Kategorija C ili D?

Onda je dosta bolje uzeti u Panimu, em ušteda za prijavu a i za buduća proveravanja C kategorije... naravno, ako se trudite da vam sve bude D (što ja u principu radim). Tu je malo overkill nabavka opreme za PCP a da se ima samo jedna PCP puškica/pištolj jer koliko vidim ništa drugo nema da je D i PCP.

Sent from my Pixel 6 Pro using Tapatalk
 
Ima Snowpeak pp750 u 4.5 koji posedujem ( D kat.)
Artemis 700S-A nemam , niti sam pucao iz njega, pa ne mogu da upoređujem koji je za šta bolji. Ima kolega sa foruma koji su imali i jedan i drugi. Mislim da je u nekim temama već pisano o njima.
Ali da, to je to što se tiče pcp u D kategoriji.
 
Pitanje:Kupim vazdušnu pušku C kategorije, uredno prijavljenu, koju planiram da prebacim u D kategoriju, ima već slabiju oprugu. Koja je najbrža i najeftinija procedura?
 
Kao i sve ostalo kod nas, zavisi od tumačenja lokalne policijske uprave. Ide od toga da negde kažu da treba da odeš kod oružara da on to obavi i da ti napiše šta je uradio plus potvrdu o kategoriji pa do toga da negde kažu da se to nikako ne sme raditi.
 
Raspitao se malo, prilikom kupovine polovne vazdušne puške C kategorije, potrebno je odraditi kupoprodajni ugovor i odjaviti pušku u MUPu prodavca , pa prijaviti pušku u svom MUPu, posle toga kod oružara, ugradnja slabije opruge i potvrda o D kategoriji, pa onda u MUP da se odradi prebacivanje iz C u D kategoriju. I za pušku D kategorije je potreban ormarić za čuvanje.
 
Potpuno logičan postupak.
Ne znam samo odakle to da treba ormar za D kategoriju, nigde se u zakonu ne pominje koliko se sećam.
 
... od kog je ubojitiji svaki kuhinjski nož.

Jel i dijabole idu u posebnu zaključanu pregradu? :)

Sent from my Pixel 6 Pro using Tapatalk
 
Hajde da pođemo od neosporne činjenice da je vazdušna puška oružje...
Nije ni malo bitno da li je oružje ili držač za salvete ako zakonom nije predviđeno čuvanje u zaključanom ormaru ;) . Nemam sad vremena da gledam zakon i pravilnik (odoh malo da trčim 😁) ali pogledaću ponovo kasnije a i već smo jednom utvrdili da nigde u zakonu ne piše ništa za C i D kategoriju.
Da ne pominjem da i ne znaju ko ima oružje D kategorije pa ne mogu ni da idu po kućama i proveravaju kako ga držiš.
 
Nije ni malo bitno da li je oružje ili držač za salvete ako zakonom nije predviđeno čuvanje u zaključanom ormaru ;) . Nemam sad vremena da gledam zakon i pravilnik (odoh malo da trčim ) ali pogledaću ponovo kasnije a i već smo jednom utvrdili da nigde u zakonu ne piše ništa za C i D kategoriju.
Da ne pominjem da i ne znaju ko ima oružje D kategorije pa ne mogu ni da idu po kućama i proveravaju kako ga držiš.
Vrlo je bitno da li je oruzije u pitanju,a kako zakon kaze da je i C i D oruzije,stvar je jasna,jer u pravilniku o prostorno tehnickim uslovima pise lepo da se svako oruzje cuva u ormanu koji je teze otvoriti,a posto je sve to nespretno napisano,daje lepu fleksibinost da to bude i obican orman od drveta sa katancem.

Послато са SM-A346B помоћу Тапатока
 
 
Ako ne verujete meni ili ne razumete šta piše u zakonu, videli ste šta kaže neko čiji je posao zakon.
 
Da, kaže da će mnoo manje glava da nas boli ako lepo zaključamo oružje sve što može da se zaključa bilo metalna kasa ili drveni ormar ;)
 
Ako ne verujete meni ili ne razumete šta piše u zakonu, videli ste šta kaže neko čiji je posao zakon.
U nekim opstinama kontrolisu osobe sa oruzijem u C kategoriji. Zahtevaju orman i dijabole da budu zakljucane posebno.
Oruzije se oduzima. Dovoljno je cak i da vlasnik ne bude kod kuce, a zena da zna isto da otvori sef.
D ne diraju, najverovatnije zato sto za to nemaju podatke.


