Evo da podelim iskustvo, radio sam dva puta, CZ i Artemis.
U oba slučaja koristio sam iste materijale ali na različite načine. Koristio sam PigmentMix tonere za nijansiranje drveta, TruOil za finiš a nanosio sam malim kockastim sunđerom 2x2 cm isečenim od starog kuhinskog za pranje sudova, onaj žuti. TruOil sam nanosio kap po kap i prstom utrljavao.
U oba slučaja je palo prvo šmirglanje do natur boje drveta, više granulacija skroz do 1200 pa na kraju čelična vuna "0000" finoće.
CZ sam tonirao tako da sam u poklopac od kutije dijabola sipao malo vode, recimo rakijsku čašicu, možda malo jače i bukvalno dve kapi tog tonera. Nanosio sam sunđerčićem. Po sušenju, posle par sati skidao sam višak sa drveta čeličnom vunom. Tako sam radio par puta a neke delove gde je bilo deblje šmirglao sam finom šmirglom, 800-1200. Tada nisam imao nikakvog iskustva pa nisam mogao znati kako će to izgledati na kraju. Finiš sam radio prstom nanoseći TruOil koji sam matirao nakon prva tri nanosa a onda još dva nanosa bez matiranja. Bitno je nanositi ga tanko i razmazivati dok ne počne da se lepi pod prstom. Prva dva se mogu razblažiti "white spirit" razređivačem. Može se kupiti u prodavnicama slikarske opreme.
Kod ručke od Artemisa sam sada kao "iskusan" majstor radio malo brže samo nijansiranje rukohvata. Šmirglanje do natur drveta, isti toner PigmentMix ali ovaj put samo jednom i sa jako malo vode, bukvalno 10 kapi vode i 2 kapi tonera. Posle 12 sati sam vunom ošmirglao sav višak tonera i pošto nisam znao šta će se desiti, iskreno, prijatno sam se iznenadio. Spalo je šta je htelo i trebalo a ostao je super nijansiran ton. Uz hrabrost stečenu "iskustvom" malo sam se poigrao sa vunom pa tu i tamo pokvario više nego treba da naglasim godove i šare. Fora je da u tom momentu, pre TruOil nanosa drvo izgleda nekako svetlije, kao da dreči nijansa u koju je tonirano. TruOil sam nanosio isto kao na CZ, ukupno 5 a možda i 6 slojeva. Savet je da se proba na nekom nebitnom parčetu drveta prvo, ko ima strpljenja i volje jer koliko sam skapirao, sa drvetom je samo mašta granica.
Dok sam šmirglao drvo na "natur" prvo bih ga navlažio ovlaš mokrom krpom pa tako vlažnog ugrejao fenom da se otvore pore i da se lepše izravna površina.
Kod nanosa TruOila ako se želi krajnji mat efekat ovlaš se protrlja "0000" vunom. Koliko sam skontao, TruOil je neka vrsta ulja i laka. Štiti drvo tako što malo ulazi u pore ali i daje završni sjaj kao lak. Apsolutno nemam nikakvo skidanje boje, ostaje nijansa postojana, šaka i prsti su čisti prilikom korišćenja. Nanosio sam ga ujutro i uveče ostavljajući po 12 sati da se suši.
Vunu sam kupio u Woby House, toner PigmentMix u bolje snabdevenoj farbari a TruOil od preko. Inače, taj toner (osim bele nijanse koja je na bazi titanijum oksida ako se ne varam) može da ide u vodu, ulje, nitro, epoxy boje kao i u uretane. Imam poznanika čiji majstor farba nameštaj u visoki sjaj i koristi crni toner.
https://farbaram5.com/fasade/pigment-mix.html
https://www.wobyhaus.co.rs/turpije-i-brusni-materijali/4034-vuna-celicna-0000
https://balkanhunter.rs/proizvod/birchwood-tru-oil/
Srećan rad kolege!