Slug zrna, slug cevi - teme i dileme

Ćaskanje nastavite u Kafani. Hvala.
airguns-srbija.com/forum/viewforum.php?f=5

firefox said:
@Zex hahaha prozivka detektovana... A da nije mozda do optike :lol:

Kolega lako moguće, da smo detektovali uzrok tvog problema po pitanju grizzly i Hase ;)

Odličan video. Prvi deo, koji se odnosi isključivo na tjuniranje Impakta i Maverika ništa nisam shvatio :lol: :lol: :lol: ali je drugi zaista informativan za sve kolege koje imaju želju da eksperimentišu sa slagovima. I mogu da kažem da se neki Metovi zaključci zaista poklapaju sa mojim, kao recimo ono da ne treba odustajati pošto isprobate 2-3 slaga i ne dobijete dobre rezultate. Možda je potrebno samo sa .216 preći na .217 ili sa 23 grejna na 21 grejn i grupe će postati duplo uže. Takođe, moj zaključak je takođe da čišćenje cevi ne poboljšava preciznost. Naprotiv, što više pucamo jedan slag to će preciznost (do neke granice) biti bolja. Bar je tako u mom slučaju.

https://www.youtube.com/watch?v=vaeGVbasD7Q

Ja verujem u to "navikavanje" cevi. O tome smo diskutovali više puta nas nekolicina dijabola sa gosn. Ledenim Golaćem (slagom). :)
Šalu na stranu, utvrdio sam nešto zanimljivo: kada se posle ispucavanja nekoliko grupa slagova vratim dijabolama, primetio sam da grupe u početku nisu tako uske kao što su bile pre pucanja slagova i obrnuto. Da li se ovde radi o naolovljavanju cevi i "prilagođavanju" obliku slaga, tj, dijabole, promeni harmonije same cevi ne znam, ali uticaja definitvno ima. Bar kod mene.

slag naliježe cijelom dužinom u cijev i ostaje unutra više olova
posle slagova ja čistim cijev naravno a dokaz je i grupa od manje od 3 centa na 200 metara
zato evo iz prve ruke bez meta ernesta i ostalih...........

Odličan video sa mnogo zanimljivih stvari. Na primer, ja se godinama pitam zašto su svi ovi poznati slagovi tako "tupi" i zašto ih ne prave u "oštrijem" dizajnu. Ne govorim o hollow pointu, jer postoje karabinski HP projektili koji su veoma, veoma "oštri" ili špicasti, nego baš o samom obliku zrna, koji je izuzimajući veoma retke modele uvek zatupljen. E, izgleda da je caka u tome što takav oblik kod projektila koji se kreće podzvučnim brzinama ima veći BC , stabilniji je i na posletku precizniji je od špicastijeg. A zašiljeni projektili pripadaju drugom segmentu i oni moraju da se kreću nadzvučnim brzinama ili da im je makar najveći deo trajektorije u tom, nadzvučnom delu. Eto, ja sam u ovim vodama bukvalno decenijama i sad to prvi put čujem. Celog života mislim da dobra aerodinamika ili u našem slučaju BC uvek ima bolji učinak, bez obzira na brzinu. Znači, postoji debeo razlog zašto su slagovi za VP takvog oblika. I da ponovim, ne pričam o HP tj. otvoru koje izaziva ekspanziju zrna, nego o samom obliku čitavog proijektila. Poslušajte šta Met u Roelf pričaju.

https://www.youtube.com/watch?v=Wu53WJkP0gA

Prvi, brzinski test Javelin slagova .218 od 23 grejna. Vidi se na snimku, baš sam brzo gađao, što meni nije svojstveno. Treba proveriti i natenane. Distanca 50 metara.

https://www.youtube.com/watch?v=o-uttRvyDsI

Attachments

• 20210521_175825.jpg
    20210521_175825.jpg
    796.7 KB · Views: 1,647
  • 20210521_175817.jpg
    20210521_175817.jpg
    760.6 KB · Views: 1,647
Pa korektni rezultati skroz, jesu bolji H&N za tvoju cev, ali i Javelin može da prođe.
P. S. Baš sam tražio po sajtovima ove mete da kupim i ne nađoh, gde si ih nabavio?

Послато са POCO F2 Pro помоћу Тапатока

Rax032 said:
P. S. Baš sam tražio po sajtovima ove mete da kupim i ne nađoh, gde si ih nabavio?

Послато са POCO F2 Pro помоћу Тапатока

To su UMAREX mete, prodaje ih Peloponez Novi Sad.

Mete mi poklonio Kircan i suoer su. Juče ponovo probao Javeline i rezultati su zanimljivi. Izgkeda da su na 100 m precizniji nego na 50 m :D . Uskoro opširnije.

Znam da cu da zvucim kao ludak, ali gledao sam Meta(AirArmsHuntingSA) neko vece, i on naglasava da je jedna od najbitnijih stvari kod Javelin slagova u formuli olova koju stu koristili i u tome sta se desava kada slag prolazi kroz cev.
Pade na pamet da li mislis da moze da ima razlike ako se ocisti cev od prethodnih naslaga pre nego sto ponovo proteras Javelin slagove kroz istu?

Evo nastavka. Čudni rezultati, ali daleko od toga da nisam zadovoljan.

https://www.youtube.com/watch?v=ECT94VDQVXI

@Vidak, sa H&N nisam primetio da ima razlike u preciznosti očišćena/neočišćena cev, a pošto je sa njima i dalje baš precizna cev, nisam pametan. Javelin su mu skupi, ne verujem da ću ih više uzimati, osim ako se ispostavi da i na 150-200 m biju u 3-4 cm :lol:

Bice hit na kad opalis na 150-200, a ono grupa 4cm :lol: :lol: :lol:
Izvini, ne zelim da pomislis da se pravim pametan, ali bas taj dan kada si objavio onaj klip ja odgledah Meta, otud mi sveze informacije :)
Slabo mi je znanje oko balistike, pa citam i gledam sve sto mi padne pod ruku ili oci, amaterski naravno :)
Naravno trudim se da izvoru budu provereni.

Jos jednom tebi svaka cast na onoj grupi na 100m :shock:
Mislim da je za tebe to lako ponovljivo, cekam nastavak ...
:)

Jedino pravilo koje je sigruno u ovom tvom naucno-istrazivackom radu je da nema pravila. Pratim od samog pocetka sta radis i skoro svaki put bude neko iznenadjenje, to samo govori koliko mi malo znamo o svemu tome i koliko tu ima promenljivih u toj jednacini. Neko je pomenuo i taj metalurski aspekt od kog olova se prave ovi slagovi, i koliko to ima uticaj na preciznost.
Jedino sto nam preostaje je da na kraju organizujes dvorisno prvenstvo slagova na 150m, svaki tip po 5 komada i razvejes sumnje koji je najbolji.
Verovatno ce onaj koji je bio najbolji do tada zavrsiti na 3 mestu :)
ili da stavimo pusku u stegu i probamo tako

Ledeni, da ne premotavam ceo forum, na AT44 imaš LW cev koja je za dijabole? Nisam pratio FX priču o modularnim cevima/lajnerima koji su optimizovani za ovakve i onakve projektile. Koliki je stvarni uticaj na grupe (100m+) ako je cev (ne)optimizovana za slugove?

Ima razlike i to velike, moja 5.5 sa slag lajnerom bije na 20m sve u istu sa jsb ko, a recimo stx lajner na 6.35 rasipa ko sacmarica sa zan slagovima. Jos cekam taj cuveni hibrid u 6.35 da probam ako i on ne valja onda ostajem na jsb hevi

Users who are viewing this thread

Back