Ako ne verujete meni ili ne razumete šta piše u zakonu, videli ste šta kaže neko čiji je posao zakon.
Imas neku dopunu zakona. Kad nadjem okacicu link.
Ne, ne razumem se u zakon, ali to sam vidjao da navode da je osnov po kome oduzimaju oruzije koje nije u sefu.


Meni sef kao sef nije problem, vec sto moram biti prijavljen na adresi gde bi mi bio sef. Da li mozda znate neke detalje o tome?
Ziv na dve adrese, uopste mi ne odgovara da na adresi gde sam prijavljen bude sef.
 
Али зашто се одузима Ц категорија ако жена отвори сеф? Технички, свако пунолетно лице сме да има приступ, шта је проблем да жена има приступ пушки Ц категорије која може да се купи на личну карту?

Занима ме баш, јер колико год да налазим логику у свим осталим случајевима овде баш и не налазим (а трудим се).
 
Mislim da bi oduzeli i D kategoriju kad vide da je van sefa. Taj slucaj nisam nasao na netu, ali C bas puno ljudi je javilo da ima problem, a neki kojima nije obezbedjeno i da im je oduzeto. Sustina je da bi samo vlasnik oruzija, smeo da ima pristup tom oruziju.


Sta ako muz i zena imaju oruzije C kategorije - da li to znaci da ne smeju da drze svo oruzije u jednom sefu? :)
Sta cemo sa airsoft-om?
Ovo nit je naivno, niti izgleda naivno.

Stvarno ne bi da ulazim u pravnu stranu, a jos manje u logiku.
 
Sa pravne strane je sve jasno osim ako nema neke izmene nekog zakone ili propisa što neko reče, mada ja nisam čuo za to. A logika naše države odavno nema nikakvu logiku.
 
Mlatite praznu slamu. Oružje se mora čuvati van domašaja neovlašćenih lica. Znači metalni orman, kasa, sef. Po novom tumačenju to ne može biti drveni orman. Oružje mora biti na adresi gde je vlasnik prijavljen. Ako na istoj adresi dva lica imaju dozvole, oružje mora biti u odvojenim sefovima i svaki vlasnik mora imati svoj ključ koji ne daje nikom.
U Obrenovcu je oduzeta zastavica zbog držanja van ormana, nije preregistrovana na vreme imala je staru dozvolu (stara B kategorija).
 
Ok, da se ne bi eventualno borio sa vetrenjacama sa ovim mojim "sirotinjskim" puskicama :) ...

.. znaci, one stoje u prilicno lepo uradjenom plakaru od iverice, unutra je maltene prava vojnicka soska. Kao sto sam napisao pre neki mesec, to sam uradio poodavno, jer mi je sve lepo, uredno, takodje i bezbedno. Cak su i dijabole zajedno sa otpikama odvojene posebno od pusaka-u posebnom delu sa posebnim vratima. Oba dela se posebno zakljucavaju. Sve sam to sam odradio na plakaru koji je bio za sasvim druge namene.

Gledam sada sva ova tumacenja .. pa se pitam .. da li bi eventualno bilo problema da takodje sam, unutar ovoga, odradim jos jedan gvozdeni, takodje opet sa bravicama i kljucevima ? Fakticki bih ga ugradio unutra, jer mi fali i prostora za jos 1 komad "namestaja".

jer ... Pod 1, ne daje mi se 20.000 din za gluposti, pod 2 ... bice i bolji i sigurniji i bezbedniji 3x od ovih sto se prodaju po prodavnicama. pod 3 ... bice mi takodje bar 4-5x sve to jeftinije, pod 4 ... Slavia 634 i Perun 731 ce biti maltene kao u sefu NBS-a, te cu vrv ionako malu kolicinu dijabola koje potrosim na mesecnom nivou, bukvalno svesti na minimum, jer ce me mrzeti da sve to pootvaram i ponovo pozatvaram 😁

Znaci, sad bez sale ... ima li mozda neki problem da taj famozni metalni plakar sam napravim ?
 
Back
Top