kundak

Daleko sam ja od toga. Naučio sam ono što me interesuje i što mi treba zato što to volim. Ima mnogo više ljudi koji sve ovo i daleko više imaju u malom prstu. Meni je ovo sve zabava.

Ovo je kundak od Slavije, polomljen, lepljen i šrafjlen pa poklonjen meni. Šta će biti na kraju, videćemo.

Zbog obaveza tek sam danas počeo da radim kundak. Guma kundaka tj. amortizer "Srem" Inđija model K22 od 22 mm je stigao odavno, uzeo sam i belu podeonu podlošku od 1,5 mm. Deluje mi da je kvalitet mnogo bolji od guma koje se prodaju u Magnumu. Inače je lepo spakovano u kutiju sa uputstvom za montažu ali najbolje pogledati snimke na netu i videti kako se montira.

Najpipaviji posao je zaseći mesto gde prolaze šrafovi, posebno kada radiš prvi put pa nemaš predstavu koliko teško ili lako šrafovi idu kroz gumu. Dovoljno je onih 5 mm kao što piše u uputstvu.

Brusio sam na tocilu od 125 mm sa 120 kamenom koji je dosta uzak. Kundak sam dobro zaštitio trakom da ga ne oštetim, zakačio sam par puta, ništa strašno. Pratkično, ovo je najteži i najduži posao, prašta greške do neke mere. Ja sam na samom kraju napravio glupost, ujeo jednu stranu na nekoliko mesta ali sam zbog neiskustva prethodno ostavio više "mesa" pa je moglo da se popravi.
Suprotno uputstvu, nisam skidao gumu sa kundaka za vreme obrade, lakše mi je bilo da znam koliko još treba da skidam i da to vidim nego da idem po nekim oznakama. Možda drugi put uradim po uputstvu ;) .

Na zadnjoj slici je završena guma, možda ću još malo da je ispoliram, ima vremena, tek kundak treba da se radi Balsinom. Pogrešio sam što odmah gumu nisam zalepio za belu podlošku pa sam pred kraj rasturao, lepio pa kasnije završio obradu. Sem tocila, radila je i šmirgla i turpije i sve što mi je palo na pamet a imao sam :D .

Attachments

• 7.jpg
    7.jpg
    415.6 KB · Views: 736
  • 6.jpg
    6.jpg
    325.5 KB · Views: 736
  • 5.jpg
    5.jpg
    410.5 KB · Views: 736
  • 4.jpg
    4.jpg
    316.3 KB · Views: 736
  • 3.jpg
    3.jpg
    337.1 KB · Views: 736
  • 2.jpg
    2.jpg
    260.7 KB · Views: 736
  • 1.jpg
    1.jpg
    224.3 KB · Views: 736
Hvala ali daleko sam ja od puskara .
Moglo je to i bolje, ima manjih gresaka, pravi puskar mora bolje ali po meni nema potrebe za perfekcionizmom sem za pokazivanje .

Ošmirglan kundak šmirglom i čeličnom vunom 0000, savršeno gladak mada je takav bio i posle šmirgle. Samo drvo je ako izuzmemo neka oštećenja fenomenalno, ima tragova koja nisam mogao da izbegnem, pojavile su se neke šare koje su bile jedva primetne pre Balsina ali je drvo takvo, tu nema pomoći. Sada mi je tek jasno zašto je orah toliko cenjen za kundake.

Svetli tj. bezbojni Balsin namazan jednom u tankom sloju pamučnom krpom pa ćemo videti kako će biti za dan-dva kada se dobro osuši. Mada je drvo suvo kao barut, upija odmah sve bez ikakvih problema. Zadnja slika je bez blica, čini mi se da je prirodnija boja nego sa blicom. Nema prirodne svetlosti za slikanje do vikenda.

Attachments

• IMG_7714-.jpg
    IMG_7714-.jpg
    272.5 KB · Views: 654
  • IMG_7710-.jpg
    IMG_7710-.jpg
    225.1 KB · Views: 654
  • IMG_7709-.jpg
    IMG_7709-.jpg
    214.2 KB · Views: 654
Hvala ljudi. Da nanesem jos neki sloj pa kacim nove slike da vidimo kako ce biti.

Posle 4 sloja na dnevnom svetlu izgleda ovako, Do duše slike nisu najbolje ispale, uživo je mnogo bolje ali dobro.
Ne znam koliko još puta da mažem. Sve što namažem upije bez problema. Zadnji sloj sam namazao baš dosta i nije se osušio potpuno za 24 sata ali je za manje od 2 dana bio potpuno suv. Računam da što više mazanja ide dublje u drvo i bolje ga štiti.
Mislim da se sa Balsinom ne može dobiti sjaj kao što viđam na snimcima gde je korišćen True Oil (mada mi to i nije cilj).

Kako dodajem nove slojeve ne primećujem neku veliku promenu boje, tamni ali vrlo malo. Za razliku od prvog nanošenja gde je odmah drvo potamnelo.

Attachments

• IMG_7767-.jpg
    IMG_7767-.jpg
    263.3 KB · Views: 545
  • IMG_7770-.jpg
    IMG_7770-.jpg
    239.1 KB · Views: 546
Kundak je bio otežan sa olovom ali sam ga ja dobio praznog. Obzirom da je ovaj kundak 100 grama lakši od fabričkog i da mi je balans za stav sa njim neuporedivo bolji nego sa fabričkim koji "prekreće" napred, rešio sam da vratim malo olova. Korišćena odokativna metoda, našao olovo za pecanje od 100 g +2x60 g i ušrafio u kundak.

Puška bi trebalo da je 100-tinak grama teža od fabričke ali sa težištem pomerenim u nazad. Videćemo kada se sve sklopi kako će biti u praksi.

Attachments

• IMG_7777-.jpg
    IMG_7777-.jpg
    228.1 KB · Views: 526
  • IMG_7772-.jpg
    IMG_7772-.jpg
    237.2 KB · Views: 526
Lepo izgleda kundak, ja ne bih vise slojeva dodavo, da upije previse pa d apostane onako mastan i mekan. a sto se tice tegova, ok je ideja, ali bi bilo bolje da si istopio stare dijabole koje povadis iz mete.
Neki pun krug da se okrene

U pravu si ali ni na kraj pameti mi nije bilo za dijabole. Nikada nisam nešto radio sa olovom pa nisam ni razmišljao o tome.

Kundak se osuši toliko da bude potpuno suv na dodir. Nema potrebe za brisanjem a pređem čeličnom vunom samo da bi bolje upio sledeći sloj, ne zbog skidanja viška ulja.

Od babe devojka :mrgreen: . Pa dobro, nije baš devojka ali dobra raspuštenica u srednjim godinama :mrgreen: :mrgreen: .

Slikama baš i nisam zadovoljan, uživo izgleda neuporedivo bolje.

Attachments

• IMG_7859-.jpg
    IMG_7859-.jpg
    285.1 KB · Views: 370
  • IMG_7855-.jpg
    IMG_7855-.jpg
    351.1 KB · Views: 369
  • IMG_7853-.jpg
    IMG_7853-.jpg
    253.3 KB · Views: 370
  • IMG_7857-.jpg
    IMG_7857-.jpg
    270.3 KB · Views: 370
Fantazija! Svaka cast kako si sredio kundak, ovo je stogod!

Users who are viewing this thread

Back