T-Eagle 5-20x50 SFIR

:lol: :lol: :lol:
Ledeni said:
To je bar lako, svi da se učipite po 50 evra i eto ga Vortex Razor! Broj računa je...

:lol: :lol: :lol:

Ma javiće se čovek čim bude mogao.

Javio se serviser i stvari loše stoje. Ja se u te tehničke stvari baš i ne doznajem, ali ću prepričati šta mi je rekao.

Dakle, pukla je opruga tureta i on pretpostavlja da se to desilo jer sam je dotezao do kraja. Ja sam skoro sasvim siguran da to nikad nisam uradio, za razliku od tureta za elevaciju, koji jesam mnogo puta motao do kraja u oba smera, ali on čovek zna to bolje od mene. Zamagljeno je neko glavno sočivo i ono mora da se zameni. Meni je slika bila bistra i nisam to primetio. Zamena sočiva je komplikovana, on ne zna da li će bez oštećenja moći da ga skine i odlepi, a ne zna ni da li ima neko zamensko koje će odgovarati, od neke stare, rashodovane optike. Sve u svemu, njegove su prognoze loše, ali je ostalo na tome da se javi u ponedeljak i kaže mi da li se po njemu isplati raditi nešto ili ne. Kircan, Goksi i ostali kažu da mu kažem da sredi samo oprugi i osposobi turet, ali kada sam mu to rekao on mi je odgovorio da to ne može da se uradi pošto je opruga pukla. Tako da - eto, što bi moj kum Neša rekao. :(

bojan.ks said:
Ledeni, da ga nisi možda prezatezao? Mislim, da li si ga do kraja odvijao ili zavijao?
@Ledeni, kad sam te ovo pitao odmah sam znao šta je po sredi. Četvrtak.
Koliko naplaćuje dotični...?

Kako li nađe u celoj situaciji zamućeno sočivo a nikakve zamerke nisi imao na to.
Sad ja možda lupam onako laički, ali očekivao sam da i u slučaju pukle opruge tureta to može da se sredi, kad ono ne može. Šta je onda uopšte popravljivo na optikama, baš bezveze...

Послато са POCO F2 Pro помоћу Тапатока

Nikakve veze nema opruga tureta sa bilo kojim staklom u optici ( ima ih 3 pa cak i 4 ) sve je sada nagadjanje , skroz je druga stvar da je pukla ili iskocila " gibanj " opruga , mislim da je majstor nesto shebao , dovoljno je da je socivo dirao golom rukom i eto zamagljenja ...

Iako sada pričam napamet, ali znajući osnove konstrukcije optičkog nišana, zaista nisam razumeo kakve veze ima opruga u turetu sa bilo kojim sočivom u optici i njegovim zamagljenjem?

Ljudi, biću sasvim otvoren. Shvatam da je stvar čudna i meni je takođe neshvatljivo da mehanička stvar kao puknuta oprugica u turetu i optička stvar kao zamagljeno sočivo imaju veze i ne mogu da se sređuju odvojeno, nego moraju zajedno. Na stranu to što taj T-Eagle iako je kineski dibidus kinez ima veoma čistu i svetlu sliku i nikada nisam primetio da je bilo šta mutno - ne govorim o blagom zamućenju koje počinje negde od 15x i koje je manje ili više izraženo i na nekoliko puta skupljim optikama. Da ponovim, pitao sam majstora što ne sredi samo tu oprugu, da turet radi, a sočivo neka ostane takvo kakvo jeste, ali je rekao da ne može tako.

S druge strane, troje ili četvoro pouzdanih ljudi mi je preporučilo baš taj servis, a sa ocem vlasnika (koji više ne radi) sarađivao sam još dok sam bio klinac, krajem 80-ih ili početkom 90-ih, dok je još radio u ZRAK-u. Teško mi je da poverujem da je tek tako polomio nešto dok je rastavljao optiku, a ako jeste (a vidim da većina smatra da jeste), ne znam kako bih mogao da rešim taj problem. Tako da, sve u svemu, kako sada stoje stvari, ta optika je otpisana i moraće da se nabavlja nova. Za Falcon S3 Gen2 trenutno zaista nemam u višku 500 evra, tako da će situacija morati da se za prvo vreme reši nekom jeftinijom optikom, ali o tom - potom.

