Kako gađate springericama?

@zare - gde kupiti mehaničke nišane? Ni diopterski nišan ne mogu više da pronađem...
Ne znam gde kupiti. Pretpostavljam da je najlakše naći kod nekog oružara koji ima ko zna šta u rezervi.
Ovo sam zatekao na jednoj Slaviji 631 koja je bila kod mene neko vreme. Nije baš ni bila laka montaža, navaren je nosač ovog nišana na Slavijinu cev, vidi se pri vrhu slike. Nišan je verovatno skinut sa nekog karabina...

Moram da se pohvalim da sam posle nekih 1500diabola “drastično” napredovao i sveo grupu na nekih 20mm (25m, sa prednjim naslonom, mehanički fabrički tricijum nišani). Po pravcu sam veoma dobar, međutim po visini imam variranje, mislim da je u pitanju ograničenje u vidu, odnosno dioptriji, da baš precizno odredim visinu. Ostupanje po pravcu je recimo 10mm dok po visini do 20mm.
Ima li još ko taj slučaj da su mu grupe izdužena po visini? Uspijevam da je grupa od 10 dijabola u krugu 9-ke (veća malikalibarska meta), sa recimo po jednim flajerom.
Drugo što sam primijetio je da pucanje svakog novog dana zahtijeva podešavanje zadnjeg mehaničkig nišana, po 1-2 klika, čak i ako su skoro isti uslovi.

Sent from my iPhone using Tapatalk
Odstupanja po visini sam imao kada potkundak nije oslonjen na istom mestu ili ako je tvrđa površina na koju se oslanja.Uvek koristi iste oslonce.

@zare
To je to!

@adevic
Retko se pojavi, ali se pojavi, oglas o prodaji polovnih nisana skinutih sa neke rashodovane "vatrene" puske... Isto vredi i za diopter. Prosle godine je na "kupujemprodajem" tip prodavao nisane sa (za) M48. Ja sam bio nameravao da takve stavim na Ekol Ultimate 6.35 (bilo bi tu posla za bravara-puskara, znam...) ali se kasno javih...

Kome su kao meni matorom potrebne naočare za streljaštvo, evo vrlo pristupačnih u Decathlonu. Nemaju kod nas na stanju u prodavnicama, ali može da se poruči preko sajta i meni su stigle za neke dve nedelje.
Dobijaju se tri rama za sočiva. Za pušku bi trebalo da se koristi najmanje sočivo, a srednje i veliko za vazdušni pištolj. Ali zbog tehnike izrade, ni jedna optika u Novom Sadu nije mogla da mi za moju dioptriju uradi u najmanjoj veličini, pa sam napravio najveće i radi posao i za gađanje puškom.
1740642329006.png

Kome su kao meni matorom potrebne naočare za streljaštvo, evo vrlo pristupačnih u Decathlonu. Nemaju kod nas na stanju u prodavnicama, ali može da se poruči preko sajta i meni su stigle za neke dve nedelje.
Dobijaju se tri rama za sočiva. Za pušku bi trebalo da se koristi najmanje sočivo, a srednje i veliko za vazdušni pištolj. Ali zbog tehnike izrade, ni jedna optika u Novom Sadu nije mogla da mi za moju dioptriju uradi u najmanjoj veličini, pa sam napravio najveće i radi posao i za gađanje puškom.
View attachment 19721

Ja malo pre porucio. Hvala na ovome! Super izgleda za te pare

SM Spring-meister

4e534a89d91666d84665998e59ed5702.jpg

8259514221f7fbfdcafc467c73fede1d.jpg

Stiglo! Ja sam bas zadovoljan. Izuzetno su udobne

SM Spring-meister

Ako uspeš da nađes optičarsku radnju koja može da uradi najmanje staklo koje si dobio u kompletu, molim te da to podališ sa nama.
Najmanje staklo i 335 u rukama meni nikako ne ide zajedno, al zato srednje staklo savršeno paše. Majstorski odrađeno u Sani Optik-u u Makenzijevoj.

