?

Mislim da za ovu nedoumicu, a i za mnoge prethodne postoji jedno vrlo elegantno rešenje...

Ako se kolega, imenjak koji voli torte složi, tj. ne bude imao nekih drugih obaveza ili nije u mogućnosti da skokne do NS mada na tome možemo poraditi i recimo prikupiti novac za gorivo, kotizaciju,...

Pošto ima više od 50 godina iskustva, veteran koji je ponudio više puta da dodje bilo gde i demonstrira umeće, ima polimersku kineskinju koja je bolja od zastave sa drvenim kundakom mogao bi da dodje i "začepi usta" svim nevernim tomama!

Cenim da će konkurencija u veteranima biti malobrojna ali ako bude imao najbolji rezultat biće i posebna nagrada mada će najveća nagrada biti upravo dokaz svima da je čovek za sve što je rekao u pravu!

Imenjače, navijaću za tebe!

Attachments

• IMG-acc96e9119af8a95de4bd000249471d8-V.jpg
    IMG-acc96e9119af8a95de4bd000249471d8-V.jpg
    231.8 KB · Views: 40
Nije baš da argumenti ne piju vodu. :) Konkretno TX200 je lako napraviti sa polimer kundakom, samo niko to ne radi. Čak ne postoji ni u custom varijanti. Takođe, nikada nisam čuo da neko zamenjuje drveni kundak plastičnim. Mogao bi, ali to ne radi. Pitam se zašto.

@goxy
Te springerice sto su stare 50 i vise godina su, sa retkim izuzecima, SLABIJE (citaj: srpska "D" kategorija) cetiri i po milimetarske puscice. Ono na sta ja stavljam akcent (u smislu problematike koju raspravljamo) su tkz. JAKE (a.k.a. magnum) prelamace - tek tu, opisane nevolje dolaze do punog izrazaja.

Mane, s obzirom da si "kouč" ti bi morao da "kupis iskustva sa stranih foruma" u mnogo vecoj meri nego ja, buduci da opisana problematika ima daleko duzu i bogatiju tradiciju u inostranstvu nego kod nas (dok se po crnogorskim vrletima jos mogao cuti pucanj iz dzeferdara, kubure i pokojeg "levora", ovi raznorazni inostranci su vec imali vazdusne puske a mi jok, zar ne?). Nemojmo se stideti zavirivanja u strane forume iako se tamo javljaju nekakvi nesposobni Englezi, Amerikaneri, Japanci, Rusi i Shvabe (ako nista drugo, pozvacemo ih ovamo da nesto nauce, pa cemo im to
dobro i naplatiti...).
Pa recimo ja zbog posla kojim se bavim uopste ne moram da se informisem po forumima,jer sam u sportskom streljastvu profesionalno (koliko je to kod nas moguce) svega 30 godina,pa iskustva i znanja skupljam po evropskim i svetskim prvenstvima,a tebi toplo savetujem da se od sledece godine ukljucis u takmicenja i dokazes svoje teorije,jer je to realno jedini pravi nacin,rezultat i nista vise od toga. Teorija da bi bila ispravna mora se dokazati i u praksi.

Послато са SM-A346B помоћу Тапатока

@zare Nisam se školovala,a pogotovo ne za materijale od kojih se izrađuju kundaci za springerice.Samo ću da napomenem da se amortizacija trzaja kod springerica ne rešava materijalom od kog je izrađen kundak.Ima dosta opcija kako je to rešeno ili kako se to rešava bilo fabrički ili aftermarket.Tako da sam mišljenja iako se nisam školovala koji god je materijal kundaka u pitanju da je razlika u amortizaciji trzaja totalno zanemarljiva.