P.S. Kolegama koje su na osnovu svega što sam pisao o T-Eagle i sami nabavili ovu optiku moram da kažem da mi je žao što se ovo nije desilo ranije i da budu oprezni sa turetima. Jesu oni odavali utisak robusnosti, elevacija je zaista bila ponovljiva, klikovi su za optiku od 150$ radili savršeno, ali eto kako se sve završilo :cry: .

Ne bre, nego si izbaksuzirao! 😂😂😂
Šta da se radi, ko ne želi da rizikuje i uvek hoće da zna na čemu je ima mnogo izbora. Tu su NF, S&B, Swarovski, Vortex... 😃

Kojima se isto dešavaju kvarovi. Naravno ređe, ali se dešavaju.

@goxy:
Upravo tako kolega, jedino što sigurno znam da kod Vortex optika ima bezuslovna doživotna garancija, dovoljno ju je doneti oštećenu, pa makar i u "rinfuzi" i dobija se druga nova. :cool:

Ledeni said:
Ne bre, nego si izbaksuzirao! 😂😂😂
Šta da se radi, ko ne želi da rizikuje i uvek hoće da zna na čemu je ima mnogo izbora. Tu su NF, S&B, Swarovski, Vortex... 😃
🤣 ..nisam, nego iz iskustva manje više znam kako to ide... :D

Btw: NF, S&B, Swarovski, Leupold, Vortex...🤤🤤🤤

Kolega navukao si nas na Teagle, umalo I At44 da kupim :)

Meni se svidja optika I naravno da treba biti pažljiviji sa turetima obzirom da to nije neki premijum kvalitet.... Ali šta je danas premijum, sve se pravi u kini, sve je ovo potrošačko društvo, nekog ekstra kvaliteta koji će da traje i naslednicima odavno nema.

Ti si bio svestan i mnogo puta pisao o tome da nećeš da cackas turete na optikama ispod 300 eur...

Mislim da taj momak nema baš iskustvo, kako mu i na sajtu pise više se bavi izradom Web stranica.... A ovo je izgleda nasledio posao i alat, pa na caletovu staru slavu radi.
Meni je zvučao pošteno kad je rekao da ne bih znao šta može biti ako ne drži nulu, ali mogu da zalepim neku gumu... Glupo sada da komentarisemo sve... Nije to vredna optika da se ide u neki ozbiljni servis, pa da izadje skuplje nego što je ona. Nije taj trebao da razbucava optiku ako već nije vican da popravi. Svi smo znali šta je puklo ili kako ja i sada mislim da se pomerilo samo... Jer ta oprugu a ne znam kako moze da pukne.... Kad se odvije turet ona je slobodna, kad se zavije do kraja cev je pritisne malo, ali jedino što po mom mišljenju tada može da se desi ako tako duze stoji da oslabi malo. Onda serviser konstatuje svima poznatu činjenicu uz komentar pa to se ne popravlja... Nista mi nije jasno majke mi.

Inace ja nisam oduševljen "doživotnom garancijama", to je običan marketing.... Jednom sam za Zippo upaljač hteo da to pokrenem, a jednom i za u to vreme prvu led lampu na svetu, američka Inova... Ma kao pošalji ti sve o tvom trošku, pa ako si popunio neke formulare kad si kupovao... Trt, mrt... Skuplja dara nego mera i odustao sam.

Kod Vortex optike stvari su jasne, ako se bilo šta desi odneseš kod ovlašćenog prodavca za Srbiju i dobiješ novu, to provereno... A to nije slučaj samo sa optičkim nišanima nego i sa Vortex monokularima, dvogledima, spektivima, red-dotovima, daljinomerima, tripodima itd.

Users who are viewing this thread

Back