Da mi je neko pre 2 godine rekao da ću uspeti da postignem pogotke kao na slikama dole sa 15m iz jeftine kineske prelamače, sa falš BSA optikom, skakao bih od sreće.
Sada, gledajući šta ljudi ovde postižu sa svojim FWB-ima (FBW = BMW ?), HW-ima , Kometama i drugim mnogo skupljim i kvalitetnijim puškama, apetiti su mi porasli.

Detalji vezani za ovo gađanje:
- Puška je i dalje "Black Ops Benning 4.5mm", Norica ili Ne-norica - zaista ne znam (verovatno je to njihov sub-brand);
- Dijabole su H&N Excite Plinking, lagane i male, što je pored uobičajenih problema koje imam (mrdanje ruku, jeftina optika, vetar) možda i uzrokovalo ovoliko rasipanje;
- Pucalo se sa 15m, krov zgrade (vetar bije čak i kada je pri zemlji mirno).

Inače, o kvalitetu puške govori i to da se zadnji fiksni nišan od plastike raspao nekoliko puta od siline trzaja, pa sam ga sastavljao iznova.

Attachments

• viber_image_2025-04-24_17-56-25-377.jpg
    viber_image_2025-04-24_17-56-25-377.jpg
    243.7 KB · Views: 21
  • viber_image_2025-04-24_17-56-25-302.jpg
    viber_image_2025-04-24_17-56-25-302.jpg
    209.8 KB · Views: 23
Kolega svaka čast za spojene pogotke, to je uvek lepo videti. Ko ne gađa sa springericom, ne zna koliko tu ima znoja, psovki i uzdaha.
A sada u stilu broja 1 da dam svoje viđenje, mada me naravno niko nije pitao za isto.
Koliko sam ja skontao (a slabo kapiram) kod springerice je 50% vežba a 50% kvalitet iste. Kod springerice treba naučiti savladati taj specifičan trzaj i pre svega odvići se od držanja puške kao da je PCP (jer sam time bio zatrovan). E kad se navikneš na trzaj koji ide već u nekom smeru i rita se ovako ili onako onda možeš tek da vežbaš preciznost. Naravno, što je puška jača po snazi to je i trzaj jači. Meni je na primer jako teško da gađam sa oslonca sa springericom jer ne znam još kako da se namestim da apsorbujem trzaj.
Kad sednem u FT sed, onda je još i mnjah, onako.
Naravno ovo se odnosi na prave springerice a ne na fwb300 i njemu slične koje praktično i nemaju trzaj.

Samo bih dodao da, kada je puska losa ili ne odgovaraju dijabole, ne pomaze ni drzanje ni pravilno okidanje.
Dijabole prave drasticnu razliku, narocitio kod nekih pusaka.
Kod preciznih pusaka tacno se vidi kada pogresis u drzanju ili okidanju. I onda tek mozes da radis na sebi i na tehnici. I tacno znas i pre nego dijabola stigne da probusi papir da li je dobar hitac.

Naravno, ono moje je bilo baš uprošćavanje. Kada naučiš da gađaš možeš da izvučeš maksimum iz svega. Kod neke puške je to grupa od 10mm kod neke je to 20mm. Ali je bitno da naučiš. A pušku svako kupuje u skladu sa svojim mogućnostima, i veštinu razvija u skladu sa slobodnim vremenom, sposobnošću, pregalaštvom. Dijabole kada se gađa na 10m za amatere su skoro sve dobre.

Samo bih dodao da, kada je puska losa ili ne odgovaraju dijabole, ne pomaze ni drzanje ni pravilno okidanje.
Dijabole prave drasticnu razliku, narocitio kod nekih pusaka.
Kod preciznih pusaka tacno se vidi kada pogresis u drzanju ili okidanju. I onda tek mozes da radis na sebi i na tehnici. I tacno znas i pre nego dijabola stigne da probusi papir da li je dobar hitac.
Pozdrav za kolegu Miletića, mogu da mu potvrdim da je do puške.