Nije baš da argumenti ne piju vodu. :) Konkretno TX200 je lako napraviti sa polimer kundakom, samo niko to ne radi. Čak ne postoji ni u custom varijanti. Takođe, nikada nisam čuo da neko zamenjuje drveni kundak plastičnim. Mogao bi, ali to ne radi. Pitam se zašto.
To što se nešto ne pravi ne znači da je razlog praktične prirode. Zašto bi neko pravio pušku sa plastičnim kundakom kada može drveni da ti naplati nekoliko puta više? A ti budeš srećan kao malo dete jer ti je puška lepša nego komšijina. A praktičan efekat isti ;).
@zare Nisam se školovala,a pogotovo ne za materijale od kojih se izrađuju kundaci za springerice.Samo ću da napomenem da se amortizacija trzaja kod springerica ne rešava materijalom od kog je izrađen kundak.Ima dosta opcija kako je to rešeno ili kako se to rešava bilo fabrički ili aftermarket.Tako da sam mišljenja iako se nisam školovala koji god je materijal kundaka u pitanju da je razlika u amortizaciji trzaja totalno zanemarljiva.
Kako se ne rešava materijalom kada svaki taj Air Arms sa oprugom ima gumu od 2 cm na kundaku kao da puca 30-06 😉 . Čemu služi guma?
Skini gumu pa probaj različite materijale kundaka na jakoj pušci. Nisam baš siguran da se razlika neće videti. Misliš da violine od javora ili breze ili hrasta zvuče isto? Ne zvuče. Neke vrste drveta pojačavaju a neke smanjuju vibracije. A mi obični smrtnici tek nemamo pojma šta radi plastika. A i nje ima koliko hoćeš vrsta.
Nije baš sve tako prosto kao što izgleda na prvu loptu. Ko je probao istu pušku sa različitim kundacima može sa sigurnošću da tvrdi kolike su razlike ako se te razlike uopšte osećaju. Sve ostalo su nagađanja za sada.

Bilo kako bilo, ja sam uveren u jedno: kada bi plastični kundak pravio neku razliku, a pogotovo pozitivnu, sigurno bi neko do sada to prepoznao i ponudio nam pušku boljih karakteristika. Za sada nije niko.

@zare pa ta guma nije materijal od kog je izrađen kundak i tu gumu zovemo potkov.Taj isti potkov postoji i na drvenim i na kundacima od polimera😉Jeste da se nisam školovala,ali nisam pisao o potkovu.I pročitaj ponovo moj post gde pišem o materijalu od kog je izrađen kundak.Potkov spada u deo kundaka i jedan je od rešenja da se ublaži trzaj bilo da je fabrički ili aftermarket.
Malo mi se to sa ,,gumom'' čini kao prozivka od jednog školovanog stručnjaka koji nije našao za shodno da me udostoji stručnog naziva za tu ,,gumu od 2cm''.
Prijatno veče želim.

Kod Darka na dum dum kanalu ima epizoda walther lg 400 sa Milenkom Sebićem gde naš reprezentativac koliko se sećam pravi razliku između "originalnog alu" i karbonskog kundaka. Navodi odakle ga je skinuo i zašto ga je stavio na pušku za ft.
Ne razumem se u temu ali sam shvatio da ima neke razlike od kog materijala je kundak. Takođe mislim da njegovo mišljenje ima posebnu težinu.
Tema jeste za analizu.
U svakom slučaju mislim da se različiti stavovi mogu mekše i finije sučeljavati. Verujem da se mnogi od vas i dobro poznaju .
Koliko sam razumeo forum broji preko 2000 članova i nisu svi poznanici. Za novajlije ovo nije baš lep prikaz .
Ako grešim pa je to način na koji se neki šale onda veliko izvinjenje svim kolegama.
Pogrešno sam razumeo

