Nemam resenje za problem sa Kandar pumpom ali evo nesto o problemcicu sa Stoeger pumpom za moju XM1 , na negde peto-sesto pumpanje puske uopste nije htela pumpa da upumpava vazduh u cilindar, pumpam kao blesav ali nista , cuje se ono sistanje vazduha da uvuce vazduh ali mi nekako previse lako silazi klip pumpe na dole, nije otpor jak kao do tad. Pobesnim totalno , propade mi dan i izlet. Proverim da ne pusta na nipli , nije to. Povratni ventil radi lepo. Ali vidim da kad pumpam klip na dole vazduh mi izlazi u donjem delu pumpe umesto da ide u crevo, zato i nema otpor kakav bi tebalo da ima. Sad pokusacu ovo da docaram laicki i razmljivo , spoljini tubus pumpe (telo) se bukvalno od nosenja u kesi i gepeku nekako "odsrafio " par punih krugova od klipa/osovine ili kako vec da nazovem unutrasnji deo iste. Dok drzim dole pumpu u delu gde su manometar i crevo bukvalno sam spoljni tubus okrenuo par krugova u smeru kazaljke na satu, zategao, i sve je lepo radilo opet.
Pumpe i pumpanje su stvarno mucenje koje ubije draz gadjanja nekad ali dok se ne pojave kompresori po pristojnim cenama to mi je sto mi je.
Neko pomenu sta ako nema struje tamo gde se ode, planina, suma, divljina, kako ukljuciti kompresor onda...pa na uticnicu za upaljac u kolima druze ili na kleme akumulatora, vecina kompresora su modeli na 12V.