Tek sad sam se malo izduvao i smanjio bes, a besan sam najviše na sebe pošto sam kupio kinesko đubre koje nikada, ni pod kojim uslovima, neće biti precizno. Možda ako se promeni cev, kundak, okidač, opruga i optika, tj. ako se napravi potpuno nova puška.

Ispod su slike sa prikazom oslonca puške i Snowpeak pištolja za zajebanciju, iz kojeg sam pucao sa 15m kako bih utvrdio šta se kog đavola dešava sa mnom. Ispalo je da je sa mnom i sa uslovima sve u redu - lep dan, vetra jedva da ima, oslonac mi je bio nikad bolji, meta je bila u ravni sa cevi, pušku sam samo naslonio na vrećicu i držao samo zadnji deo kundaka.
U najgorem slučaju, trebalo je da imam grupu od 50mm, a umesto toga je ispalo kao da sam pucao u metu Mossberg sačmaricom. SP500 pištolj je napravio bolju grupu od puške sa tri puta dužom cevi i optikom 16x (a da - nisam pomenuo da je red-dot na pištolju smejurija, zelena končanica na najvećem pojačanju se jedva vidi po danu, tako da sam čekao zalazak sunca da gađam kako bi mogao da uopšte vidim gde gađam).

Noriku treba da je sramota ako je Black Ops zaista njihov brend ili subbrend ili štagod. Puška izgleda lepo i to je otprilike to - sve ostalo na njoj je đubre i ja nemam sad obraza ni na oglase da je stavim, da neko drugi uzme i da se zlopati sa njom.

Attachments

• viber_image_2025-05-01_19-33-57-156.jpg
    viber_image_2025-05-01_19-33-57-156.jpg
    202.3 KB · Views: 32
  • viber_image_2025-05-01_19-33-57-119.jpg
    viber_image_2025-05-01_19-33-57-119.jpg
    137.4 KB · Views: 32
  • viber_image_2025-05-01_19-33-57-093.jpg
    viber_image_2025-05-01_19-33-57-093.jpg
    195.9 KB · Views: 31
  • viber_image_2025-05-01_19-33-57-008.jpg
    viber_image_2025-05-01_19-33-57-008.jpg
    202.7 KB · Views: 31
  • viber_image_2025-05-01_19-33-56-959.jpg
    viber_image_2025-05-01_19-33-56-959.jpg
    240.7 KB · Views: 30
Dzabe se maltretiras sa tim, aj sto je puska djubre nego si jos napakovao djubre na djubre, i nosac i optika su djubre, sve i da kupis najbolju springericu ne mozes staviti ovaj nosac i optiku na nju...
Jesi li probao sa mehanickim nisanima i drugim dijabolama?
Svakako se ne moze ocekivati neko cudo, ali ovo kako je napakovano tesko da moze gore...

Dzabe se maltretiras sa tim, aj sto je puska djubre nego si jos napakovao djubre na djubre, i nosac i optika su djubre, sve i da kupis najbolju springericu ne mozes staviti ovaj nosac i optiku na nju...
Jesi li probao sa mehanickim nisanima i drugim dijabolama?
Svakako se ne moze ocekivati neko cudo, ali ovo kako je napakovano tesko da moze gore...
Pa ne znam, ovde sam stoput pročitao da za puške velike snage (300+ m/s) treba da se stavi ZR nosač da ne bi u kratkom roku razbio optiku, a sada ispada da je ovo najgore rešenje.
U svakom slučaju, neću se više truditi, završio sam sa ovim s**njem i isprobavanjem dijabola, nosača i svega ostalog.

Da li je to original zr mount ili neka kopija koja ima jos vise lufta nego original?
Optika je losa, ako se stavi zr mount ne znaci da moze da se stavi najjeftinija kopija optike i da ce to da radi posao...
A kad iskombinujes losu pusku, losu optiku i upitan nosac i upitne dijabole dobijes ovakve rezultate...a ni taj dzak na kom stoji puska nije srecno resenje za jaku springericu...
Mozda je stvarno sve do puske, ali i ovo ostalo ti je sve jako lose...

Users who are viewing this thread

Back