Kod Darka na dum dum kanalu ima epizoda walther lg 400 sa Milenkom Sebićem gde naš reprezentativac koliko se sećam pravi razliku između "originalnog alu" i karbonskog kundaka. Navodi odakle ga je skinuo i zašto ga je stavio na pušku za ft.
Ne razumem se u temu ali sam shvatio da ima neke razlike od kog materijala je kundak. Takođe mislim da njegovo mišljenje ima posebnu težinu.
Tema jeste za analizu.
U svakom slučaju mislim da se različiti stavovi mogu mekše i finije sučeljavati. Verujem da se mnogi od vas i dobro poznaju .
Koliko sam razumeo forum broji preko 2000 članova i nisu svi poznanici. Za novajlije ovo nije baš lep prikaz .
Ako grešim pa je to način na koji se neki šale onda veliko izvinjenje svim kolegama.
Pogrešno sam razumeo
Ono,jeste za analizu,ali za savladavanje gađanje iz stava,većina nas je godinama daleko.Kad budem perfektno savladao okidanje,disanje i stav uopšte,verujem da ću razmišljati o promeni kundaka,dodavanju otežanja,produženju nišanske linije itd.Darku svaka čast na trudu,ali ipak uzmi sa rezervom šta se navede na ju tjubu.Bar dok ne proveriš u praksi.

Apsolutno se slažem da je praksa= lično znanje.
Informacije sa bilo koje strane ( youtube, forum, facebok , razgovor itd.) svakako treba analizirati i ne prihvatai zdravo za gotovo. Međuti i one su bitne i daju širu sliku. Ako ih treba apstrahovati, onda gubi smisao i svaka sa ovog foruma ili bilo kog drugog izvora, jer ne predstavlja lično iskustvo.
Ja se vodim sledećim.
Ako zelim nešto da saznam o bekendu i forhendu saslušaću Đokoviča. Ako me interesuje sticanje novčanih sredstava i kapitala Filipa Ceptera. Itd...

Odgovor na temu možemo lako dobiti na sledeći način.
Bitno je da imamo isti model prelamače ( može i više modela ) sa dva kundaka 1 drveni i 2 sintetik.
Možemo se sastati na nekom strelištu ili streljani. Probati gađanje iz obe bez i sa zamenom kundaka. Poželjno više strelaca kako bi dobijeni podaci bili verdostojniji.
Mislim da bi dobili neki odgovor.
Bilo bi to nadam se lepo druženje. Častim piće sve učesnike.
Ako je neko za, pišite, pa možemo da se organizujemo
Sportski pozdrav

Vibracije kundaka verovatno uticu na preciznost a u kojoj meri je upitno. Verujem, kada bi se testiralo, da bi se dobili razliciti rezultati sa razlicitim puskama. Na nekim puskama bi mozda i plasticni kundak bio bolji. Ko zna.

Niko ne spominje jednu ogromnu razliku a to je balans puske.
Imam GSG sr1000 sa plasticnim kundakom i ona je toliko teska na nosu (teziste je mnogo napred) da je cini ne upotrebljivom za pucanje iz stava.
Bukvalno bezi mi kundak iz ramena.

Dok za pucanje sa dzakova to moze da bude i prednost jer je oslanjamo vise napred.
Jos da ne pricam o tome ako se odpuste srafovi od kundaka, cak i za 1/2 kruga da se na papiru pokaze "metar". Neki drveni kundaci brzo propadnu od stezanja srafova.

Verujem da je kolega probao te dve puske sa dzakova i da mu se zato svidela puska sa plasticnim kundakom.

Pa sad...
Disanje definitivno treba biti namerno, bar su tako mene, pored svih ostalih, učili u streljani, a priprema je u dva duboka udaha i izdaha a onda udah i pola izdaha i miran si desetak sekundi što se količine kiseonika u krvi tiče i imaš sasvim dovoljno vremena da nanišaniš i opališ. E sad, ako se ruke tresu to je druga priča... 😉
Hmm. Mene su drugacije, trener je definitivno imao drugaciju tehniku. Ali cu svakako probati i na nacin na koji si opisao. Generalno mi to nije bitno vise, jer osim plinkanja i pokusaja da ispucam BR metu na 25m sto bolje, ostalo i ne pokusavam :)

@Ostali
Nov sam na forumu i jako mi je ruzno ovo vase prepucavanje oko kundaka i oko toga sta neko i kako neko nesto napise. Mislim da ima boljih nacina da se vodi razgovor.
Cinjenice su:
da se drvo koristi vise vekova i da je dokazano mnogo puta
da je plastika hidroskopna kao i drvo
da plastici ne treba odrzavanje
da je plastika jeftinija za proizvodnju i laksa za obradu, odlivak se dobija za minut
da plastika vremenom gubi volumen, ne znam da li drvo isto to radi
da su razlicite gustine, plastika je skoro duplo teza od drveta (zavisi koja plastika i zavisi koje drvo, ali najgrublje moguce - drvo je 500-600kg/m3 a plastika 1000-1100kg/m3)
da im nisu iste karakteristike za rezonancu (plus razlike od tipa drveta/plastike)

Za sve si u pravu.

@zare pa ta guma nije materijal od kog je izrađen kundak i tu gumu zovemo potkov.Taj isti potkov postoji i na drvenim i na kundacima od polimera😉Jeste da se nisam školovala,ali nisam pisao o potkovu.I pročitaj ponovo moj post gde pišem o materijalu od kog je izrađen kundak.Potkov spada u deo kundaka i jedan je od rešenja da se ublaži trzaj bilo da je fabrički ili aftermarket.
Malo mi se to sa ,,gumom'' čini kao prozivka od jednog školovanog stručnjaka koji nije našao za shodno da me udostoji stručnog naziva za tu ,,gumu od 2cm''.
Prijatno veče želim.
Ako već tupimo, da tupimo do kraja 😁 . "Potkov" nikako ne može biti stručan naziv jer se odnosi na delove napravljene od metala koji služe da ojačaju neki drugi osnovni materijal. Što složićete se ovde nikako nije slučaj. " Stručan" naziv po funkciji bi mogao da bude amortizer kundaka obzirom da mu je to i najbitnija funkcija. A to što se nešto nekako naziva 10 ili 100 godina ne znači da je to ispravno. Pa mi Tesoloniki ili Vienu vekovima zovemo Solun i Beč a niko u svetu iz ne zna tako.

Ja samo kažem da sigurno postoji razlika između kundaka različitih materijala jer su različite karakteristike tih materijala. Da li će se to negde pokazati ili neće zavisi opet od mnogo faktora. Možda na 5 pušaka naće ali će na šestoj razlika biti ogromna.
I ostavite se toga da će proizvođaći, posebno velikoserijskih pušaka odmah uraditi i ugraditi sve novo i najbolje da bi dobili što bolju pušku. To su priče za malu decu.

Nije do tebe, pošto je puška oslonjena a daljina je mala. Probaj neku bolju pušku pa ćeš videti koliko je do tebe, onda ćeš znati da li ulagati u igračke ili sebe :)

@Ostali
Nov sam na forumu i jako mi je ruzno ovo vase prepucavanje oko kundaka i oko toga sta neko i kako neko nesto napise. Mislim da ima boljih nacina da se vodi razgovor.
Bez brige. :) Dokle god je sve u granicama pristojnosti i uvažavanja (a jeste), sve je u redu. Ne mislimo svi isto, nemamo svi ista iskustva, tako da ovakve teme mogu biti korisne iz više razloga, a glavno je da svako pokuša da donese svoj zaključak. Svako ima pravo da napiše šta misli, kao i da ostali daju svoje odgovore.

@zare iskreno nisam izneo tvrdnju da je jedan materijal bolji od drugoga.Konstatovao sam da sve puške koje su iškolovale hiljade vrhunskih strelaca su imale drveni kundak.Stekao sam utisak da je kolega Tortojed napisao za sve springerice svoje zapažanje sa akcentom na magnum springerice.Takođe izneo sam laičko mišljenje da bi razlika na meti bila minorna, ako bi kundak bio jedina promenjiva.Tako da nisam kudio jedan materijal,a hvalio drugi.
Što se potkova tiče od kada znam za taj izraz je ceo sklop koji je sastavni deo kundaka i može biti izrađen od različitih materijala.
Evo primera šta se pod tim nazivom podrazumeva kod nas i u svetu :
Screenshot_20231216_112557_Chrome_copy_540x977.jpgScreenshot_20231216_114328_Chrome_copy_540x746.jpg
Opet da napomenem pristalica sam drveta i njegovih derivata iz estetskih razloga.

Šta god mi mislili o različitim materijalima, razlike postoje. Jednostavno, karakteristike materijala su različite i tu mora biti razlike u vibracijama. Ne treba nam tu neko veliko obrazovanje. Kolike su te razlike je druga priča. Ni malo me ne bi čudilo da neka puška bude "bolja" sa plastikom umesto sa drvetom. Da li bi to važilo za sve puške, teško. Kolika bi to razlika bila na meti, opet je teško utvrditi bez probe na istoj pušci sa različitim kundacima. I opet ni to ne bi moralo ništa da znači u globalu. Značilo bi samo za taj određen model.

I meni je drvo mnogo lepše na pušci nego neka plastika. Ali samim tim ne znači da je bolje. To što je vekovima korišćeno za oružje, pa logično je. Bilo je lako dostupno, lako se obrađuje, imalo je i više nego dovoljno majstora i to je to. Nisu znali za titanijum, plastiku ili duraluminijum. To je jedini razlog zašto je drvo najbolje. Isto kao što je potkov bio metalni deo koji je služio za ojačanje kundaka i razbijanje neprijateljskih glava. Guma na kundaku nema nikakvu funkciju takvog potkova, možemo je zvati kako god hoćemo ali funkcionalno nije potkov.

A da li će proizvođači ulaziti u priču oko frekvencija koje se javljaju na jakim springericama, rezonantnim frekvencijama samih kundaka i svega šta se tu dešava... skoro sam siguran da neće. To traži inženjere potpuno drugog obrazovanja, nove uređaje za ispitivanje... a to sve košta. Sve prelazi na pcp gde trzaj igra zanemarljivu ulogu. Vrhunske springerice su statistička greška sem kod nekih vrhunskih proizvođača ali me ne bi čudilo da kada jednog dana ne budu znali kako da uzmu pare "izmisle" revolucionaran materijal za proizvodnju kundaka i opljačkaju nas. Ne zato što je taj materijal toliko bolji nego zato što oni tako kažu 😁 😁 .

Ne zaboravite da plastiku možete lako napraviti da ima različita ojačanja i gustinu u različitim delovima kundaka, da ima otvore koji će biti ispunjeni nekim drugim materijalima za ubijanje vibracija... Pored takvog kundaka napravljenog za određeni model puške, drvo nema šta da traži. Ali će takav kundak i da košta. Ali opet kažem, mislim da od toga nema ništa.

Au brate šta sam ovde sve iščitao, dakle svaka vam je ka u Njegoša...razmatrate napamet jedan pojam, Bukvalno napamet. Niko od vas nije nikada izvršio nikakav eksperiment sa dve iste puške, jedne sa drvenim i jedne sa plastičnim kundakom, pucao pod istim uslovima, izmerio vibracije "nečim", i uporedio. uradio test izdržljivosti. Dakle ništa od toga.Samo prepričavate i pretpostavljate i svadjate se (srpska posla). Takvom diskusijom se ništa ne dobija, kao što se ništa nije ni dobilo. A i promašili ste temu. Naslov je "Kako gadjate springericama"...
ne bih da rušim Sneška nikome, ali da je plastika bolja od drveta, vatrena oružja bi imala plastične kundake, jer bi npr 8x57 ili 9x39 ili npr sačma 12x76 sa magnum punjenjem od 43gr baruta razduvala te drvene kundake....a ono sve metal i drvo...msm samo kažem...pa ko razmisli, kašće mu se samo...završio sa off topic...

Users who are viewing this thread

Back